Női kézi BL: Szép lenne ezt tovább fokozni – Bíró Blanka

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.05.24. 09:34
null
Bíró Blanka szerint szenzációs lesz a hangulat a négyes döntőben (Fotó: Török Attila)
A női kézilabda Bajnokok Ligájában története során először négyes döntős FTC válogatott kapusa, Bíró Blanka szerint az első és a legfontosabb, hogy élvezzék a helyzetet, azt, hogy ott lehetnek a budapesti éremcsatákban, félig-meddig hazai pályán.

– Sok idényzárást megélt már az FTC játékosaként, volt, hogy bajnokként fejezte be a tavaszt, de ilyet, mint most, még nem, hiszen vár önökre még egy nagy feladat, a Bajnokok Ligája jövő hétvégi, budapesti négyes döntője. Hogy telt az elmúlt két hét a francia Metz elleni, győztes BL-negyeddöntő óta?
– Feldobta az idény utolsó időszakát a négyes döntőbe jutás, ezt személy szerint is érzem – válaszolta az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapatának válogatott kapusa, Bíró Blanka. – Ilyenkor persze az elemek már le vannak merülve, de a metzi meccs után óriási motivációt kapott a csapat. A bajnokságban az aranyra már nem volt esélyünk, le kell játszani a hátralévő találkozókat, viszont a BL-siker óriási lendületet adott, mindenki tudja, hogy miért dolgozunk.

– A BL-negyeddöntő visszavágójának második félidejében parádés teljesítménnyel segítette győzelemhez és továbbjutáshoz együttesét. Miként csapódott le önben a franciaországi találkozó?
– Az első néhány napban még nem is hittem el, hogy a final fourban játszhatunk Budapesten. Hihetetlen volt. Aztán napokkal később kapcsolgattam a televíziót és pont ismételték a metzi meccset, vissza is néztem, akkor kezdett bennem megérni, hogy tényleg megcsináltuk. Nagyon nagy, történelmi tett volt.

– Hová helyezi a pályafutásában azt a mérkőzést?
– Amiatt, hogy mi lett az eredménye, hogy mit hozott az a meccs, BL négyes döntőbe jutást, nyilván előkelő helyen áll az eddigi karrieremben. Hatgólos hátrányból fordítottuk meg a párharcot és jutottunk be a négy közé, igazából az a lényeg, hogy hová kerültünk be, így mindenképpen ott van a metzi találkozó az elsők között. De nem szeretnék semmilyen rangsort felállítani. Viszont, amikor kérdezik, akkor egyértelműen az a válaszom, hogy a negyeddöntő visszavágója abba a kategóriába sorolható, amire mindvégig emlékezni fogok a pályafutásom során és utána is.

– Miként látja a négyes döntő esélyeit, és mit vár a dán Esbjerggel vívandó elődöntőtől?
– Sose szerettem belemenni abba, hogy kit szeretnék ellenfélül kapni. Úgy vagyok ezzel, hogy befolyásolni úgysem lehet, az élet majd valakit elénk sodor, mindennek megvan az oka, hogy most miért vele kell játszanunk. Most már az Esbjergre is koncentrálunk, párhuzamosan éltünk, élünk, a magyar bajnoki meccsekkel és a BL-lel. Próbáljuk ezt a feladatot megoldani. Hallom, hogy nagyon sokan szeretnének ott lenni az MVM Dome-ban, óriási előny lehet nekünk, hogy sok fradista előtt játszhatunk. Nem szeretnék semmilyen esélylatolgatásba belemenni, az első és a legfontosabb, hogy élvezzük a helyzetet, azt, hogy ott lehetünk és olyan közönség előtt játszhatunk. Félig-meddig hazai pályán. Adjunk ki magunkból mindent, amit csak tudunk. Az elmúlt években már láttuk, hogy tudunk nagyon jól játszani bárki ellen, és tudunk rosszul is. Reméljük, az utóbbit most elkerüljük.

– A közelmúltban lehetőségük nyílt többször is a négyes döntőnek otthont adó, húszezres MVM Dome-ban edzeni. Milyenek a tapasztalatok?
– Ez nagyon jó lehetőség volt. Magamon és a csapattársakon is éreztem a hosszabb passzoknál vagy a kapura lövéseknél, nem is baj, hogy kipróbálhattuk az arénát, mert óriási a tér, amit „be kell laknunk”. Egy-egy edzés persze még nem tudta visszaadni a jövő hétvégi állapotot, hiszen még sok fix elem hiányzik a pálya körül, a kapu mögül. De így is ki tudtuk használni, mert minden ottani tréning számít.

– Motoszkál már a fejében, hogy milyen lesz június harmadikán telt ház előtt kifutni a pályára?
– Biztos, hogy szenzációs lesz, hiszen a szurkolóink az Elek Gyula Arénában vagy Érden is pokoli hangulatot tudnak teremteni. Múlt szombaton, a Ferencváros–Debrecen labdarúgó-mérkőzés előtt körbementünk a pályán a Groupama Arénában, akkor bevillant, hogy a stadionban is nagyjából annyian voltak, mint ahányan a négyes döntőben lesznek, hidegrázós volt. Valószínűleg hasonló hangulat vár ránk jövő szombaton is.

– Mi a legfontosabb feladat és teendő a felkészülés során a hátralévő napokban?
– Próbáljuk erőnlétileg szinten tartani magunkat, feltölteni az elemeket. A taktikai részre is hangsúlyt fektetünk. Azonban egy ilyen hosszú és fárasztó idény végén a legfontosabb, hogy mentálisan ki lesz a legjobb, melyik csapat tudja a legjobban kivitelezni a megbeszélt figuráit, együtt élni a mérkőzéssel, reagálni az ellenfélre. Nagyon sok munka van már bennünk, ezért a koncentráció és a mentális állapot dönti el azt a két napot.

– Közvetlenül a BL-negyeddöntős továbbjutás után vált hivatalossá, hogy vezetőedzőjük, Elek Gábor tizenöt év után nyártól távozik. Ez mekkora zavart okozott a csapaton belül?
– Ezzel most nem foglalkozunk és őszintén szólva én sem szeretnék ezzel foglalkozni. Nagy lehetőség és feladat áll előttünk. Már a négyes döntőbe jutással is történelmi sikert értünk el, de szép lenne, ha tovább fokoznánk, ezért jelenleg most mindenképpen erre szeretnénk koncentrálni.

Újabb jegyek a budapesti négyes döntőre
Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) hivatalos honlapján számolt be róla, hogy május 24-én, szerdán 10 órától újraindul a jegyértékesítés a június 3-án és 4-én a budapesti MVM Dome-ban sorra kerülő női Bajnokok Ligája négyes döntőre. Az MKSZ közlése szerint a belépők korlátozott számban, több jegyár-kategóriában lesznek elérhetők.


BAJNOKOK LIGÁJA, NŐK
Négyes döntő, Budapest, MVM Dome

Június 3. Elődöntő: Győri Audi ETO KC–Vipers Kristiansand (norvég), 15.15. FTC-Rail Cargo Hungaria–Team Esbjerg (dán), 18

Június 4. A 3. helyért, 15.15. Döntő, 18. A Sport1 minden mérkőzést élőben közvetít.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik