Fölényes győzelem Litvánia ellen az Eb-selejtezőn

Vágólapra másolva!
2022.10.12. 18:25
Az érdi férfi kézilabda Eb-selejtezőn a magyar válogatott 36–23-ra legyőzte Litvániát, vasárnap a grúzokkal csapnak össze a mieink.
Bodó négyet lőtt a litvánoknak (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Bodó négyet lőtt a litvánoknak (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!



FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
6. CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–LITVÁNIA 36–23 (20–13)
Érd, 1800
néző. V: Pandzsics, Mosorinszki (szerbek)
MAGYARORSZÁG: MIKLER R. – P. Rodríguez 1, Leimeter 4, LÉKAI 5, Rosta M. 2, Szita 4, Bóka 3. Csere: SZÉKELY M. (kapus), LIGETVÁRI 3, Sipos A. 1, BODÓ 4, Hanusz 2, Sunajko S. 4 (1), Szöllősi Sz. 1, Hornyák P. 2. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
LITVÁNIA: Gurskis – Malasinkas 5 (4), Dumcius, P. Barbarskas 1, B. Babarskas 3, Grimuta, Jovaisas 1. Csere: Morkunas (kapus), Lapiniauskas 1, Simenas 1, Stankevicius 1, Petreikis 2, RASAKEVICIUS 5, Pleta 1, Palevicius 2. Szövetségi kapitány: Gintaras Savukynas
Az eredmény alakulása.
8. p.: 6–1. 19. p.: 13–4. 26. p.: 19–10. 40. p.: 24–15. 46. p.: 28–16. 50. p.: 30–17. 55. p.: 33–20
Kiállítások:
10, ill. 12 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 4/4
MESTERMÉRLEG
Chema Rodríguez:
– A mérkőzés elejétől kezdve keményen játszottunk, ez alapjaiban meghatározta a folytatást. Minden játékos harcolt, és száz százalékban odatette magát, a kapusok kiemelkedően teljesítettek, de a védekezésünk és a lerohanásaink is rendben voltak. Ez még csak az első találkozónk volt a csoportban, ezután is mindent megteszünk, hogy ehhez hasonló játékot lásson tőlünk a magyar közönség.
Gintaras Savukynas: – Egyértelmű, hogy a két válogatott más-más szintet képvisel, ez pedig a végeredményben is megmutatkozott. Bár elveszítettük a mérkőzést, sokat tanultunk belőle, amit a további összecsapásainkon kamatoztatni tudunk. A célunk egyértelmű, szeretnénk kijutni az Európa-bajnokságra. Bár a magyarok várhatóan megnyerik a csoportot, nagy harcot fogunk vívni a második helyért.

A csoport másik mérkőzésén: Svájc–Grúzia 24–23

ÖSSZEFOGLALÓ

Két perc, két magyar gól, így kezdődött a Magyarország–Litvánia Európa-bajnoki selejtező, a 6. csoport első összecsapása, az elsőt Lékai Máté, a másodikat Szita Zoltán szerezte. A vendégek nem tudták felvenni a hazaiak tempóját, az első hét kapura lövésünkből hat bement, miközben Mikler Roland csak egy gólt kapott a másik oldalon, négy labdát pedig védett. Az egyik védés után Lékai csapott le a kipattanóra, és a kifelé tartó labdát megpróbálta visszapöckölni a pályára, de a vaksz miatt odaragadt a kezéhez, így újra Litvánia jöhetett.

A hazaiak hatos falában elképesztő vehemenciával dolgozott egymás mellett Sipos Adrián, Ligetvári Patrik és Szita, keményen, de faulthatáron belül védekeztek, a litvánok tizenegy perc alatt csak egyetlen akciógólt tudtak szerezni. A magyar csapatban a hatékony és szervezett védelmet ráadásul elképesztő kapusteljesítmény támogatta, Mikler Rolandban sorra fogta ki a vendéglövéseket, miközben a litván kapus, Lukas Gurskis az első negyedórában egyáltalán nem találkozott a labdával, az első tíz lövéshez semmi köze sem volt, mire a tizenegyedik elakadt benne.

A nagy kedvvel játszó Lékai remekül mozgatta a csapatot felállt fal ellen, a támadásaink nyolcvan százaléka góllal zárult az első húsz percben, ugyanez a másik oldalon a harmincat sem érte el. A nagy kérdések eddigre eldőltek, mert Litvánia csak öt szerzett, abból kétszer hetesből talált be. Az első félidőben a magyar csapat végig a tízgólos vezetésért hajtott, és ha ez nem is, a húsz szerzett gól azért csak meglett a szünetig – Sunajko Stefan időn túli hetese zárta a játékrészt.

A szünet után sem esett vissza a hazai lendület, amit a litván edző egy sor méltatlankodással próbált kompenzálni, ha már a pályán nem sikerült felvenni a harcot a magyar együttessel, és addig magyarázott, míg sárga lapot kapott a játékvezetőktől. Egyébként a szünetben Miklert váltó Székely Márton sem kezdett rosszul a magyar kapuban, az első négy lövésből kettőt kifogott, és majdnem meglett a tízgólos vezetés is, de a bírók visszafújták Lékai és Rodríguez Pedro kínai figurából szerzett találatát. Ami egy perccel később csak meglett, Rosta Miklós kontra végén tízre növelte, Bóka Bendegúz pedig gyors indításból tovább toldotta az előnyt.

A második félidő felénél a balátlövő Gerdas Babarskas ellökte Szöllősi Szabolcsot, amiért teljesen jogosan kétperces kiállítást kapott, de olyan eltorzult arccal és hévvel lépett oda a zsűriasztalhoz és mutogatta a szakadt mezét, mint bizonyítékot, hogy a játékvezetők kénytelenek voltak neki felmutatni a piros lapot. A magyar csapatból egyedül az irányító Juhász Ádám nem lépett pályára, a hazaiak összes többi mezőnyjátékosa betalált, a vége 36–23 lett ide, az Érd Aréna közönsége felállva tapsolt a végén. Chema Rodríguez csapata tükörsima győzelemmel kezdte az Európa-bajnoki selejtezőt Litvánia ellen, folytatás vasárnap Grúziában.

 

PERCRŐL PERCRE

Fotó: mksz.hu
Fotó: mksz.hu

 

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc
Hanusz távolról jobbal kapura lő, pontatlanul, Stankevicius ziccerből talál a kapuba.

58. perc Leimeternek két perc, meglökte Babarskas vállát, aki meg is sérül. Labdaszerzés, eredményes Sunajko-vágta. Rasakevicius válaszol, ki más?!

56. perc Babarskas betörése szép, 33–21. Hornyák a jobb szélről ballal eredményes, Székely lábbal véd, indít, egy védőről Sunajko elé pattan a labda, üres kapus gól.

55. perc Bodó rossz lövése után Székely söpröget a felezőnél, Bodó passzát Szöllősi ziccerből jobbal a léc alá vágja, Rasakevicius ellöki, két perc.

53. perc Leimeter közelről a kapusba lő, kitekert helyzetből eredményes a hatosról Rasekevicius. 31–20, aztán Leimeter a második ziccerét már nem rontja el.

52. perc Sunajko ellöki a szélsőjét, hetes, két perc, jogos, Malasinskas jobbal a léc alá paatint Székely lába alatt.

52. perc Az utolsó litván időkérés ma.

51. perc Babarskas fut végig a pályán egy magyar belemenés után, Ligetvári átlövésből válaszol.

50. perc Türelmes litván támadás, Malasinskas helyzetben, Székely figyel, gyors indítását Ligetvári a felezőtől a csere után visszafutó kapus fölött a léc alá íveli. 30–17

49. perc Sunajko a kapusba lő jobbal, a lecsorgóval beugrik a hatosról, nem rontja el: 29–17!

A litván reklamál, talán joggal, mert a fél meze Szöllősi kezében maradt...

48. perc Malasevicius egyedül marad a hatoson, Szöllősit ellökik a hatoson, P. Babarskasnak két perc... de ma már a harmadik!

47. perc Bodó passzát balról a kapusba bombázza jobbról Sunajko.

46. perc Hornyák sima betörésből már eredményes.

45. perc Hornyák jobbról ballal a jobb oldali kapufára cunderezi a labdát.

45. perc Hanuszt grabancon kapja Rasakevicius, ez már két perc.

44. perc ILYEN NINCS, lehúzza a mezt Hanuszról P. Babarskas... és nem volt szabálytalan.

43. perc Litván időkérés.

43. perc Székely nagy védése után Rosta egyedül marad a hatoson, jobbal a bal alsóba talál. Székely-védés, Bóka-elfutás. 27–16!

42. perc Szita és Palevicius lő átövésből gólt. Ligervári meg kissé jobbról, a földről talál a bal sarokba. 25–16!

40. perc Lékai nagyon magasra felugrik, szinte megáll a levegőben, jobbal a bal felsőbe talál. GYÖNYÖRŰ, KLASSZIKUS MOZDULATTAL!

37. perc Leimeter felugrásból, ziccerből ballal a kapusba lő.

36. perc Székely-bravúr rossz Szita-lövés után.

34. perc Jó védekezés után Bóka szaladhat a hatosig: jobbal a jobb alsóba lő. 23–15

33. perc Leimeter lövése a kapufán csattan, Jovaisas és Lékai betörésből eredményes.

31. perc Leimeter- és Palevicius-góllal, 21–14!

31. PERC FOLYTATJUK!

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

 

Fotó: mksz.hu
Fotó: mksz.hu

 

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Időntúli hetes Szöllősi feldöntéséért! Sunajko jobbal a jobb alsóba lő!

30. perc
Véd egyet Giedrius, 12 másodperc van vissza. Magyar időkérés.

29. perc Hibapercek, Petreikis és G. Babarskas góljával, 19–13!

26. perc Bodó lő szép gólt ismét, 5/5. Rasakeviciusnak kis lépéshiba is belefér, de szép a betörés amúgy. Két perc P. Babarskasnak aztán a falban elkövetett ütésért.

25. perc Bodó átlövése ellen nincs orvosság, Pléta dob gólt betörésből. 18–10

25. perc Malasinskas jobbal a jobb felső sarokba lő, Székely állt be a kapuba.

25. perc Szöllősi megy le lökésért, büntető.

24. perc Hanusz cunderezése nem jó, de jó védekezés után indítja azonnal Leimetert, aki nem ront ziccerben. 17–8!

23. perc Bodó elől meglepő módon elfogy az ember, ott áll a hatos előtt, kitalálják.

22. perc Hanusz tör be Leimeter passzával, Rasakevicius azonnal válaszol. 15–7!

21. perc Bodó álló helyzetből lő nagy gólt, Rasakevicius üresen marad a falban, gólváltás.

20. perc Ligetvárinak két perc lökésért, jobbal a jobb alsóba lő Malasinskas.

19. perc Hanusz az új karmester, egyedül marad középen... hiba volt. 13–4!

18. perc Stankevicius közeli bombáját kicsapja a jobb felső elől Mikler, Pedro a jobb szélről milliméteres pontossággal lő a túlsó felsőbe.

16. perc Bodó passzával Lékai átdobja a falat jobbal, labda a bal felsőben. Kapuscsere.

15. perc Rosta ziccert ront, előtte G. Babarskas a kapufát találja el balról, majd Malasinskas átlövését fogja Mikler, de szó szerint!

14. perc Simenas indulócsele élményszámba megy, ismerjük el, a ziccerezést sem rontja el. 10–4!

14. perc Rossz támadás itt, Mikler bravúr ott, Lékai meg kihasználja Sipos nagydoktori zárását.

12. perc Szita ejtése után Rostára jön ki a figura, a hatosról jobbal a bal alsóba lő. 9–3!

12. perc P. Babarskas marad egyedül beállóban, eredményes, majd ellöki a falban Sipost két kézzel, két perc.

11. perc Mikler véd egy kósza átlövést, Szita megmutatja, hogyan kell mesteri szinten űzni az átlövés műfaját. Nyolc kettő.

10. perc Két perc G. Babarskasnak, aki ártatlanul néz, mert tényleg az volt. Szép figura végén Lékai vetődhet be a hatosról az 1-es és a 2-es védő között.

9. perc Sipos emberesen védekezik, Malasinskas a jobb felsőbe csűri a hetest.

8. perc Litván időkérés.

8. perc
Jó a blokk, Mikler figyel, Sipos bevetődhet beállóból, majd Szita fut át Ligetvári labdaszerzése után a pályán... 7–1!

7. perc Jovaisas balról bevetődve irgalmatlan nagy kapufát lő, jobbról Leimeter beugorva gyengébben, de pontosabban passzol a túlsó alsó sarokba. Alakul.

6. perc Szita átlövése a kapufán csattan, Bóka a bal szélen egyedül marad, a hatosról ugorhat be... 3–1

5. perc Két rossz magyar támadás után a jobb szélről ballal szép gólt dob a rövid alsóba Lapiniauskas.

2. perc Dumcius távoli lövése Mikleré, Petreikisé is. Szita jobbal a szaggatottról a jobb alsóba lő, 2–0.

1. perc Lékai ő a bal sarokba szélső befutásból, a kapus dereka mellé lő. 1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta pirosban, a vendégek sárga mezben és fekete nadrágban.

Ancsin beteg, nem játszik ma, így egy jobbátlövővel a magyar csapat.

A jobbszélső emellett kitért a konkurenciára is, a válogatott kapuján kopogtató fiatalokra, akik közül Krakovszki Zsolt először vesz részt a nagyok összetartásán. A NEKA húsz éves játékosa nagyon örül a lehetőségnek, de nem gondolja azt, hogy Hornyákot vagy Rodriquez Pedrót már most ki tudná szorítani a csapatból. Videónkban arról is beszél, hogy ikertestvére, a balszélen játszó Bence is kapott meghívót, ő azonban sérülés miatt nem tudott ennek eleget tenni.

„Majdnem egy évet kellett kihagynom a térdműtétem után, kézilabdától, meccsektől nagyjából volt tíz hónapom. Mindig örülök, ha a válogatotthoz kell jönnöm, ennyi kihagyás után még nagyobb öröm a többiekkel egy légkörben lenni. Most már azt tudom mondani, egyáltalán nem érzem, hogy volt műtétem, teljesen rendben van minden. A rehabilitáció első percétől úgy voltam vele, hogy egyáltalán nem féltettem a lábamat, arra koncentráltam, hogy minél erősebben jöjjek vissza. Most meg már tényleg nem gondolok ilyenekre” – mondta Hornyák Péter, aki arról is beszélt, hogy távolléte alatt mennyit változott a válogatott, s milyen ismét Balatonfüreden játszania.

Hornyák Péter tavaly szeptemberben szenvedett súlyos térdsérülést, amely után majdnem egy év kihagyásra kényszerült. Most azonban a Balatonfüred jobbszélsője visszatértaz Eb-selejtezőkre készülő magyar férfi kézilabda-válogatottba, ahol új poszttárssal is meg kellett ismerkednie, hiszen a NEKA 20 éves játékosa, Krakovszki Zsolt először kapott meghívót a nagyok közé.

A magyar férfiválogatott kerete
Kapusok
: Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Mol Tatabánya), Palasics Kristóf (HSA NEKA)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüredi KSE), Rodriguez Álvarez Pedro (Mol Tatabánya), Krakovszki Zsolt (HSA NEKA)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Mol Tatabánya), Leimeter Csaba (PPD Zagreb, horvát)
Irányítók: Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német), Juhász Ádám (SL Benfica, portugál), Lékai Máté (Ferencváros)
Beállók: Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC), Topic Petar (Mol Tatabánya)
Balátlövők: Bodó Richárd (Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Pick Szeged), Győri Mátyás (Mol Tatabánya)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Dinamo Pancsevo, szerb)

Szövetségi kapitány:Chema Rodríguez

Október 16., vasárnap, Tbiliszi:
16.00:GRÚZIA–MAGYARORSZÁG

Mikler Roland, a Szeged és a válogatott kapusa: – Nekünk, szegedi játékosoknak jót tesz, hogy kiszakadhatunk a sikertelen szériából, bízom benne, hogy új erőt tudunk meríteni, és olyan löketet kapunk a nemzeti együttestől, amivel el tudjuk majd kezdeni otthon a pontgyűjtést a Bajnokok Ligájában. Nyilván emlékszünk arra, milyen rosszul zártuk a januári Eb-t, de szomorú lennék, ha ez még ott lenne a fiúk fejében, mert ezzel az előttünk álló céloknak is lőnének. Egyértelműen a csoportelsőség a cél, és nem kérdés, hogy a csapat képes is arra, hogy megnyerje az összes mérkőzést a selejtezőben. Az elmúlt évekből a legszebb válogatott emlékem egyértelműen az olimpia, amennyiben sikerül kijutnunk a párizsi játékokra, nem titkolt szándékom, hogy szép eredménnyel, méltóképpen búcsúzzak el a nemzeti csapattól.

Lékai Máté, a Ferencváros és a válogatott irányítója: – Nagyon boldog vagyok az Európa-ligában elért siker miatt, és bár tudjuk, hogy ez az idényben plusz terheléssel fog járni, de remek lehetőség Balogh Zsoltinak és nekem is, hogy megmutassuk, még mindig jó formában vagyunk. Ennyi év távlatából is nagyszerű érzés a válogatott mezt felvenni, mindig nagyon jól éreztem magam a nemzeti csapatnál, és amíg ki nem rúgnak vagy a fiatalok át nem veszik a helyem, addig nagyon szívesen jövök. Egyre több tehetséges fiatal kerül be a válogatottba, és annak ellenére, hogy még sokat kell bizonyítaniuk, mindegyikük olyan klubnál játszik, amelyben rengeteget fejlődhetnek. A mai európai kézilabdában minden nüanszokon múlik, éppen ezért mindent meg kell tennünk a győzelemért, hogy az a kicsi a mi javunkra döntsön.

(Fotó: Dömötör Csaba)
(Fotó: Dömötör Csaba)

 

A csoport negyedik csapata Svájc. A csoport első két helyezettje, valamint a nyolc csoport négy legjobb csoportharmadikja jut ki a 2024-es németországi Európa-bajnokságra.

Bár már nem tagja az edzői stábnak, a pálya szélén feltűnt Nagy László, aki a Magyar Kézilabda-szövetség férfi zakágért felelős alelnökeként továbbra is felügyeli a nemzeti csapatnál folyó szakmai munkát – legfeljebb nem áll már be a a védőfalba a gyakorlatoknál, és nem magyaráz a játékosoknak. A budaörsi edzésen úgy tűnt, hogy a játékosok és az edzők már túltették magukat a januári hazai Eb sikertelenségén, és ez így van jól. Mert jöhet kudarc (Eb-szereplés) vagy siker (sima világbajnoki kijutás), az élet megy tovább, mindig újabb összetartások, mérkőzések és világversenyek jönnek – most például szerdán 18.30-tól a litvánok ellen.

Mint ahogy akkor, ezúttal sincs a keretben a sérüléssel bajlódó Bánhidi Bence, aki így nem lehetett ott a nemzeti csapat budaörsi edzésén sem, ahol a gárda már a szerdai, Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőre hangolt. Bár a játékosoknak összecsiszolódniuk annyira már nem kell, lévén a csapat nagy része lassan három éve együtt van és formálódik, de egyrészt fél éve nem gyűltek össze így együtt, másrészt mindenki a klubcsapatából jön, ahol más szerepben és rendszerben játszik.

Ötödik mérkőzésére készül Chema Rodríguez a magyar válogatott élén – mármint az ötödikre, amióta egyedül vezeti nemzeti csapatunkat. Ezen a négy találkozón csak két ellenféllel csapott össze az együttes, még márciusban Németország ellen kétszer felkészülési mérkőzésen (döntetlen, majd egygólos vereség), áprilisban pedig Izrael ellen játszott oda-vissza vágós világbajnoki selejtezőt, amelyen kettős győzelemmel (kint 33–32, itthon 31–22) jutott ki a jövő évi lengyel–svéd közös rendezésű vb-re.

Újult erővel kezdte meg a felkészülést Budaörsön a Chema Rodríguez vezette magyar férfi kézilabda-válogatott a szerdai, Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőre.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–LITVÁNIA MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik