Női kézi: Golovin minden együtt töltött napon látja a fejlődést

Vágólapra másolva!
2022.03.07. 09:38
null
Golovin Vlagyimirnak az a legfontosabb, hogy tanultak a hazai meccsből, és idegenben sikerült nyerniük (Fotó: Török Attila)
A Spanyolországban a csoportelsőség szempontjából is fontos győzelmet arató magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir szerint a jövőt tekintve az is nagyon lényeges, hogy a fiatal kerettagok is lendíteni tudtak játékukkal a nemzeti csapaton.

 

– Idegenben vágtak vissza a spanyoloknak a fájó itthoni vereségért, ráadásul a remek hajrával elért háromgólos győzelem azt is jelenti, hogy pontazonosság esetén a magyar válogatott áll jobban az egymás elleni eredményeket tekintve, azaz nagy lépést tettek a csoportelsőség felé. Minden jó, ha jó a vége?
– Óriási kő esett le a szívemről – válaszolta a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir. – A spanyolok elleni hazai meccs vége nem úgy sikerült, ahogyan terveztük. Tudtuk, hogy idegenben sem lesz könnyű dolgunk, de úgy készültünk, visszaszerezzük az elveszített két pontot.

– Mivel sikerült átbillenteni a társaságot az itthoni csalódáson?
– Fiatal a csapatunk, sok tapasztalatot kell még szereznie. Az első selejtezős mérkőzésre készülve visszanéztük a spanyolok utolsó három mérkőzését a tavaly decemberi világbajnokságról. A németek hiába vezettek ellenük az elején, a kapkodás miatt végül veszítettek. Mi ugyanezt megcsináltuk Tatabányán, ezért a második meccsre készülve a saját hibáinkat elemeztük. Leszögeztem, kapkodásnak nincs helye, ha nem működik gördülékenyen a támadójáték, akkor is játsszunk hosszabban. Amit taktikailag megbeszéltünk, abból majdnem minden bejött. Nagyon örülök, mert ennek köszönhető a győzelem. Rutin nélkül nem megy, tudniuk kell a játékosoknak, hogy mikor mit kell tenniük, és ezeket a helyzeteket nagyon jól megoldottuk. Ez a csapatmunka, jól szétosztották a terheket és a feladatokat a lányok. Amíg egyesek a mérkőzés egyik szakaszában többet tettek hozzá a játékunkhoz, mások tudtak pihenni. A fiatalok sem vallottak szégyent, lendítettek a csapaton, ami a jövőre nézve nagyon fontos. A győzelem is lényeges, hiszen ha legközelebb találkozunk a spanyolokkal, már nem fogunk félni tőlük, mert tudjuk, mit kell tenni.

– Jelentős különbség volt a magyar válogatott játékában és koncentrációjában a két mérkőzés második félidejét tekintve. Mentálisan tudott váltani az együttes az itthon ötgólos vezetésről elbukott hajrá után, és ez hozta meg a sikert?
– Összességében nézve a két meccset, csökkenteni tudtuk a hibák számát. Mindenkinek meg kell értenie, hogy ezen a szinten minden rontást azonnal büntet az ellenfél. Ezt meg kell tapasztalni, a pályán megérezni, hogy mikor mit lehet és mit nem lehet megcsinálni.

Már többen is tervezhetik az utat az Eb-re
A november 4. és 20. között Szlovéniában, Észak-Macedóniában és Montenegróban (konkrétan Ljubljanában, Celjében, Szkopjéban és Podgoricában) sorra kerülő 15. női Európa-bajnokságot a megszokott decemberi időpontnál egy hónappal hamarabb rendezik meg a katari labdarúgó-világbajnokság miatt. Az idei kontinenstornának a három társházigazda, valamint a címvédő Norvégia automatikusan résztvevője. A selejtezőből már szintén kvalifikációt szerzett Hollandia, Dánia, Franciaország, Svájc és Lengyelország, azaz még hét hely kiadó az április végéig tartó selejtezőben. A lengyelek és a svájciak azért jutottak már ki, mert 10–0-s gólkülönbséggel mind a négy pontot megkapták az Oroszország elleni két meccsükért, miután az európai szakszövetség az orosz–ukrán háború miatt minden sorozatban felfüggesztette az orosz és fehérorosz (utóbbi válogatott kizárása a hollandokat érintette) válogatottakat, illetve klubcsapatokat.

– A teljes válogatott hetet és a két Eb-selejtezőt nézve mi valósult meg abból, amit eltervezett, miben léptek előre?
– Minden egyes nap, amelyet együtt töltünk, és amelyen közösen készülünk, látom, hogy előremegyünk és fejlődünk. Az itthoni selejtezőn ötven percig ha nem is tökéletesen, de éppen úgy játszottunk, ahogyan kell a spanyol csapat ellen. A végjátékot viszont elrontottuk. A decemberi vébén az utolsó csoportmeccsen végig futva az eredmény után eggyel kikaptunk a németektől. Két nappal később, az első középdöntős találkozón Dánia ellen volt húsz jó percünk, utána nem sikerült néhány dolog, és úgy éreztem, mintha feladtuk volna. A csapattal is beszéltük, mindegy, mi történik, nem adhatod fel, hanem küzdesz addig, ameddig csak tudsz, és van erőd. Nekem a legfontosabb, hogy tanultunk a hazai meccsből, és idegenben sikerült győznünk. A következő világversenyen is előfordulhat, hogy veszítünk, de bármennyire is nehéz lesz a következő találkozó, küzdeni fogunk, és nyerünk.

– Április végén Portugália és Szlovákia ellen zárják a kvalifikációt, két papírforma-győzelemmel biztossá tehetik a csoportelsőséget. Mi a terv addig?
– Elemezzük és összehasonlítjuk a két spanyol meccset a világbajnoki találkozókkal, megnézzük, miben javultunk a vébéhez képest, miben nem, mely játékelemekben léptünk előre. Továbbra is vizsgáljuk, mely párosok működnek jól együtt a védelem közepén. Meccsről meccsre lépkedünk előre, fontos, hogy a fiatal keret mindig az adott feladatára koncentráljon és ha a két utolsó találkozó véget ért, akkor majd számolgatunk és tervezgetünk.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
5. CSOPORT, 4. FORDULÓ
SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 27–30
(15–15)
Santander. V: Szekulics, Jovandics (szerbek)
SPANYOLORSZÁG: CASTELLANOS – M. González 3, Exteberria 2, Tchaptchet, L. González 3, Cesáreo 3, J. Gutiérrez 5 (2). Csere: S. Navarro (kapus), A. FERNÁNDEZ 4, Gascó 1, ARCOS 4, Arderius, S. López, A. Hernández 2. Megbízott szövetségi kapitány: Imanol Álvarez
MAGYARORSZÁG: SZIKORA – Lukács V. 1, KLUJBER 6 (3), VÁMOS P. 3, Bordás 3, SZÖLLŐSI-ZÁCSIK 6, Schatzl Nadine 1. Csere: Szemerey (kapus), Hornyák D., Tóvizi 2, Márton G. 2, Planéta 1 (1), Kovács Anett 2, Kuczora 1, Kácsor 2. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 5. perc: 5–4. 10. p.: 8–6. 16. p.: 10–8. 24. p.: 13–11. 24. p.: 13–13. 35. p.: 18–17. 42. p.: 20–23. 50. p.: 21–27. 55. p.: 24–29
Kiállítások: 6, ill. 10 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 5/4

A MAGYAR VÁLOGATOTT EDDIGI EREDMÉNYEI
–Portugália (o) 34–24
–Szlovákia (i) 30–28
–Spanyolország (o) 28–30, (i) 30–27
A HÁTRALÉVŐ PROGRAM
Április 21., Loule
Portugália–MAGYARORSZÁG, 20
Április 24., Érd
MAGYARORSZÁG–Szlovákia, 19.45
A csoportok első két helyezettje kijut az Eb-re.

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG431122–1096
2. Spanyolország431113–1086
3. Portugália31270–782
4. Szlovákia3377–870
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik