„Biegler Ladies”, telt arénák, francia példa – rajt a női kézi-vb-n

NEDELYKOV TAMÁS (BIETIGHEIM)NEDELYKOV TAMÁS (BIETIGHEIM)
Vágólapra másolva!
2017.12.01. 10:09
null
Azt várják a német csapattól, hogy jusson el Hamburgba (Fotó: Michael Freitag/germanyhandball2017.com)
Este a házigazda Németország Kamerun elleni találkozójával (kezdés: 19.00, Tv: Sport1) hivatalosan is elkezdődik a női kézilabda-világbajnokság. A rendezők nagyon készülnek, hogy igazán emlékezetes tornával ajándékozzák meg a sportág rajongóit, közben nem titkoltan a német válogatottól is kiemelkedő szereplést várnak. A nyitány kapcsán Björn Pazennel, az európai szövetség szakírójával beszélgettünk a németországi szervezésről és a házigazda csapatról.

 

 

A legutóbbi kézilabda-vb-vel januárban Franciaország igencsak feladta a leckét az „utódoknak”, ugyanis az év eleji tornán remek példát láthattak a helyszínre érkezők arra, hogyan lehet egy nagy eseménnyel az egész sportágat népszerűsíteni a rendező országban.

„Mi is valami hasonlóra készülünk – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Björn Pazen, aki médiamenedzserként maga is tevékenyen kiveszi a részét a rendezésből. – Valójában két világbajnokság közös népszerűsítéséről beszélünk, hiszen 2019 januárjábana férfiak vébéjének isNémetország ad otthont,Dániával közösen. A rendezők tisztában vannak vele, hogy egy női tornával nem lehet nagy bevételt generálni, ezért még inkább a női kézilabda németországi népszerűsítésén van a hangsúly.

A hat rendező várossal az ország minden szegletébe elviszik a világbajnokság forgatagát. Északon ott van Oldenburg, délen Bietigheim, nyugaton Trier, keleten pedig Lipcse. Ezen a négy helyszínen zajlanak a csoportmeccsek, a sorsolásnál pedig figyelembe vették a földrajzi adottságokat, így logikus volt, hogy a franciák Trierbe, a dánok Oldenburgba kerültek, a címvédő norvégok pedig az aktuális német bajnok Bietigheim arénájában játszhatják a mérkőzéseiket.

„Ezáltal igyekeztünk minél több környező országot bevonni, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy külföldről is sok szurkoló érkezzen a vb-re. Az első hétvégén ráadásul nem lesz más kézilabdameccs Németországban, így minden érdeklődő nyugodtan elmehet a női vb-találkozókra. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a közelmúltban sikerült megoldani a közvetítés kérdését is, így a német tévénézők sem maradnak le a tornáról.”

Utóbbi már csak azért is sarkalatos pont, mert a januári férfi-vb esetében nem született megegyezés a jogtulajdonos beIN Sporttal (nem volt német csatorna, amely vállalni tudta volna, hogy csak az ország területén teszi elérhetővé a meccsek sugárzását), ezért az egyik legnagyobb kézilabdás piacnak számító Németországban csak interneten keresztül lehetett követni a válogatott szereplését. Most azonban a német Sport1 révén széles réteghez eljutnak majd a találkozók, miután a beIN a női kézilabda-vb közvetítése esetében már nem ragaszkodott a korlátozáshoz.

„Az utolsó hétvégén egy nagy kézilabdás ünnepre készülünk Hamburgban, a jegyeladások alapján sok skandináv szurkolóval – folytatta Björn Pazen. – Háromezer jegyet vettek meg a norvégok, ezret a dánok, de Hollandiából is sokan érkeznek. A Barclaycard Arenában rendezik hagyományosan a férfi Német Kupa négyes döntőjét, most a női vébén is telt ház lesz, tizenháromezren izgulhatják végig pénteken az elődöntőket, vasárnap pedig a helyosztókat. Az atmoszféra reményeink szerint a kölni Bajnokok Ligája final fourhoz lesz hasonló, csak a közönség összetétele sokszínűbb lesz, több országból jönnek.”

Mire jutnak Michael Biegler lányai? (Fotó: AFP)
Mire jutnak Michael Biegler lányai? (Fotó: AFP)


Magyarországgal szemben a németeknél sokkal nagyobb a különbség a férfi és a női kézilabda népszerűsége között. Míg a férfiak esetében nem ritka, hogy ötezren is kilátogatnak a Bundesliga-meccsekre, addig a nőknél inkább ezer körül vagy az alatt lehet az átlagnézőszám. Egyedül a címvédő Bietigheim költségvetése éri el az egymillió eurót, a többieké jóval ezalatt van.

A rendező városok
A rendező városok

„Nincsenek olyan tehetős női klubjaink, mint például a magyaroknak vagy a románoknak, de ebben az is közrejátszik, hogy az adott várostól vagy az államtól sem érkezik hasonló támogatás, hanem a szponzoroktól függ a költségvetés jelentős része, ráadásul a csarnokok használatáért is fizetni kell. Az utóbbi évek befektetéseinek köszönhetően a nőknél is a labdarúgás lett a legnépszerűbb csapatsport, a kézilabda a második helyre szorult, a mostani vb-től azt remélik, hogy lökést ad a sportágnak, és sikerül felzárkóznia a foci mellé.”

Nem újdonság, de nem árt kiemelni, hogy Németországban a legtöbb női játékos dolgozik valamit a kézilabda mellett, nincs ez másként a válogatott kerettagok esetében sem. Az egyedüli kivétel a két franciaországi légiós, Xenia Smits (Metz) és Isabell Klein (Nantes), valamint a 19 éves Emily Bölk. Szemléletes példa a kapus Clara Wolteringé, aki már arra készül, hogy átvegye a családi farm irányítását, ahol 250 bikát és több mint 40 ezer csirkét nevelnek.

Pazen szerint nemcsak a német csapat mérkőzésein várhatóak zsúfolt lelátók, a magyar válogatott csoportmeccseinek otthont adó Bietigheimben és Trierben is már több napra elfogyott az összes jegy. A szervezők ráadásul az árak kialakításánál is figyeltek a szurkolókra, egy család akár már húsz euróból kijuthat egy meccsre. A kora délutáni idősávval elsősorban az iskolásoknak és a kluboknak kedveztek, míg este egy jeggyel két találkozót is meg lehet tekinteni a csoportkör alatt.

A német válogatott szereplését persze kiemelt figyelem övezi, ráadásul a legutóbbi hazai rendezésű vb-n, húsz évvel ezelőtt bronzérmes lett a csapat. Azóta még egy érmet szereztek, a 2007-es franciaországi vb-n ugyancsak a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

Azt várják a német csapattól, hogy jusson el Hamburgba, szóval ha sikerül bekerülnie a legjobb négy közé, elégedettek leszünk. Nem lesz könnyű az oda vezető út, a csoportban ott vannak a hollandok, utána a nyolcaddöntőben pedig akár az oroszok vagy a dánok is szembe jöhetnek.”

A szövetségi kapitánynak, Michael Bieglernek ez az első női csapata edzői pályafutása során, de az általános vélemény szerint jól végzi a munkáját. Az már korábban eldőlt, hogy januártól a lipcsei férfiegyüttes edzője lesz, míg a nemzeti csapatnál a holland Henk Groener követi.

„Az együttes egyértelműen az erőnlétére épít, a nyári összetartás során a labda elő sem került, csak futás és kondi szerepelt a programban. Egy kicsit a skandináv stílusra hasonlít, amit játszani szeretnénk, a jó védekezésből való gyors lerohanásokkal, de persze megvannak a veszélyes átlövőink is. Anne Hubinger kiesett, ámnélküle is megvagyunk a belső posztokon. Susann Müller sohasem volt ott a keretben Bieglernél, tudjuk róla, hogy nem mindig könnyű megtalálni a helyét egy csapatban, márpedig most nagyon építünk a megfelelő csapatszellemre.”

A „Biegler Ladies” becenévre hallgató csapat a többiektől külön, más hotelben lakik Lipcsében, és az edzéseiket is máshol tartja, ebből is látszódik, hogy nagyon készül a hazai rendezésű tornára. A vágyott négy közé jutás felé tartó első lépést pedig este Kamerun ellen teheti meg a német válogatott.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (december 1–17., Németország)
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

D-CSOPORT (LIPCSE)
17.45:
előzetes (Tv: Sport1)
19.00: Németország–Kamerun (Tv: Sport1)

CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport
(Trier): Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay
B-csoport (Bietigheim): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország
C-csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia
D-csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Dél-Korea, Kína, Kamerun

A magyar válogatott csoportmérkőzései a B-csoportban
December 2., szombat, 20.30: Norvégia–Magyarország (Tv: Sport1)
December 3., vasárnap, 18.00: Magyarország–Svédország (Tv: Sport1)
December 5., kedd, 14.00: Magyarország–Argentína (Tv: Sport1)
December 7., csütörtök, 14.00: Lengyelország–Magyarország (Tv: Sport1)
December 8., péntek, 18.00: Csehország–Magyarország (Tv: Sport1)
A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Aréna

Az A- és B-csoport továbbjutóinak nyolcaddöntője Lipcsében lesz, az Arena Leipzigben. A negyeddöntők helyszínei Lipcse és Magdeburg, az elődöntők, a döntő és a bronzmérkőzés helyszíne Hamburg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik