Kézilabda: megizzadhat az ETO és az FTC, hogy egymás ellen vívhassa a finálét

Vágólapra másolva!
2023.04.22. 08:14
null
A tavalyi finálét a Ferencváros nyerte meg (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)
Szombaton és vasárnap Tatabányán rendezik a női kézilabda Magyar Kupa végjátékát. A nagyok, azaz a Győri Audi ETO KC és az FTC-Rail Cargo Hungaria elkerülte egymást az elődöntőben, de a DVSC Schaefflernek és az MTK Budapestnek van oka reménykedni.



„Ha az ETO tartani tudja azt a formát, amelyet az elmúlt hetekben mutatott, akkor a kupa fő várományosa, de a célunk, hogy megismételjük a tavalyi bravúrt” – nyilatkozta Elek Gábor, az FTC-Rail Cargo Hungaria vezetőedzője a klub honlapján, és ezzel nagyjából össze is foglalta a helyzetet a hétvégi, tatabányai Magyar Kupa négyes döntő előtt.

De vajon lehet-e ennyire leegyszerűsíteni a helyzetet éppen a tavalyi történések után, vagy abból a szempontból, hogy a final fourban az idén sem két, hanem négy csapat szerepel?

Bizonyos szempontból igen, hiszen egyértelmű, hogy a Győri Audi ETO KC és a Ferencváros jóval a többi magyar klub előtt jár, így ha a sorsolás úgy hozza, hogy elkerülik egymást az elődöntőben, akkor nagy eséllyel az aranycsatát ők vívják, ismét erre a legkisebb a szorzó a fogadóirodáknál a tatabányai esemény előtt.

Volt már meglepetés a bajnokságban

KÉZILABDA NŐI MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ, TATABÁNYA
SZOMBAT
Elődöntő
15.00: Győri Audi ETO KC–DVSC Schaeffler (Tv: M4 Sport+)
17.30: MTK Budapest–FTC-Rail Cargo Hungaria (Tv: M4 Sport)
VASÁRNAP
13.45: a 3. helyért (Tv: M4 Sport)
16.00: döntő (Tv: M4 Sport)

A kupahétvége hangulata, atmoszférája azonban teljesen más, mint egy átlagos bajnokié. Ez nem hosszú távú versenyfutás, az adott pillanatban, egy mérkőzésen kell jobbnak lenni az ellenfélnél, amely az esélyest béníthatja, az esélytelenebbet pedig feldobhatja. Egyetlen bravúrral már aranycsatát lehet vívni, vagy éppen a döntőben jöhet össze a nagyobb dobás, ahogy azt az FTC esetében láttuk tavaly Debrecenben, ahol a zöld-fehérek az elődöntőben csak hetesekkel tudták búcsúztatni a Siófokot, ám a fináléban parádéztak, és négy góllal felülmúlták az ETO-t.

Persze a sport törvényszerűségei szerint a papírforma ritkábban borul, így valóban az évad második felére pazar formába kerülő győriek számítanak favoritnak, de nem biztos, hogy nem kell megizzadniuk a DVSC ellen már rögtön szombaton.

 

A Loki már megszorította az ETO-t

A Magyar Kupa első elődöntőjében az előző két kiírás ezüstérmese csap össze. Tavaly az ETO lett második, két évvel ezelőtt a Debrecen, a 2021-es fináléban, Veszprémben éppen a győriek verték meg a hajdúságiakat. De ha már a két csapat közös múltjáról beszélünk, sokkal érdekesebb, hogy ebben az évadban bár mindkét bajnokit az ETO nyerte , az Audi Arénában három, míg Debrecenben őrült mérkőzésen egyetlen góllal győzött. Szóval egyáltalán nem volt nagy a különbség a felek között, szombaton pedig kiderül, hogy semleges helyszínen mi lesz kettejük tusájának eredménye. Az ETO Veronica Kristiansenen és Silje Solbergen kívül mindenkire számíthat, így félelmetesen mély és erős a kerete. A DVSC-ben a csapatkapitány Hornyák Dóra térdszalagszakadás után lábadozik, az átlövő főleg védekezésben lenne fontos láncszem, de talán már a sérülése óta eltelt négy hónap alatt a Loki tudta rendezni a sorait a távollétében. A debreceni Vámos Petra szerint csak akkor lehet esélye a DVSC-nek, ha szinte hiba nélkül játszik, és ezzel egyet is lehet érteni, mert az ETO-nál Ambros Martín szinte nem tud olyan játékoshoz nyúlni a padon, aki ne lenne klasszis, de minimum válogatott, így általában mindig friss erők diktálnak hatalmas tempót a parketten a győ­rieknél.

 

Megmuthatja magát az MTK

A másik ágon „örökrangadót” rendeznek, bár köztudott, labdarúgásban érdemelte ki az FTC–MTK párharc a jelzőt. Női kézilabdában évtizedes a Ferencváros fölénye, de a kék-fehéreknek van rá okuk, hogy ne esélytelen kiscsapatként lépjenek pályára Tatabányán. Az MTK-nál leginkább arra az útra alapozhatnak, amelyet ebben az évadban bejártak. Egy győzelemmel és öt vereséggel kezdték a bajnokságot, ekkor menesztették az edzőt, Vida Gergőt, helyére pedig Vágó Attila ült le a kispadra. Vele a csapat villámgyorsan elkezdte a felzárkózást a bajnoki tabellán, jelenleg a hatodik, nemzetközi kupaszereplést érő pozícióért hajt. És van még valami, ami reményt adhat Pál Tamaráéknak: január végén a két csapat egymás elleni bajnokiján szinte végig az MTK vezetett, a Fradi csak hatalmas hajrával és Márton Gréta utolsó percben szerzett találatával tudott nyerni 37–36-ra.

 

Mindezzel együtt természetesen a Ferencváros az esélyes, és talán Elek Gábornak is kevesebb most a gondja, mint az elmúlt hónapokban. Azt se felejtsük el, hogy az FTC-nek talán a Magyar Kupa az egyetlen sorozat, amelyet ebben az évadban reálisan megnyerhet – matematikailag ugyan a bajnoki aranyérem sem szállt el, de abban nem reménykedhet, hogy az ETO a hátralévő fordulókban botlani fog. A Bajnokok Ligájában még csak a negyeddöntők előtt állunk, ott pedig a bombaerős francia Metz jön majd szembe a Fradival a final fourba jutásért.

 

Akárhogy is hímezünk-hámozunk, a legnagyobb esély arra van, hogy a vasárnapi aranycsatát az ETO és az FTC vívja egymás ellen. A felek bajnoki mérlege döntetlen ebben az évadban, a Népligetben a Ferencváros, az Audi Arénában a győriek nyertek, de az elmúlt hónapokban mutatott játék alapján egyértelműen a Martín-csapat az esélyesebb. Ilyenre is sok példa akadt az elmúlt években, aztán borult a papírforma, szóval csak annyi biztos, hogy remek kézilabdás hétvége vár ránk Tatabányán, vélhetően sok izgalommal, szép megmozdulással, góllal és kemény csatával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik