Női kézi Eb: egy pozitív eset a magyar válogatott vesztét is okozhatja

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2020.10.25. 07:59
null
Tomori Zsuzsannáék a néhány héttel ezelőtti összetartáson (Fotó: mksz.hu)
Nagyon oda kell figyelniük azoknak a válogatottaknak, amelyek Norvégiában játsszák meccseiket a decemberi női kézilabda Európa-bajnokságon, ugyanis a szigorú helyi járványügyi szabályok következtében, ha az egyik csapatban akár egy koronavírusos esetet is találnak, az egész küldöttség csomagolhat, ráadásul a legutóbbi ellenfelet is hazaküldhetik. 

Azt már a férfi és a női Bajnokok Ligája eddig lejátszott fordulóiban is láthattuk, hogy az egyes országok gyakran egészen eltérő járványügyi intézkedéseket alkalmaznak. Ebből a szempontból Norvégia egyértelműen a legszigorúbbak közé tartozik, és bizony a decemberi női Eb résztvevőinek is fel kell erre készülniük.

A norvég népegészségügyi intézet csak szigorú feltételek betartása mellett járult hozzá egyáltalán a kontinenstorna megrendezéséhez. Atv2.nobeszámolója szerint ha az egyik csapatban koronavírusos esetet találnak, az érintett válogatott azonnal karanténba kerül, de véget érhet a torna a legutóbbi ellenfélnek is.

VALAMIVEL EL KELL ÜTNI AZ IDŐT A HOTELBEN

A svéd válogatott a dániai Frederikshavnban játssza csoportmeccseit. A skandináv csapatban több potenciális kerettag (Linn Blohm, Isabelle Gulldén, Johanna Westberg, Johanna Bundsen és Jamina Roberts) is az elmúlt két évben lett édesanya, és míg tavaly decemberben a japán vb-n például Gulldén és Blohm gyereke is ott lehetett a csapathotelben,erre most nem lesz lehetőség.

Miután a svéd keret találkozik két héttel az Eb rajtja előtt, háromnaponta tesztelik a játékosokat. A Dániába érkezésük után azonnal újabb mintavétel következik, és az eredményig nem hagyhatják el a hotelszobájukat. Ez nem ideális állapot a sportolók szempontjából a rajt előtt, így már egy nappal hamarabb elutaznak az Eb helyszínére.

A csapat egy külön emeletet kap a szállodában, a játékosok huzamosabb ideig nem tartózkodhatnak a hotel egyéb részeiben (közösségi terek, étterem), így előre készülni kell, mivel tudják majd elütni az időt a négy fal között. Sétára is valószínűleg csak úgy lesz lehetőség, ha a busz elviszi őket egy távolabbi helyre, ahol nem találkoznak más emberekkel.

„Norvégiában ez a helyzet. Ha az egyik játékos megfertőződik, a csapatát kiveszik a küzdelmekből, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy az érintett válogatott számára vége a tornának. Ez történik a legutóbbi ellenfelével is, amely szoros kontaktnak minősül. Ezért nagyon pontosan meg fogjuk határozni azokat az előírásokat, amelyekkel megelőzhetőek az ilyen esetek” – mondta Erik Langerud, a norvég szövetség főtitkára, hozzátéve, hogy az ő kezük meg van kötve, igazodniuk kell a norvég járványügyi előírásokhoz.

Mindez azt vonja maga után, hogy a játékosokat teljesen elkülönítik az Eb alatt a családjuktól, barátaiktól, a szurkolóktól és a sajtótól, nagyon szűkösek lesznek azok a helyszínek, ahol mozoghatnak. Gyakorlatilag a Norvégiában sorra kerülő meccseknek otthont adó Trondheim Spektrum vörös zónája, a csapathotel és a konditerem jelenti azt a háromszöget, amelyben az idejüket tölthetik.

Eddig megszokott látvány volt, hogy a játékosok a szabadidejükben elmentek vásárolni, kávézni vagy találkoztak a barátaikkal, erre most nem lesz lehetőségük.

„Nagyon különleges lesz, olyan amiben korábban még nem volt részünk. Azt hiszem, sokat fogjuk használni a Face Time-ot” – jegyezte meg Vipers válogatott jobbátlövője, Nora Mörk a norvég Tv2-nek.

Még egy külön edzőközpontot is felhúztak a csapatoknak Trondheim külső részében, amelynek számos bejárata van, nagy terei, és minden olyan eszközzel felszerelik a kezdésig, amelyre a játékosoknak szükségük lehet.

A csoportkörben nyolc válogatott játssza mérkőzéseit Trondheimben, köztük a magyar csapat, amely Hollandiával, Szerbiával és Horvátországgal találkozik a C-csoportban. Langerud elmondása szerint nem minden európai kollégája érti ezeket a szigorú szabályokat, és aggódik is a következmények miatt.

Az is biztos, hogy legfeljebb 200 szurkolót engednek majd be a mérkőzésekre, míg a dániai találkozókon 500 a létszámkorlát. Ráadásul Dániában a járványügyi szabályok is sokkal megengedőbbek. Ha egy játékos pozitív tesztet produkál, karanténba kerül, és ott is marad, amíg egymás után nem ad két negatív mintát. Az egész csapatot azonban nem sújtják.

Per Bertelsen, a dán szövetség elnöke is csak annyit tudotthozzátenni, hogy talán az érintett hatóságoknak egyeztetniük kellene, hogy ne két ennyire ellentétes rendelkezés vonatkozzon az Eb résztvevőire.

Bent Nyegaard, a dán Tv2 szakértője szerint káosz várható, miután nehezen elképzelhető, hogy pozitív eset nélkül lehozható egy többhetes verseny.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (DÁNIA ÉS NORVÉGIA, DECEMBER 3–20.)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport – Herning (Dánia):
Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia
B-csoport – Frederikshavn (Dánia):Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország
C-csoport – Trondheim (Norvégia):Hollandia, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Horvátország
D-csoport – Trondheim:Románia, Norvégia, Németország, Lengyelország

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 4., 18.15:
Magyarország–Horvátország
December 6., 16.00:Magyarország–Szerbia
December 8., 20.30:Hollandia–Magyarország

A MAGYAR VÁLOGATOTT 35 FŐS BŐ KERETE
Kapusok:Bíró Blanka (FTC), Janurik Kinga (FTC), Szikora Melinda (Siófok), Pásztor Bettina (Kisvárda), Triffa Ágnes (Vác)
Jobbszélsők:Faluvégi Dorottya (Győr), Katona Flóra (Mosonmagyaróvár), Kovács Anett (FTC), Lukács Viktória (Győr), Such Nelli (Siófok)
Jobbátlövők:Kiss Nikoletta (Siófok), Klujber Katrin (FTC), Kovács Anna (DVSC), Szekerczés Luca (MTK), Tomori Zsuzsanna (Siófok)
Irányítók:Kovacsics Anikó (FTC), Lakatos Rita (Vác), Szucsánszki Zita (FTC), Vámos Petra (DVSC), Tóth Eszter (Mosonmagyaróvár)
Beállók:Kisfaludy Anett (FTC), Pásztor Noémi (FTC), Szabó Laura (Vác), Tóvizi Petra (DVSC), Helembai Fanny (Vác)
Balátlövők:Csiszár-Szekeres Klára (FTC), Háfra Noémi (FTC), Kácsor Gréta (Vác), Kopecz Barbara (Érd), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK)

Balszélsők:Fodor Csenge (Győr), Hársfalvi Júlia (Siófok), Márton Gréta (FTC), Puhalák Szidónia (Győr), Schatzl Nadine (FTC)

A HOLLAND VÁLOGATOTT 35 FŐS BŐ KERETE

Lois Abbingh(Odense Handbold – Dánia),Britt van der Baan(TuS Metzingen – Németország),Debbie Bont(Metz Handball – Franciaország),Sarah Dekker(HSG Bensheim/Auerbach – Németország),Rinka Duijndam(Borussia Dortmund – Németország),Kelly Dulfer(Borussia Dortmund – Németország),Merel Freriks(Borussia Dortmund – Németország),Nycke Groot(Odense Handbold – Dánia),Tamara Haggerty(TuS Metzingen – Németország),Laura van der Heijden(Siófok KC – Magyarország),Nathalie Hendrikse(Neckarsulmer SU – Németország),Yara ten Holte(Borussia Dortmund – Németország),Dione Housheer(Nyköbing – Dánia),Lynn Knippenborg(Neckarsulmer SU – Németország),Jessy Kramer(Toulon Saint-Cyr Var Handball – Franciaország),Harma van Kreij(Krim Ljubljana – Szlovénia),Jill Kooij(Neckarsulmer SU – Németország),Annick Lipman(Byasen – Norvégia),Angela Malestein(FTC-Rail Cargo Hungaria – Magyarország),Anouk Nieuwenweg(Thüringer HC – Németország),Larissa Nusser(Köbenhavn Handbold – Dánia),Claudia Rompen(HH Elite – Dánia),Myrthe Schoenaker(HSG Blomberg-Lippe – Németország),Martine Smeets(CSM Bucaresti – Románia),Inger Smits(Borussia Dortmund – Németország),Danick Snelder(Siófok KC – Magyarország),Zoë Sprengers(TSV Bayer 04-Leverkusen – Németország),Maxime Struijs(Bad Wildungen Vipers – Németország),Danique Trooster(Werder Bremen Handball – Németország),Dionne Visser(HSG Bensheim/Auerbach – Németország),Nikita van der Vliet(Nyköbing – Dánia),Kelly Vollebregt(Borussia Dortmund – Németország),Tess Wester(Odense Handbold – Dánia),Bo van Wetering(TuS Metzingen – Németország),Tessa van Zijl(Borussia Dortmund – Németország)

Az összes válogatott bő kerete itt megtekinthető!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik