N. T. 2022.01.18 11:59 Frissítve: 2022.01.18 12:16

Férfi kézi Eb: Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk – Marguc

Szlovénia nagy meglepetésre már a csoportból sem jutott tovább a magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon, miután kikapott Montenegrótól. Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány és a szlovén játékosok is csalódottan értékeltek, miközben montenegrói oldalon kitörő volt az öröm.

 

Vranjes szerint nem működött a védekezésük (Fotó: MTI)

A 33 kapott gól világosan mutatja, hogy rosszul védekeztünk. Nem voltunk elég agresszívek, az egész meccs során sok problémánk volt hátul. A vége nagyon szoros volt, visszajöhettünk volna a meccsbe, de nem tettük. Ez egy nagyon rossz eredmény Szlovéniának, a játékosoknak és nekem. Rendkívül csalódott vagyok, de az ilyen pillanatok is részei a sportnak. Valakinek mindig veszítenie kell, sajnálom, hogy ezúttal mi voltunk azok” értékelt diplomatikusan a meccs után Ljubomir Vranjes, aki 2019-ben vette át a szlovén válogatott irányítását Veszelin Vujovicstól. A 2020-as Eb-n még elődöntős volt a csapattal, és végül negyedikként zárt, az egyiptomi vb-n egy kilencedik hely jutott a szlovénoknak, akikkel nem tudott kijutni a tokiói olimpiára. Eddig mindössze a 2016-os Eb-n esett meg a szlovénokkal, hogy nem élték túl a csoportkört, most újra erre a sorsra jutottak.

A Montenegróval szembeni kudarchoz az is kellett, hogy a hajrában három hetest is hibázzanak, a veszprémi Gasper Marguc is rontott.

Nehéz bármit is mondani, szerintem idegesek voltunk. A végén kulcspillanatokban három hetest is kihagytunk, de nem kellett volna odáig eljutnunk, hogy ezeken múljon. Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk. Egyik meccsünkön sem tudtuk megmutatni az igazi arcunkat, nem játszottunk gyorsan, és most kikaptunk egy sokkal gyengébb csapattól...” – mondta a négy góllal záró Marguc.

Nagyon rosszul játszottunk, Montenegró megérdemelten nyert. Egyik csoportmeccsen sem játszottunk a valós tudásunkhoz mérten. Sokkal jobb csapat vagyunk annál, mint amit a pályán mutatunk magunkból” – kesergett a szlovénok kapitánya, Jure Dolenec.

A szlovén válogatottat korábban irányító Tone Tiseljt nem lepte meg a mostani kudarc.

Vranjes teljesen más környezetből érkezett. A mentalitása, a vezetési stílusa és a játékosok is különböznek Svédországban vagy Szlovéniában. Úgy láttam, a játékosok részéről sincs meg a bizalom már az edzőben. Sok volt az improvizáció, miközben már nem használják azokat a módszereket, amelyeket az én időmben, nem készültek pszichológiai profilok, nem kell jelentést tenni az edzőbizottságnak. Számomra semmi drámai nem történt ezen az Eb-n, valami ilyesmire számítottam.”

 

Szimics döntő érdemeket szerzett a továbbjutásban (Fotó: MTI)

A Covid sújtotta montenegróiak sikerében főszerepet vállalt a kapus Nebojsa Szimics, aki szinte önkívületben védett a meccs utolsó szakaszában.

Nekünk van a legnagyobb szívünk az Eb-n. Szlovénia jobb játékosokkal rendelkezik, de mi akartuk jobban a sikert. Akkor sem adtuk fel, amikor négygólos hátrányba kerültünk. Csodálatos érzés, egyszerre sírok és mosolygok. Az álmom, hogy Dániával játsszuk a döntőt, és nyerjünk” szólt a merész kívánság Szimicstől. Egyelőre annyi a biztos, hogy a dánokkal együtt Montenegró is a budapesti középdöntőben folytathatja.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR
, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT (Debrecen, Főnix Aréna)
Szlovénia–Montenegró 32–33
(19–16)
Ld: Dolenec 6, Kodrin 6, Blagotinsek 4, Gas. Marguc 4, ill. B. Vujovics 9, Grbovics 8

Dánia–Észak-Macedónia 31–21 (15–11)

 Az A-csoport végeredménye
  1. Dánia 3 3 95–65 +30 6
  2. Montenegró 3 2 1 82–86   –4 4
  3. Szlovénia 3 1 2 82–92 –10 2
  4. Észak-Macedónia 3 3 70–86 –16 0

 

2023.03.18 15:24:46

Kézilabda nemzetisport.hu

Mindkét félidőt két góllal nyerte meg a zöld-fehér együttes, Armelle Attingré védései tartották életben a montenegróiakat.

2023.03.12 13:26:36

Kézilabda nemzetisport.hu

Már biztosan kijutottunk az Eb-re • Máthé Dominik gólokkal tért vissza a válogatottba, Rosta Miklós tízet dobott.

2023.03.09 17:07:31

Kézilabda nemzetisport.hu

A mieink már a csoportkör felénél szinte biztossá tették a 2024-es kontinensviadalon való részvételüket

2023.03.04 17:30:59

Kézilabda nemzetisport.hu

A mieink a második mérkőzésüket is elveszítették a németországi minitornán, ezzel az utolsó helyen zártak.

2023.03.03 18:15:58

Kézilabda nemzetisport.hu

Golovin Vlagyimir csapata a 2022. novemberi Európa-bajnokság óta először lépett pályára.