Kim Rasmussen: Edzői pályafutásom legnehezebb döntéseit kell meghoznom

Vágólapra másolva!
2018.11.27. 09:17
null
A következő napokban edzői pályafutása legnehezebb döntéseit kell meghoznia Kim Rasmussennek (Fotó: Szabó Miklós)
Három hasznos és tanulságos, de mégiscsak elveszített norvégiai mérkőzéssel készült fel a magyar nemzeti csapat a csütörtökön rajtoló kontinensviadalra, amelyre a szövetségi kapitány – nem kis részben az újabb és újabb sérülések miatt – egyelőre keresi a végleges társulatot.

 

– Elég gondterhelt volt a Möbelringen-kupa utolsó meccse után.
– Mert gyűlölök kikapni – mondta Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, akinek csapata három meccsből háromszor kapott ki a norvégiai felkészülési tornán, sorban az Európa-bajnok norvégoktól, a világbajnok franciáktól és Dániától, utóbbi ellen végképp felforgatott összeállításban játszva a sok sérült miatt. – Ráadásul Dánia ellen olyan dolgokat hibáztunk el, amelyekről rengeteget beszéltünk, és ez még akkor is idegesít, ha tudom, hogy ez volt a természetes, miután a megmaradt játékosaim is elfáradtak.

Eközben az ellenfeleknél
A magyar válogatott franciaországi csoportellenfelei is pályára léptek hétvégén. A mieink első ellenfele, Hollandia az Angola elleni 32–29-es diadallal hangolt az Eb-re, amely után Helle Thomsen szövetségi kapitány ki is jelölte a tizenhatos Eb-keretet, amelynek legérdekesebb eleme az, hogy Danick Snelder deréksérülése és Yvette Broch önkéntes pihenője eredményeképp egyetlen valódi beállóst találni benne: a német bajnokság alsóházában szereplő HSG Bensheim/Auerbach játékosát, a húszéves Merel Frerikst.
December 3-i csoportellenfelünk, Horvátország a csehországi Chebben szerepelt négycsapatos tornán, amelyen a házigazdától 21–19-re kikapott, Szlovákiát 22–20-ra, Svájcot 25–18-ra győzte le. Nenad Sostaric szövetségi kapitány nem is volt elragadtatva az eredményektől (mondjuk a csehek elleni, 13–4-re elveszített első félidőt tényleg nem teheti ki az ablakba), szerinte még sok munka vár a csapatra, soraiban a siófoki légiós Katarina Jeziccsel.
A magyarok utolsó csoportriválisa, Spanyolország Alicantéban rendezett felkészülési tornát, mondhatni, sikerrel: Lengyelországot 23–16-ra, Németországot 22–20-ra győzte le, Brazíliával pedig 28–28-as döntetlent játszott. A spanyolok már korábban kijelölték a tizenhatos Eb-keretet, benne a ferencvárosi Nerea Penával és a siófoki Mireya Gonzálezzel.

– Fel sem vetődött, hogy becserélje a pihenő Kovacsics Anikót vagy Háfra Noémit?
– Szó sem lehetett róla. Szombaton kezdünk az Európa-bajnokságon, ott van rájuk szükségem, nem egy edzőmeccsen. És akik a helyükön szerepeltek és korábban kevesebb lehetőséget kaptak, azok legalább most a pályán voltak ötven-ötvenöt percet, ami egyben persze sok, de hasznos is.

– Mi az, amivel elégedett a három vereség után?
– Ismét bebizonyosodott, amit mindig látni szeretnék: hogy megvan a szilárd alapjátékunk ahhoz, hogy bármilyen összeállításban felvegyük a versenyt a világ legjobbjaival is, és megnehezítsük a dolgukat, sőt ha jól játszunk, minimum meg is szorongassuk őket. Emellett – a Dánia elleni találkozó utolsó húsz percét leszámítva – végig hajtott, küzdött mindenki, illetve abban a húsz percben is akartak a lányok, csak már nem volt levegőjük hozzá, hogy fel-alá vonszolják magukat a pályán. De védekezésben például többet kaptam a csapattól, mint vártam, tekintetbe véve, hogy kis túlzással ismeretlenként kezdték el a közös munkát a múlt hét elején.

– Mivel volt elégedetlen?
– Összességében pontosabb befejezésekre volna szükség a szélsőinktől, mert ha nem tartanak tőlük az ellenfél védői, akkor betömörülnek középre, nem húzzák szét a falat, és az átlövőink még nehezebb helyzetbe kerülnek.

– Tényleg, a vállsérülése miatt az Eb-keretből is kikerülő Klivinyi Kinga kiesésével hogy állunk átlövőposzton?
– Nézze, vannak hiányzók, ez tény, de például Planéta Szimonetta remekül élt a kapott lehetőséggel, csak hát rá védekezésben még fontosabb feladatok hárulnak, azt viszont nem fogja bírni, hogy kétnaponta ötven percen át fel-alá száguldozzon. De a franciák ellen Háfra Noémi is megmutatta, mire képes, Kovacsics Anikó is kezdi visszanyerni az erejét, szóval alakul ez. És keddtől velünk készül Szalai Babett és Lakatos Rita is.

– Valós Eb-esélyekkel vagy csak azért, hogy legyenek elegen a keddi és szerdai edzésen a franciaországi indulás előtt?
– Mindenki előtt nyitott az Eb-keret. Látnom kell, ki milyen fizikai, egészségi állapotban van, mert ha egy Európa-bajnokságra túl sok kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódó játékost viszünk ki, azért nagy árat fizethetünk. A következő napokban edzői pályafutásom legnehezebb döntéseit kell meghoznom, alaposan mérlegre téve, kitől mit és mennyit várhatok Franciaországban, kit mire tudok használni, és kinek mennyit használhat az Eb-szereplés. Tele vagyok kérdőjelekkel.

– Az egész Európa-bajnoksággal kapcsolatban is?
– Ez a csapat összesen három meccset játszott így együtt, azokat is változatos összeállításokban, úgyhogy összeszokottságról nem beszélhetünk. Még azt sem tudhatom néhány lánynál, a téthelyzet kiből mit hoz ki, ki hogyan reagál sikerre, kudarcra, jó és rossz periódusokra, ki hogyan kezeli, hogy kétnaponta játszani kell. Hatalmas kihívás lesz megtervezni minden mérkőzést, sakkozni terheléssel, felállással, taktikával, úgy összerakni a meccseket, hogy a lehető legjobb esélyeket adhassam a játékosok kezébe. Végig nagyon keményen, összeszedetten kell majd dolgoznom, és hinnem a csapatban és a sikerben, amint így is lesz, ameddig csak itt dolgozom.

– Vannak hivatalos elvárások a helyezéssel kapcsolatban?
– Nincsenek, de mindenképp az a célom, hogy a csapat a lehető legjobban szerepeljen, és ha veszít is, azt úgy, hogy hatvan percen át mindent kiadott magából, és semmit sem adott ingyen az ellenfélnek.

A piros mezes Hornyák Dóra és Kisfaludy Anett sincs a keretben (Fotó: Nemzeti Sport)
A piros mezes Hornyák Dóra és Kisfaludy Anett sincs a keretben (Fotó: Nemzeti Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: Kiss Nikolett (Érd), Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine, francia)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA)
Beállók:
Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

NŐI KÉZILABDA EB (november 29.–december 16., Franciaország)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Nantes):
Dánia, Szerbia, Svédország, Lengyelország
B-CSOPORT (Nancy): Franciaország, Montenegró, Oroszország, Szlovénia
C-CSOPORT (Montbéliard): Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Horvátország
D-CSOPORT (Brest): Norvégia, Románia, Németország, Csehország

KÖZÉPDÖNTŐ
I. CSOPORT (Nantes):
az A- és B-csoport első három helyezettje kvalifikál
II. CSOPORT (Nancy): a C- és D-csoport első három helyezettje kvalifikál
A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: december 7., 9., 11., 12.

Elődöntők, az 5. helyért: december 14.
Döntő, a 3. helyért: december 16.
A helyosztókra a párizsi AccorHotels Arénában kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik