K. T. I. 2020.12.03 16:25 Frissítve: 2020.12.03 16:55

Férfi kézi-vb: az IHF elnöke esküszik, minden eddiginél körültekintőbb a szervezés

Minden eddiginél aprólékosabb, körültekintőbb a januári egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság szervezése – jelentette ki Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség (IHF) elnöke csütörtökön, online nemzetközi sajtótájékoztatón, amelyről a Magyar Távirati Iroda számolt be.

Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség elnöke (Fotó: AFP)

Az MTI híre emlékeztet, a koronavírus-járvány miatt kényszerülnek a rendezők arra, hogy gyakorlatilag minden részletre odafigyeljenek, és már a csapatok beutazása előtti egy hónapban is ajánlásokat, előírásokat fogalmaztak meg a résztvevőknek. A sportágban soha nem látott alapossággal készülnek fel a házigazdák a vb egészségügyi oldalára – emelte ki Musztafa.

Az IHF részéről elhangzott, hogy csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet beutazni az országba. A 32 csapatnak – köztük a magyar válogatottnak – ajánlják, hogy a vb előtti egy hónapban már edzőtáborban készüljenek. Az Egyiptomba érkezéskor a küldöttségeket azonnal szállodába viszik, és ott is tesztelik az akkreditált személyeket. A negatív eredmény megérkezésig mindenki karanténban marad. A vb ideje alatt háromnaponta lesznek ellenőrzések – írja a távirati iroda.

Aki tüneteket mutat, például lázas, azonnal elkülönítik a szállodákban kialakított helyiségekben. Innen csak 72 óra különbséggel vett két negatív teszttel lehet kijönni. Azokat, akik érintkeztek a tüneteket mutatóval, szintén tesztelik.

A hírügynökség kiemeli, minden csapat mellett, valamint minden szállodában és csarnokban lesz hivatalos orvos, akit értesíteni kell az esetleges megbetegedésekről. Külön előírások vonatkoznak a válogatottakat kísérő buszvezetőkre és az étkezésért felelős személyzetre. Az étkezések során nincs felszolgálás, csak önkiszolgálás. Minden hivatalos helyen, a szállodákban és arénákban felállítanak testhőmérséklet-mérő állomásokat is.

Az MTI hozzátette: a nézők beengedéséről még nem született döntés, az IHF folyamatosan tárgyal az egyiptomi hatóságokkal. Musztafa reméli, hogy az arénák befogadóképességének harminc százalékáig beengedhetnek szurkolókat a biztonságos távolságtartás és maszkviselés mellett.

A játékosok az edzések és a mérkőzések során az öltözőben csak a szükséges minimális időt tölthetik el, átöltözniük és fürdeniük a szállodában kell. Az internetes sajtótájékoztatón a szervezők bemutatták a csarnokokat és a szállodákat is.

A vb-t – amelynek mezőnye első alkalommal lesz 32 csapatos – január 13. és 31. között rendezik négy egyiptomi városban. A magyar válogatott a gízai A-csoportban január 15-én a Zöld-foki-szigetek, 17-én Uruguay, 19-én pedig Németország együttesével találkozik – tekintett előre a Magyar Távirati Iroda.

2021.01.15 22:18:12

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A jelenlegi helyzetben minden tiszteletet megérdemel Elek Gábor – az immár egyedüli szövetségi kapitány –, hogy elfogadta a saját karrierjében vízválasztónak tekinthető megbízást.

2021.01.15 22:15:03

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Közel került az összeomláshoz.

2021.01.15 19:41:33

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

Gulyás István csapata a koronavírus-fertőzés sújtotta Zöld-foki-szigetek ellen nyert hét góllal.

2021.01.13 10:49:38

Kézilabda JOCHA KÁROLY

Ritterné Lengyel Erzsébet: „7000 forintot kaptunk a vb-címért, én egyből vettem egy kabátot 1800-ért.”

2021.01.12 23:38:19

Kézilabda CS. Z.

INDUL A FÉRFI KÉZI-VB. Lékai, Bodó és Ancsin is visszatért a válogatottba, amelynek repertoárját honosított játékosok is bővítik.