Női kézi Eb: a spanyolok hagyták gólt lőni a németeket, a lengyelek kiakadtak

Vágólapra másolva!
2022.11.10. 15:08
null
Így örült az egyik spanyol játékos a németek góljának
Mint beszámoltunk róla, a spanyol válogatott 23–21-re legyőzte a németeket a női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, ezzel pedig ellenfelükkel együtt továbbmentek a középdöntőbe. A lengyel válogatott húzta a rövidebbet a csoportban a hármas körbeverésből, a találkozó után többen is bírálták a spanyolok viselkedését.

Elég „érdekesen” alakult a német–spanyol meccs vége a podgoricai csoportban. A korábbi találkozón a lengyelek kikaptak a társrendező Montenegrótól, így már nem a saját kezükben volt a sorsuk. Az esti találkozó végjátékában aztán már egyértelmű volt a spanyolok sikere és továbbjutása, azonban nem volt számukra mindegy, hogy hány pontot visznek magukkal. Érthető módon kedvezőbb volt számukra, ha a németek elleni sikerért járó két ponttal kezdik a következő kört, mintha a lengyelektől és házigazdától elszenvedett korábbi vereség miatt nullával.

Ebből a szempontból a határon táncolt a végén az állás, egy 23–20-as spanyol siker a lengyelek továbbjutását eredményezte volna. Az utolsó percben a spanyolok először látványosan a pályán kívülre ívelték a labdát, majd nem igazán tanúsítottak ellenállást a németek támadásánál. Xenia Smits betöréses gólja közben például Paula Arcos a kezét a magasba tartva ünnepelt. A hátra levő szűk fél percet már lepörgették a spanyolok, a 23–21-es győzelmükkel pedig a németeket vitték magukkal tovább.

A meccs végi jelenetek

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
nso_uj_cikk_embed
mceBlockPasteEnd


Gusztustalan, ahogy a lengyel csapatot kiejtették az Eb-ről” – kesergett a Przeglad Sportowy, a legrégebbi és mostanra egyetlen lengyel sportnapilap.

A korábbi válogatott Iwona Niedzwiedz, aki most már a lengyel szövetség kommunikációs osztályán dolgozik, érthető módon diplomatikusabb hangot ütött meg:

Először is saját erőből kellett volna kiharcolnunk a továbbjutást, nem az első alkalom, hogy a matek dönt fontos kérdésekről egy Eb-n. Természetesen rendkívül fájó, amikor egy gól dönt egy csapat sorsáról. A játékosok rendkívül csalódottak. Aki szereti a sportot és a fair playt, biztosan nem szerette volna viszontlátni a spanyolnémet meccs végi jeleneteket. Ezzel együtt nem hibáztatjuk a spanyolokat. Aktív játékosként soha nem kerültem hasonló helyzetbe, de a lefújás óta folyamatosan azt kérdeztem magamtól, mit tettem volna, és őszintén szólva nem tudok rá egyértelmű választ adni. Ez már etikai kérdés” mutatott rá Niedzwiedz, aki leginkább azt fájlalta, hogy a csoportkör utolsó fordulójában nem egy időpontban kezdődtek a továbbjutásról döntő mérkőzések.

Nem hiszem, hogy ez a helyzet jó a kézilabdának vagy az EHF-nek, mert torzítja a a versenyt. Ez nemcsak Lengyelországról szól, hanem bármelyik másik csapatról, amely hasonló helyzetbe kerül. A játékosok DNS-ében van, hogy nyerni szeretnének, az EHF segíthetne a fair play fenntartásában.”

Thomas Schöneich, az európai szövetség sajtófőnöke a menetrendet firtató kérdésre azt írta a dán Tv2-nek, hogy az már jó ideje ismert volt mindenki előtt, és a kitalálásánál figyelembe kellett venniük a helyszíni nézők és a kiemelt televíziós partnerek érdekeit. A 2024-es Eb-t már 24 csapat részvételével rendezik, és csak az első két helyezett megy további a csoportokból. Schöneich azt is hozzátette, nem érkezett panasz az EHF-hez a spanyol–német meccs kapcsán.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
D-CSOPORT (Podgorica)
Lengyelország–Montenegró 23–26
(12–12)
Németország–Spanyolország 21–23
(10–11)

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Montenegró 3 3 85–71 14 6
2. Spanyolország 3 1 2 67–73 –6 2
3. Németország 3 1 2 71–75 –4 2
4. Lengyelország 31268–72 –4 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik