Női kézi: 13 szűk év után szerepelt olimpián a válogatott – ez volt 2021

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.12.28. 12:07
null
Az év fényképe: a hazai pályán sikeresen megvívott márciusi selejtezőtorna után a magyar női válogatott tizenhárom év elteltével Tokióban léphetett ismét pályára olimpián (Fotó: Török Attila)
Az FTC hat idényt követően taszította le a trónról a Győrt; a nemzetközi kupákban ezúttal lecsúsztak együtteseink az aranyéremről, miután a BL-ben az ETO harmadik, az El-ben a Siófok második lett; az olimpiai kvalifikációval szép sikert elérő válogatott két ciklus után ismét ötkarikás játékokon szerepelt.

KRONOLÓGIA
Január 11.    
A hazai szövetség elnöksége úgy döntött, Elek Gábor egyedüli szövetségi kapitányként vezeti a márciusi olimpiai selejtezőre készülő magyar női válogatottat, az addig szintén társkapitány Danyi Gábor edzőként folytatta a munkát.

Március 19–21.    
A Győrben rendezett olimpiai selejtezőtornán nemzeti együttesünk Kazahsztánt 46–19-re, Szerbiát 31–23-ra legyőzte, majd 29–23-ra kikapott az Orosz csapattól és csoportmásodikként kijutott a tokiói nyári olimpiára. A mieink a 2008-as pekingi ötkarikás játékok után szereztek ismét kvalifikációt.
Április 16–18.     
Az Érden rendezett selejtezős párharcban a magyar válogatott 46–19-re, majd 41–12-re győzött a pályaválasztói jogáról lemondó Olaszország ellen és magabiztos, 87–31-es összesítéssel jutott ki a decemberi, spanyolországi világbajnokságra.
Május 8–9.     
A romániai Nagybányán lebonyolított Európa-liga négyes döntőjében a Siófok nagy csatában, hosszabbítás után 36–34-re megnyerte a dán Herning-Ikast elleni elődöntőt. A fináléban azonban alul maradt a 36–31-re diadalmaskodó francia Nantes-tal szemben és második helyen végzett.
Május 15–16.    
Története 15. Magyar Kupa-győzelmét aratta a Győr, miután a veszprémi négyes döntő fináléjában 29–23-ra felülmúlta a Debrecent. A bronzérmet a Kisvárdát 28–21-re legyőző FTC szerezte meg. A győriek kispadján a Ferencváros elleni győztes MK-elődöntőtől kezdve újra az együttest korábban hat évig irányító, Danyi Gábor helyett két év után visszatérő spanyol Ambros Martín ült.
Május 28.     
Fennállása 13. bajnoki címét ünnepelte az FTC. Elek Gábor együttese 26 meccsből 25-öt megnyert, május 5-én 31–22-re győzött a végül szintén 50 pontot gyűjtő Győr ellen, így az egymás elleni eredményeket tekintve 2015 után ismét felülhetett az NB I trónjára.
Május 29–30.     
A budapesti Papp László Sportarénában rendezett Bajnokok Ligája négyes döntőjében a francia Brest a 20–20-as rendes játékidő, majd a szintén döntetlennel zárult (23–23) kétszer öt perces hosszabbítás után hétméteresekkel 4–2-re legyőzte a Győrt és bejutott a fináléba, amit – története során először – a norvég Vipers Kristiansand nyert meg. A bronzérmet az ETO kaparintotta meg, miután 32–21-re kiütötte az orosz CSZKA Moszkvát.
Július 25.–augusztus 8.     
A 13 év után ismét kvalifikációt szerző magyar válogatott a hetedik helyen végzett a tokiói olimpián. Elek Gábor szövetségi kapitány együttese a csoportkör első három fordulójában Franciaországtól (29–30), Brazíliától (27–33) és az Orosz csapattól (31–38) is kikapott, majd 29–25-re legyőzte Spanyolországot és 26–23-ra Svédországot, így bejutott a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőt azonban Norvégia nyerte meg 26–22-re. Az aranyérmet – történetük során először – az oroszokat 30–25-re legyőző franciák szerezték meg, a harmadik a norvég válogatott lett, amely 36–19-re kiütötte a svédeket.
Augusztus 31.     
A magyar junior nemzeti csapattal 2018-ban világ-, 2019-ben Európa-bajnokságot nyerő Golovin Vlagyimirt nevezte ki a Magyar Kézilabda-szövetség elnöksége a felnőtt női válogatott új szövetségi kapitányának. Az 51 éves edző megbízatása a 2024. decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság végéig szól.
December 1–19.     

A női válogatott négy győzelemmel (Csehország, Szlovákia, Kongó és Dél-Korea ellen), illetve két vereséggel (Németországgal és Dániával szemben) zárva nem jutott tovább az előzetesen célként meghatározott negyeddöntőbe a középdöntős csoportjából és végül a 10. helyen végzett a Spanyolországban megrendezett 25. világbajnokságon. Az első alkalommal 32 csapat részvételével megrendezett tornán az aranyérmet a negyedik vb-címét ünneplő Norvégia nyerte meg, miután elképesztő feltámadást produkálva 29–22-re kiütötte a franciákat a granollersi fináléban. A bronzérmes a házigazda spanyolokat 35–28-ra felülmúló Dánia lett.

A jövő évi női Eb logója
A jövő évi női Eb logója

 

AZ ÉV LÉGIÓSA: ESTELLE NZE MINKO (GYŐR)
Az irányító-átlövő a Magyar Kupában arany-, az NB I-ben ezüst-, a BL-ben bronzérmes lett idén az ETO-val. Az őszi BL-csoportmeccseken is rendre remek teljesítménnyel, újabb és újabb lendületet adva társainak szállt be az ellenállhatatlanul menetelő győri együttesbe.

A 30. életévét augusztusban betöltő világklasszis 2020 decembere és 2021 decembere között Európa-bajnoki, olimpiai és világbajnoki döntőt vívott a francia válogatottal, Tokióban meg sem állt társaival az ötkarikás dobogó tetejéig, a másik két tornán pedig ezüst jutott neki.

AZ ÉV JÁTÉKOSA: BÍRÓ BLANKA (FTC)
     

A Ferencvárost 2016 óta erősítő 27 éves kapus májusban ért fel a csúcsra a zöld-fehérekkel, a négy évvel korábbi Magyar Kupa-elsőség után a bajnokságban is aranyérmet akasztottak a nyakába.

Több csoporttalálkozón is pazar bravúrokat bemutatva járult hozzá, hogy a Fradi ősszel remekül teljesített a Bajnokok Ligája főtábláján. A válogatottal márciusban előbb sikeresen megvívta a hazai selejtezőt, majd bejutott a legjobb nyolc közé a tokiói olimpián, a decemberi, spanyolországi világbajnokságon pedig csapatkapitányként vezette a nemzeti együttest.

AZ ÉV EDZŐJE: ELEK GÁBOR

– Jó évet zárt?     
– Káprázatos év volt! Sikeres olimpiai selejtező, olimpiai szereplés és bajnoki cím – ezek hosszú-hosszú éveken keresztül felejthetetlen élmények lesznek – sorolta az FTC edzője és a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya 2021-es eredményeit.

– Lehet súlyozni a hat év után elhódított újabb bajnoki cím és az ötkarikás szereplés között?     
– Nem, ezeket külön kell elrendezni, ahogyan a szövetségi kapitányi és klubedzői munkát is így kezeltem végig. Aznap, amikor a válogatottal foglalkoztam, akkor nem foglalkoztam a Fradival és viszont, ezt másként nem lehetett csinálni. Nagyon nagy élményt jelentett kijutni az olimpiára márciusban, de a következő héttől már az FTC-vel kellett, hogy foglalkozzak. Fantasztikus volt bajnokságot nyerni május végén, de utána már az ötkarikás felkészülés került előtérbe. Ezzel a rohanással egyik munkából a másikba csak egy baj volt, hogy egyiket sem tudtam úgy igazán megünnepelni...

– A 2021-es esztendő volt az egyik legmegterhelőbb edzői pályafutása során?     
– Abszolút, a koronavírus miatt meg aztán különösen így volt.

– Mit vár 2022-től?     
– A legfontosabb cél, hogy a Bajnokok Ligájában minél jobban szerepeljünk az FTC-vel. Úgy látom, nagy sanszunk van, hogy a csoportkörben kedvező pozícióban végezzünk és jó helyzetbe kerüljünk a tavaszi folytatásra.

– A bajnoki címvédésre reális esélyt lát?     
– Nem így fogalmaznék. Látok rá esélyt, de azért kevesebbet, mint 2021 tavaszán. Most nehezebb a dolgunk, mint az előző idényben, amikor kvázi a semmiből győztük le májusban a Győrt. Az a meccs minden szempontból jól sikerült. Ezt még egyszer azonban nagyon nehéz lesz „eladni”, de azért dolgozunk, hogy újra sikerüljön.

A Fradival bajnoki címet szerző, a válogatottal olimpiára jutó Elek Gábor lett lapunknál az év edzője (Fotó: Török Attila)
A Fradival bajnoki címet szerző, a válogatottal olimpiára jutó Elek Gábor lett lapunknál az év edzője (Fotó: Török Attila)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik