NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS 2022.04.23 08:16 Frissítve: 2022.04.23 09:08

Előre hozott finálé a férfi kézilabda Magyar Kupában

Váratlan eredmények bármikor születhetnek, de mivel a Telekom Veszprém és a Pick Szeged már a Magyar Kupa szombati elődöntőjében találkozik egymással, gyakorlatilag az első nap kiderül, hova kerülnek az érmek, a vasárnap pedig örömkézilabdát hozhat.

 

A döntő sima lesz, de az első nap bőven tartogat izgalmakat (Fotó: Árvai Károly)

 

Danyi Gábor visszatér Győrbe
Jelenleg a Fejér-B.Á.L. Veszprém férfi kézilabdacsapatának edzői stábjában dolgozik Danyi Gábor, akit az idény folyamán Éles József kért fel szakmai tanácsadónak. Danyi 2011 és 2021 között napjai nagy részét az Audi Arénában töltötte, ahol 2018-ig másodedzőként, majd vezetőedzőként dolgozott a Győri Audi ETO KC női csapatánál, és mindkét pozíciójában megnyerte a Bajnokok Ligáját, a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát is. A trénernek a válogatott élén ugyancsak jó emlékei lehetnek a csarnokról, Elek Gáborral közösen irányítva a nemzeti csapatot itt vívták ki az olimpiai szereplést, és hétvégén a jelenlegi csapatával is történelmet írhat, ha döntőbe jut.

Már tizenegy éve annak, hogy a Magyar Kupa döntőjét nem hazánk két legerősebb férfi kézilabdacsapata, a Pick Szeged és a Telekom Veszprém játszotta egymással, akkor a négy közé sem jutó szegediek helyett a PLER KC nézett szembe Mocsai Lajos együttesével, és kapott ki tőle simán, 37–19-re, ami a mai napig a legnagyobb különbségű finálé a sorozat 1951 óta íródó történetében.

Az idén mindenképpen újonc játszik a kupadöntőben, ugyanis két Bajnokok Ligája-csapatunk már az elődöntőben találkozik egymással, rajtuk kívül története során először jutott el idáig a Budakalász, amelynek az ellenfele az elődöntőben a fiatalokból álló Fejér-B.Á.L. Veszprém lesz. Utóbbinak nem ismeretlen a közeg, egy éve, első élvonalbeli idényében máris a négy közé jutott, az idén pedig a sorsolásnak köszönhetően még előrébb léphet és a döntőbe jutással kiharcolhatja a nemzetközi kupaszereplés jogát.

TELEKOM VESZPRÉM

ANDREAS NILSSON a hatodik Magyar Kupa-győzelmét
szerezheti (Fotó: Szabó Miklós)

Bár a Szeged elleni rangadón bármi megtörténhet, Momir Ilics együttesének ezúttal jó esélye van arra, hogy megvédje a címét. Az északmacedón balszélső, Dejan Manaszkov kivételével minden játékos az edző rendelkezésére áll, ráadásul a csapat egyre jobb formában van, a hazai bajnoki alapszakaszban lépéselőnybe került, a Bajnokok Ligájában pedig a negyeddöntőbe jutásért vívott párbajban simán legyőzte az RK Vardar gárdáját úgy is, hogy a visszavágó utolsó tíz percét elszórakozta és biztos győzelmet engedett ki a kezéből.

Az Építőknek leginkább a védelmet kell összeraknia, amely az elmúlt időszakban többször is betlizett a meccseken, a támadások hatékonysága azonban sokszor így is kihúzta a csapatot a slamasztikából. Erre azonban nem lehet bazírozni a nagy rivális Szeged ellen, amely mindig veszélyes ellenfél. A Veszprémet a múlt is kötelezi, tavalyelőtt a koronavírusjárvány miatt ugyan elmaradt a finálé, de ezt leszámítva 1986 óta nem volt olyan év, amikor a csapat ne jutott volna be a Magyar Kupa döntőjébe, ebből a harmincöt fináléból huszonhét alkalommal meg is nyerte a trófeát, története során pedig összesen huszonnyolcszor állt a dobogó tetején, ami abszolút, behozhatatlannak tűnő rekord.

PICK SZEGED

Juan Carlos Pastor együttese óriási hátrányból fut neki a sorozat végjátékának, ugyanis sérülés miatt biztosan nem lép pályára legnagyobb erőssége, a világklasszis magyar válogatott beálló, Bánhidi Bence, a horvát jobbátlövő Luka Stepancic pedig szinte menetrendszerűen sérült. Persze középen Matej Gaber és Rosta Miklós képes megoldani a feladatot, az viszont aggasztó lehet, hogy a csapat az elmúlt időszak tétmérkőzései alapján nincs igazán jó formában. A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában nem bírt az átlagos formában kézilabdázó Flensburggal, a hazai bajnokságban pedig a sovány, háromgólos győzelem a sereghajtó Kecskemét otthonában már jelzésértékű volt, a kétgólos gyöngyösi vereség pedig annál is több.

Sokszor úgy tűnt, hogy megbomlott a csapategység, a játékosok nem tudták felvenni a ritmust, a Gyöngyös ellen pedig kifejezetten feszült volt a légkör, a játékosok nemcsak a bírókkal, hanem egymással is ingerülten viselkedtek. Ugyanakkor Pastor sokszor bebizonyította már, hogy bármilyen helyzetben össze tudja kapni a csapatot, és a Szeged–Veszprém rangadó sosem lefutott. A két gárda eddig húsz alkalommal találkozott egymással az MK döntőjében, a Szeged ebből négyszer nyerni tudott, története során összesen hétszer, legutóbb két éve, 2019-ben egy góllal.

NS-szakértő: ZUBAI Szabolcs korábbi 211-szeres válogatott kézilabdázó
Még dunaújvárosi játékosként szerepeltem egy olyan négyes döntőben, amelybe a Szeged el sem jutott. A finálét természetesen a Veszprémmel vívtuk, és ugyan kikaptunk tőle három góllal, csikócsapatunkkal mégis nagyon büszkék voltunk az ezüstéremre. Nem lenézve a másik párosítást a négy között, valami hasonlót érezhetnek a budakalásziak és a „kis” Veszprém fiataljai is, felfoghatjuk tehát úgy, hogy ezúttal egy nappal előbb rendezik a döntőt. Én örülök, hogy az elődöntőben már nincs kiemelés, így a kisebb kluboknak is adva van a lehetőség, hogy kedvező sorsolással az aranyéremért kézilabdázhassanak, ezt nem szabad elvenni tőlük. Ha a szívemre hallgatok, azt mondom, az utóbbi időben bukdácsoló szegediek összekapják magukat erre a rangadóra és megnyerik, ha viszont az eszemre, akkor a felszálló ágban lévő, egyre jobb formát mutató bakonyiak győznek. A jelenlegi mentális, lelki állapotot figyelembe véve inkább a Telekom Veszprémet tartom esélyesebbnek. Nagy érvágás Juan Carlos Pastornak, hogy nem számíthat a sérült Bánhidi Bencére, Matej Gaberre ezért hatalmas feladat hárulhat, ráadásul a Tisza-partiaknak sokkal többet kell majd kívülről vállalniuk, mert nem lesz pályán az a beállójuk, akit mindig lehet keresni és folyamatosan leköt két-három védőt. A másik párharcban a két egykori csapattárs, Csoknyai István és Éles József néz szembe egymással, ez adhat pikantériát az összecsapásnak. Hogy ki jut tovább? A Budakalászra voksolok, bár közben nagyon szurkolok a Fejér-B.Á.L. Veszprémnek, mert emlékeztet az újvárosi együttesre, amelynek anno tagja voltam én is.

FEJÉR-B.Á.L. VESZPRÉM

Éles József csapatának újabb részvétele a négyes döntőben már csak a fiatal magyar játékosok miatt is örömteli, ráadásul egymás után másodszor jutottak be a tavalyi bravúr után. Mivel most már mindenki tudja, mire képesek, győri szereplésük nem akkora meglepetés, sőt, ezúttal már nagyobb a tét, mivel a Budakalász elleni elődöntővel felcsillant a remény a döntőbe jutásra is. A fiatalokat azért is fűtheti a bizonyítási vágy, mert a következő idényben távozik a csapat két oszlopa, a Fradiba igazoló válogatott kapus, Borbély Ádám, illetve a Telekom Veszprémen keresztül a Wisla Plockba tartó irányító, Fazekas Gergő, aki a válogatottnak is az egyik nagy reménysége lehet – kiemelt eseményen utoljára állhatnak fel ebben a formában.

Irányításukat nyártól Konkoly Csaba veszi át, ami valószínűleg szerkezeti változtatásokkal is jár majd a gárdában, vagyis minden adva van az utolsó nagy összefogásra az idényben. Az elődöntőt a Budakalász gárdájával vívják, ami döntőbe jutással kecseg­tet, lévén a két együttes hasonló játékerőt képvisel, ugyanakkor a bajnoki meccsüket a veszprémiek nyerték meg meglehetősen simán, 26–19-re.

 VÉLEMÉNYEK
„A válogatott szünet után rendeztük a sorokat, úgy tértünk vissza a klubhoz, hogy innentől új időszámítás kezdődik, hiszen mostantól trófeákat osztogatnak. Első lépésként szeretnénk megnyerni a Magyar Kupát, ehhez viszont sikerrel kell venni a Veszprém elleni elődöntőt, amely felér egy fináléval. Mivel a négyes döntő első napján találkozunk a veszprémiekkel, arra számítok, hogy hozzánk hasonlóan frissek lesznek, nyilván ők sem fognak vasárnapra tartalékolni. Jól ismeri egymást a két együttes, nem tudjuk meglepni a másikat, úgyhogy ezúttal is nüanszok dönthetnek, például, hogy ki milyen lábbal kel fel. Mentálisan, fizikailag késznek érzem a társaságot, az utolsó edzéseken a taktikai elemeket gyakoroltuk. Nem görcsölöm túl, hogy Bánhidi Bencét kell helyettesítenem, inkább próbálok örülni a lehetőségnek, közben persze sajnálom, hogy sérült és nem lehet velünk, mert a világ egyik legjobb beállója, bármelyik csapat megérezné a hiányát.”
ROSTA Miklós, a Pick Szeged beállója

„Miután itt már nincs kiemelés, benne volt a pakliban, hogy a négy között összefutunk a Szegeddel – úgy is lett. A lényegen nem változtat a sorsolás, meg akarjuk védeni a címünket. Kicsit furcsa, hogy válogatott hét után rendezik a négyes döntőt a Magyar Kupában, általában több idő van felkészülni rá. Jó formában vagyunk, jó a hangulat az öltözőben, egész héten azt éreztem a srácokon, hogy tudják, fontos feladat előtt állunk, a következő meccseknek már nagy tétjük van. Rövid időn belül kétszer találkozunk a szegediekkel, a kupaelődöntő viszont sokkal fontosabb a bajnokinál, hiszen az utóbbi csak az alapszakasz-helyezésekről dönt. Ezen a rangadón nem számít, hogy kinek mennyi sérültje van, a bevethető játékosok közül bárki előrukkolhat ihletett teljesítménnyel, foghat ki remek napot, ezért ezúttal is nagy csatára, hatalmas küzdelemre számítok. Volt egy kis problémám a térdemmel, de most már túl vagyok rajta, minél hamarabb szeretném visszanyerni a régi formámat.”
LÉKAI Máté, a Telekom Veszprém irányítója

„Igazi kézilabdaünnep lesz a hétvége, amelynek minden percét szeretnénk élvezni. Egyértelműen az a célunk, hogy bejussunk a vasárnapi fináléba – hogy ott mi lesz, meglátjuk, azzal még nem foglalkozunk. A „kis” Veszprém játékosai gyorsak, dinamikusak, ezért nekünk hamar vissza kell rendeződnünk, leginkább az lesz a kulcs, hogyan védekezünk ellenük. Jó lesz a tévé kamerái és sok ember előtt játszani, biztos vagyok benne, hogy a szurkolóinktól extra erőt kapunk, ráadásul a családtagjaink, barátaink, ismerőseink is a lelátón ülnek majd – ez azonban nem hathat ránk bénítóan, ki kell zárnunk a külvilágot, csak saját magunkkal szabad foglalkoznunk. Csütörtökön edzettünk, videóztunk, pénteken pedig elutaztunk Győrbe, ott végeztük el az utolsó simításokat, átbeszéltük még egyszer a taktikát. Nem idegen tőlem az irányítóposzt sem, nem jövök zavarba, ha középen kell játszanom. Örülnék neki, ha kiszakadna a zsák, és a négyes döntőben jól megszórnám magam.”
KONCZ András, a Budakalász balátlövője

„Meglepődtünk a sorsoláson, nem gondoltuk volna, hogy a Pick Szeged és a Telekom Veszprém már az elődöntőben összekerül egymással. Nehéz volt az utunk idáig, a Csurgóval és a Tatabányával szemben sem mi voltunk az esélyesek, mégis bejutottunk a legjobb négy közé. Hatalmas lehetőség előtt állunk, karnyújtásnyira van tőlünk az érem, ezt a sanszot nem szabad elszalasztanunk. De közben arra is figyelnünk kell, hogy ne nyomásként éljük meg a Budakalász elleni meccset, mert az bukáshoz vezethet. Túl vagyok néhány vizsgán, a kisebb fáradtság azonban nem akadályozhat meg abban, hogy száz százalékot nyújtsak a pályán. Ez az utolsó idényem a klubnál, már alig néhány mérkőzés van hátra, mielőtt eligazolok innen. A bajnokságban nem úgy szerepelünk, ahogy elterveztük, ezért is fontos, hogy minél jobban sikerüljön ez a hétvége, mert egy jó eredmény sokat adhat a jövőre nézve. Nehéz megfogalmazni, mit jelentene nekem és az ittenieknek, ha két veszprémi csapat játszaná a döntőt.”
FAZEKAS Gergő, a Fejér-B.Á.L. Veszprém irányítója

BUDAKALÁSZ

 CSARNOK

 

A férfiak ritka vendégek az Audi Arénában
Az 5500 férőhelyes Audi Arénában elsősorban női kézilabda-mérkőzéseket láthatnak a nézők, a csarnok 2014 óta az ötszörös Bajnokok Ligájában-győztes Győri Audi ETO KC otthona. A létesítmény már átadása után alig egy hónappal otthont adott a női kézilabda Európa-bajnokság csoportmeccseinek, később a magyar győzelemmel végződő 2019-es női junior Eb-nek, de tavaly ott ünnepelte felnőttválogatottunk az olimpiai kijutását. Férficsapatok ritkán látogatják az arénát, játszott már itt Eb-selejtezőt és Eurokupa-meccset felnőttválogatottunk, a Tatabánya pedig 2017-től új multifunkciós csarnoka idei átadásáig itt játszotta hazai EHF-kupa- és Európa-liga csoportmeccseit.

Bár az említett bajnokin vereséget szenvedett az Éles-csapattól, a Kalásznak semmiképpen sincsen kisebb esélye a győzelemre a Fejér-B.Á.L. Veszprém elleni MK-elődöntőn.

Az edző, Csoknyai István képviseli az egyensúlyt az együttesnél, ami egy darabig így is marad: információink szerint most hosszabbított a klubbal, amelynek a védekezését össze kell raknia, a támadással viszont nincsenek nagy gondjai.

Az előző idény gólkirályi címét toronymagasan a montenegrói jobbátlövő, Ivan Perisics szerezte meg, mögötte a csapat balátlövője, Koncz András végzett másodikként, hozzájuk a szezonban csatlakozott a horvát balátlövő, Josip Juric-Grgic.

Perisics eddig meccsenként átlagosan 4.4, Juric-Grgic 3.9, Koncz pedig 3.4 gólt szerzett az idényben, ráadásul mindhármójuknak jó a lövőszázalékuk

. A veszprémiek ellen nemcsak a revans miatt várható nagy csata, hanem azért is, mert a győztes az MK-döntőbe jutással lehetőséget kap a következő idényben a nemzetközi kupaindulásra is.

 

 Tudnivalók a férfi Magyar Kupa négyes döntőjéről
• A kétnapos eseménynek (április 23–24.) az Audi Aréna Győr ad otthont
• Parkolás: a Pick Szeged szurkolói a kiskúti vízpart felőli, a Telekom Veszprémé a Tóth László úti murvás, a Fejér-B.Á.L. Veszprémé a Tóth László úti aszfaltos, a Schieszl-Budakalászé pedig a jégcsarnok melletti parkolót vehetik igénybe
• Kapunyitás: szombaton 14.45-kor, vasárnap 12.45-kor
• Helyszíni jegyértékesítés: az Audi Aréna főbejárat melletti jegypénztára szombaton 14, vasárnap 12 órától tart nyitva
• Be- és kilépés: a Schieszl-Budakalász és a Fejér-B.Á.L. Veszprém szurkolói az Audi Aréna Győr főbejáratát, a Pick Szegedéi a Kiskút Liget, a Telekom Veszpréméi pedig a Mártírok útja felőli bejáratot használhatják
• Az elődöntőben és a helyosztóknál döntetlen eredménynél azonnal hétméteres dobások következnek
• Minden mérkőzésen 16 játékos szerepeltethető
• Óvást a meccs befejezése után harminc percen belül kell a jelenlévő versenyalbizottságnak átadni
• Egy csapat három alkalommal kérhet időt a nemzetközi szövetség (IHF) szabályzata alapján
• A találkozókon használni kell a videoismétlő rendszert (VIR)

FÉRFI MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ, GYŐR
ELŐDÖNTŐ
Április 23., szombat
16.45:
Budakalász–Fejér-B.Á.L. Veszprém (Tv: M4 Sport+)
19.15: Pick Szeged–Telekom Veszprém (Tv: M4 Sport+) – élőben az NSO-n!
Április 24., vasárnap

17:15:
bronzérmérkőzés
20:00: döntő

2022.06.23 22:41:54

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Itt igenis a cél a fontos, ezért nevezzük sportnak.

2022.06.19 21:06:54

Kézilabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Európa és így a világ negyedik legjobb klubcsapatának lenni igenis büszkeség.

2022.06.19 17:26:12

Kézilabda H. Á., N. T.

A katalánok elsőként védték meg Bajnokok Ligája-címüket a kölni final fourban.

2022.06.19 14:41:54

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A csalódott csapatok csatájában a Veszprém szinte végig vezetett, mégis drámai hajrá végén a Kiel győzött.

2022.06.18 17:31:32

Kézilabda H. Á.

A címvédő Barcelona lesz a Kielce ellenfele a vasárnapi döntőben, a Veszprém a Kiellel játszik a bronzért.