Vincze Szabolcs (Göteborg)
2023.01.20 06:59 Frissítve: 2023.01.27 00:58

Férfi kézi-vb: több hiba és pontvesztés már nem fér bele

Két súlyos vereségen van túl a magyar férfi kézilabda-válogatott, amelynek még így is van esélye a legjobb nyolc közé kerülni a világbajnokságon, de Brazíliát nemcsak ezért kell mindenképpen legyőznie (kezdés: 18.00, élőben az NSO-n), hanem mert a sikerrel a csapat újra megmutathatná, van tartása.

Nem tanúsított nagy ellenállást a magyar válogatott az első középdöntős mérkőzésén, viszont Rosta Miklós játékára egyáltalán nem lehetett panasz (FOTÓ: MKSZ/KOVÁCS ANIKÓ)
CSERÉLT A MAGYAR VÁLOGATOTT A BRAZIL MECCS ELŐTT – BŐVEBBEN ITT!

Az egyetlen mentségünk az lehet a svédek elleni kilencgólos vereség után a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjében, hogy nem azt a mérkőzést kellett mindenáron megnyernünk, és tartalékolni kellett a következő kettőre, a Brazília és a Zöld-foki-szigetek elleni összecsapásra, amelyeket viszont mindenképpen hozni kell, különben vége az álmodozásnak. És talán érdemes hozzátenni azt is, hogy a tavaly Európa-bajnokságot nyerő Svédország a világbajnokság legnagyobb esélyese, főleg hazai pályán, ellenünk tízezer szurkoló, majdnem telt ház buzdította a Scandinaviumban.

 
„A brazilok játéka jobban fekszik nekünk, mint a skandináv stílus” – így várják a magyar játékosok a brazilok elleni meccset

„Izland és Portugália is kemény ellenfél volt, de Svédország még keményebb, és Brazília sem lesz könnyű. Talán volt, akiket meglepett a portugálok elleni szerdai döntetlenje, pedig egyáltalán nem volt váratlan. Egy az egyben szinte lehetetlen megverni nagy és erős védőit, jó a beállójátéka három magasan jegyzett játékossal, és a kapusa is kulcsfigura” – mondta a Nemzeti Sportnak a magyar csapat göteborgi szállásán Chema Rodríguez szövetségi kapitány.

Két évvel ezelőtt, az egyiptomi világbajnokságon hat góllal győztük le Brazíliát, de a szakember szerint a mostani már nem ugyanaz a brazil válogatott, úgy véli, hosszabb lett a kispadja és erősebb a kerete még úgy is, hogy ezen a tornán sérülés miatt nincs itt a legnagyobb sztárja, Haniel Langaro, a Barca balátlövője. A dél-amerikaiak ugyan nem diktálnak olyan gyilkos tempót, mint a skandinávok, fizikailag nehezebb velük felvenni a harcot, keményen kell védekeznünk, és abból indítani gyors lerohanásokat.

 NEMCSAK NEKÜNK, A SVÉDEKNEK IS NYERNIÜK KELL

A képlet egyrészről nagyon egyszerű, ugyanis ha megnyerjük mindkét hátralévő meccsünket (Brazília és a Zöld-foki-szigetek ellen) a világbajnokság középdöntőjében, és a társházigazda svédek is (Izland és Portugália ellen), akkor második helyen végzünk a csoportban, ami továbbjutást és olimpiai selejtezőtornát ér. Az is biztos, hogy ha kikapunk a braziloktól, elbúcsúzhatunk a legjobb nyolctól.

Másrészről lehet bonyolult is a képlet, ha Brazíliával döntetlent játszunk, az csak a csoportharmadik hely szempontjából lehet értékes, és ha az utolsó fordulóban a portugálok legyőzik Svédországot, elénk kerülnek az egymás elleni eredmény miatt. Apropó, csoportharmadik hely: ha ott végzünk a vb-n, és a többi harmadik helyezett csapattal szemben az egymás közötti összevetésben jól állunk, összesítésben a 9-10. helyre befutva még van remény az olimpiai kvalifikációs tornára, de az majd csak jövőre dől el, és ezzel a lehetőséggel most még véletlenül se számoljunk.

 

„Ha fordítva történik, nem bírunk a védelmükkel, és ők tudnak indulni, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülünk – fogalmazott Chema Rodríguez. – A játékstílusuk talán jobban fekszik nekünk, de mégsem merném ezt határozottan kijelenteni, mert fizikailag elképesztően erősek. Mindenki megszenvedett velük, láttuk, Portugáliának és a Zöld-foki-szigeteknek is sokszor be kellett vetnie a hét a hat elleni támadójátékot, sőt, a svédek ellen is sokáig tartották magukat. A jó védekezés és az ebből indított gyors futások azért fontosak, mert ki kell használnunk, hogy rendszeresen cserélniük kell támadás és védekezés között, amivel időt nyerhetünk és könnyebben szerezhetünk gólokat.”

A magyar válogatott vb-szereplése alapján megállapítható, nagyon ­kétarcú a gárda, képes bravúros győzelmet aratni a szinte hazai pályán kézilabdázó izlandiak ellen, majd két napra rá katasztrofális vereséget szenvedni Portugáliától. A svédek elleni zakót azért nem érdemes idevenni, mert a társházigazda egyértelműen jobb csapat, ezt mindenki tudta és felkészült rá, ráadásul a hajrában talán már tartalékolt is a szakmai stáb, amit jól tett, mert bár lehetett volna kozmetikázni az eredményt a végére, de annyi energiát vett volna ki a játékosokból, aminek a következő két meccsen látnánk kárát, azt pedig nem engedhetjük meg magunknak.

„Ez a világbajnokság, erre számítottunk. Tudtuk, hogy nagyon erős csoportba kerültünk, s úgy számoltunk, hogy Izland és Portugália közül legalább az egyiket le kell majd győznünk, hogy pontot vigyünk magunkkal a középdöntőbe, és esélyünk legyen fő célunk elérésére, a legjobb nyolc közé jutásra. Ez pedig Izland ellen sikerült – fogalmazott a kapitány. – Tudtuk, hogy a svéd válogatott más szintet képvisel, ennek megfelelően készültünk, de egyébként nemcsak nekünk kell így pályára lépnünk az Európa-bajnok ellen, más is meg fog szenvedni vele. Brazília és a Zöld-foki-szigetek ellen teljesen másképp állunk bele, nincs mese, ezeket a csapatokat meg kell verni.”

A svédek ellen egyébként felzárkózni nem, de sokáig többé-kevésbé tartani tudtuk magunkat, a játék képe az utolsó negyedórára változott meg, amikor a házigazdák, kihasználva a mieink hibáit és a hirtelen támadt lendületet, ötgólos rohammal húztak el tőlünk. Mivel ezek után esélyünk sem maradt a fordításra, láthatóan mi is elkezdtük könnyedebben venni a hajrát, tudván, ez a meccs úgyis elúszott.

 

„Azért azt nem mondanám, hogy elengedtük a mérkőzést, de tény, egy bizonyos ponton, úgy tíz perccel a vége előtt már akkora volt a különbség a két csapat között, hogy tudtuk, harcolhatunk itt és most bárhogy, ezt már nem hozhatjuk vissza – tette hozzá Chema Rodríguez. – Ekkor már gondolnunk kellett a következő meccsekre, és hogy meg kell nyernünk őket, ezért a kulcsjátékosokat pihentetnem kellett. Tudtuk, ha ki is kapunk Svédországtól, de a hátralévő két találkozót hozzuk, bejuthatunk a negyeddöntőbe.”

Ha magyarázatot keresünk arra, miért maradt bent két időkérésünk is, ebben talán megtalálhatjuk a választ, és reméljük, hogy nem súlyos Mikler Roland ujjsérülése sem, amit a ­meccs hajrájában szenvedett el. A következő két középdöntős mérkőzésen már tényleg nincs hibázási lehetőség, nem fér bele több elvesztett pont, Brazília ellen újra megmutathatja a magyar csapat, hogy van tartása.

 ELLENFÉLNÉZŐ: BRAZÍLIA

Olimpia: 7. hely (2016) – 6 részvétel
Vb: 9. hely (2019) – 14 részvétel
Pánamerikai Játékok: 1. hely (2006, 2008, 2016, 2022) – 20 részvétel
Magyar mérleg ellene: 6 mérkőzés: 6 győzelem, 171–136-os gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2021. január 21., Új Főváros, világbajnokság, középdöntő, Magyarország–Brazíília 29–23 (16–11). Legjobb magyar dobók: Bánhidi 5, Bodó, Máthé, Szunajko 4-4

Brazíliát eddig valamennyi alkalommal legyőztük, de talán nem túlzás azt állítanunk, hogy ennyire erős még sosem volt, mint most. A kerettagok – két játékost leszámítva – Európában légióskodnak, erős bajnokságokban edződnek, kettőjüket pedig jól ismerjük mi is, a Bundesligában játszó beálló,      Rogério Moraes   a Veszprém, a Barca balátlövője, Thiagus Petrus pedig a Szeged játékosa volt nem is olyan rég. A portugálok ellen látszott, hogy nagyon erős a védelmük, viszont nem rohannak annyira, lassúbb kézilabdát játszanak, mint legutóbbi három ellenfelünk, és talán jobban fekszik nekünk, ha felállt fal ellen kell többet támadniuk.

 

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ, A PÉNTEKI PROGRAM
I. CSOPORT (Krakkó)

15.30: Szlovénia–Spanyolország
18.00: Irán–Franciaország
20.30: Montenegró–Lengyelország
II. CSOPORT (Göteborg)
15.30: Zöld-foki-szigetek–Portugália (Tv: M4 Sport)
18.00: Brazília–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Izland–Svédország (Tv: M4 Sport)

A II. CSOPORT (GÖTEBORG) TELJES PROGRAMJA
1. 18. 15.30
Portugália–Brazília 28–28
1. 18. 18.00
Zöld-foki-szigetek–Izland 30–40
1. 18. 20.30
Svédország–MAGYARORSZÁG 37–28
1. 20. 15.30
Zöld-foki-szigetek–Portugália  
1. 20. 18.00
Brazília–MAGYARORSZÁG  
1. 20. 20.30
Izland–Svédország  
1. 22. 15.30
Zöld-foki-szigetek–MAGYARORSZÁG  
1. 22. 18.00
Brazília–Izland  
1. 22.
20.30
Svédország–Portugália
 
A II. CSOPORT ÁLLÁSA 
   1. Svédország 3 3 97–  73 +24  6  
   2. Izland 3 2 1 98–  86 +12  4  
   3. Portugália 3 1 1 1 81–  78   +3  3  
   4. Brazília 3 1 1 1 76–  82   –6  3  
   5. MAGYARORSZÁG 3 1 2 78–  92 –14  2  
   6. Zöld-foki-szigetek 3 3 85–104 –19  0  

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Palasics Kristóf (NEKA), Székely Márton (Tatabánya)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (FTC), Rodríguez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Veszprém)
Irányítók: Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Lékai Máté (FTC)
Beállók: Bánhidi Bence, Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas)
Balátlövők: Bodó Richárd, Szita Zoltán (mindkettő Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Kovacsics Péter (FTC) 
2023.10.01 10:32:38

Kézilabda nemzetisport.hu

Történelmi vereséget szenvedett a Győri Audi ETO KC otthonában a montenegrói csapat, remekeltek a zöld-fehérek.

2023.09.30 15:31:37

Kézilabda nemzetisport.hu

Sokáig vezetett a Fradi a Rapid ellen, a hajrában aztán Böde-Bíró bravúrjai kellettek az egy ponthoz – mi lesz Albertsennel?

2023.09.30 15:51:08

Kézilabda nemzetisport.hu

A mérkőzés elején és a hajrában is sokkal jobb volt a dán Odense, háromgólos siker lett a jutalma.

2023.09.28 14:38:54

Kézilabda nemzetisport.hu

A sok hibával játszó bakonyiak idénybeli első vereségüket szenvedték el a sorozatban.

2023.09.27 16:45:09

Kézilabda nemzetisport.hu

A Tisza-partiak remek teljesítménnyel állították meg az eddig hibátlan Aalborgot.