Lidl az FTC friss élelmiszerpartnere
NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS 2022.01.28 08:43

Férfi kézi Eb: négy csapat, egy trófea – finis Budapesten

Fordulatos, az utolsó percekig izgalmas középdöntő után pénteken vitán felül a négy legerősebb válogatott csap össze a férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti elődöntőjében: Franciaország Svédországgal, Dánia a címvédő Spanyolországgal méri össze az erejét.

 

A spanyol válogatott az előző két Eb nyerteseként jutott a legjobb négy közé (Fotó: Reuters)

 

Sok mindent el lehet mondani a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntője után, csak azt nem, hogy ne lett volna izgalmas, hiszen mindkét csoportban csak az utolsó forduló utolsó mérkőzésén dőlt el, melyik együttes jut másodikként a legjobb négy közé. Ráadásul sokáig nem is azoknak a csapatoknak állt a zászló, amelyek továbbjutottak, a svédek és a franciák is csak a hajrában tudták összekapni magukat, amikor már-már elúszni látszott a hajó.

 A LÉTEZÉSÜNKÉRT JÁTSZUNK – WIEDERER

Csütörtökön hosszabb interjút közölt az európai szövetség (EHF) hivatalos honlapja a szervezet osztrák elnökével, Michael Wiedererrel, aki arról beszélt, hogy a csapatokat sújtó koronavírus-járvány ellenére a világelithez tartozó hat válogatottat láthatjuk a szlovák-magyar társrendezésű Eb záró hétvégéjén. A kérdések többek között kitértek arra is, miért nem buborékban rendezték meg a tornát a világjárvány közepén, és felvetődött-e a törlés lehetősége.
„Olyan kaliberű eseményt, mint ez az Eb, évekkel ezelőtt kezdünk el szervezni – mondta a magyar fővárosban tartózkodó Wie­derer. – Az utolsó három hónapban már csak finomhangolunk. A rajt előtt egy hónappal az omikron variáns még nem igazán volt jelen Európában. A torna higiéniai koncepcióját tehát az akkori ismereteknek megfelelően dolgoztuk ki. Ahogy a pandémiás helyzet változott, úgy reagáltunk, természetesen egészségügyi szakértők bevonásával.”
Michael Wiederer úgy fogalmazott, a törléssel nemcsak az EHF, hanem a rendezők is nehéz helyzetbe kerültek volna, sőt az éves versenynaptár is sérül. Kiemelte, az ilyen károkat az európai mellett a nemzeti szövetségek is megsínylik, majd arról is szót ejtett, hogy némelyik együttest jobban, másokat kevésbé érintett a Covid.
„A létezésünkért játszunk” – tette hozzá.
Január elseje óta több mint 120 pozitív esetet regisztráltak Eb-résztvevő kézilabdázóknál. A pozsonyi középdöntőbe jutó német válogatott a sok fertőzöttje miatt korábban a visszalépést fontolgatta, végül azonban letudta a második kört, míg Izland csak 14 játékost tudott nevezni a horvátok elleni mérkőzésre.

Az előbbiek a szünetben ötgólos hátrányban voltak a két évvel ezelőtt bronzérmes, Sander Sagosen vezette norvégok ellen, akik még két perccel a lefújás előtt is továbbjutásra álltak. Az utolsó középdöntős mérkőzésen Dánia játszott Franciaországgal, azaz a világbajnok az olimpiai bajnokkal, és aki követte a mérkőzést, az 58. percig valószínűleg egy árva petákot sem tett volna utóbbiak győzelmére. Fordításuk csodaszámba ment, de érdemes lesz elemezni a dánok látványos összeomlását a hajrában, ami még akkor is érthetetlen, ha a mérkőzésre be sem nevezték olyan ászaikat, mint Mikkel Hansen, Mathias Gidsel és Magnus Saugstrup.

Dánia, Franciaország, Svédország és a címvédő Spanyolország legjobb négy közé jutására senki sem kapja fel a fejét, ezek az együttesek rendre ott vannak a férfi kézilabda-világversenyek végelszámolásánál – igaz ez még akkor is, ha félig kivételt jelent a két évvel ezelőtti, osztrák-norvég-svéd közös rendezésű kontinensviadal, amelyen a dán és a francia válogatott már a csoportkörben elvérzett, előbbi a 13., utóbbi a 14. helyen végzett, ami jól mutatja a sportág kiszámíthatatlanságát. Mint ahogy az is, hogy két évvel ezelőtt a magyar csapat is főszerepet játszott a 2020-as Eb előtt és után is világbajnokságot nyerő dánok korai kiesésében, és csoportelsőként jutott be a középdöntőbe, a 2022-es félig hazai tornán pedig szinte ugyanazzal a csapattal nagyon gyengén szerepeltünk.

De a hagyományosan jól teljesítő országok mellett most ott volt Oroszország, Izland, Montenegró és Hollandia, amelyek közül utóbbi kettő kiemelkedő szereplése meglepetésnek számított, a hollandok modern és energikus játéka különösen. Mivel a keretük fiatalokból áll, akik javarészt már erősebb külföldi klubokban játszanak, nagy valószínűséggel ott is maradnak a legjobbak között a következő években. Ennek a dinamikus stílusnak a térhódítása különösen szembetűnő volt az olyan, statikusabb együttesek ellen, mint a magyar, és az is nagy tanulság, hogy az igazán erős csapatok ma már egyre látványosabban ötvözik az erőt a gyorsasággal.

A gólkirályi cím alakulása sem egyértelmű, még akkor sem, ha Ómar Ingi Magnússon 49 találattal jelenleg vezeti a listát, míg a dobogó második és harmadik fokán álló lengyel Arkadiusz Moryto és holland Kay Smits már nem szólhat bele a küzdelembe, hiszen csapatuk nem lép többet pályára az Eb-n. A 24 éves izlandi jobbátlövő mégsem lehet nyugodt, mert a negyedik helyen álló svéd Hampus Wanne nyolc, a hetedik dán Mikkel Hansen pedig tíz találattal van lemaradva, ugyanakkor mindketten egy meccsel többet játszanak a torna záró hétvégéjén.

Jacob Holm és társai hagyták feltámadni a franciákat (Fotó: AFP)

Amellyel kapcsolatban az egyik legnagyobb kérdés, hogy a címvédő Spanyolországban van-e még annyi erő, hogy egymás után másodszor is megvédje a címét, pláne úgy, hogy Dániával találkozik a pénteki elődöntőben, amelytől története során tizenhatszor kapott ki és amelyet csak hétszer győzött le. Világversenyen legutóbb 2015 januárjában, a katari világbajnokság negyeddöntőjében tudott felülkerekedni a skandinávokon, és akkor is csak egyetlen góllal, de ha csak az elmúlt éveket nézzük, az egyiptomi világbajnokságon 35–33-ra, a tokiói olimpián 27–23-ra kapott ki az elődöntőben.

A dánok tőlük szokatlan módon estek össze a hajrában a franciák ellen, de mellettük szól, hogy mivel nem a teljes fegyverarzenáljukkal álltak fel, talán nem is bánták, hogy a négy között az első körben elkerülték a nekik kellemetlen stílusú svédeket, másrészt motiválhatja őket, hogy legutóbb tíz éve, 2012-ben nyertek Európa-bajnokságot, azóta csak egyetlen ezüstérmet sikerült elcsípniük, két évvel később, hazai pályán.

A másik ágon a svédeké a valaha volt legsikeresebb válogatott az Eb-k történetében, négyszer vitték haza – illetve ebből egyszer tartották otthon – a trófeát, igaz, az már régen volt, legutóbb 2002-ben. De még ha a mostani csapat meg sem közelíti a kilencvenes évek és az ezredforduló Magnus Wislander vezette verhetetlen gárdáját, egy hosszabb szünet után az elmúlt években újra olyan keretük van, amely érmekért harcolhat a világversenyeken. Ezt a 2018-as Eb- és a 2021-es vb-ezüst bizonyítja.

Miután Izlandtól történetük legnagyobb különbségű Eb-vereségét szenvedték el, a franciáknak mentálisan nagy szükségük volt a dánok elleni feltámadásra, és az is önbizalmat adhat nekik, hogy a hatvanból ötvennyolc percnyi gyenge játékkal harcolták ki a négy közé jutást a világ egyik legerősebb csapata ellen.

A magyar-szlovák rendezésű Európa-bajnokság budapesti záró hétvégéjén vitán felül a négy legjobb csapat játszik az érmekért, ők nemcsak a legszebb és legkorszerűbb, de a legeredményesebb kézilabdát is játsszák. Bármelyik válogatott is nyer, megérdemli.

NS-grafika: Kristó Péter – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A JOBB OLDALI KÉPRE!  

AZ ELŐDÖNTŐ RÉSZTVEVŐI

DÁNIA
Legjobb eredményei:
olimpiai bajnok (2016), 2x világbajnok (2019, 2021), 2x Európa-bajnok (2008, 2012)
Eb-mérlege:
99 mérkőzés, 63 győzelem, 5 döntetlen, 31 vereség, 2749–2540-es gólkülönbség
A dánok legnagyobb sztárja, a világ legjobb férfi kézilabdázójának háromszor megválasztott párizsi balátlövő, Mikkel Hansen mellett az eddig egy lövést rontó jobbátlövő, Mathias Gidsel is kihagyta a franciák elleni rangadót, így mindketten pihenten várják a pénteki elődöntőt. Hansen az ezüst­éremmel végződő tokiói olimpián 61 találattal lett gólkirály, előtte, a megnyert egyiptomi világbajnokságon hét meccsen 48-szor volt eredményes, jelenleg 39, az Európa-bajnokságok történetében viszont már 252 gólnál jár.

Mikkel Hansen (Fotó: AFP)

FRANCIAORSZÁG
Legjobb eredményei:
3x olimpiai bajnok (2008, 2012, 2021), 6x világbajnok (1995, 2001, 2009, 2011, 2015, 2017), 3x Európa-bajnok (2006, 2010, 2014)
Eb-mérlege:
102 mérkőzés, 65 győzelem, 9 döntetlen, 28 vereség, 2847–2592-es gólkülönbség
A 2020-as csúfos Európa-bajnoki szereplés (14. hely) után az egyiptomi világbajnokságon sem sikerült az éremszerzés Franciaországnak, amely a tokiói olimpián ért újból a csúcsra. Habár a „Les Experts” (Szakértők) aranygenerációjából mára csak a világversenyeken a 18. elődöntőjét játszó 37 éves klasszis irányító, Nikola Karabatic maradt hírmondónak, a keret továbbra is hemzseg a sztároktól. A barcelonai jobbátlövő, Dika Mem posztján a világ egyik legjobbja, ő nemcsak támadásban, hanem védekezésben is nélkülözhetetlen.

Dika Mem (Fotó: AFP)

SPANYOLORSZÁG

Legjobb eredményei: 4x olimpiai bronzérmes (1996, 2000, 2008, 2021), 2x világbajnok (2005, 2013), 2x Európa-bajnok (2018, 2020)
Eb-mérlege:
109 mérkőzés, 74 győzelem, 7 döntetlen, 28 vereség, 3044–2772-es gólkülönbség
Az elmúlt nagy világversenyek legrutinosabb csapatának számító, a legutóbbi három kontinensviadalon egyaránt döntőig jutó spanyol válogatott generációváltáson ment keresztül a tavalyi olimpiát követően. Meglepetésre ezúttal nem a Barca 24 éves, biztos kezű jobbszélsője, Aleix Gómez a legjobb gólszerzője, hanem a Logrono irányítója, Agustín Casado, aki 51 lövésből 30-szor talált be (58%). Gólok tekintetében a Telekom Veszprém jobb­átlövője, Jorge Maqueda sem áll rosszul, ő 43 kísérletből 24-szer volt eredményes (55.8%).

Agustín Casado (Fotó: AFP)

SVÉDORSZÁG
Legjobb eredményei:
4x olimpiai ezüstérmes (1992, 1996, 2000, 2012), 4x világbajnok (1954, 1958, 1990, 1999), 4x Európa-bajnok (1994, 1998, 2000, 2002)
Eb-mérlege:
94 mérkőzés, 60 győzelem, 6 döntetlen, 28 vereség, 2542–2322-es gólkülönbség
Az Európa-bajnokságok történetének összesített rangsorát vezető Svédország a 2021-es vb-n elért második helyével jelezte, újra komolyan kell vele számolni a nagy tornákon. A szélsőit tekintve eddig egyértelműen a világelitbe tartozott, a jobbkezes Hampus Wanne például 50-szer lőtt eddig kapura a kontinensviadalon, 41-szer nem tudtak hárítani a kapusok (82%). A svédek nemcsak a szárnyakon erősek, a flensburgi Jim Gottfridsson az utóbbi idők legkreatívabb, legeredményesebb irányítója.

Jim Gottfridsson (Fotó: AFP)
VÉLEMÉNYEK

Nikolaj Jacobsen, a dán válogatott szövetségi kapitánya: – Nem taktikázunk, minden mérkőzésen a győzelemért lépünk pályára, így volt ez Franciaország ellen is. Nagy lehetőséget szalasztottunk el, de csapatom mindent kiadott magából, egyáltalán nem tartalékolt. A spanyolok stílusa eltér a svédekétől, tapasztaltak, főleg támadásban vetnek be egyre több fiatalt, miközben továbbra is kiválóan védekeznek. Ezen kívül övék a világ egyik legjobb edzője, és két fantasztikus kapusuk is van – nem hiszem, hogy velük jobban jártunk. Egyetlen célunk van, megnyerni az Eb-t, ehhez természetesen először be kellett jutnunk a legjobb négy közé. Örülök, hogy nézők előtt játszhatunk, habár pénteken több spanyol szurkolóra számítok az utazási korlátozások miatt.

Gedeon Guardiola, a spanyol válogatott csapatkapitánya: – Jól ismerem Nikolajt, edzőm volt a Rhein­Neckar Löwennél. Kiváló a kapcsolatunk, szinte már baráti, ám ezúttal ellenfelek vagyunk, az elődöntőben mindketten a saját csapatunk sikeréért küzdünk. Az utóbbi két Eb-men döntősök voltunk, mi több, mindkettőt meg is nyertük. A generációváltás következtében fiatalok csatlakoztak hozzánk, és a védekezésünkön is változtatni kellett. A koronavírus-fertőzések és a sérülések a mi életünket sem könnyítették meg, végül csak bejutottunk az elődöntőbe. Fontos, hogy a rutinos játékosok továbbra is segítsék a tapasztalatlanabbakat, csak így érhetünk el újabb nagy sikert.

Érick MATHÉ, a francia válogatott edzője: – Mindenképpen jobb eredményt szeretnénk elérni a svédek ellen, mint tavaly, amikor a világbajnokság elődöntőjében hat góllal kikaptunk tőlük. A játék minden elemében felülmúltak minket Egyiptomban, nagyon rossz emlékeket őrzök róluk, van miért visszavágni nekik. Ha azt nézzük, a hajrában milyen teljesítményt nyújtottunk Dániával szemben, lehet, hogy ezúttal csak öt-tíz percet kellene játszanunk. Svédországgal egyaránt kiesésre álltunk a középdöntő utolsó fordulójában, ezért nekem csodával ér fel, hogy vele vívjuk az elődöntőt. Remélem, pénteken végre visszatérhet szövetségi kapitányunk, Guillaume Gille, és addigra talán néhány játékosunk is felépül.

Max Darj, a svéd válogatott csapatkapitánya: – Nem lehet összehasonlítani a jelenlegi csapatunkat a négy évvel ezelőttivel, amelyik Zágrábban ezüstérmes lett.
Azóta nemcsak a keretben, hanem a szakmai stábban is történtek változások.
A céljaink, a játékrendszerünk mindenesetre ugyanaz, most is elsősorban a stabil védekezésre és a gyors lerohanásokra építünk. Legutóbb 2002-ben nyert Európa-bajnokságot Svédország, emlékszem, gyerekként milyen áhítattal néztem a példaképeimet. Egy álmom vált valóra, hogy én is éremért küzdhetek a válogatottal a nagy tornákon, ezúttal azonban csak a következő ellenfélre, Franciaországra koncentrálok. Meglátjuk, hogy a végén lesz-e okunk ünnepelni.


NS-grafika: Kristó Péter – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Lidl az FTC friss élelmiszerpartnere
2022.05.21 23:29:43

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az idén is kalkulálható, ha nem is három, hanem kettő, a végletekig feszült, fordulatos összecsapás, a teljes kézilabdás év méltó lezárása, csúcsra járatása. Általában ez a fő érv mindenféle playoff, ráadás mellett. Az ellenérv pedig úgy szól, hogy mesterségesen gerjesztett izgalom ez, olyan, mintha a maratoni futás mezőnyét 42 kilométerhez érve arra köteleznék, várják be egymást, aztán az utolsó, nem egészen kétszáz méternek veselkedjenek neki egyszerre, hadd szórakozzon a nép.

2022.05.20 18:02:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az FTC 22 góllal nyert a Vác ellen • Kovács Anna és Triscsuk Krisztina is pályafutása utolsó meccsét játszotta.

2022.05.18 22:06:33

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A vezetőség a BL-ben idén nem várta el a négy közé jutást.

2022.05.17 16:36:22

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), VARGA ÁDÁM (percről percre)

A Veszprém ugyan kikapott Dániában, de nem forgott veszélyben a továbbjutása.

2022.05.09 14:50:45

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az Éles Kézisuliból nőtt ki a fiatal magyar játékosokra építő, MK-döntős Fejér-B.Á.L. Veszprém.