V. Sz. 2020.10.27 16:40

Férfi kézi: Örüljünk, hogy egyáltalán van sport – Matics

A megbetegedések miatt lassan egy hónapja nem játszott meccset a Grundfos Tatabánya férfi kézilabdacsapata, amely nem sokkal a következő nemzetközi kupatalálkozó előtt térhet vissza.

 

Matics szerint hamarosan újra labdás edzés lesz Tatabányán (Fotó: Tumbász Hédi)

Legutóbb szeptember 30-án, a Dabas otthonában játszott és nyert mérkőzést a Tatabánya, amelyet utána két játékos, a sérült válogatott kapus Bartucz László és a fiatal beálló, Bognár Nándor kivételével leterített a koronavírus. Azóta elmaradt a Telekom Veszprém, a Mol-Pick Szeged és a Csurgó elleni bajnoki összecsapás, valamint halasztották az északmacedón Eurofarm Peliszter és a német Rhein-Neckar Löwen elleni Európa-liga-mérkőzéseket is.

 A TATABÁNYA MÉRKŐZÉSEI AZ IDÉNYBEN

Balatonfüred–Tatabánya 27–27
Tatabánya–Gyöngyös 25–24
Tatabánya–FTC 24–27
Dabas–Tatabánya 21–27

A Tatabánya azon játékosai, akik mind a négy mérkőzésen pályára léptek: Balogh Zsolt, Bognár Nándor, Debreczeni Dávid, Győri Mátyás, Hornyák Bence, Hornyák Péter, Ilyés Ferenc, Juhász Ádám, Michal Martin Konecny, Molnár Balázs, Nemes Richárd, Sipos Adrián, Szunajko Stefán, Piotr Wyszomirski, Zdolik Bence

Ez azért is volt nagyon fontos, mert ha a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) vagy az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) nem ad ekkora halasztási lehetőséget, akkor valószínűleg fiatalokkal sem tudtak volna kiállni, mert egész egyszerűen nem lettek volna elegen. A Bányász legtehetségesebb fiataljait elvitte az ország négy akadémiája, emiatt nekik különösen nehéz lenne az utánpótlással harcba szállni akár csak a magyar élvonalban, pláne a nemzetközi kupában.

Az edző, Vladan Matics tisztában van azzal, hogy ez így nem mehet sokáig, reméli, hogy a szlovén Trimo Trebnje ellen már ki tudnak állni november 17-én, és egy héttel előtte több kulcsjátékosa is vissza tud térni.

„Eleinte nagyon idegesítő volt ez a helyzet, elbizonytalanodtam én is, de mostanra elfogadtam, hogy nem tudunk a kezünkben tartani mindent.   Várom, mikor lehet elkezdeni az edzéseket; múlt hét óta öten-hatan már könnyebb mozgást végeznek, kocognak és nyújtanak, remélem, a héten többen is csatlakoznak hozzájuk – mondta a Tatabánya trénere a Nemzeti Sportnak. –  Ezzel együtt úgy tippelem, hogy ha minden orvosi vizsgálat rendben lesz, talán tíz nap múlva már labdás tréninget tarthatunk. Ettől függetlenül szinte egy új alapozást kell végigcsinálnunk, de még én is tapogatózom, mert szokatlan ez a helyzet. Nem tudunk tervezni, így improvizálnunk és alkalmazkodnunk kell.”

Matics nem akar panaszkodni, hiszen mindenki hasonló helyzetben van, a különbség szerinte talán az, hogy Tatabányán az egész csapatot egyszerre érintette a megbetegedés. Jelenleg mindenki otthon gyógyul, ő telefonon tartja a kapcsolatot a játékosokkal, az erőnléti edzővel és az orvosi stábbal.

Úgy gondolja, az Európa-liga harmadik csoportmeccsét már biztosan le kell játszaniuk, és reméli, előtte egy héttel újra edzésbe állhat a csapat, és ő is visszatérhet a játékosokhoz. Megjósolni sem lehet, ki milyen állapotban lesz majd, de el kell fogadni ezt a helyzetet, legalább a nyomás nem lesz akkora rajtuk, lévén nem ők tehetnek a kialakuló helyzetről.

„Az egyes csapatok sikeressége attól függ majd, kinek lesz több egészséges és jó formában lévő játékosa, az edző mennyire tudja forgatni a csapatát a mérkőzéseken – tette hozzá Matics. – De örüljünk, hogy egyáltalán van sport. Van, akinek több, van, akinek kevesebb szerencséje lesz, de nem mindegy, meddig tart ez a helyzet. A nagy klubok talán könnyebben átvészelik, de mi jobban megérezzük ezt a krízist, és ne legyen igazam, szerintem idővel még súlyosabb lesz a helyzet.”

Az NB I-es kiírás szerint a jelenleg az ötödik helyen álló Tatabánya következő bajnokija november 13-én lesz az Eger otthonában, és jó esély mutatkozik arra, hogy addigra túllesznek a krízisen, és azon a mérkőzésen már pályára tudnak lépni. Bár addig nemcsak velük, hanem az ellenfelekkel is bármi történhet.    

2021.09.25 15:35:42

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Bíró emberfeletti teljesítményére és Bölk góljaira alapozva jöhetett létre a történelmi FTC-siker.

2021.09.23 18:07:44

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Néha zseniálisan, néha csapnivalóan kézilabdázott a magyar csapat a BL-ben, Dujsebajevék ellen ennyi kevés volt.

2021.09.22 18:07:10

Kézilabda R. Gy.

A biztos hazai győzelem mellett megszületett a Pick Szeged 6000. gólja a BL-ben.

2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.