VINCZE SZABOLCS
2022.10.07 23:33

Felelősséget vállalni már nem elég  – Vincze Szabolcs jegyzete

 

ÖNMAGÁBAN SZÉP GESZTUS VOLT, hogy a Pick Szeged edzője és játékosai az Aalborg elleni kiábrándító, 41–29-es hazai vereség után nyílt levélben kértek elnézést a szurkolóiktól, de tartok tőle, a helyzet annyira eszkalálódott, hogy ez már nem biztos, hogy elég. Ez nem csak olyan elveszített mérkőzés volt, ami benne van a játékban, és jelzésértékű, ha az európai szinten is csodálatos Pick Arénában nem telt ház fogad egy Aalborg-szintű csapatot, a szurkolók pedig többször füttykoncerttel és fehér zsebkendőjük lengetésével fejezik ki, hogy az ő türelmük is véges.

 
Nyílt levélben kérnek elnézést a Pick Szeged tagjai

Több negatív csúcs is született csütörtökön: a szegediek történetük során még sohasem kezdték négy vereséggel az európai kupasorozatot, sőt, tíz éve arra sem volt példa, hogy négy meccset elveszítsenek egymás után a BL-ben. Másrészt hazai pályán eddig egyetlenegyszer, több mint egy évtizede fordult elő, hogy Szegeden az ellenfél tizenkettőt számoljon a vendéglátókra.

Leszögezném, hogy Juan Carlos Pastor érdemei elvitathatatlanok, egyrészt azért, amit nemzetközi szinten elért a spanyol válogatottal (világbajnoki cím, Európa-bajnoki ezüstérem, olimpiai bronzérem), másrészt azért, amivé a Szegedet formálta 2013-as érkezése óta: megtörte a rivális Veszprém hazai egyeduralmát, irányítása alatt a klub nemzetközi szinten is meghatározó tényező lett. Nem túlzás azt állítani, hogy a spanyol tréner beírta magát az egyetemes, a szegedi és a magyar kézilabdázás történetébe, de kilenc évig ritkán ül valaki egyetlen élcsapat kispadján. Nem azért, mert megkopnának a képességei, hanem mert manapság már minden klubnak szüksége van a változásra és a megújulásra egy idő után, főként az olyannak, amely tartósan Európa élvonalába szeretne tartozni.

A kudarcok árnyékában ne feledjük, hogy Pastor keze alatt mégiscsak a jelenlegi magyar bajnokcsapat dolgozik, márpedig valószínűtlen, hogy játékosai a nyáron elfelejtettek kézilabdázni és nyerni. Nem tisztem megítélni, mennyire fáradt el az edző és a játékosok közötti viszony kilenc év alatt, azt viszont biztosan tudom, hogy csak együtt tudnak kimászni a gödörből. De azon túl, hogy nyílt levélben közösen vállalják a felelősséget, ideje elgondolkodni azon is, képesek-e még megújulni együtt.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.12.03 17:38:05

Kézilabda nemzetisport.hu

Többen is világklasszis teljesítménnyel rukkoltak elő a magyar együttesből, kikapott a román csapat.

2022.11.30 20:07:21

Kézilabda nemzetisport.hu

Először kapott ki a magyar csapat a BL mostani idényében, harmadszorra nem sikerült megverni a horvátokat.

2022.11.30 18:26:34

Kézilabda nemzetisport.hu

A hazai kilencgólos győzelem után egy héttel idegenben nyolccal nyertek a Tisza-partiak.

2022.11.23 18:20:57

Kézilabda nemzetisport.hu

Megvalósult a szegediek célja a Celje ellen és simán nyertek, megszerezve ezzel második győzelmüket a BL-ben.

2022.11.20 15:18:53

Kézilabda nemzetisport.hu

Dánia szinte végig vezetett, de az utolsó percekben a norvégok jobbak voltak, ezzel nyertek.