Férfi kézi-vb: Nem bánnám, ha minél tovább Egyiptomban kellene maradni – Mikler

Vágólapra másolva!
2021.01.14. 11:32
null
Mikler Roland szerint egy vb előtt senkit sem kell inspirálni (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Megérkezett és a kötelezően előírt PCR-tesztet követően elfoglalta szállását Egyiptomban a magyar férfi kézilabda-válogatott, amelynek csapatkapitánya, Mikler Roland szerint csak úgy érheti el célját ezen a világbajnokságon, ha nem foglalkozik a körülményekkel.

 

– Milyen a hangulat a csapat háza táján?
– Nem panaszkodom, és a többieknek is azt tanácsolom, ne foglalkozzunk a körülményekkel, csak a feladatunkra koncentráljunk! – mondta a Nemzeti Sportnak a magyar férfiválogatott 36 éves kapusa, csapatkapitánya, a szegedi Mikler Roland , akinek az egyiptomi az ötödik világbajnoksága. – Igyekszünk kizárni a külvilágot, habár az még engem is meglepett, hogy nyolc válogatott osztozik a konditermen. Jó lenne végre tisztában lenni a szabályokkal, a pontos időbeosztással, ne a torna közben derüljön ki, hogy nagy változtatásokra van szükség. Az ősszel megtapasztaltam, ha a hírekre figyel az ember, nagyon leronthatja a saját, illetve csapata teljesítményét. Kíváncsian várom, milyen lesz a szervezés, mert ilyen szituációban még nem voltam. Az előzmények mindenesetre azt mutatják, lesznek extrém fejlemények.

A CÉL A LEGJOBB NYOLCBA KERÜLÉS

Nagy Bence, a válogatott irányító-átlövője a fradi.hu-nak: – Ligetvári Patrik kiesésével többször játszottam balátlövőben az edzéseken, de természetesen irányítóposzton is állok a szakmai stáb rendelkezésére. A mai kézilabdában egyébként is a belső pozíciók már nagyon összemosódtak. Ahogy a tavalyi Európa-bajnokságon, most sem vettünk magunkra semmilyen terhet. A legfontosabb fegyverünk a taktikai felkészültségünk lehet, szeretnénk mindig az ellenfél előtt egy lépéssel járni, ráerőltetni az akaratunkat. A Zöld-foki-szigetekkel és Uruguayjal szemben kötelező a győzelem, noha tudom, nem szabad elbízni magunkat, de mondjuk ki: ez a realitás. A legjobban a harmadik csoportmérkőzésre, a németek ellenire készülünk, ahogy az Eb-n is, amikor Izlanddal játszottunk a záró fordulóban. A célt már megfogalmaztuk: a legjobb nyolcba szeretnénk kerülni.

– Csapatkapitányként mi a legfontosabb feladata?
– Szerencsére nincs pánikhangulat, senki sem mondogatja, jaj, mi lesz, hogy lesz. Ha ezt hallanám, biztos elmagyaráznám, nekünk mi a dolgunk. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet mindenki elfogadja nálunk, ezért sincs „küldetéstudatom”.

– Több száz mérkőzéssel, számos világversennyel a háta mögött mennyire sikerült motiválnia magát egy sehová sem kvalifikáló világbajnokság előtt?
– Szerintem egy vébét megelőzően nem kell senkit inspirálni – ezzel én is így vagyok. Örülök, hogy eljutottam egy újabb nemzetközi tornára, amelyen a lehető legjobb teljesítményt szeretném nyújtani. Igaz, hogy én vagyok a gárda legrutinosabb, sőt, most már a legidősebb játékosa is, ám nem kellett „leülnöm magammal”, hogy tisztázzam, akarok-e itt lenni.

– A tavalyi Európa-bajnokságra különösebb elvárás nélkül utazott el az együttes, most viszont a szövetség a nyolc közé jutást tűzte ki. Ekkora fejlődésen ment át a válogatott egy év alatt?
– Pedig az Eb-hez hasonlóan most is van hiányzónk, Ligetvári Patrik, aki fontos láncszeme a védelmünknek, ám ezt is meg kell oldanunk. Az elvárások ellenére nem érzem, hogy nagy nyomás lenne rajtunk, sőt inkább azt veszem észre, mindenki újra megmutatná magát a nagyvilágnak. Ahogy korábban említette, ez a torna ugyan nem kvalifikál sehova, mégiscsak világbajnokság, jó lehetőség a játékosoknak a bizonyításra. Az elsődleges célunk, hogy továbbmenjünk a csoportból, a legjobb nyolc közé jutással viszont már én is elégedett lennék. Érzem a srácokon az erőt, a lendületet, noha nem szabad elfelejteni, az elmúlt egy esztendőben nem tudtunk sokat együtt készülni. Tavaly az újdonság ereje volt a fegyverünk, idén viszont nem a nagy meglepetés a cél, csak stabil teljesítményt szeretnénk nyújtani. A távlati tervünk mindenképpen az, hogy ez a társaság kiforrja magát a részben hazai rendezésű 2022-es Európa-bajnokságra.

CSERÉK AZ UTOLSÓ PILLANATBAN

Csehország után az Egyesült Államok is visszalépett az egyiptomi világbajnokságtól, miután a már Dániában tartózkodó és a továbbutazás előtt álló csapatnál tizennyolc koronavírusteszt lett pozitív, köztük Merkovszki Pálé, a Gyöngyös kapusáé is. A játékosok és a stábtagok mindennap újra teszteltetik magukat, és akié negatív, azonnal küldik haza. Az már korábban kiderült, hogy a csehek távolmaradásával Észak-Macedónia indul a G-csoportban, az amerikaiak helyére pedig Svájc ugrik be az E-csoportba Norvégia, Ausztria és Franciaország mellé. A svájciaknál viszont nagy a kapkodás, 48 órával az első meccsük előtt még a repülőjegyeket sem tudták lefoglalni Egyiptomba.

A világbajnokság szerdai nyitó meccsét a házigazda Egyiptom játszotta Chile ellen, amely egyszer sem vezetett a mérkőzésen, a hazaiak sima 35–29-es győzelmet arattak úgy, hogy a második félidőben többször vezettek már kilenc góllal is. A Telekom Veszprém jobbátlövője, Omar Jahja négy gólt szerzett a vendéglátónál.

– A védekezésünk azon is múlik, hogy milyen formában véd. Egyetért ezzel?
– Igen, sokat dolgozunk ezért a védőkkel. Nekem nagyon fontos, hogy stabilak legyünk hátul. Az edzések kiváló hangulatban zajlottak, remek csapatot alkotunk Borbély Ádámmal, Székely Mártonnal, és még ide venném Haris Porobic kapusedzőt is. Az egyik legnagyobb feladatunk az volt az elindulás előtt, hogy „lejjebb nyomjuk a rugóinkat”. Amúgy nem szeretek túl korán felkészülni az ellenfelekből, inkább a végére hagyom a videózást.

– A család, az ikrek hiányoznak már?
– Ahogy másnak, nekem sem volt könnyű otthagyni a feleségemet és a két gyereket. A családom mindig mindenben támogatott, hiszen azt nálunk mindenki tudja, ez a munkám, az életem. Az ikrek talán még nem érzik meg a hiányomat, ám idővel biztosan nehezebb lesz az elválás.

– Gondolkozott azon, milyen sűrű hónapok elé néz? A torna után négy nappal ugyanis folytatódik a Bajnokok Ligája, amelyben futószalagon játsszák a meccseket a Szegeddel.
– Láttam, hogy február negyedikén újraindul a BL, de ez inkább motivál, mintsem aggaszt. Remélem, Székely Marcival meg tudjuk osztani a mérkőzéseket, így nem leszek kizsigerelve a torna után. Amúgy nem bánnám, ha minél tovább Egyiptomban kellene maradni…

JEGYEK ÉS SZÓRAKOZÁS A HAZAI EB-N

Egy évvel a nyitó nap előtt elkezdődött a jegyértékesítés a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra. Kapható jegy a nyitó napra, a magyar válogatott első meccsére, valamint háromfajta bérlet: a budapesti csoportkör összes meccsére, az összes budapesti mérkőzésre és a helyosztókra. Vásárolhatók a legjobb kilátást, cateringszolgáltatást és ajándékot tartalmazó hospitality jegyek, családi és kedvezményes jegycsomagok, valamint élménycsomagok, amelyek a napijegyen és az egyedi ajándéktárgyon túl éttermi, múzeumi, koncert- és fürdőbelépőket, díjmentes tömegközlekedési lehetőséget tartalmaznak.

A tavalyi férfi kézilabda Európa-bajnokság stockholmi négyes döntőjén debütált az az interaktív „játszótér”, amelyet végigjárva a szurkolók próbára tehették képességeiket: milyen erősen lőnek, a kapuban milyenek a reflexeik, mekkorát ugranak és milyen hangosan tudnak szurkolni. A program mögött s Sport for Fun nevű magyar cég áll, amely a sportesemények előtt órákkal kiépíti, majd utána ugyanennyi idő alatt le is bontja az építményt a csarnok területén.

„Tíz ember kell egy ilyen interaktív élménypark üzemeltetéséhez, amelynek célja a szurkolás, a sportág iránti elkötelezettség erősítése – mondta Kozma Gergely, a cég tulajdonosa és vezetője. – Az itt található eszközök fejlesztése éveket vett igénybe, a cég pedig gazdag rendezvény- és sportszervezői múltra támaszkodik, ami nagy segítség volt a megvalósításban.”


FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros):Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria):Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó): Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza):Norvégia, Ausztria, Franciaország, Svájc*
F-csoport (Új főváros):Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó):Svédország, Egyiptom, Észak-Macedónia*, Chile
H-csoport (Alexandria): Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.
*A koronavírusos-fertőzések miatt visszalépő Csehország helyén Észak-Macedónia, míg az Egyesült Államok helyén Svájc szerepel.

A MAGYAR KERET 
Kapusok:   
Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők:  Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők:   Ancsin Gábor, Balogh Zsolt (mindkettő Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók:  Győri Mátyás (Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (FTC)
Beállók:  Bánhidi Bence, ifj. Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők:   Bodó Richárd (Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Szunajko Stefan (Tatabánya)

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 15., 20.30: Magyarország–Zöld-foki-szigetek(Tv:M4 Sport).
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay(Tv:M4 Sport).
Január 19., 20.30: Magyarország–Németország(Tv:M4 Sport).

A középdöntő mérkőzésnapjai az I. csoportban: január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros): január 27.
Elődöntők (Kairó): január 29.
Döntő (Kairó): január 31.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik