Férfi kézi-vb: Gulyás István 21 fősre szűkítette a keretet

Vágólapra másolva!
2020.12.21. 13:02
null
A magyar válogatott szakmai stábja szűkítette a keretet (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
Gulyás István szövetségi kapitány 21 fősre szűkítette a magyar férfi kézilabda-válogatott keretét a januárban sorra kerülő egyiptomi világbajnokságra való felkészülés kezdete előtt – írja a Magyar Kézilabda-szövetség hivatalos honlapja.

 

A magyar válogatott december 27-én, Győrben kezdi el a felkészülést a világbajnokságra. Ezen a 35 fős bő keretből már csak 21-en vehetnek részt, azaz 14 játékos a keretszűkítés „áldozata” lett. Ők a következők: Andó Arián (Balatonfüred), Bősz Dániel (Balatonfüred), Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Hornyák Bence (Tatabánya), Ilic Zoran (Wisla Plock, lengyel), Leimeter Csaba (Csurgó), Juhász Ádám (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös), Szűcs Bence (Balatonfüred), Vajda Huba (Veszprémi KKFT), Gábor Marcell (Csurgó), Koncz András (Budakalász), Varga Márton (Balatonfüred), Kovacsics Péter (Ferencváros).

Bartók Donát, a spanyol Bidasoa Irún jobbátlövője és Faluvégi Rudolf, a német TVB Stuttgart irányítója már a bő, 35 fős keretéből is hiányzott. A Balatonfüred október közepén honosított horvát beállója, Petar Topic, valamint spanyol jobbszélsője, Pedro Rodríguez viszont továbbra is tagja a keretnek.

A szövetség tájékoztatása szerint az edzőtáborhoz a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjében szereplő Telekom Veszprém játékosai később csatlakoznak, csakúgy, mint a Norvégiában bajnoki mérkőzésen pályára lépő Máthé Dominik.

A magyar együttes január 8-án Győrben felkészülési mérkőzésen találkozik Szlovákiával, majd január 13-án repül Egyiptomba.

„Régóta figyeljük mindkét játékost – mondta a Nemzeti Sportnak Gulyás István szövetségi kapitány –, az egyik fő szempont mégis az volt, hogy Bánhidi Bence mellé találjunk egy rutinos beállót. Petarral ráadásul a hármas poszton is megnőttek a merítési lehetőségeink. Az pedig már az Európa-bajnokságon érezhető volt, hogy szélen elkél az erősítés, ezért esett a választásunk Pedróra, aki jól ismeri a rendszerünket, és talán a nyitott védekezést is kipróbálhatjuk vele. Juhász Ádám rend- kívül peches volt az elmúlt másfél évben: a sérülése után betegség miatt nem állhatott a válogatott rendelkezésé- re, emiatt őt nem láttuk testközelből. Hanusz Egon azonban jó teljesítményt nyújtott a novemberi Eurokupa-meccseken, ezért nem voltunk okunk változtatni az irányítóposzton. Talán érthető, hogy akik az Eb-n bizonyítottak – Győri Mátyás és Nagy Bence –, azokhoz ragaszkodunk.”

Gulyás hozzátette, a középső posztokon ugyan a legerősebb a verseny, ám az utazó keret kialakítását továbbra is befolyásolhatja a járvány. A világbajnokságra 16 játékos nevezhető, a torna alatt öt cserére van lehetőség, és akár a bő, 35 tagú listáról is behívható még játékos. A mienk a Zöld-foki-szigetekkel kezdenek, amelyről már sikerült beszerezni az Afrika-kupán készült felvételeket, míg Uruguayt a helyszínen térképezzük fel, ahogy a csoportfavorit Németországot is. A német sportsajtóban egyébként napi témát szolgáltat a januári vb, miután a vírushelyzetre hivatkozva már többen lemondták a szereplést.

„Szinte mindennap lesz erőnléti, valamint labdás edzés az edzőtáborban – folytatta a válogatottat 2019 júliusa óta irányító 52 éves szakember. – Január másodikán csatlakoznak hozzánk a veszprémiek és Máthé Dominik, a munka érdemi része akkor kezdődik, nyolcadikán pedig Győrben játszunk egy felkészülési meccset a szlovákokkal. Huszonegy sportolóból csak húsz utazhat a vébére, félő, hogy most is a sors rendezi el, ki maradjon itthon. Mindenesetre bebiztosítottuk magunkat bizonyos posztokon, noha arra is figyelni kellett, hogy minőségi munkát tudjunk végezni ekkora létszámmal is, ne legyen ácsorgás a pályán. A játékosok különböző erőállapotban vannak – ez már a legutóbbi összetartáskor is kihívás elé állított minket.”

A világbajnokság rajtjára 16 játékos nevezhető, és a torna során 5 cserére van lehetőség. A 32 csapatos világbajnokságnak 2021. január 13. és 31. között Egyiptom ad otthont.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT 21 FŐS BŐ KERETE A 2021-ES VILÁGBAJNOKSÁGRA:
Kapusok: BORBÉLY Ádám (Veszprémi KKFT), MIKLER Roland (Mol-Pick Szeged), SZÉKELY Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: HORNYÁK Péter (Grundfos Tatabánya), RODRÍGUEZ Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Grundfos Tatabánya), BALOGH Zsolt (Grundfos Tatabánya), MÁTHÉ Dominik (Elverum, norvég)
Irányítók: GYŐRI Mátyás (Grundfos Tatabánya), HANUSZ Egon (Csurgói KK), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém), NAGY Bence (Ferencváros)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), ROSTA Miklós (Mol-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya), TOPIC Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém), SZITA Zoltán (Wisla Plock)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), SUNAJKO Stefan (Grundfos Tatabánya)

Szövetségi kapitány: GULYÁS István
Edző: Chema RODRÍGUEZ
Csapatvezető: NAGY László
Kapusedző: POROBIC Haris

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Január 8. 18.00, Győr: Magyarország–Szlovákia

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros):Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria):Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó): Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza):Norvégia, Ausztria, Franciaország, Egyesült Államok
F-csoport (Új főváros):Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó):Svédország, Egyiptom, Csehország, Chile
H-csoport (Alexandria): Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 15., 20.30: Magyarország–Zöld-foki-szigetek
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay
Január 19., 20.30: Magyarország–Németország

A középdöntő mérkőzés-napjai az I. csoportban: január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros): január 27.
Elődöntők (Kairó): január 29.
Döntő (Kairó): január 31.

A HELYSZÍNEK

A január 13. és 31. között esedékes 27. férfi kézilabda-világbajnokságot négy helyszínen rendezik Egyiptomban, korlátozott számban ugyan, de jelen állás szerint nézők előtt. A szervezők előzetesen 25-30 százalékos kihasználtsággal számolnak, azaz a Kairó Stadionba legfeljebb 5100 szurkolót engedhetnek be, míg a Borg el-Arabban nem lehetnek többen ezerötszáznál.

Kairó Stadion:A fővárosban található; 1997-ben épült; 17 ezer férőhelyes; majdnem nyolc és fél millió dollárból (több mint két és fél milliárd forint) újították fel öt éve; korábban többször rendeztek itt világversenyt.

Új Főváros Sportcsarnok:Kairó és a Vörös-tenger között található; 2020-ban épült; 7500 férőhelyes; 137 millió dolláros (közel 42 milliárd forint) beruházás részeként építették; egy uszodának és számos sportpályának ad otthont a komplexum.

Borg el-Arab:Alexandriától 30 km-re található; 2020-ban épült; 5000 férőhelyes.

Október 6. Sportcsarnok:Kairó külvárosában található; 2020-ban épült; 5200 férőhelyes; egy VIP-részleg, egy edzőpálya és egy wellnessközpont is tartozik hozzá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik