Női kézi BL: az MKSZ türelmet kér, még nem tudni, lehetnek-e nézők a final fouron

B. B., F. Z., L. Á., K. E.B. B., F. Z., L. Á., K. E.
Vágólapra másolva!
2021.04.23. 19:06
null
Még nem tudni, hogy a győri szurkolók a helyszínen buzdíthatják-e kedvenceiket a BL budapesti négyes döntőjében (Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld)
A női kézilabdázás egyik legfontosabb eseménye minden esztendőben a Papp László Budapest Sportarénában rendezendő Bajnokok Ligája négyes döntő, amely idén május 29-én és 30-án lesz, a mezőnyben ott van a címvédő Győri Audi ETO KC együttese is, amely az elődöntőben a francia Bresttel találkozik, a másik ágon a norvég Vipers Kristiansand az orosz CSZKA Moszkvával csap össze. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a magyar bajnok mögött ott állhat-e a tábor, és tud-e segíteni a legnehezebb pillanatokban.

 

„A szervezőbizottság az elmúlt hónapokban folyamatosan tárgyalt arról lehetőségről, hogy esetleg nézők is lehetnek majd az arénában, de a részletes szabályozás ismerete nélkül egyelőre nem tudunk mit mondani, és természetesen egyeztetnünk kell az Európai Kézilabda-szövetség illetékeseivel is. Tudjuk, hogy sokaknak fontos ez a hétvége, és már keresnek is minket, mikor lehet rá jegyet venni, de még türelmet kell kérnünk minden részlettel kapcsolatban” – mondta lapunknak Liszkay Gábor, a Magyar Kézilabda-szövetség kommunikációs, PR- és marketingigazgatója.

MARAD A BUBORÉK

Mintegy tíz nappal ezelőtt a Magyar Úszószövetség Facebook-oldalán az alábbi közlemény jelent meg: „Sajnálattal értesítjük önöket, hogy a tavaly elhalasztott, május 10. és 23. közötti Európa-bajnokság buborékrendszerben kerül megrendezésre, aminek értelmében a versenyhelyszínekre csak sportolók, a nemzeti delegációk csapattagjai, szervezők és önkéntesek léphetnek be. Igyekeztünk minden szóba jöhető forgatókönyvet mérlegelni és megoldást találni arra, hogy ha korlátozott számban is, de szurkolók előtt kerülhessen sor az eseményre, ám a szigorú egészségügyi előírások sajnos ezt nem teszik lehetővé.”

S noha ebben a tíz napban valóban sokan kaptak oltást Magyarországon, ahogyan az is köztudott, hogy jövő héten talán már a sportesemények is látogathatók lesznek, ám ez a vizes kontinensviadalt nem érinti – az Európai Úszóliga (LEN) égisze alá tartozó verseny kapcsán maradnak a szigorú szabályok.

„A LEN protokollja nem ismeri el az oltást abban a tekintetben, hogy az felmentést adhat a kötelezettségek alól – ez egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság protokolljára is igaz – mondta el Csurka Gergely, a LEN sajtófőnöke. – Ráadásul ez az eseményt, a nyílt vízi úszást leszámítva, zárt térben rendezzük, így a kockázati tényező is magasabb, arról nem is beszélve, hogy a LEN tagországai közül alig néhányban kezdték el oltani a sportolókat. Magyarország ezek közé tartozik, ám mi csak egy vagyunk az ötvenegy ország közül. Ennek kapcsán fontos megemlíteni azt a sporttörténelmi rekordot, amelyet máris befutottunk: az előzetes jelentkezések alapján azt mondhatjuk, hogy ez lesz az első olyan úszó Eb, amelyen a LEN minden tagországa képviselteti magát. Ez még inkább arra sarkallja a rendezőket, hogy a járványügyi rendelkezéseket szigorúan betartsák és betartassák: ne felejtsük el, ezek a sportolók Tokióra készülnek, és az Eb zárásakor éppen két hónap választ el majd minket az olimpiától.”

Június 6. és 13. között Budapesten rendezik a cselgáncs-világbajnokságot. A koronavírus-járvány alatt már egy világeseményt, a tavaly októberi budapesti Grand Slam rendezését magára vállalta a Magyar Cselgáncsszövetség, amely akkor tökéletes járványprotokollal, zárt kapuk mellett biztosította az rendezvényt. Hogy ezúttal megnyitják-e a kapukat a nézők előtt?

„Hallottuk és mi is olvastuk a döntést, de akkor tudjuk pontosan a részleteket, ha már megjelentek a hatályos jogszabályok a Magyar Közlönyben. Elviekben lehetőségünk nyílik a nyitásra, de a Nemzetközi Cselgáncsszövetséggel (IJF) egyeztetve szeretnénk felelős döntést hozni, hogy mindenki biztonsága garantálható legyen. Másfél hónapunk van még a világbajnokság első napjáig, vagyis még van időnk dönteni. A világbajnokságtól számítva hét hét van a tokiói olimpia dzsúdóversenyeinek rajtjáig, ezért kiemelten oda kell figyelnünk arra, hogy a budapesti világbajnokság ne jelentsen egészségügyi kockázatot senkinek” – mondta Simon Csaba, a budapesti cselgáncs-világbajnokság szervezési igazgatója.

Az öttusázók már most biztosra tudják mondani, hogy a május 13. és 16. között rendezendő székesfehérvári világkupadöntő zárt kapus eseménye lesz a sportágnak.

„Nem tervezzük, hogy megnyitjuk a kapukat a közönség előtt, mert a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) kifejezett kérése, hogy az olimpiáig hátralévő két versenyen, vagyis a mienken és a június hetedikén kezdődő kairói világbajnokságon még erősebb szabályok, még magasabb fokozatú védekezés lépjen életbe, és mindenképpen nézők nélkül bonyolítsák le mindkettőt” – mondta Gallai István, a Magyar Öttusaszövetség főtitkára.

A jövő heti esetleges nyitás érinti a honi kosárlabda-bajnokság véghajráját is: a nőknél a döntő harmadik mérkőzésétől, míg a férfiaknál az elődöntő első felvonásától kezdve engedhetnének be nézőket a lelátókra, ezek az események május elsején esedékesek.

„Eddig semmilyen szabályunk sem volt szigorúbb, mint a jogszabályi keretrendszer – szögezte le a Nemzeti Sport megkeresésére Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára. – Nyilván meg kell várnunk a részletszabályok megjelenését, illetve hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek azonosítása milyen jogkörökkel, hogyan történhet. Mindezek ismeretében hozhatjuk meg az intézkedéseinket, a célunk, hogy a nézők a lehető leghamarabb visszatérhessenek. Ha lehetőségünk lesz rá, ennek megfelelően járunk el.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik