Nemzetisport.hu 2010.01.20 19:59 Frissítve: 2015.03.10 01:49

Esélyünk sem volt Spanyolország ellen

Az Ausztriában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokságon a D-csoport második fordulójában a magyar válogatott Spanyolországgal találkozott. A mieink az első fordulóban, kedden bravúros, 29–29-es döntetlent értek el Franciaországgal szemben, a spanyolok 37–25-tel gázoltak át a cseheken. A szerdai mérkőzés aztán sima spanyol győzelmet hozott, a magyar válogatottnak esélye sem volt nemhogy a győzelemre, vagy a döntetlenre, még a tisztes, szoros vereségre sem.

Kemény küzdelem várt ránk a spanyolok ellen is, de Eklemovics Nikoláék ezúttal nem tudtak partiban lenni (Fotó: Mirkó István)
Kemény küzdelem várt ránk a spanyolok ellen is, de Eklemovicsék ezúttal nem tudtak partiban lenni ellenfelükkel
(Fotó: Mirkó István)

A csoport első összecsapásán a franciák 16–10-es félidei vezetés után nagy küzdelemben, amelyet elsősorban saját magukkal folytattak, 21–20-ra győztek Csehország ellen. Két forduló után Franciaország három, Csehország nulla ponttal áll a D-csoportban.


Hogyan szerepel a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-n?
Összes szavazat:7672
Szavazás kezdete: 2010. 01. 01
A szavazást lezárták.
Maximum középdöntő. - 36%
Nem jut tovább a csoportból. - 23%
Játszhat az ötödik helyért. - 21%
Bejut a négy közé. - 18%
 

A sérült Sterbik Árpád is kijött a bemelegítéshez, de láthatóan fájdalmai vannak, erősen biceg, majd szerelésbe öltözve leült a kispadra.

A magyarok piros, a spanyolok fehér mezben játszanak, a csarnokban teltház, a magyar szurkolók jelentős számbeli fölényben vannak. Az első támadás a spanyoloké, a magyar csapat kapujában Puljezevics Nenad kezdett.

A spanyolok rögtön az első támadásból eredményesek voltak, utána azonban percekig nem esett újabb találat. Hiába védekeztünk jól, támadásban több technikai hibát vétettünk. Alberto Entrerrios aztán másodszor sem kegyelmezett. A jeget az ötödik perc közepén Gál Gyula beszenvedett találata törte meg. (1–2)

Hiába szerzett gólt Ilyés Ferenc is, támadási hibáink megbosszulták magukat, és ez a bizonytalanság védőmunkánkra is kihatott. Puljezevics sem tudott érdemit hozzátenni a csapat teljesítményéhez, így Csoknyai István szövetségi kapitány a tizedik percb elején, 2–6-nál indokoltan kérte ki az idejét. Laluska Balázs és Eklemovics Nikola helyett Krivokapics Milorad és Császár Gábor érkezett frissítésnek. A magyar szakember azt kérte övéitől: "kezdjünk el játszani!" 

A SPANYOL SAJTÓ TÉNYKÉNT KEZELI NAGY HONOSÍTÁSÁT

 A spanyol Marca napilap szerdai számában „Nagy a spanyolokkal játszik" címmel írtak cikket Nagy László esetleges spanyol válogatottá válásáról.

A témáról bővebben itt olvashat!

Tizenöt perc elteltével Alberto Entrerrios már ötnél járt, viszont a kapunkba beállt Fazekas Nándor rögtön két védéssel mutatkozott be. Schuch Timuzsin kiállítását követően emberhátrányba kerültünk, de Iváncsik Gergő és Krivokapics így is eredményes tudott lenni, ebből a hátrányból fórral jöttünk ki. (6–10)

Az első félidő hajrájában Eklemovics megszerezte első találatát a kontinensbajnokságon. Kicsit feléledtünk, megérkeztünk a meccsbe, de kár volt a nyitányért, nem tudtunk belátható távolságon belülre kerülni. (8–13)

Sajnos, a csehek ellen tizennégy gólt szerző Iker Romero is kedvet kapott, elhúztak a spanyolok, a 27. percben már érett a közte tíz. (8–16)

ÉLES JÓZSEF: CSAK MENTÜNK
AZ EREDMÉNY UTÁN
 „Már a kezdés pillanatában látható különbség volt a két csapat között, a tíz-tizenötödik perc tájékára pedig akkora lett a különbség, hogy gyakorlatilag eldőlt a találkozó. Mentünk az eredmény után, de egy ilyen jó spanyol csapat ellen egész egyszerűen nem lehetett felállni” – értékelte a találkozót Éles József, a Nemzeti Sport Online Eb-szakértője, a volt világválogatott átlövő, a Kiskunhalas női csapatának vezetőedzője, akinek teljes véleményét itt olvashatja el!

A végére Katzirz Dávid kiállítása maradt, és egy távoli Ilyés-lövés az utolsó másodpercben, ami messze kapu fölé szállt. A szünetben eldőlni látszott a találkozó, legalább olyan feltámadásra lett volna szükségünk, mint a cseheknek Franciaország ellen. Az első felvonásban látottak alapján azonban erre nem sok esélyünk volt: a keddi találkozó láthatóan fizikailag is felőrölt bennünket, annak utóhatása érződött szerdán, ami kihatott a koncentrációnkra. (9–17)

Nem sikerült a sorainkat rendezni a szünetben. Laluska Balázs összeszedett egy kiállítást, Iváncsik Gergő hetest rontott, emberelőnyben pedig húsz másodperc után támadóhibát vétettünk. A 35. percre csak eggyel csökkent a hátrányunk, és ez az egyetlen igazán harcosnak bizonyuló játékosunk, Gulyás Péter érdeme volt. (12–19)

Jobbszélsőnk nem először tört utat magának és fejezte be góllal a támadást, a spanyolok a 39. percben időt kértek, bár előnyük olyan nagy volt, hogy idegeskedésük nem tűnt indokoltnak. (14–20)

 EB-FELVEZETŐ – ADATBANK

A január 19-ei Eb-rajtig ötrészes felvezetővel próbáltuk meg fokozni a szurkolók hangulatát. A magyar csapat mellett bemutattuk az Eb-mezőnyt, különös tekintettel leendő csoportellenfeleinkre, és természetesen esélyt is latolgattunk, méghozzá sportági szakértők bevonásával. Addig is, illetve mindeközben részletes Eb-programot ajánlunk Olvasóink figyelmébe. A csapatok játékoskereteit játékosprofilokkal itt találhatják meg!

 

A sorozat részei:

• Tizenhat éve indult be a nagyüzem

• Nem várható súlypontáthelyezés, favorit franciák

• Mikor jöhet egy újabb kiugró szereplés?

Inkább rossz, mint kedvező magyar előjelek

Kísért vagy sem a hatodik hely?

A mérkőzés utolsó negyedórájához érkezve védőink többször sikeresen sáncoltak, de ez önmagában nem sokat ért, miután támadásban ziccer értékű helyzetekben, betörésekben is hibáztunk. Naggyá tettük azt a Javier Hombradost, akit különben sem kell bemutatni ezen a szinten sem. A 45. percben ismét, még mindig, nyolc gólt volt a két csapat közötti különbség, pedig nem sokkal korábban ötre feljöttünk. (16–24)

Tíz perc volt hátra a találkozóból, kapunkba visszaállt Puljezevics. Krivokapics biztos kézzel értékesítette ugyan a büntetőket, de védelmünk gyakran átjáróháznak bizonyult, támadásban sok labdát eladtunk, ellenfelünk lekontrázott bennünket, így hátrányunk csak ideiglenesen csökkent. Ha csökkent egyáltalán. (21–27)

Jó lett volna szépen befejezni a mérkőzést, mert pontszerzési esélyeink végképp a nullára redukálódtak a hajrá előtt, Csoknyai István azért még kikérte idejét, hogy legalább lélekben ne teljesen összetörten jöjjünk ki a találkozóból. A hátralévő öt percből sokkal többet ugyanis nem nagyon lehetett kihozni. (22–31)

A vége közte kilenc lett, amely eredmény és különbség tárgyilagosan nézve megfelelt a játék képének és a két csapat közötti, szerdai különbségnek. (25–34)

 MESTERMÉRLEG

Csoknyai István (Magyarország): –  A spanyolok agresszív védekezését nem tudtuk átjátszani, és már a szünetre nagy hátrányba kerültünk. Sajnos, ez a második félidőre is megmaradt, noha egy kicsit javult a támadójátékunk. Sem a védekezésünk, sem a kapusteljesítményünk nem volt elegendő egy jó eredmény elérésére. A spanyoloknak a továbbiakban is sok sikert kívánok.  

Valero Rivera (Spanyolország): – Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel és a mutatott játékkal, büszke vagyok a csapatomra. A jó védekezésünk volt az alapja a sikernek. Támadásban jól járattuk a labdát, és így feltörtük a magyarok védőfalát. (MTI)

 

FÉRFI KÉZILABDA EB, AUSZTRIA
D-CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG 25-34 (11-18)
Bécsújhely, 5000 néző.  Vezette: Reisinger, Kashütz (osztrákok) 
Magyarország: Puljezevics, Fazekas (kapusok) - Gulyás, Krivokapics 5-5, Eklemovics 4, Iváncsik G. 3, Gál, Katzirz, Ilyés, Törő 2-2, Császár, Iváncsik T., Laluska, Nagy K., Schucs. Szövetségi kapitány: Csoknyai István
Spanyolország: Hombrados (kapus) - A. Entrerrios, Tomás 7-7, Romero 5, Malmagro 4, Ugalde 3, Aguinagalde, R. Entrerrios, Rodríguez 2-2, Morros, Prieto 1-1, Aguirrezabalaga, Garabaya, Garcia. Szövetségi kapitány: Valero Rivera López
Hétméteresek: 3/5, ill. 7/8. Kiállítások: 14, ill. 6 perc
A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Csehország-Franciaország 20-21 (10-16)
Ld: Jícha 6, Filip 5, Sklenák 4, ill. Abalo 4, Narcisse 4
 AZ ÁLLÁS
 1. Spanyolország 2 2 71–50 21 4
 2. Franciaország 2 1 1 50–49 1 3
 3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 54–63 -9 1
 4. Csehország 2 2 45–58 -13 0
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Lengyelország–Svédország 27–24 (15–14)
 Ld: M. Jurecki 6, T. Rosinski 6,  Bielecki 3, B. Jurecki 3, ill. K. Andersson 4, Gustafsson 3, Källman 3, Ekberg 3, Petersen 3
Szlovénia–Németország 34–34 (16–11)
Ld: Kavticnik 7, Spiler 7, Zvizej 6, ill. Theuerkauf 7, Kaufmann 6, Müller 5
AZ ÁLLÁS 
 1. Lengyelország 2 2 54–49 5 4
 2. Szlovénia 2 1 1 61–59 2 3
 3. Németország 2 1 1 59–61 -2 1
 4. Svédország 2 2 49–54 -5 0

 

2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.

2021.09.18 15:27:28

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az első játékrészben nem működött jól a védekezés, de a szünet után szinte minden sikerült a zöld-fehéreknek.

2021.09.16 17:50:18

Kézilabda R. P.

A szünetben néggyel vezettek a franciák, de a második félidőben 21 gólt dobva győzött Ilics csapata.

2021.09.15 18:07:33

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

A magyar csapat jól kezdte a Montpellier elleni meccset, de végül örülnie kellett az egy pontnak.