VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre) 2021.09.23 18:35 Frissítve: 2021.09.23 23:57

Túl sok volt a pontatlanság, kikapott Kielcében a Veszprém

Elmaradt a nagy feltámadás Kielcében, alulmaradt a Veszprém. Az első fordulóban a PSG-t három góllal legyőző Telekom Veszprém ezúttal ugyanennyivel kapott ki a Kielce vendégeként a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában.

Hiába harcoltak a veszprémiek (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

 

KÉZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
B-CSOPORT

LOMZA VIVE KIELCE (lengyel)TELEKOM VESZPRÉM 3229 (17–12)
Kielce, 4100 néző. V: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
KIELCE: Kornecki – MORYTO 6 (2), B. Vujovics 4, Karacic 4, Karalek 2, Kules 2, NAHI 5. Csere: Wolff (kapus), T. Gebala, TOURNAT 2, A. DUJSHEBAEV 6 (1), Naranjo, S. Gudjonsson 1 (1), Sicko. Edző: Talant Dujsebajev
VESZPRÉM: Cupara – Gasper Marguc 5 (3), J. Omar 3, Sipos 1, B. Blagotinsek 1, Ligetvári, Strlek 2. Csere: CORRALES (kapus), Lékai, NENADICS 9, Lauge 1, Maqueda 4, Mahé, Manaszkov 3. Edző: Momir Ilics
Az eredmény alakulása. 5. perc: 4–1. 12. p.: 7–2. 19. p.: 12–5. 27. p.: 15–12. 37. p: 22–15. 45. p.: 23–19. 53. p.: 27–24. 57. p.: 32–26
Kiállítások: 10, ill. 10 perc
Hétméteresek: 7/4, ill. 3/3
MESTERMÉRLEG
Talant Dujsebajev:
– A szurkolóink buzdítása nagyon fontos volt a világ egyik legjobb csapata ellen, a legkiélezettebb pillanatokban tíz százalékkal megdobták a teljesítményünket. A kapusok mindkét oldalon hihetetlenül teljesítettek. Most kicsit pihenünk, de csak azért, hogy a jövő héten még jobbak legyünk.
Momir Ilics:    – Az ellenfél jó meccset játszott, mi nem. Sokat hibáztunk, főleg az elején védekezésben, aztán később támadásban is, nem mozogtunk eleget, sok labdát adtunk el – a Kielce ellen nem lehet így játszani. Megvoltak a lehetőségeink, mégsem tudtuk megfordítani a meccset.

ÖSSZEFOGLALÓ

Már eleve nehéz feladata volt a Telekom Veszprémnek, hogy Kielcében kellett pályára lépnie, főleg, mert a lengyelek a Bajnokok Ligája első fordulójában meglepetésre kikaptak Bukarestben, így nyilván fontos volt nekik otthon tartani a két pontot a magyar csapat ellen.

A találkozó előtti bemelegítés során ráadásul bokasérülést szenvedett a vendégek svéd beállója, Andreas Nilsson, aki védekezésben és támadásban is fontos láncszeme az együttesnek, így a kérdés az volt, Momir Ilics hogyan tudja betömködni a lyukakat, amelyeket a játékos kiesése okozott.

Nagy lendülettel kezdtek a hazaiak, egyrészt mert Mateusz Kornecki remekül védett, az első tizenhárom lövésből nyolc elakadt benne, ami több mint hatvanszázalékos teljesítmény, másrészt a védőfal is kiválóan tette a dolgát előtte, ami a veszprémi oldalon az első húsz percben nem volt elmondható. A szünet előtt tíz perccel vette csak fel a fonalat, és érkezett látható közelségbe az Építők, elsősorban Petar Nenadics vezérletével, aki az első játékrészben négy gólt szerzett, és kiállították róla a fehérorosz Arcjom Karaleket, ezzel kiegyenlítődött a beállók száma a két együttes között. A végleges kizárás mindenesetre szigorú ítéletnek tűnt. A szerb irányító viszont egy percen belül két gólt is lőtt, az egyiket egész pályáról, üres kapuba, és máris csak három volt a vendégek hátránya. A bírókra igazán nem lehetett panasz, mert a másik oldalon is volt egy kiállításgyanús eset: a védekező Gasper Marguc csapta arcon Dylan Nahit, amiért ugyan kapott egy kétperces kiállítást, mégis örülhetett, mert ha Karalek esete pirosat ért, akkor ez is... Az utolsó percben Talant Dujsebajev alakulata kozmetikázott egy kicsit az álláson, így ahelyett, hogy visszazárkóztunk volna mínusz háromra, Nahi góljával a Kielce ment ötgólos előnnyel pihenőre (17–12).

A második félidőben tartotta négy-öt gólos előnyét a házigazda, és bár nem tudott elszakadni, a Veszprém sem tudott felzárkózni, a játék pedig teljesen kiegyenlítetté vált. Az egyik hazai támadásnál a középen cselező Alex Duj­shebaev az év gólpasszát adta Arkadiusz Morytónak, a feje fölött, háta mögött elengedett, kicsit ösztönszerűnek, mintsem szándékosnak tűnő átadást Blaz Blagotinsek, Ligetvári Patrik és Rasmus Lauge sem tudta követni, de legyünk őszinték, a csapattársak is csak alig. Negyedórával a vége előtt egy remek védekezés után Sipos Adrián lépett ki Jahja Omar labdaszerzését követően remek ütemben, majd félpályáról, üres kapuba megszerezte első gólját a Bajnokok Ligájában, sőt fél percen belül kis híján duplázhatott volna egy hasonló szituációban, de a második lehetőségét már mellédurrantotta.

Momir Ilics együttese viszont nem tudott négy gólnál közelebb kerülni a Kielcéhez, így az utolsó tíz percben magasabb fokozatba kellett volna kapcsolnia, ha le akarta dolgozni a hátrányt. Felcsillant a remény, amikor Dejan Manaszkov találatával újra három volt közte, amiben nagy szerepe volt Rodrigo Corralesnek is, aki a második félidőben nagyszerű teljesítményt nyújtott a kapuban. Ez mégsem volt elég, öt perccel a vége előtt Jahja Omar elkapkodott labdaeladásánál már lehetett érezni, hogy Kielcéből ezúttal nem visz haza pontot a Veszprém, ami azért is volt nagy kár, mert a lengyelek ugyan taktikusan játszottak, de nem ellenállhatatlanul. A végén még Corrales védett hatalmasat, de ez is csak annyit ért, hogy maradt a háromgólos lengyel előny.

A Veszprém végig küzdött becsülettel, de valami mindig közbejött, ami miatt nem tudott átlépni egy határt. A hazaiak végül 32–29-re nyertek, történetük során negyedszer győzték le a Telekom Veszprémet, a meccs legjobb játékosa pedig a hét gólt szerző csapatkapitány, a spanyol Alex Dujshebaev lett. A bakonyiak a jövő héten a Barcát fogadják a BL-ben.

A csoport másik mérkőzésein
Porto (portugál)–Flensburg (német) 28–27
Barca (spanyol)–Motor Zaporizzsja (ukrán) 36–25
PSG Handball (francia)–Dinamo Bucuresti (román) 41–30

AZ ÁLLÁS 
 1. Barcelona (spanyol) 2 2 61–46 +15  4
 2. Paris SG (francia) 2 1 1 72–64 +8  2
 3. TELEKOM VESZPRÉM 2 1 1 63–63 0 2
 4. Kielce (lengyel) 2 1 1 61–61 0 2
 5. FC Porto (portugál) 2 1 1 55–57 –2  2
 6. Dinamo Bucuresti (román) 2 1 1 62–70 –8  2
 7. HC Motor Zaporizzsja (ukrán) 2 1 1 55–63 –8  2
 8. Flensburg (német) 2 2 48–53 –5  0

PERCRŐL PERCRE


A meccs embere


60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

59. perc
Dujsebajev és Gudjonson lövését is fogja Corrales.

59. perc Marguc lő egy gólt még a végére kontrából.

58. perc Maqueda a pályán, átlövésből beköszönt. Manaszkov labdaszerzés után eredményes.

57. perc Dujsebajev tartogatott mára még egy bombagólt. 32–26


56. perc Vujovics lövését fogja Corrales, Jahja eladja... Nahi ziccerezik ismét, dudált a bőrgyár a Veszprémnek.

56. perc Jahját feldöntik a jobbon, hetes, Marguc a bal felsőbe pörget. 30–26!

55. perc Vagy mégsem? Nenadics azonnal válaszol.

54. perc Akkor ennyi? Jahja elront egy ziccert, Nahi értékesíti a magáét. 29–24.

53. perc Ejnye, A. Dujsebajev lövése a blokkról, Blagotinsekről a léc alá pattan, de Lauge végre szerencsével jár, beugrásból eredményes! Dujsebajev azonban lecsap egy szép egyéni akció végén.

51. perc Nenadics betör, egy remek csel, ravasz góllal 26–22! Karacic nem figyel, a mienk. Manaszkov is lendületben, most a bal szélről eredményes jobbról.

50. perc Veszprémi időkérés.

50. perc Vujovics ismét a pályán és ismét formában sajnos. 26–21!

49. perc A. Dujsebajev értékesíti a büntetőt, Manaszkov pimasz csel után okos góllal válaszol. Befordult, behúzta.

48. perc Jahja lök, hetes.


47. perc Jahja passzát Marguc a jobb szélről a léc alá varrja ballal.

47. perc CORRALES megfogja Moryto hetesét is!

46. perc Strleknek kettő perc, ez nem hiányzott... 24–19-nél.

45. perc Sipos megszerzi első BL-gólját, Jahja labdát szerez, passzát a magyar játékos belövi üres kapusba. De A. Dujsebajev zseniális góllal válaszol... Sipos meg majdnem ismét üres kapuba eredményes, ám mellé lő...

45. perc Jahja átlövése pocsék...

44. perc Jahjától elvesznek egy gólt, nem volt lépéshiba, de kiállítják jogosan Sickót.

42. perc A. Dujsebajev ziccerét fogja Corrales, Mahé meg elesik lövés helyett/közben.

41. perc Nenadics átlövése rossz, de visszakaparja a labdát, a bevetődéssel már nem hibázik. 22–17

40. perc Tournat kiharcol egy hetest, ez jogos. Gudjonson lövését védi a földön maradó lábával Corrales!

39. perc Ez nem Jahja meccse, átlövését kirúgja combbal Kornecki. De Lékai és Blagotinsek is remekül védekezik, Jahja összekapja magát, szélről eredményes.

38. perc Gudjonsson teker-csavar-ravaszkodik, labda a léc alá pattan. 22–15!

37. perc Két nagy védés Corralestől, de két perc Margucnak.

37. perc Veszprémi időkérés.

36. perc Corrales véd, Strlek lövését meg a hazai kapufa védi, Moryto a szélről eredményes. És ismét...

35. perc Corrales véd egy nagyot, kontra, Nenadics kicsi, de fontos gólt pöttyint. 19–15!

34. perc Marguc ezt is bevarrja!

34. perc Blagotinsek kiharcol egy hetest, kettő perc Gebalának.

33. perc Dujsebajev eladja, Lékai ziccerben... a lécre lő. Bezzeg a másik oldalon Moryto!

32. perc Rossz hazai átadásra remek átlövés Jahjától!

31. perc Nenadics kétszer is ront, Mahé ziccerezik, belép, de megadják... 18–12!

31. PERC FOLYTATJUK!A TELJES INTERJÚ ITT!

– Tokióban olimpiai bajnok lett Franciaországgal. Milyen érzése támad, ha visszagondol azokra a napokra?
– Már több mint egy hónap telt el azóta, az emberben letisztul, mekkora eredményt ért el. Ez az egyik legnagyobb siker, a legértékesebb cím, amit kézilabdázóként megnyerhetsz a válogatottaddal, és nagyon büszkévé tesz, hogy elmondhatom magamról, olimpiai bajnok vagyok! Pedig nem volt ám könnyű, mert csaknem tíz játékosunk szerepelt ilyen-olyan csapatban a Bajnokok Ligája négyes döntőjében. Utána csak egyetlen hét pihenőjük volt, ami nagyjából olyan, mintha nem is lett volna, és máris kezdődött az olimpiai felkészülés. Különösen nekik volt kemény, ennek fényében is nagyszerű visszagondolni arra, amit elértünk.

– Öt éve, Rio de Janeiróban ezüstérmet szereztek. Mi volt meg Tokióban, ami akkor nem?
– Ha összehasonlítjuk a többi nemzeti csapatéval, a mi válogatottunknak nagyon különleges játékrendszere van. Sokszor nem is a legjobb egyéni képességekkel rendelkező francia kézilabdázók játszanak az adott poszton, hanem azok a játékosok, akik egyéniségük alapján a leginkább illenek ebbe az együttesbe. A szövetségi kapitányoknak évek óta ez a vezérfonaluk Claude Onestától kezdve Didier Dinart-on át Guillaume Gille-ig. Ők nem feltétlenül a posztjukon legjobb játékosokat hívták be, viszont éveken át számítottak rájuk, ami tapasztalattal vértezte fel őket. Ez volt a kulcsfontosságú most is: a francia együttes tökéletes elegye volt a fiatal, elképesztően tehetséges srácoknak és az olyan idősebb sztároknak, mint Nikola Karabatic, Luc Abalo és Michaël Guigou, akik már nyertek együtt korábban két olimpiai bajnoki címet, egy ezüstöt, és hirtelen nem is tudom, mennyi világbajnoki aranyat.

Kentin Mahé a nyáron csúcsra ért a francia válogatottal, Tokióban olimpiai aranyérmet szerzett az együttessel, és készen áll arra, hogy hasonlót vigyen végbe klubszinten is a megfiatalított Telekom Veszprémmel. Annak idején, a Bundesliga sztárjaként még nem gondolta volna, hogy ilyen hosszú időt tölt majd el Magyarországon, és elárulta azt is, mi a titka az évtizedek óta sikeres francia kézilabdázásnak.


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc A. Dujsebajev a földről, ballal kilencről a jobb sarokba lő, félmagasan. 17–12!

29. perc Hazai időkérés Maqueda meg nem adott gólja után.

 

Maradjunk annyiban: ma nem lesz bírózás felénk, nagyon úgy néz ki.

29. perc Nenadics ellépi, előtte gólt dobott jobb szélről Kules. Marguc orron csapja Nahit... kettő perc csak. Hűha...

27. perc Jó blokk, Nenadics meg azonnal kapcsol, az üres kapuba lő jobbról, a saját szaggatott vonala mellől!

27. perc Nenadics már jobban van, felugrásból a jobb alsóba lő. 15–11!

26. perc KARALJEK KIÁLL NENADICS LEÜTÉSE MIATT!

26. perc Moryto hetesét kivédi Cupara!

25. perc Maqueda mellől balról szép csel után szép gólt lő Karacic.

24. perc Karacic és Maqueda gólváltása, a Ligetvári ellen ütést szimuláló Nahinak meg két perc. 14–9

23. perc Maqueda megunta, hogy lábbal mindent véd a kapus, a feje fölött a léc alá lő. 

22. perc Marguc ballal a kapu közepébe lő. 13–7!

22. perc Migallonnak két perc, s hetes is.

21. perc Ligetvári jól védekezik... de sajnos belül. Hetes. Moryto ballal a bal alsóba tekeri a büntetőt.

21. perc Hazai időkérés.

20. perc Nagy védés a kapustól, Lauge ziccerénél, Alex Dujsebajev messziről lő gólt... Nenadics meg egy pimasz betörésből, 12–6!

18. perc Karacicnak ismét engedünk egy könnyű gólt...


17. perc Ez igen, Nenadics remek passzát Strlek nem rontja el jobbról, beugrás, jobbkezes lengőbomba: 10–5.

16. perc Egylábas, bizonytalan beugrás Laugétől, Nahi száguldhat, nyilván 10–4 lesz azonnal az állás.

15. perc A jobb oldalon nyílt ház ismét, kétlábas beugrás Karaljektől.

14. perc Cupara védi Kules ziccerét, a testével gólpasszt is ad, mert a kipattanóval Strlek a kapuig gyalogolhat, de ismét érkezik a válasz, Moryto, szélről. Nenadics megismétli: 8–4!

13. perc Nyolcból hat, a bal szélről ballal kapura lő estében Nenadics, ezt is védi lábbal Kornecki!

13. perc Kapus nélkül a Veszprém, ismét, Jahja elrontja. Karaljek ziccerezhet... nem rontja el. 7–2

12. perc Veszprémi időkérés.

11. perc Kulessel felveszi Jahja a harcot, meg a kesztyűt, kis képzavarral, másodszor fogja át. De a másik oldalon üresen marad Blagotinsek mellett Vujovics...  Két perc Siposnak közben.

10. perc
Ellépik a hazaiak, Kornecki meg kirúgja a bal alsó elől Ligetvári technikás átlövését. 75 százalékos, félelmetes hatékonysággal véd a lengyel "portás"!

8. perc Karacic lövése Cuparáé, Marguc a jobb szélről beugorva ismét lábon lövi a kapust.

7. perc Blagotinsek nagyon mérges, Lékai passzát belövi beállóból, de másodperceken belül válaszol sima felugrásból Karacic. 5–2

A két együttes 14 alkalommal találkozott a Bajnokok Ligájában: a Kielce három, a Telekom Veszprém 10 győzelmet könyvelhetett el, és egyszer pontosztkodással ért véget a párharc – írja a magyar csapat honlapja.

6. perc Lékai lövése rossz, Kules felugrik, leszállóágban ellövi, de fölé.

5. perc Marguc lövése pocsék, Cuparáról meg a léc alá csosszan Kules bombának álcázott jobbkezes átlövése. 4–1

5. perc Nem hibázik régi ismerősünk, a háromszoros lengyel gólkirály Moryto, a jobb alsóba lő.

4. perc Blagotinseknek két perc és hetes Karacsics ellökéséért.

3. perc Két perc Karaljeknek, Jahja átlövése zseniális, 2–1!

2. perc Rossz támadás után Vujovics ziccerét fogja Cupara, de lökött Lékai. Vujovics a jobb szélről tör most be, a kapufára lő, Nahi szinte üres kapura vetődhet be.

1. perc Vujovics kihasználja, hogy nincs veszprémi sánc. 1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak sárga-kék mezben és kék nadrágban, a magyarok piros mezben és fekete nadrágban.

Ma a Mirza Kurtagic, Mattias Wetterwik kettős fújja a sípot.

Telt ház a hazai stadionban, van jó 70 magyar drukker is itt van.

A Veszprém története során tizennégyszer csapott össze a Kielcével, amelyet tízszer legyőzött, igaz, egyik legfájóbb vereségét – kilencgólos előnyről – a 2016-os BL-döntőben éppen tőle szenvedte el.

A lengyelek elszúrták az első meccsüket, a román Dinamo Bucuresti otthonában 32–29-re kikaptak, így minden bizonnyal a második fordulóban javítani szeretnének.

„Nem is tudom, hányadik meccsemet játszom már Kielcében, a Talant elleni mérkőzések mindig nagy taktikai csatát hoznak. Nagyon jó a hazaiak játékosállománya, igaz, az első fordulót sérülés miatt kihagyta a két Dujsebajev fiú, és nem tudjuk, ellenünk játszanak-e. Nagy csatára számítok, nagyon örülnék, ha el tudnánk hozni a két pontot” – mondta a klub honlapjának a válogatott irányító, Lékai Máté.

A korábbi magyar szövetségi kapitány vezette lengyel együttes a nyáron kissé átalakult, a keret erősödött a PSG-től érkező franci atehetséggel, Dylan Nahival és az olimpiai harmadik spanyol Miguel Sánchez-Migallónnal (Ciudad de Logrono) – azokkal a játékosokkal, akik jövőre jönnek (Stas Skube, Nedim Remili, Benoit Kounkoud), a Kielce BL-győzelemre is esélyes gárdát rakhat össze, ehhez az építkezést már most elkezdte.

A Telekom Veszprém nagy skalp megszerzésével, a Paris Saint-Germain hazai legyőzésével kezdte a Bajnokok Ligája-idényt, majd a Ferencváros ellen alaposan megizzadt a hazai bajnokságban. Az Építők második feladata sem sokkal könnyebb az elitsorozatban, a Talant Dujsebajev irányította Kielce otthonában lép pályára csütörtökön. 

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A KIELCE–VESZPRÉM MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

2021.10.17 15:12:29

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A magyar csapat végig uralta a meccset, és magabiztos győzelmet aratott a női kézi BL-ben.

2021.10.16 15:09:42

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Mindkét csapat nyerhetett volna, végül igazságos döntetlen született Érden.

2021.10.15 22:22:53

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Van, amikor a múlt nem elandalít, hanem – kötelez.

2021.10.14 20:11:01

Kézilabda BACSKAI JÁNOS (percről percre), VINCZE SZABOLCS (összefoglaló)

Corrales és Nenadics vezérletével a magyar csapat hét góllal győzött a portugáliai BL-mérkőzésen.