Dalmose szerint a magyar válogatott is megnyerheti a vb-t

Vágólapra másolva!
2015.12.08. 14:25
null
Christian Dalmose a vb alatt a magyar válogatottat segíti (Fotó: Ekstrabladet)
A hétfői szünnapot követően kedd este Montenegró ellen (18.30, Tv: Sport1, élőben az NSO-n) folytatja szereplését a magyar női kézilabda-válogatott. A találkozó előtt a magyar csapatot Dániában segítő Christian Dalmose-val beszélgettünk. A Siófok dán edzője elmondta, a mieink is ott lehetnek a végelszámolásnál, míg a házigazda sokat profitálhat a vb-rendezésből.

 

„Ha a szakmai stáb kikéri a véleményemet valamilyen kérdésben, szívesen elmondom, de egyébként igyekszem a háttérben maradni – mondta a Nemzeti Sport Online-nak a Siófokot irányító Christian Dalmose. – A helyismeretemmel próbálok segíteni, miközben érdekes megfigyelnem, hogyan dolgoznak a magyar válogatottnál. Nemrég érkeztem Magyarországra, így ez nekem kiváló lehetőség arra, hogy kicsit közelebbről is megismerjem a játékosokat.”

A dán szakember az előző bajnokság hajrájához érve vette át a Siófok irányítását, előtte a Viborgnál dolgozott. Dalmose rendkívül jó véleménnyel van a magyar liga színvonaláról.

„A magyar bajnokság nagyon erős, minden kétséget kizáróan a legerősebb Európában. Mindenkinek azért kell dolgoznia, hogy ez így is maradjon. A magyar játékosoknak nem kell külföldre szerződniük ahhoz, hogy fejlődhessenek, miközben a külföldiek is szívesen jönnek Magyarországra játszani. Csak meg kell nézni, hányan jöttek az NB I-ből a vébén szereplők közül. Ott van a BL-ben induló két csapat, a Győr és a Ferencváros, de a mögöttük lévő hat klubban is vannak kupaszereplők, és ezek az együttesek mindig kiélezett meccseket vívnak egymással.”

Felvetettük neki, hogy korábban a dán bajnokság számított a legerősebbnek, de napjainkban ez már nincs így.

RADICSEVICS DICSÉRETE

„Talán úgy tűnik, hogy egyedül vagyok a jobb oldalon, de ez nincs így, ha elfáradok, a másik oldalról be tudnak segíteni. Már a torna előtt tudtam, hogy mire kell készülnöm, így bírni fogom a terhelést – mondta az NSO-nak a korábbi győri Jovanka Radicsevics, aki Katarina Bulatovicshoz hasonlóan eddig a hátán viszi a montenegrói csapatot. – Nem az számít, ki lövi gólokat, a lényeg az, hogy a csapat nyerjen.”

„Az én szememben a magyaroknak van a legerősebb válogatottjuk ezen a vébén, sok variációs lehetőséggel rendelkeznek. Jól ismerjük egymást, előzetesen ötven-ötven százalék esélyt adok a két csapatnak.”

„Öt-hat évvel ezelőtt még valóban a dán liga volt a legerősebb, de akkor sokkal több pénz áramlott a bajnokságba, a klubok meg tudták szerezni a legjobb játékosokat – ma már ez nem megy nekik. Öt-hatszáz néző előtt játsszák a meccseket, kevesebb a szponzor, a televízió szinte nem fizet semmit a kluboknak a közvetítésekért. A dán csapatoknak nagyon meg kell küzdeniük azért, hogy fenn tudják tartani magukat. Most valahol a középmezőnyben helyezkedik el a dán bajnokság, próbálnak rajta változtatni, de ehhez újabb évekre van szükség. A lehetőség megvan, hiszen Dánia még mindig kézilabdanemzet.”

Dalmose elmondta, 1.2 millió ember látta a dán válogatott legutóbbi vb-meccsét, ki kell használni ezt a figyelmet, de arra van szükség, hogy a házigazda legalább a négy közé jusson. Siker esetén még több játékos kezdhet el kézilabdázni, és talán a szponzorok is visszatérnek. Feltűnő, hogy kisebb városok adnak otthont a meccseknek, ez azért van, mert a városok fizetnek, hogy rendezők lehessenek.

Délelőtt még gyakorolt bő fél órát a válogatott a B-csarnokban (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Délelőtt még gyakorolt bő fél órát a válogatott a B-csarnokban (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

NÉMETH ANDRÁS: NINCS OKUNK FÉLNI

„Nagyjából reális, hogy a szerbek döntetlent játszottak Montenegróval, hozzávetőleg ugyanazon a szinten vannak. Van négy kulcsemberük, belül az irányító Milena Rajcsevics és az átlövő Katarina Bulatovics, meg a két szélen Jovanka Radicsevics és Majda Mehmedovics, ők gyakorlatilag végigjátsszák a meccseket – viszont ezt ezen a szinten nem lehet sokáig bírni. A támadójátékuk nagyrészt egy sémára épül, és a védekezésük sem olyan már, mint amilyen korábban volt, így továbbra is tartom, ha azt játsszuk, amit tudunk, nincs okunk félni” – mondta az esti meccsel kapcsolatban Németh András szövetségi kapitány, aki szerint verekedés terén úgysem tudjuk felvenni a versenyt, ezért a lányoknak is azt hangsúlyozta, nem szabad felvenni a kesztyűt.

A válogatott a hétfői szünnapon videózással, majd a déli, egyórás edzéssel készült a folytatásra, utóbbin már a Montenegró elleni védekezést gyakorolta, amit még átismételt ma délelőtt is. Az egyetlen gondot Bulath Anita vádlisérülése jelentette, de Szikra-Mezey Csaba fizioterapeutának köszönhetően sikerült olyan állapotba hozni az átlövőt, hogy már részt tudott venni a foglalkozáson.

A magyar csapatra visszatérve, Dalmose eddig elégedett a látottakkal: „A magyar válogatott nagy játékerőt képvisel, sok kiváló játékos áll Németh András rendelkezésére. Az első két akadályt jól vette a csapat, de az igazi értékmérők csak most következnek. A többi csoportot is megnézve, sok a kiélezett mérkőzés. Amikor a nagy meccsek jönnek, a montenegróiak mindig nagyon erősek, főleg védekezésben. Biztos különleges lesz a dánok elleni összecsapás a számomra, mert megszerettem az országot és a magyar embereket.”

A Siófok edzője szerint öt csapat is megnyerheti a vb-t, a norvégokon kívül az oroszok, a dánok, a koreaiak és a magyarok.

Dalmose egyértelműen jelezte, jól érzi magát nálunk, hosszú távra tervez.

„Megtiszteltetés számomra, hogy én vagyok az első dán edző, aki munkát vállalt Magyarországon. Minden reggel jó érzésekkel kelek fel, amikor a Siófoknál végzett munkára gondolok. Az egyetlen nehézség az, hogy a családom nem lehet velem, de öt-hat hetente rendszeresen látjuk egymást. Még sok évig szeretnék a hazájukban dolgozni. Az újévben elkezdek nyelviskolába járni, eddig nem volt rá igazán időm. A kínai és a japán után a magyar a harmadik legnehezebb nyelv, de azt tervezem, egy-másfél éven belül eljutok arra a szintre, hogy megértsem, amiről a játékosaim társalognak” – beszélt a Balaton-parti csapatnál végzett feladatáról Dalmose, akit azzal a kritikával is szembesítettünk, hogy náluk van a legtöbb légiós a magyar bajnokságban.

„A Siófok fiatal csapat, még csak az építkezés elején járunk. Azokat a játékosokat kerestük, akik szeretnének Siófokon játszani és beleillenek a koncepciónkba. Most azt látom rajtuk, mindegyik edzésre szívesen jönnek.”

NŐI KÉZILABDA-VB, DÁNIA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT

16.15: Japán–Tunézia (Tv: Sport1)
18.30: Montenegró–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
20.45: Dánia–Szerbia
B-CSOPORT
16.15: Kuba–Angola
18.30: Lengyelország–Kína
20.45: Svédország–Hollandia
C-CSOPORT
16.00: Dél-Korea–Kongói DK
18.15: Franciaország–Argentína
20.30: Brazília–Németország
D-CSOPORT
16.00: Oroszország–Puerto Rico
18.15: Spanyolország–Románia
20.30: Norvégia–Kazahsztán

ELLENFÉLNÉZŐ: MONTENEGRÓ
Olimpia:
2. (2012) – 1 részvétel
Világbajnokság: 9. (2013), 10. (2011) – 2 részvétel
Európa-bajnokság: 1. (2012), 4. (2014), 6. (2010) – 3 részvétel
Egymás elleni mérlegünk Montenegróval szemben: 3 mérkőzés, 2 győzelem, 1 vereség 95–82-es gólkülönbség

Legutóbbi mérkőzés: 2012. december 9. (Európa-bajnokság, középdöntő)
Montenegró–Magyarország 28–26 (15–9)
Újvidék
Magyarország:
Herr O. – Kovacsicz 1, Szamoránsky P. 3, Szekeres 1, Tomori 2, Szucsánszki 8, Vérten. Csere: Kiss É. (kapus), Rédei-Soós 1, Szabó V. 1, Bulath, Bódi 4, Klivinyi 4, Vincze M. 1, Kovacsics. Szövetségi kapitány: Karl Erik Böhn

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 2 2 71–46 +25 4
2. Dánia 2 2 62–41 +21 4
3. Montenegró 2 1 1 57–51 +6 3
4. Szerbia 2 1 1 54–60 –6 1
5. Japán 2 2 44–59 –15 0
6. Tunézia 2 2 40–71 –31 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI PROGRAMJA A CSOPORTKÖRBEN
December 9., szerda: Magyarország–Dánia 20.45
December 11., péntek: Magyarország–Japán 16.15
A mérkőzéseket a Sport1 közvetíti.

>> A MAGYAR VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAINAK NÉVJEGYEI

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT 16 TAGÚ VB-KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (Ipress Center Vác), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győr), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Planéta Szimonetta (Győr), Tomori Zsuzsanna (Győr)
Irányítók: Görbicz Anita (Győr), Szucsánszki Zita (FTC)
Beállók: Mayer Szabina (Fehérvár KC), Szamoránsky Piroska (FTC)
Balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Triscsuk Krisztina (Dunaújváros), Zácsik Szandra (FTC)
Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok KC), Kovacsics Anikó (Győr)
Védő: Szekeres Klára (FTC)
Szövetségi kapitány:
Németh András
Edző: Köstner Vilmos
Csapatmenedzser: Pálinger Katalin

Tartalék: Janurik Kinga (Érd), Hornyák Dóra (FTC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik