Odahaza győzött a Veszprém, jöhet a harmadik mérkőzés!

Vágólapra másolva!
2023.06.05. 18:20
A férfi kézilabda NB I döntőjének második mérkőzését a Veszprém megnyerte a Szeged ellen, jöhet a mindent eldöntő harmadik találkozó, Szegeden.
Kiegyenlítette a párharcot a Veszprém (Fotó: Árvai Károly)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Kiegyenlítette a párharcot a Veszprém (Fotó: Árvai Károly) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!



KÉZILABDA
FÉRFI NB I

DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
TELEKOM VESZPRÉM–OTP BANK-PICK SZEGED 34–27 (18–17)
Veszprém, Veszprém Aréna, 5078 néző. Vezette: Hargitai, Markó
VESZPRÉM: CUPARA 1 – Vajlupau 2, REMILI 4, ILIC Z. 7, PESMALBEK 6, LAUGE 3, ELÍSSON 9 (6).Csere: Corrales (kapus), Ligetvári, A. Nilsson 1, Sipos, el-Dera 1, Mahé. Edző: Momir Ilics
SZEGED: Mikler – Sostaric 3, Gaber 1, ROSTA M. 4, Mackovsek 4, Szita, Bombac 1.Csere: Alilovic (kapus), Tönnesen 2, BLONZ 6 (5), BODÓ 4, Garciandia 1, Bánhidi 1, Martins. Edző: Juan Carlos Pastor
Az eredmény alakulása. 6. perc:
5–2. 10. p.: 8–5. 20. p.: 14–11. 28. p.: 16–16. 38. p.: 20–19. 40. p.: 23–19. 46. p.: 27–21. 55. p.: 30–25. 58. p.: 33–26
Kiállítások: 10, ill. 10 perc
Hétméteresek: 6/6, ill. 6/5
MESTERMÉRLEG

Momir Ilics:
– Remek meccset játszottunk. Cupara fantasztikus volt, sokat segített a csapatnak. Ezúttal mi tudtunk diadalmaskodni, megérdemeltük a sikert. Azt gondolom, hogy a harmadik találkozó is nagyon kemény lesz. A tét a magyar bajnoki cím, és ez így van rendjén.
Juan Carlos Pastor: – Megérdemelten nyert a Veszprém, nekünk sok problémánk adódott. Az első félidőben a védekezés nem állt össze, de még tudtuk tartani a tempót. Szünet után viszont sok hibát követtünk el, korán el is dőlt a találkozó. Hasonló mérkőzés volt, mint az első, csak most fordított előjellel. A párharc egy–egyre áll, felkészülünk a végső összecsapásra.

ÖSSZEFOGLALÓ

Sokkal harcosabban kezdte a férfi kézilabda-bajnoki döntő második mérkőzését a Telekom Veszprém, mint az elsőt, amelyet hazai pályán hat góllal nyert meg a címvédő OTP Bank-Pick Szeged, megszerezve a vezetést a két győzelemig tartó párharcban. Öt perc után már 5–2-re vezettek a győzelmi kényszerben lévő hazaiak úgy, hogy egy lövést sem hibáztak el. Vladimir Cuparában elakadt Mario Sostaric ziccere, a hazai szurkolótábor hangorkánja pedig szünet nélkül betöltötte a Veszprém Arénát.

A vendégek sem játszottak megilletődötten, amit bizonyított Manuel Garciandía kínai figurából szerzett találata, és hogy Rosta Miklósnak még tíz percre sem volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze második gólját, ezzel pedig az NB I-es góllövőlista élére lépjen a Fradiban játszó Nagy Bence mellé. A vendégcsapat próbált minél közelebb maradni ellenfeléhez, ami sikerült is, a játékosok pedig igyekeztek a játékvezetőt is meggyőzni – ezen a meccsen főleg a hazai csapaton azért már érezni lehetett, hogy sokkal nagyobb a feszültség és a tét.

Dragan Pesmalbeknek és Ilic Zorannak is voltak kifejezetten jó periódusai, de az első félidő végére így is csak egygólos előnyt tudott kiharcolni az Építők, ráadásul ha Garciandía bevágja a százszázalékos ziccerét, még annyi sem lett volna. Ez a sovány vezetés már csak azért sem jelentett semmit, mert hasonló hatékonysággal támadtak és dobtak a csapatok, miközben a kapusteljesítmény mérlege hajszálnyival ugyan, de ezúttal is a Szeged felé billent. Bár Mikler Roland sem villogott, így is stabil teljesítményt nyújtott, Cupara pedig a két ziccervédése ellenére sem igazán kapta el a fonalat az első félidőben.

A sípszónál a kijelzőn 18–17 állt a Telekom Veszprém javára, de valójában az első harminc perc inkább a vendégeké volt, akik felvették a kesztyűt, és higgadtabban tették a dolgukat, aminek köszönhetően a szünetre csak annyi derült ki, hogy ebben a mérkőzésben még bármilyen eredmény benne van. A második félidő elején Dean Bombac mondhatott köszönetet Mikler Rolandnak, miután a szlovén irányító kezében „dadogott a labda”, a labdaeladásából pedig máris indult a Veszprém, de Mikler kifogta Pesmalbek ziccerét. Lélektanilag talán akkor billent helyre a Veszprém, mikor Cupara a kispadról bevetődve védte ki Bombac egész pályás kísérletét, majd nem sokkal később Bodó Richárd lövését is hárította, így Bjarki Már Elísson hetese után már négy góllal vezetett.

Egyre elszántabb lett az Építők, Ligetvári Patrik ipponnal vitte földre Bombacot, amiért két percet kapott, de a hazaiakat az emberhátrány sem fogta vissza, nemcsak kivédekezték a támadást, hanem a főszereplővé előlépő Cupara egész pályás góljával már öttel mentek a hazaiak, akik eddigre már egyértelműen megszerezték a lélektani előnyt. Az utolsó negyedórára nem maradt kérdés, ki nyeri meg a döntő második mérkőzését. Arra, mondjuk, nem volt szükség, amikor a szerb kapus túlpörgött, és majdnem nekiment a játékvezetőnek, amiért jogos kétperces kiállítást kapott, és örülhetett, hogy csak annyit.

A Szeged azzal vigasztalódhatott, hogy a második félidő 21. percében Rosta harmadszor is eredményes volt a meccsen, így ő lett az idény gólkirálya, amit ugyancsak válogatott édesapja is a lelátóról nézhetett, de a győzelmet már nem lehetett elvenni a Veszprémtől. Az utolsó perceket állva szurkolta végig a hazai tábor, a Veszprém megérdemelten nyert 34–27-re, és kiharcolta, hogy a bajnoki cím sorsáról a harmadik, pénteki meccs döntsön a Pick Arénában.

ILIC ZORAN: ÉLETEM MECCSE VOLT VESZPRÉMBEN, REMÉLEM, VALAMIKOR HAZAJÖVÖK

ROSTA MIKLÓS NEM FOGLALKOZOTT A GÓLKIRÁLYI CÍMMEL

Az első mérkőzésen
OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém 31–25 (15–11)

3. mérkőzés (június 9., péntek)
20.30: OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém, Pick Aréna

PERCRŐL PERCRE

Fotó: mksz.hu
Fotó: mksz.hu

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Rosta lő még egy gólt. 34–27!

59. perc Mahé ad egy gólpasszt Nilssonnak is.

59. perc Mahé első mai villanása, gólpassz a bal szélre Elíssonnak. Sostaricnál kétszer indulás.

58. perc Hetes a Szegednek, Bodó feje fáj, de folytatja. Blonz a bal alsóba lő. 32–26!

58. perc Sostaric ziccerét eléri Cupara a léc alatt!

57. perc Ilic meg ballal a bal alsóba bombáz középről, a szaggatottról. 6 lövés, 6 gól.

56. perc Bombac fárad, ismét rosszul passzol.

55. perc Lauge tökéletes ütemű passza után Remili szép gólja a hatosról eldöntötte a mérkőzést, 31–25. Érzik ezt a hazai drukkerek is.

54. perc Pesmalbek eladja, Mackovsek a beállóból a bal alsóba lő jobbal. 30–25, Remili passza után Elísson pattintása Alilovicé.

53. perc Garciandía kap két percet, mert két kézzel lerántotta Laugét. Elúszni látszik a hajó a szegedieknek.

52. perc Kiváló gól Laugétől és Ilictől, szintén kínai figurából! Garciandía átlövése Cupaáé. 8 védés neki, Miklernek 7.

52. perc Sostaric mérgében a földhöz vágja a labdát, de nincs két perc.

51. perc Pesmalbek és Rosta gyors gólváltása. 29–24

50. perc Garciandía és Mackovsek kínai figurás gólja gyönyörű.

49. perc Elísson a jobb alsóba lő! 28–22

49. perc Lauge maga mögött pattint Nilsson elé, hetes, Bánhidinek két perc is.

49. perc Nilsson lövése pocsék, Bombac az üres kapuba lőne... Lauge hatalmasat repülve eléri a labdát a hatoson, hatalmasat bravúrral.

48. perc Hazai időkérés.

48. perc Blonz jobbal a bal sarokba lő. 27–22

48. perc Ligetvári lerántja Bodót, hetes, Cupara magából kivetkőzve fejen lövést reklamál, két perc.

46. perc Bombac passza ismét rossz, Elísson indít, Pesmalbek bevetődhet.

45. perc Blonz keze nem remeg meg, a bal sarokba lő, Corrales jobbra el. 26–21!

45. perc Pesmalbek belép Bodó előtt, hetes belülvédekezésért.

44. perc Ilic átlövése kiváló, 25–20. Gaber elejti a labdát, Elísson a hatosig fut, aztán berepül: nyílik az olló.

44. perc Cupara védi Martins bevetődéses szélsőlövését, Lauge eladja elöl, Sostaric eredményes most üres kapura.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly


42. perc Cupara elkapja Bombac passzát, és az üres kapuba lő! 24–19.

42. perc Hosszas támadás, kemény védekezés, videózás. Bombac a bal szemét fogja, miután Ligetvárival birkózott. Csak két perc a hazai játékosnak, a második személyi hibája ma.

41. perc Jön is a szegedi időkérés.

40. perc Ismét Elísson, jobbal a bal alsóba lő. Nem jött most Alilovic, 23–19.

40. perc Bodónak két perc Remili ellökéséért, és hetes is.

40. perc Jó támadás a Szegedtől, de Cupara fogja Bodó ziccerét!

39. perc Lauge első igazi villanása ma, Remili passza után, 22–19.

38. perc Remili bevetődve egy kis szerencsével a jobb sarokba lő, Mikler derekát is segítségül hívta. Lauge ad egy gólpasszt Elíssonnak is, Bombac azonnal lő az üres kapu felé, Cupara hatalmasat védve eléri a labát, majd mint egy tigris, rárepül a lecsorgóra. Hatalmas hasast ugrott a gólvonal előtt. Gaber beállóból eredményes közben. 21–19!

37. perc Bodó kezében megremeg a labda, kétszer indulás.

36. perc Lauge emelése után Pesmalbek lövése rossz. Ilics mester reklamál, két perc! Megnyúlt amúgy a hazai beállós meze. Ilic ül le a padra a mestere helyett.

35. perc Laugének nem megy ma, Sostaricnak annál inkább, eredményes ballal a jobb szélről, befelé repülve, ahogyan kell. 19–18!

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

34. perc Pesmalbek lerántja Bánhidit, maga is jelzi, jogos a két perc és a hetes is. Blonz a jobb alsóba lőne, de Corrales védeni tud!

34. perc Bánhidinél belemenés, most Ilic szaporázza a kapu felé, ő nem ront: 19–17.

32. perc Garcianda-baki után hazai kontra, de Mikler hárítja Pesmalbek bevetődéses lövését!

31. perc Bombac passzát elejti Martins, Remili ziccerben, de hatalmasat véd Mikler!

31. PERC FOLYTATJUK!

A hivatalos nézőszám 5078.

(Forrás: mksz.hu)
(Forrás: mksz.hu)

(Forrás: mksz.hu)
(Forrás: mksz.hu)


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Mackovsek tízméteres lövését kirúgja a bal alsó elől Cupara. 18–17

29. perc Mackovsek betörése kiváló, gyors szegedi gól. Ed-Dera hasonló stílusban válaszol. Azonnal. 18–17

29. perc Bánhidi ellöki Remilit, Elísson meg ismét betalál Alilovicnak. 17–16

28. perc Garciandía labdát szerez, megindul, de a bevetődéses lövést védi Cupara! 19 lövés, 4 védés ma, Miklernek 5/20.

28. perc Bodó ellöki a ma nagyon élő IIicset, két perc. Két beállóval a Veszprém.

28. perc Hosszas szegedi attak, tombol a hazai közönség... a végén Bombac betör három védő közé egy passzcsellel, és a jobb felsőbe lő. 16–16!

26. perc Bombac passzával Bodó a szaggatottról jobbal a bal sarokba talál a jobbra elmozduló hazai kapust meglepve.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

25. perc Ed-Dera kiharcol egy hetest, Elísson Alilovicnak lő... jobbal a lába között a kapu közepébe. 16–14!

24. perc Hazai időkérés.

23. perc Ed-Dera bombája elzúg a bal alsó mellett. Bombac pazar passzával Bodó berepül a hatosról, Cupara tehetetlen.

22. perc Bombacot derékon ragadják ziccer közben, hetes, Blonz jobbal a bal felsőbe lő a frissiben beálló Corrales bal karja fölött. 15–13!

22. perc A vér nem válik... Ilic fantasztikus, húzásos lövéssel lepi meg Miklert.

20. perc Rossz támadások közepette Elísson értékesít egy hetes, majd a jobb szélről Sostaric eredményes. 14–12

19. perc Lauge a szaggatottról, Blonz hetesből lő a kapuba.

18. perc Lauge lövése dettó, Remili elkapkodott lövése kapuscsemege.

16. perc Pályán Blonz is, a bal szélről pattint a kapu közepébe. Ilic betörésből válaszol, Bodó nyolcról a lécet találja el. 12–10

15. perc Ismét beállóból eredményes a Szeged, most Bánhidi a soros. Ilic átlövése sem rossz: 11–9.

13. perc Bodót is megtalálja Bombac egy jó passzal, 9–8. Remili meg Pesmalbeket, potyognak a gólok. Pesmalbek: 5 lövés, 4 gól.

13. perc Remili pattintását a jobb felsőbe sóhajtja könnyű kézzel bevetődve Pesmalbek. Okos gól!

12. perc Bombac passzát a bal szélről a léc alá varrja Mackovsek, Rosta elrántja Remilit, két perc. 8–7

10. percRosta kap jó passzt ismét, nem ront a beálló. Mikler védi Elísson és Pesmalbek ziccerét is!

9. perc Remili azonnal válaszol, Tönnesen átlövése még szebb, gyors kezdés után Pesmalbek talál be, Bombacot eltolva testtel, 8–5.

8. perc Mackovsek odacsap Pesmalbeknek, hetes. Elísson jobbal a bal alsóba lő. A két kapus összesen 1-et védett ma. Garciandía kínai figurából lő gólt, 6–4!

7. perc Ligetvári odasóz Bombacnak, két perc. Jogos. Bodó a pályán, és lepattintásos, leütéses csel után jobbal a bal alsóba lő a hatos elől. 5–3

6. perc Szegedi időkérés.

6. perc Bombac bombája a lécen csattan, kontra, Vajluapu bevetődik, 5–2.

5. perc Sostaric beugrásos ziccere Cuparáé!

4. perc Mackovsek átlövése igen rossz, Lauge bátor betörés után jobbal a bal alsóba lő a hatosról, 4–2.

3. perc Megvillan Remili, felugrásból ballal a jobb felsőbe lő, Vajlupau a jobb szélről eredményes Mackovsek rossz passza után, 3–2.

2. perc Tönnesen átlövése pazar, 1–2.

2. perc A hazai beálló, Pesmalbek azonnal válaszol.

1. perc Lauge eladott labdájával, Bombac passzával beugrik Rosta, 0–1!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta pirosban, a vendégek sötétkék-világoskék mezben és sötétkék nadrágban.

A férfi kézilabda NB I döntőjének első mérkőzését az OTP Bank-Pick Szeged hazai pályán 31–25-re megnyerte a Telekom Veszprém ellen. A döntő az egyik fél második győzelméig tart.

3. mérkőzés (június 9., ha szükséges)
20.30: OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém, Pick Aréna

A második meccsre sokkal több kell az Építőktől sőt, mindent fel kell tennie, hogy feledtesse, negyven perc után miért tűnt úgy, hogy eldőlt a párharc a Szeged javára. Ha Veszprémnek ez a bajnoki cím is elúszik, ez lesz a klub legrosszabb idénye az elmúlt évtizedben, ami minden bizonnyal következményekkel jár. A bajnoki döntő második mérkőzése június 5-én, hétfőn, 18.30-kor kezdődik a Veszprém Arénában.

„A második félidőben kockáztatniuk kellett, és éreztem, hogy mintha elbizonytalanodtak volna. A védekezésünk kitűnően működött, főleg emberhátrányos helyzetben, kevés labdát adtunk el, így nemcsak lövésig tudtunk játszani, de a visszarendeződés is jobban működött, mint az elmúlt időben – folytatta Bodó, aki igyekszik a helyén kezelni a sikert, hiszen a BL-negyeddöntővel ellentétben itt már csak a győzelem számít, a gólkülönbség nem, így magabiztos sikerével hiába került jobb helyzetbe a Szeged, Veszprémben senkinek sem könnyű nyerni. – Nehéz idény van mögöttünk, de mindenki szeretné szépen befejezni, ha a klubban marad, ha nem. Most itt a lehetőség! Tudjuk, hogy nem adják ingyen a győzelmet Veszprémben, de mi azért megyünk oda, hogy nyerjünk.”

A döntő első mérkőzésén a kapusok közötti különbség jól érzékelhető volt, Mikler egymaga több lövést fogott meg, mint az ellenfélnél Rodrigo Corrales és Vladmimir Cupara együttvéve, de ez a jó hazai védekezésnek is volt köszönhető, mert a védők kiválóan lezárták a folyosókat. Ugyanakkor a kapusok közti különbség önmagában nem magyarázat a hatgólos veszprémi vereségre, náluk mintha mentálisan sem lett volna rendben minden.

A veszprémiek a második félidőben a hét a hat elleni támadójátékkal is próbálkoztak, de már azzal sem tudták visszahozni a reményt, főleg hogy senki sem tudott a csapat élére állni. Rasmus Lauge csak az első félidőben tartotta a lépést, és az újdonsült édesapán, Ligetvári Patrikon sem múlt semmi a védekezésben, ketten azonban kevesen voltak. A Szegedben nem is volt rossz teljesítmény, az olló így egyre jobban kinyílt, s 31–25-ös győzelmet aratott a bajnoki döntő nyitányán.

„Nemcsak a meccsen, hanem egész héten éreztem a csapaton, hogy jól megy a játék, elöl és hátul is jól mozogtunk az edzéseken – mondta a Nemzeti Sportnak a találkozó után Bodó Richárd, a Szeged válogatott balátlövője. – Aztán a pályán is minden ideálisan alakult, az edzőnk jól mozgatta az együttest, Mikler Roli elképesztően védett, Blonz nem hibázott a heteseknél, a Veszprém pedig egyre jobban megérezte rajtunk, hogy ez a mi napunk, nem állunk le, és minden húzásunk bejön.”

(Fotó: Dömötör Csaba)

A hajrában pedig mintha el is engedte volna a meccset Momir Ilics együttese, amit abból a szempontból talán érthető is lenne, hogy a két győzelemig tartó bajnoki döntőben nem számít a gólkülönbség, így ha innentől két egygólos győzelmet arat, összességében az is elég. Ami viszont már csak azért is nagyon nehéz lesz, mert a veszprémiekkel ellentétben a Szeged ebben az idényben még nem játszott annyira tudatosan, összeszedetten és ellentmondást nem tűrően, mint pénteken.

ANNYIRA A TUDÁSA ALATT JÁTSZOTT a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata a bajnoki döntő első mérkőzésén az OTP Bank-Pick Szeged otthonában, mint ebben az idényben még sosem. Csak egyszer vezetett, akkor is egy perc tizenöt másodpercig a meccs elején, azután végig a Tisza-partiaknál volt az előny. Illetve a második félidő elején is volt még két jó perce, de az is csak arra volt elég, hogy két gólra visszajöjjön, többre nem.

Számtani és lélektani előnybe került a címvédő Szeged férfi kézilabdacsapata a bajnoki döntőben a láthatóan gödörben lévő Veszprémmel szemben, amelynek ez lehet a legrosszabb idénye az évtizedben, ha a bajnoki cím újra elúszik.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A VESZPRÉM–SZEGED MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik