VINCZE SZABOLCS 2020.10.20 23:29 Frissítve: 2020.10.21 08:13

Jó döntés, rossz döntés – Vincze Szabolcs jegyzete

 

A siófoki női kézilabdacsapatnál valójában Tor Odvar Moen nyári távozásával kezdtek rosszul alakulni a dolgok, pontosabban rosszabbul, mintha ő maradt volna a kispadon. De azt is el kell ismerni, hogy abban a helyzetben teljesen logikus lépésnek tűnt az addigi másodedzőt, a szintén norvég Bent Dahlt kinevezni utódjául, hiszen Moen rendszere valójában onnantól működött igazán gördülékenyen, amint jobbkeze megérkezett Siófokra.

 
Bent Dahl távozik Siófokról, Nerea Penát felfüggesztették – hivatalos
Zdravko Zovko a Siófok új vezetőedzője – hivatalos

Nyilván a vezetők is úgy voltak vele, hogy nem akartak megint új vezetőedzővel, új koncepcióval és új elképzelésekkel nekirugaszkodni az előttük álló éveknek, hanem szerették volna az addig bevált utat járni, a csapat EHF-kupát nyert, és a magyar bajnokságban reális esélye volt egy Bajnokok Ligája-indulást jelentő hely megszerzésére. Ezt olyan szakemberrel gondolták folytatni, aki jól ismeri a csapatot. Tiszta sor. Semmi sem utalt rá, hogy ez a döntés rosszul sül el.

Hogy aztán igen hamar mégis így lett, jelzi, hogy a másodedzőként tökéletes szakembernek vezetőedzőként valószínűleg túl nagy volt a kihívás, nem bírt az együttessel, az egyéniségekkel, és a játékosok előtt sem volt elég tekintélye. Ilyen kerettel a szintén jó erőkből álló Debrecen otthonában elszenvedett vereséget még valahogy ki lehet magyarázni, az MTK-tól kapott zakót már biztosan nem, akár szakmai hiba, akár edzőbuktató fiaskó volt.

Dahl menesztésével ezért teljesen egyet lehet érteni, pláne úgy, hogy a horvát Zdravko Zovko veszi át tőle a marsallbotot, mert ha valaki kézben tud tartani egy világsztárokból álló társaságot, az ő: szakmai múltja megkérdőjelezhetetlen, ahogy a tekintélye is.

Ha valamit bírálni lehet a Siófok döntései közül, az Nerea Pena felfüggesztése, aki a csapat egyik meghatározó játékosa. Ő lett a bűnbak, de hogy milyen konfliktusok állnak a háttérben, az egyelőre homályos, a különböző feltevéseket sem erősítette meg senki.

Persze, ha a Bajnokok Ligáját jelentő helyezéseket nézzük, ez az idény a Siófoknak valószínűleg elúszott, emiatt simán le lehet játszani irányítóposzton két olyan klasszissal, mint a magyar válogatott Tóth Gabriella és a francia világbajnok Gnonsiane Niombla. Ám az a klub, amelyik kimondottan az európai elitbe vágyik és annak küszöbén áll, talán tudna használni egy játékra kész, a BL-t és az NB I-et tökéletesen ismerő Penát...

2020.12.04 13:10:44

Kézilabda BORBÉLY LÁSZLÓ (tudósítás), NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló)

Nem találtuk az ellenfél védekezésének ellenszerét, a második félidőben egy 11 perces gólcsend megpecsételte a sorsunkat.

2020.12.03 21:55:34

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A magyar sportbarátok egyik legkedveltebb világversenye az adventi várakozással hagyományosan egybe eső női kézilabda Európa-bajnokság. Igyekezzünk felhőtlenül lelkesedni; ne csak az eredményért, hanem magáért a játékért.

2020.12.03 17:55:17

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Újabb idegenbeli vereséget szenvedett a csoportkörben a tartalékos, rengeteg helyzetet kihagyó Szeged.

2020.12.03 13:09:02

Kézilabda PAPP BÁLINT

A társ szövetségi kapitány szerint a váratlan fejleményektől nem megijedni kell, hanem megoldani azokat.