Férfi kézi: „Ortega még mindig nem nőtt fel a feladathoz”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.21. 13:41
null
A győzelmekkor sem voltak elégedett a <br />csapat teljesítményével (Fotó: Hegedüs Gábor)
A Wisla Plock elleni kudarcnak számító szombati döntetlen tette be a kaput, és győzte meg véglegesen az MVM Veszprém férfi kézilabdacsapatának vezetőit arról, hogy szerződést kell bontaniuk Carlos Ortega vezetőedzővel, de a döntés már jóval korábban érlelődött bennük. A leváltással kapcsolatban Fonyó Károly, a klub elnöke rövid nyilatkozatot adott a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

„Hosszú vívódás után hoztuk meg a nehéz, de szükséges döntést, amit a csapat jövőjének és fejlődésének érdekében nem odázhattunk tovább – hangsúlyozta Fonyó Károly a Telekom Sporthír Szolgálatnak. – Már az elmúlt szezon több nyertes, illetve a sírból visszahozott mérkőzése után felhívtuk a figyelmét Ortegának arra, hogy a csapat teljesítményével a győzelem ellenére sem vagyunk maradéktalanul elégedettek. Abban reménykedtünk, hogy érzékelhetően változik a helyzet. Nem így történt. A katari nem hivatalos klubvilágbajnokságot meg kellett volna nyernünk, illetve nem lett volna szabad elveszíteni a mérkőzés legutolsó perceiben, és ugyanezt kell mondanom a szombati BL-rajtunkról is, amikor a lengyel ellenfelünk kétgólos hátrányát ledolgozva, illetve a hibáinkat kíméletlenül kihasználva nem egészen egy perc leforgása alatt tudott kiegyenlíteni. Ezt egy BL-ezüstérmes csapat nem engedheti meg magának, amelynek játékosállománya idén is tovább erősödött."

A klubelnök más okokkal is indokolta a kézilabdavilág mai szenzációjának számító eseményt.

„Arra kellett felfigyelnünk, hogy megváltozott a viszony a spanyol szakember és a csapat néhány játékosa között, és sajnos nem a kapcsolat előnyére. Nem származik jó abból, ha nem mindig az edző határozza meg a dolgok menetét. Emellett azt is meg kellett állapítanunk, hogy Ortega, akit nagyon jó és tisztességes embernek tartunk, még mindig nem nőtt fel annak a tekintélyes feladatnak a biztos kezű elvégzéséhez, amelyet a világ négy legjobb klubcsapata közé tartozó Veszprém mesterének meggyőző sikerrel kellene megoldania."

Jól ismert, hogy az első számú magyar férfi kézilabdacsapatnak mennyire lelkes, kitartó, de ugyanilyen mértékben kritikus a szurkolótábora. Az edző leváltásánál ennek, a mindig is meghatározó szerepet betöltő közegnek a véleményére is adtak.

„Az említett két mérkőzés önmaga helyett beszélt, de úgy is mondhatom, hogy rávilágított a szakmai problémákra. Ismétlem: a klubunk jövője és előrehaladása érdekében hoztuk meg a határozatunkat. Ortega szerepét átmenetileg Javier Sabaté, a másodedző veszi át, ő irányítja a csapatot a szombati Flensburg-Handewitt elleni BL-mérkőzésünkön. Nem titok, hogy máris csaknem fél tucat tekintélyes tudású szakember jelentkezett utódnak, de nekünk is megvan a saját elképzelésünk. A lehető legjobb szakembert fogjuk kiválasztani, aki már letett valami értékeset az asztalra, és akit minden játékosunk respektálni fog" – jelentette ki Fonyó Károly.

 



 

KÁLOMISTA: HA EGY KAPCSOLAT ELFÁRAD, ÉSZRE KELL VENNI

„Az eredmények, amelyeket az elmúlt hetekben produkált a csapat, nem voltak elegendőek. Nem a keret képességeinek megfelelő eredményeket ért el. Markáns célokat tűztünk ki a csapat elé, és az eredmények mellett a játék sem azt mutatta, hogy a jövőben ezeknek megfelelhet a csapat” – indokolta az elválást az M4 Sportnak Kálomista Gábor társelnök, aki nem cáfolta az öltözőbeli gondokat, ugyanakkor azt elutasította, hogy a klub játékospárti lenne.


„Nem álltunk senkinek a pártjára. Egy edző azért van, hogy oldja meg ezeket a problémákat. Ellenben azt tapasztaltuk, hogy a csapat fejben többször nem állt százszázalékosan készen a mérkőzésekre. Carlos Ortega érdemeit nem szabad elfelejteni, de ha egy kapcsolat elfárad, akkor azt észre kell venni.”


„Ortega kiváló képességű szakember, amikor idehoztuk, sok kritikát kaptunk, miért ő érkezett, akinek nincs tapasztalata. Én azonban úgy vélem, Nagy László mellett sokáig a legjobb igazolásunk volt. De ha nincs meg a százszázalékos bizalom, ha nem tudunk egymás szemébe nézni, akkor el kell válni.”


„Ezt a keretet úgy alakítottuk ki, hogy mindegyik játékos a világ bármely csapatába beférhet, az elmúlt hetekben azonban rossz játékot produkáltunk. Ezt a szurkolók is észrevették, és ugyan nekik nem lehet beleszólásuk szakmai kérdésekbe, mi is érzékeltük ezt. Amikor úgy érezzük, nincs benne a jövőképben az, amire három éve szerződtünk, akkor jobb elválni egymástól” – fogalmazott a társelnök.


Kálomista reméli, a kézilabdázók teljesítményére nem lesz kontraproduktív Ortega menesztése, ugyanakkor azt elismerte, szerettek volna egy olyan üzenetet küldeni a csapatnak, hogy feladat van, amit végre kell hajtani.


„Profi csapatunk van, a játékosoknak az a feladata, hogy játsszanak. Élő szerződésük van, ennek megfelelően kell teljesíteniük. Jelenleg Xavi Sabaté vezeti a csapatot, adjuk meg neki a lehetőséget. Kényszer nincs rajtunk. Van időnk, nem biztos, hogy azonnal kell döntenünk. Ortega távozásával sokan jelentkeztek nálunk. Van itt egy nagyon erős csapat, van egy fiatal gerince, edzők számára is perspektíva van benne.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik