Férfi kézi-vb: „Az egyiptomi vébé megmutatta, minden lehetséges”

PUSZTAI VIOLAPUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2021.02.03. 12:22
Lezárult az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság, amely kezdetben sok aggodalomra adott okot, de ahogy a világbajnok dánok kapusa, Niklas Landin megfogalmazta: jó, hogy megtartották.

PALICKA LETT AZ ALL STAR, LANDIN A HŐSPALICKA LETT AZ ALL STAR, LANDIN A HŐS

Az egyiptomi világbajnokság legjobb kapusának a svéd Andreas Palickát választották meg, aki valóban a statisztika szerint is ott van a 34 százalékos védési hatékonysággal a legjobbak között, de talán éppen a döntőben tudott kevesebbet segíteni a csapatának. Ebben közrejátszott az is, hogy a franciák elleni elődöntőben megsérült, a dánok elleni finálét nem akarta kihagyni, viszont elismerte, egy ideig nem számíthat rá a Rhein-Neckar Löwen.

Andreas Palickát választották meg az egyiptomi vb legjobb kapusának (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
Andreas Palickát választották meg az egyiptomi vb legjobb kapusának (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)


Aki végigkövette a vb-t, annak aligha okozhat meglepetést, hogya hivatalos statisztikaszerint a spanyol kapusok dolgoztak a legnagyobb hatékonysággal (34.7%). A bronzérmes együttes kapujára a kilenc mérkőzésen 389 lövés érkezett, ebből 135 hatástalanítva lett. A bronzmeccs legjobbjának választott Rodrigo Corrales 34 százalékkal védte végig a vb-t, míg Gonzalo Pérez de Vargas egy meccsel kevesebbet játszva, 36 százalékkal zárt.

A kapusok teljes mezőnyében a portugál Humberto Gomes büszkélkedik a legjobb statisztikával: 76 lövésből 33-at megfogott, ez hat meccsen 43 százalékos hatékonyságot jelent. Mikler Roland öt meccsen 31 százalékkal védett, ez a 19. helyet jelenti. A magyar csapat a hét meccsén összesen 283 lövést kapott, abból 90-et hárítottak a kapusaink, ez összességében 31.8 százalékos védési hatékonyságot jelent. Ugyanezt hozták az ezüstérmes svédek, míg az előttünk végző csapatok közül a franciák 30.1 százaléka ennél rosszabb.

Külön érdemes kiemelni a Kiellel nemrég Bajnokok Ligája-, most pedig világbajnoki győzelmet ünneplő Niklas Landin. Bár összességében „csak” 30 százalékkal védett – csapattársa, Kevin Möller 34 százalékkal zárt –, klasszisát az Egyiptom elleni, elképesztő izgalmat hozó negyeddöntőben és a fináléban is igazolta. Akkor hozta a bravúrokat, amikor kellett.

A VB ELSŐ NYOLC CSAPATÁNAK STATISZTIKÁJA
CSAPAT (MECCS)GÓL/LÖVÉSVÉDÉS/LÖVÉS
1. DÁNIA (9)308/435, (70.8%)110/340 (32.3%)
2. SVÉDORSZÁG (9)276/386 71.5% 102/320 (31.8%)
3. SPANYOLORSZÁG (9)297/459 (64%)135/389 (34.7%)
4. FRANCIAORSZÁG (9)267/424 (62.9%) 108/358 (30.1%)
5. MAGYARORSZÁG (7) 226/350 (64.5%)90/283 (31.8%)
6.NORVÉGIA (7)219/352 (67.2%)93/290 (32%)
7. EGYIPTOM222/331 (67%)76/261 (29.1%)
8. KATAR185/306 (60.4%) 68/263 (25.8%)

SANDER SAGOSEN TORONYMAGASAN VÉGZETT A PONTTÁBLÁZAT ÉLÉN

Ha csak a támadási hatékonyságot nézzük, akkor nincs kérdés, miért a dánok és a svédek játszották a döntőt. Mindkét csapat hetven százalék fölött értékesítette a helyzeteit, ami arra enged következtetni, hogy egyrészt a jó védekezést követően gyors lerohanásokból voltak eredményesek, illetve a felállt fal ellen ziccerig játszották ki a helyzeteiket. A legtöbb gólt, 308-at a dánok szerezték a vb-n – ebben természetesen benne van az is, hogy a negyeddöntőben kétszeri hosszabbítás után, hétméteresekkel győzték le Egyiptomot. 425-ször lőttek kapura, a spanyolok azonban még ennél is többször, 459-szer próbálkoztak gólszerzéssel. A bronzérmes csapat hatékonysága viszont 5.1 százalékkal rosszabb volt. Magyarország egyébként – két mérkőzéssel kevesebbet játszva – 64.5 százalékos hatékonyságával csupán két tizeddel marad el a spanyoloktól, míg a franciáknál 1.6-tal jobb volt.

Abból, hogy honnan születtek a gólok, jól kiolvasható, hogy az első négyben végző csapat a legtöbb találatot a hatos környékéről szerezte, a távoli lövésekbe többször hibáztak bele, illetve többször védték ezeket a kapusok. A magyar válogatottra is igaz, hogy közelről arányában hatékonyabban lőtte be a gólokat, viszont kintről sokkal többször próbálkozott például a dánoknál és a svédeknél, és több gólt is szerzett. Ez nyilván arra is visszavezethető, hogy a szélsők kevesebb szerepet kaptak nálunk, mint a vetélytársaknál. A svédeknél az All Star-csapatba is bekerült balszélső, Hampus Wanne 53 góljával az előkelő harmadik helyet szerezte meg a góllövőlistán, nálunk a legeredményesebb szélső, Sunajko Stefan 14 góljával a 151. a rangsorban.

Sander Sagosen toronymagasan végzett a ponttáblázat élén, a spanyolok elleni sérülése nagy érvágás volt a norvégoknak (Fotó: AFP)
Sander Sagosen toronymagasan végzett a ponttáblázat élén, a spanyolok elleni sérülése nagy érvágás volt a norvégoknak (Fotó: AFP)

A vb gólkirálya a katariak kubai születésű jobbátlövője, Frankis Marzo lett 58 góllal, míg a második helyen a norvégok sztárja, Sander Sagosen végzett 54 találattal. Az irányító nemcsak lőtte a gólokat, hanem a társakat is kiszolgálta, hiszen ő osztotta ki a legtöbb gólpasszt a vb-n, így nem meglepő, hogy 92 ponttal toronymagasan a ponttáblázat élén végzett. Nyilván már sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha nem sérül meg a spanyolok elleni negyeddöntő 17. percében, de azt láthattuk, hogy kiválása nagy érvágást jelentett a két évvel ezelőtt ezüstérmet, a tavalyi Eb-n bronzérmet szerző norvégok számára. S hiába a remek statisztika, végül a svédek irányítója, az amúgy szintén kiváló teljesítményt nyújtó Jim Gottfridsson került be az All Star-csapatba.

Ami a magyarokat illeti, a házi gólkirály Máthé Dominik lett 31 találattal – ez összességében a 30. helyet jelenti a teljes mezőnyben. Az Elverum légiósa 67 százalékos hatékonysággal lőtt, s 10-ből 9 hetest értékesített. Lékai Máté a gólpassz- és a ponttáblázaton is a 18. helyet foglalja el, míg a blokkolt lövések tekintetében Sipos Adrián az előkelő 5. helyen található. Szerencsére a kétperces büntetések tekintetében nincs játékosunk az első húszban, a legtöbbször –hétszer – Bánhidi Bencét küldték ki a játékvezetők.

A VILÁGKLASSZIS BETEGEN IS VILÁGKLASSZIS

Mikkel Hansen a koronavírus miatt nagyon sokáig hezitált, vállalja-e a szereplést a vb-n, de elkezdte a felkészülést a dán válogatottal, s miután megszületett a döntés, hogy mégsem lehetnek nézők az eseményen, nyugodt szívvel utazott el Egyiptomba. Ha nem is sziporkázott annyira, mint két éve, a hazai rendezésű világbajnokságon – amikor ugyancsak őt választották meg az MVP-nek –, abban, hogy a dánok megvédték a címüket, óriási szerepe volt a világklasszis balátlövőnek – elég csak az elődöntőben a spanyolok ellen szerzett 12 gólját említeni.

S ne felejtsük el, úgy lett az egyiptomi vb legértékesebb játékosa,hogy a torna közepén gyomorrontást kapott,a döntő után azt mondta, legalább öt kilót fogyott emiatt az elmúlt két hétben, s még mindig nincs étvágya.

AZ EB-KUDARC UTÁN SVÉD EZÜSTÉREM A VILÁGBAJNOKSÁGON

Meglepetésekből Egyiptomban nem volt hiány – Nagy Lászlótól tudjuk, mindennap történt valami, amire nem feltétlenül számított az ember. Nos, arra is kevesen fogadtak volna, hogy a svédek egészen a döntőig menetelnek. Egyrészt, világbajnokságon ezt megelőzően 2001-ben jártak ilyen magasságokban, másrészt a tavalyi, részben hazai rendezésű Eb-n elért hetedik hely – a két évvel korábbi ezüst fényében – óriási csalódást jelentett számukra, ami után nemcsak a szövetségi kapitányi poszton történt váltás, az egyiptomi vb-re a csapat nagy része ki is cserélődött. Glenn Solberg a 2020-as Eb-t megjáró játékosok közül csak nyolcat hozott el Egyiptomba, a hiányzók között olyan neveket találunk, mint a Rhein-Neckar Löwen kapusa, illetve balátlövője, Mikael Appelgren és Lukas Nilsson vagy a Telekom Veszprém beállója, Andreas Nilsson – utóbbi a hírek szerint összeveszett a szakvezetéssel.

Maguk a svédek sem gondolták, hogy egészen a döntőig menetelnek. Azzal, hogy az első csoportkörben, egy góllal legyőzték a házigazda Egyiptomot, jó helyzetből kezdték a középdöntőt, ahol úgy alakultak az eredmények, hogy az is belefért, hogy a fehéroroszokkal és a szlovénokkal is döntetlent játszottak. A csoportelsőség így is meglett, és óriási szerencséjükre nem a dánok, de még csak nem is horvátok jöttek velük szemben a negyeddöntőben, hanem a katariak. Az arab csapatot 12 gólos győzelemmel búcsúztatták, majd jöttek a franciák, akik nyilván az elődöntő esélyeseinek számítottak, de egyáltalán nem találtak fogást a skandinávokon. Hampus Wanne úgy fogalmazott a meccs után, amellett, hogy betartották a taktikai utasításokat, az önbizalom volt a kulcs a győzelemhez. Az elődöntőben egyébként jól megfigyelhető volt, hogy míg Guillaume Gille folyamatosan rotálta a csapatát, addig a svédek gyakorlatilag az első sorukkal játszották végig a találkozót – csakúgy, mint a magyarok a fontosabb meccseken.

A döntő előtt nem titkolták, ha már eddig eljutottak, mint 1999-ben, szintén Egyiptomban, most is az aranyat akarják megnyerni. Egyelőre azonban még a dánok mindenképpen többen voltak egy Mikkel Hansennel, egy Niklas Landinnal, ráadásul még Jacob Holmot is előhúzták a kalapból. A svédeknek így maradt az ezüst, amelyet majd két év múlva, a lengyelekkel közös vb-n szeretnének arannyá fényesíteni.

Ha a döntő után még nem is mosolygott mindenki a svédeknél, az ezüstérmet sikerként könyvelték el (Fotó: AFP)
Ha a döntő után még nem is mosolygott mindenki a svédeknél, az ezüstérmet sikerként könyvelték el (Fotó: AFP)


KETTES OSZTÁLYZAT A HORVÁTOKNAK

A horvát kézilabda-szurkolóknak vélhetően leesett az álla, hogy a lesajnált női válogatottjuk harmadik helyet ért el a 2020-as Európa-bajnokságon. A férfi vb nyitó fordulójában is alig hihettek a szemüknek, hiszen ha a félidőben az eredményjelzőre pillantottak, azt láthatták: bár a tokiói olimpia miatt fejlődött, de még mindig nem a nagy kézilabdanemzetek közé tartozó Japán hárommal vezet a tavalyi Eb-n ezüstérmet szerző válogatottjuk ellen. Duvnjakék végül döntetlenre mentették a meccset, ezzel a kis szépséghibával azért behúzták az első helyet a csoportjukban. A középdöntőben Bahreint még könnyedén verték meg, de ami a szintén nem a világ elitjébe tartozó Argentína ellen történt, az már a szövetségi kapitánynak, Lino Cervarnak is sok volt. A horvátokat korábban olimpiai és világbajnoki aranyig vezető sikeredző a meccs után nemes egyszerűséggel, élő adásban lemondott.

„Ez a vereség nagy csalódás, amiért vállalom a felelősséget. Elfogadhatatlan, amit láttunk, hagyom, hogy valaki más vegye át a helyemet, én nem állok készen a folytatásra” – indokolta döntését a horvát válogatottat 250 meccsen irányító tréner, aki nem először „adta fel” világverseny közben,hiszen a 2010-es Európa-bajnokságon az egyik szünnapon jelentette be a távozását.Akkor arról beszélt, hogy a horvát újságírók elviselhetetlen körülményeket teremtettek körülötte.

Lino Cervarnak nem először lett elege egy világverseny közepén (Fotó: AFP)
Lino Cervarnak nem először lett elege egy világverseny közepén (Fotó: AFP)

Most erről szó sem volt.

Az argentinoktól elszenvedett vereség még nem vetett véget a horvátok továbbjutási esélyeinek, pláne, hogy a dél-amerikaiak nem tudtak élni a lehetőséggel. Katar ellen a döntetlen is elég lett volna nekik a továbbjutáshoz, de kikaptak. A horvátoknak ezután Dániát kellett volna megverniük a második hely megszerzéséhez, de addigra már annyira szétestek, hogy beleszaladtak egy 12 gólos vereségbe. Az akkor még másodedzőként dolgozó, de azóta szövetségi kapitánnyá kinevezett Hrvoje Horvat azt mondta a meccs után, hogy a csapat teljesítményét ezen a vb-n 10-ből 2-esre értékeli.

BETÖRTE AZ AJTÓT AZ IFJÚ TITÁN

Szívünk szerint hazabeszélnénk, és rávágnánk, hogy Máthé Dominik a vb felfedezettje. Nem kétség, ott is van ezen a képzeletbeli listán, hiszen míg tavaly még csak ígéretnek számított az Eb-n, egy év alatt a magyar válogatott egyik húzóemberévé lépett elő. Rengeteget fejlődött, amióta a norvég Elverum csapatában, a Bajnokok Ligájában edződik hétről hétre. A 21 éves jobbátlövő példaképe, Nagy László így fogalmazott vele kapcsolatban:Domit tavaly még nem tudtuk használni védekezésben, idén pedig (ha még sokat kell is ebben fejlődnie) mindent beleadott hátul is.És akkor az átütő támadójátékáról, az egészséges önbizalmáról szó sem esett.

No, de ennyit Máthé Dominikról, bízzunk benne, hogy a 2022-es magyar, szlovák közös rendezésű Eb-n őt jelölik majd a jobbátlövőposzton az All Star-csapatba, de Egyiptomban ez Matthias Gidselnek adatott meg. Ráadásul mindjárt az első világversenyén, amelyen nem mellesleg, aranyérmet akasztottak a nyakába.

Bár a 21 éves játékos – aki két hónappal a vb előtt mutatkozott be a dán válogatottban – a döntőben csupán egy gólt szerzett, összesen 39 gólig jutott, és 80 százalékos hatékonysággal tüzelt. A közelmúltból a magyar szurkolóknak már lehetett emléke arról, mire képes, hiszen az Európa-ligában 11 góllal vette ki a részét a dán GOG Tatabánya felett aratott sikeréből.

AZ MVP-nek megválasztott Mikkel Hansen is elégedett lehetett a 21 éves Matthias Gidsel teljesítményével (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
AZ MVP-nek megválasztott Mikkel Hansen is elégedett lehetett a 21 éves Matthias Gidsel teljesítményével (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)


„Egyáltalán nem voltam nagy tehetség. U16-os játékosként még az iskolánk első csapatába sem tudtam bekerülni
vallotta meg korábban a dán TV2-nek. A 190 centis magasságához képest rendkívül vékony volt, most 40 kilóval nyom többet, mint amikor 15 évesen bekopogott az Oure kézilabda akadémiájának ajtaján. Tulajdonképpen a koronavírus miatti, tavaszi karanténidőszaknak lehet hálás, no meg a saját kitartásának, hogy most világbajnoknak mondhatja magát.

„Csak annyit kellett tennem, hogy felkeltem, erősítő edzéseket végeztem és ettem. Öt-hat kiló izom jött rám” – mondta az ifjú titán, akinekaz is sorsfordító volt a karrierjében, amikor a dán utánpótlás-válogatottnál találkozott Claus Hansennel.

A Skjern jelenlegi edzője szerint Gidsel felnyitotta a szemüket: „Amikor mások esetleg már abbahagyták volna, Gidsel nem. Az ő hajtóereje az volt, hogy szenvedélyesen szeret kézilabdázni. S ezzel bebizonyította, nehéz felmérni tizenéves korban, hogy végül ki lesz a legjobb.”

2020 őszére teljesen más típusú játékos vált belőle, akire felfigyeltek a válogatottnál is. A sors fintora, hogy a vb-keretből éppen a példaképét, Niclas Kirkelökkét szorította ki. De hogy helye van a csapatban, azt már az első csoportmérkőzésen bizonyította: 10 gólt lőtt Bahreinnek, s ő lett a meccs legjobbja.

A dánoknál egyébként egész sor klasszis hiányzott a tornáról, a távollétükben azonban bizonyítottak a fiatalok. Landin a döntő után ezt így kommentálta:

Úgy szeretnék emlékezni erre a világbajnokságra, mint a fiatalok tornájára. A fiatalok jöttek, láttak, és győztek. Nagyon figyelemre méltó volt látni, hogy a debütálóink rendkívül magas szinten tudtak teljesíteni.”

MINDIG AZ HIÁNYZIK, AKI NINCS OTT

Gulyás István mondta ezt, amikor arról beszélt, hogy bizony Ligetvári Patrik hiányát megérezte a védelem, de ezúttal nélküle kellett megoldani a feladatot. A németeknek ennél sokkal nagyobb problémák is adódtak, hiszen a koronavírus-járvány miatt több alapember is jelezte, kihagyja a vb-t. A december végén BL-t nyerő Kielből hárman is csak a tévében nézték a társakat: Patrick Wiencek, Hendrik Pekeler és Steffen Weinhold mellett ráadásul Finn Lemke is lemondta a szereplést, míg Jannik Kohlbacher, Fabien Wiede, Franz Semper és Tim Suton sérülés miatt nem lehetett ott Egyiptomban. A hét ember kiesését pedig meg is érezte a német válogatott, amely csak a 12. helyet szerezte meg.

De még ennél is nagyobb csapás érte Izlandot, hiszen a világklasszisuk, Aron Pálmarsson közvetlenül a vb előtt térdsérülést szenvedett. Nélküle pedig nem sok sikerben volt része az északiaknak. Bár a középdöntőbe még vittek két pontot, ott mindjárt kikaptak a visszalépések miatt a vb-re beeső, de a hirtelen jött lehetőségtől igencsak feldobódó Svájctól. Ezután a franciákkal és a norvégokkal is igen szoros meccset játszottak, de valószínűleg a győzelemhez kellett volna a Barcelona kiválósága. Így viszont nulla pontot gyűjtöttek a középdöntőben, és csak a 20. helyen végeztek.

Ezzel szemben a dánoknál és a svédeknél sem okozott gondot, hogy egy egész kezdőcsapatra elég játékosuk maradt távol a világbajnokságtól.

MI A HELYZET, GAUTHIER MVUMBI?

Kevesen gondoltuk volna, hogy bármi okunk lenne a Kongói Demokratikus Köztársaság meccseibe egyszer is belenézni, de a hivatalosan 110 kilós – más források által 137 kilogrammra taksált – beálló, Gauthier Mvumbi miatt egyszer biztosan mindenki megtette ezt, aki követte a vb-t. A francia negyedosztályú Dreux AC játékosát meglepte a hirtelen jött népszerűség – kénytelen volt aktívabban posztolni az Instagram-oldalára, miután néhány nap alatt több mint 26 ezer követőre tett szert –, de egyáltalán nem bánta.

Nagyszerű érzés, hogy ennyien foglalkoznak velem, mert ezáltal a kongói csapatról és az egész országról többet beszélnek, és ez a legfontosabb” – mondta a 26 éves beálló, akit videoüzenetben még a korábbi NBA-sztár, Shaquille O'Neal is megkeresett, miután megtudta, hogy a szurkolók hozzá hasonlítják.

„Azt mondják, te vagy a kézilabdázás Shaqje, mi a helyzet?”– szólt a kérdés.

NEHEZEN INDULT, DE JÓ, HOGY MEGRENDEZTÉK A VB-T

A vb kezdetén nem nézett ki a helyzet olyan rózsásnak, amilyen a vége lett. Úgy tűnt, a buborék gyorsan ki fog pukkadni, és Egyiptom képtelen lesz megrendezni úgy a világbajnokságot, hogy a koronavírus-járvány ne okozzon problémát. Csehország és az Egyesült Államok el sem jutott a vb helyszínére, a Zöld-foki-szigeteknek viszont hiába volt több fertőzöttje is, átment a rostán. A magyar válogatott még le is játszotta vele a csoportmeccsét, amelyen a szakmai stáb azokat a játékosokat küldte pályára, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, és volt antitest a szervezetükben. Topic Petar kivételével, aki miatt még napokig izgulni kellett, elkapta-e a Covidot. Aztán miután az afrikai csapat „elfogyott”, s idő előtt véget ért számára a vb, illetve napi szinten tesztelték a csapatokat, elhalkultak a negatív hangok.

Sőt, a kezdetben leginkább aggódó németek a következő napokban adott interjúkban agyondicsérték a gízai vendéglátást, ahogy a magyar csapat is remekül érezte magát a pálmafák és a piramisok árnyékában. Ahogy, a hidegebb időt kivéve, Új Fővárosban sem volt nagyobb gond.

Gyomorrontással Egyiptom esetében nem árt számolni, a dánok meg is járták. Mikkel Hansen mellett Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány étvágya sem még a régi, de csak az ételt nem kívánja, a sikerre a csapatával együtt éhes volt. A szlovénok sem voltak eléggé óvatosak. Illetve azt állítják, éppen azok akartak lenni. Az Egyiptom elleni, nyolc közé jutásról döntő találkozó előtt nem akartak enni a szálloda által készített ételekből, s a dán TV2 információi szerint pizzát rendeltek. Ljubomir Vranjes csapatából tizenketten kaptak ételmérgezést, Stas Skube, Dragan Gajic és Blaz Blagotinsek pályára sem tudott lépni a házigazda ellen, amely a döntetlennel biztosította a helyét a negyeddöntőben. Persze emiatt született néhány összeesküvés-elmélet.

Niklas Landin a döntő után úgy fogalmazott, jól szervezettnek tartja az egyiptomi vb-t.

Amit kértünk, azt mind teljesítették a szervezők, ezért jó érzésekkel gondolok a rendezésre. Ez a vébé megmutatta, hogy minden lehetséges. Jó döntés volt, hogy megtartották. Dániában rengetegen nézték a meccseket a tévében, s bár nem lehettek a lelátókon, ezáltal úgy érezték, ők is a részesei a sikerünknek.”

Thomas Bach, a NOB elnöke szerint az IHF példát mutatott, hogyan kell megrendezni egy nagyszabású sporteseményt a pandémia idején.

Niklas Landin úgy véli, jó, hogy megrendezték az egyiptomi vb-t (Fotó: Kovács Anikó)
Niklas Landin úgy véli, jó, hogy megrendezték az egyiptomi vb-t (Fotó: Kovács Anikó)


EURO 2022, JÖVÜNK!

A magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságot nemcsak azért várjuk, mert reményeink szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott még a mostani, szenzációs ötödik helynél is jobb eredményt ért el. Ha addigra helyre áll a világ rendje – testközelből láthatjuk a kontinens legjobbjait. Azonban néhány világklasszis valószínűleg addigra már átadja a helyét a fiataloknak.

Máthé Dominik a franciák elleni negyeddöntő előtt arról beszélt, nagyon örül, hogy még lehetősége van a klubtársa, Luc Abalo ellen pályára lépni. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok jobbszélső ugyanis 36 évesen a visszavonulást fontolgatja, és feltehetően Tokióban láthatjuk utoljára a francia válogatottban. És ez igaz lehet a nála két évvel idősebb, ugyancsak világklasszis balszélsőre, Michael Guigoura is.

Raúl Entrerríos február 12-én ünnepli a 40. születésnapját. Vajon a tokiói olimpia után befejezi? (Fotó: Kovács Anikó)
Raúl Entrerríos február 12-én ünnepli a 40. születésnapját. Vajon a tokiói olimpia után befejezi? (Fotó: Kovács Anikó)

Nem beszélve a spanyolok kiválóságáról, Raúl Entrerríosról, aki a napokban tölti be a negyvenet. Viszont a vb- és az Eb-cím mellé még hiányzik neki az olimpiai arany. Aztán ha az is meglesz, akkor felteszi-e a polcra a kézilabdát, vagy Budapesten is láthatjuk még a Barcelona irányítóját? Az a jövő zenéje.

Ami biztos, a magyar válogatott nagyon készül arra, hogy húszezer szurkoló előtt érmet szerezzen. S ha ez sikerülne, akkor biztosan nagy ünneplésben lenne része. A hazaérkező világbajnok dánok gépét így fogadták a reptéren.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik