Férfi kézi-vb: az elnök és a szakmai stáb is belebukott a visszalépésbe

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.01.20. 15:15
null
Jan Filip (balra) és Daniel Kubes 2014 nyara óta vezette a cseh válogatottat (Fotó: AFP)
Áll a bál a Cseh Kézilabda-szövetségnél: a férfiválogatott világbajnokságtól való visszalépése miatt a végrehajtó bizottság menesztette a társkapitányokat, mire az elnök és még két másik vb-tag is lemondott. 

Mint beszámoltunk róla, Csehország egy nappal az egyiptomi világbajnokság rajtja előtt jelezte, visszalép a szerepléstől, miután a 21 fős keretéből 17 játékos kiesett (12-en elkapták a koronavírust, további 5 játékosnak egyéb egészségügyi problémái voltak). Már a januári Eb-selejtezőit is el kellett halasztani, de a fertőzöttek helyére behívott játékosok is sorra kidőltek. Csehország helyén első számú beugróként Észak-Macedónia kapott indulási lehetőséget a vb-n a nemzetközi szövetségtől (IHF).

A cseh szakági szövetség végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy a kialakult helyzetbenmegköszöni a Daniel Kubes, Jan Filip szövetségi kapitányi páros munkáját, miután úgy látta, több hibát elkövettek a felkészülés során, ami végül a kényszerű visszalépéshez vezetett. Ugyanakkor konkrétumokat egyelőre nem említettek, hogy pontosan milyen hibákra gondoltak, arra várhatóan csak a következő ülésük után kerül sor.

„Tegnap valamivel éjfél előtt hívott fel a válogatottakkal foglalkozó bizottság vezetője, majd az elnök, hogy a végrehajtó bizottság nem számít a munkánkra a jövőben, mert hibáztunk. Azonban mi sem ismerjük a részleteket” – mondta Kubes.

A Kubes, Filip páros 2014 nyara óta vezette a cseh férfiválogatottat, amellyel a legnagyobb sikerük a három évvel ezelőtti Eb-n elért 6. helyezés volt. Tavaly hosszabbította meg a szövetség a szerződésüket három évvel.

Hogy a döntés nem volt egyhangú, jól bizonyítja, hogy a cseh szövetség elnöke, Jaroslav Chvalnylemondott, csakúgy mint két másik végrehajtó bizottsági tag (Daniel Curda, a válogatottakkal foglalkozó, és Ilona Hapková, a módszertani bizottság vezetője).

„Nem volt egyszerű meghozni a döntést – mondta a kapitányok menesztéséről Chvalny, aki először 2001 és 2013 között volt a szövetség elnöke, majd legutóbb 2018 áprilisa óta töltötte be a pozíciót. – Nem voltunk azonos véleményen, de ez természetes, az egész társadalom így működik.”

Chvalny a vb előtti visszalépéskor úgy nyilatkozott, nem akartak egy erősen tartalékos csapattal kiállni, mert azzal az egész cseh kézilabda megítélését veszélyeztették volna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik