nemzetisport.hu 2019.01.10 21:43 Frissítve: 2019.01.10 22:19

Férfi kézi-vb: könnyed győzelemmel kezdett mindkét rendező

Berlinben telt ház, 14 800 néző előtt megkezdődött a 2019-es férfi kézilabda-világbajnokság, amelynek első mérkőzésén a Dánia melletti másik házigazda, Németország 30–19-re múlta felül az egyesített csapattal induló Koreát. Este Dánia is bemutatkozott: Chile ellen a 22–4-es első félidő után a végén 39–16 állt az eredményjelzőn.

 

Mikkel Hansen (24) és társai jól kezdték a tornát (Fotó: AFP)

DÁNIA–CHILE 39–16

 A KÉPRE KATTINTVA részletes program és menetrend – a 2019-es dán–német közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság adatbankja

Bár a társházigazda dánok Herningben játsszák a csoportmeccseiket (és továbbjutásuk esetén a középdöntősöket is), a Chile elleni nyitó találkozójukat a fővárosba, Koppenhágába vitték.

A várakozásoknak megfelelően meg is telt a kézilabda-mérkőzésen 12 500 néző befogadására alkalmas Royal Aréna, sőt Frigyes dán királyi herceg is kilátogatott.

A felkészülés során a mieink is játszottak egy zárt kapus meccset Chilével, de Lékai Máté már az elutazás előtti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az az összecsapás nemigen volt mérvadó, mert a dél-amerikai ellenfél nem túl magas játékerőt képviselt.

A mostani találkozó alapján már mi is képet kaphattunk arról, mire gondolhatott, Mateo Garralda együttese mindössze négy (!) gólra volt képes harminc perc alatt, közben a dánok kíméletlenül átrohantak rajta.

A két szélső, Casper Mortensen és Lasse Svan igen elemében volt, előbbi hát mögötti gólt is szerzett egy lerohanás végén, plusz a nyártól majd Veszprémben szereplő Rasmus Lauge és a mieink elleni két mérkőzést kihagyó Mikkel Hansen is szépen termelt, a kapuban pedig Magnus Landin okozott kellemetlen perceket a chileieknek.

VOLT KEVESEBB IS
A chilei válogatott első félidőben szerzett négy gólja biztosan nem rekord, két éve a Katar–Argentína találkozón a dél-amerikaiak mindössze kétszer voltak eredményesek az első 30 percben – mondjuk az ázsiaiak 9 gólja sem a támadójáték hatékonyságáról árulkodik.

Azt nem lehetett mondani, hogy pokoli hangulat uralkodott a csarnokban, bár egy-egy szép dán gólnál megélénkült a közönség, máskor inkább csak az előre odakészített tapsikolókat ütötték lelkesen.

Chile a második félidőben rákapcsolt, és alig nyolc perc alatt dobott annyit, mint az elsőben. A dánok pedig nyugodtan koncentrálhattak közönségük kiszolgálása mellett arra, hogy ne sérüljön meg senki a vb elején és a keret lehető legtöbb tagja megmártózhasson a torna hangulatában, ami tökéletesen sikerült is: a végén húsz gól fölötti különbséggel, 39–16-ra nyertek.

A németek magasabb szinten játszottak az első félidőben (Fotó: AFP)

NÉMETORSZÁG–KOREA 30–19

Dzsung Szu Jung szerezte a világbajnokság első gólját, s az egyesített koreai válogatott – amelybe a északiak négy játékost delegálnak – jól is tartotta magát az első percekben. A németek azonban gyorsan magukhoz ragadták a vezetést, és kihasználva első emberelőnyüket – ami a szigorúbb szabályoknak volt köszönhető – alig 10 perc után már 6–2-re vezettek.

A szigorúbb szabályok aztán a 12. percben máris újabb „áldozatot” szedtek, amikor Kim Dong Mjung kapott piros lapot – talán túl szigorúan ítélték meg a bírók a nyakra mért ütést az ázsiaiak beállójánál. A németekre is lesújtott a szigor, igaz, csak kétpercesek képében, melyek következtében néhány másodpercre hármas emberhátrányba kerültek. Ez pedig lendületet adott a koreaiaknak és visszazárkóztak két gólra (8–6), de a házigazdák hamar összeszedték magukat és egy 4–1-es rohammal ismét kinyitották az ollót: a 22. percben 12–7 állt az eredményjelzőn.

Nyitómeccs ide vagy oda, az indulatok a 25. percben ismét felhorgadtak, amikor a visszafutó Uwe Gensheimer nagyot taszított Dzsung Szu Jungon, aki ezt zokon vette, végül mindketten kaptak két percet a kispadon. Ami a mérkőzést illeti, az a szünetre gyakorlatilag eldőlt, a németek 17–10-re elhúztak.

A második félidőt a vendéglátó egy lendületes 4–0-s rohammal kezdte, miközben a dán bírók időnként még osztogatták a kétperceseket. A németek szépen lassan ráálltak arra, hogy minden koreai gólra kettővel válaszoljanak, így egyre csak nőtt a különbség: a csúcsot a 45. percben a 14 találat jelentette (26–12).

A végére kiengedett a házigazda és naggyá tette Pak Dzse Jong kapust, így végül éppen csak sikerült elérnie a 30 gólt, miközben a koreaiak szép gólokat lőve zárkóztak, ám nem sikerült bejönniük közte tíz alá.

KÉZILABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

A-CSOPORT
Németország–Korea 30–19
(17–10)
C-CSOPORT

Dánia–Chile 39–16 (22–4)

 

 

2021.07.12 14:22:57

Kézilabda Papp Bálint (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

Bár a találkozó túlnyomó részében a brazilok vezettek, a hajrá a magyaroké volt.

2021.07.09 17:53:56

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Potyogtak a gólok az olimpiára készülő csapatok találkozóján, de a magyarok jöttek ki jobban a párbajból.

2021.07.06 16:41:59

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát hatgólos sikerrel indították a mieink Montenegró ellen.

2021.07.05 12:45:09

Kézilabda JOCHA KÁROLY

Hanus Ágnes nem tervezte meg a „lelépést”, s később minden csapattársától elnézést kért.

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”