Férfi kézi-vb: Szeretnék végre a csapat hasznára lenni – Lékai

Vágólapra másolva!
2021.01.12. 08:59
null
Lékai Máté (jobbra) szeretné bizonyítani, hosszú kihagyás után is érdemes a csapattagságra (Fotó: Tumbász Hédi)
A szerdán kezdődő egyiptomi kézilabda-világbajnokságra készülő férfiválogatott irányítója, Lékai Máté szerint a magyar csapat nem foglalkozik a körülményekkel, azzal viszont sokkal inkább, hogy vagány, bátor játékkal ismét maga mögé állítsa az országot.

 

Gulyás István szövetségi kapitány 2019. júliusi kinevezése óta nem lépett pályára a magyar férfiválogatottban a Telekom Veszprém 32 éves irányítója, Lékai Máté, aki a tavalyi Európa-bajnokságot vállsérülés, az Eurokupa-mérkőzéseket pedig koronavírus-fertőzés miatt hagyta ki. A nemzeti együtteshez a december végi Bajnokok Ligája négyes döntőt követően csatlakozó irányítót mentálisan és fizikailag is megviselte a betegség, amelynek következtében másfél hónapig nem szerepelt tétmeccsen.

„Eleinte nehezen vettem fel a ritmust azokkal, akik pihenten, jó kondiban érkeztek az edzőtáborba. Beletelt egy kis időbe, amíg egy szintre kerültem velük   – mondta a Nemzeti Sportnak a 134 válogatott fellépésén 376 gólt szerző Lékai Máté, aki a január 13-án kezdődő egyiptomi világbajnokságon tapasztalhatja meg először, milyen együtt dolgozni a Gulyás, Chema Rodríguez, Nagy László alkotta edzőhármassal. – Azon vagyok, hogy a felkészülés alatt minél hamarabb feltöltődjek, testben-lélekben készen álljak az előttünk levő feladatokra. Nem úgy alakult az elmúlt másfél esztendő, ahogy elterveztem, főleg a válogatott szempontjából: ha nem sérülés, akkor a koronavírus jött közbe. Bízom benne, hogy magam mögött tudhatom a rossz időszakot, most már szeretnék végre a csapat hasznára lenni.”

A rutinos játékmester bízik abban, hogy az „öregek” csak emelni fogják a színvonalat a válogatottnál, miközben egyáltalán nem bánja, hogy Győri Mátyás, Hanusz Egon és Nagy Bence személyében konkurenciát kapott a posztján. A támadásokban fontos szerep hárulhat Lékaira, aki korábban Chemával és Nagy Lászlóval is egy csapatban játszott, így pontosan tudja, mit vár el tőle a szakmai stáb. A tavalyi Eb-n elért sikereken felbuzdulva pedig képesnek érzi arra ezt a fiatal társaságot, hogy vagány, bátor kézilabdával ismét maga mögé állítsa az országot.

„Sokan átélték Svédországban, milyen érzés az egész nemzet támogatását élvezni. Most is ez a célunk, emelkedett hangulatot kialakítani Magyarországon, akár az Európa-bajnokságon elért kilencedik helynél jobb eredménnyel  – folytatta Lékai Máté, majd hozzátette, bármikor hívják, örömmel jön a válogatottba. – Viszont nem szabad elfelejteni, hogy könnyebb megszerezni valamit, mint megtartani. Egy éve még nem ismertek minket, azóta tudják, milyen minőséget képviselünk, az ellenfeleink begyűjtötték a felvételeket, feltérképezték a játékosainkat, felkészültek ránk. Nincs más feladatunk, mint folyamatosan fejlődni, a taktikát minél jobban elsajátítani, a követelményeknek minél jobban megfelelni.”

Ehhez azonban rutin is kell. Lékai leszögezte, nem nyaralni mennek, a körülményekkel pedig eddig sem foglalkoztak. A bakonyiak csapatkapitánya szerint a zárt kapus rendezéssel enyhítették a nyomást a játékosokon, habár a mieinknél azelőtt sem volt nyoma pániknak. Azzal is mindenki tisztában van a Gulyás-csapatban, hogy az edzéseket, mérkőzéseket leszámítva a buborékot jobbára csak egészségügyi sétára hagyhatják el. A 2012-es olimpiát is megjáró irányító óvva int attól, hogy lebecsüljük Uruguayt vagy a Zöld-foki-szigeteket, hiába nem tartoznak a kézilabdanemzetek közé.

„A Zöld-foki-szigetek játékosai a portugál bajnokságban szerepelnek, így sikerült begyűjteni róluk a szükséges információt  – fogalmazott Lékai.  – Afrikaiak lévén amúgy is furcsa stílusban játszanak. Nagy újdonságot egyébként a mai világban senki sem tud mutatni, ezért elsősorban mi is a jól működő védekezésünkre és kapusteljesítményünkre helyezzük a hangsúlyt. A szlovákok elleni felkészülési találkozónk elmaradt, így az edzéseken hajtjuk ki magunkat, ott mutatjuk meg a kapitánynak, mit tudunk. Bizonyítani szeretnék Egyiptomban, hogy ennyi idősen, ilyen hosszú kihagyás után sem hiába vagyok válogatott.”

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros):Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria):Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó):Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza):Norvégia, Ausztria, Franciaország, Egyesült Államok
F-csoport (Új főváros):Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó):Svédország, Egyiptom, Csehország, Chile
H-csoport (Alexandria):Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 15., 20.30: Magyarország–Zöld-foki-szigetek (Tv: M4 Sport).
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay (Tv: M4 Sport).
Január 19., 20.30: Magyarország–Németország (Tv: M4 Sport).
A középdöntő mérkőzés-napjai az I. csoportban:
január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros):január 27.
Elődöntők (Kairó):január 29.
Döntő (Kairó):január 31.

 A MAGYAR KERET 
Kapusok:   
Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők:  Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők:   Ancsin Gábor, Balogh Zsolt (mindkettő Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum, norvég).
Irányítók:  Győri Mátyás (Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (FTC)
Beállók:  Bánhidi Bence, ifj. Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők:   Bodó Richárd (Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock, lengyel)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Szunajko Stefan (Tatabánya)

Jahja Omar  (Fotó: Imago Images)
Jahja Omar  (Fotó: Imago Images)
OMAR BIZAKODÓ – A VILÁG MÁR KEVÉSBÉ…
Másfél héttel a 27. férfi-világbajnokság rajtja előtt a nemzetközi szövetség (IHF) és a szervezők harminc százalékról húszra csökkentették a létesítmények kihasználhatóságát, majd az Európai Kézilabdázók Uniója (EHPU) heves tiltakozását követően vasárnap késő este, 72 órával a nyitó mérkőzés előtt mégis úgy döntöttek, nem lehetnek nézők, azaz zárt kapus lesz az egyiptomi torna.
Amíg a világ árgus szemekkel figyeli az egyre nagyobb kapkodást az egyiptomi esemény szervezését illetően, addig a házigazdák jobbátlövője, a veszprémi  Jahja Omar    bizakodó.
„Ez a világbajnokság hatalmas lehetőség nekünk, hogy hazai pályán kirukkoljunk egy kiváló eredménnyel – nyilatkozta a Telekom Veszprém légiósa, akit a legutóbbi Afrika-kupán a torna legjobb jobbátlövőjének választottak. – Célunk, hogy a legjobb nyolc közé jussunk, a negyeddöntőben pedig már bármi megtörténhet. A klubomban David Davisszal, a válogatottban a szintén spanyol Roberto García Parrondóval dolgozhatok együtt, ők a világ legjobb edzői közé tartoznak. Parrondo ráadásul jól ért a játékosok nyelvén.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik