Ambros Martín szerény, a Valceánál fizettek, a Krimnél nem számolgatnak

Vágólapra másolva!
2013.03.01. 15:48
null
Szamoránskyék (a labdával) Dabason legyőzték a Ljubljanát (Fotó: Török Attila)
Amennyiben az eddig százszázalékos Győr és FTC megnyeri hétvégi középdöntős mérkőzését, illetve a Podgorica és a Valcea nem győz, akkor a két magyar csapat a hátralévő két forduló eredményétől függetlenül csoportelsőként jut a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ráadásul ott elkerüli egymást. Ambros Martín, az ETO vezetőedzője szerint még nem értek el semmit, a Valceánál egy kicsit fellélegezhetnek, míg a Fradi szlovén ellenfelénél nem számolgatnak.

AMBROS MARTÍN: JELENLEG SEHOL SEM VAGYUNK

A Győri Audi ETO KC eddig magabiztosan menetel a Bajnokok Ligájában, Ambros Martín vezetőedző ugyanakkor arra hívta a figyelmet, hogy még semmit sem értek el. Mindenesetre a középdöntős csoport másik meccsétől függően a Larvik elleni sikerrel a csoportelsőségét is biztosíthatja a magyar bajnok.

Ambros Martín szerint még nem értek el sehova
Ambros Martín szerint még nem értek el sehova

Görbiczék az előző körben, február 16-án 24–18-ra nyertek a második helyen álló norvég Larvik otthonában, és a skandináv gárda most vendégként érkezik Győrbe. A győri csoportban a címvédő Podgorica az eddig pont nélküli dán Randershez látogat, és ha nem nyer, akkor a magyar bajnok újabb sikere egyben csoportelsőséget is érne.

„Nem tudhatjuk, hogy mi történik a jövőben. Csak a jelenre szabad koncentrálnunk, és keményen dolgoznunk, hogy még jobbak legyünk. Minden edzésen, minden meccsen, hétről-hétre. Hiszen jelenleg szinte sehol nem vagyunk, csak megnyertünk három meccset, de még ez sem elég az elődöntőhöz…” – nyilatkozta Martín a hétvégi meccs előtt, kiemelve, hogy az volt a norvégiai győzelem kulcsa, hogy sikerült megakadályozni a Larvik gyors ellentámadásait.

„Tudtuk, hogy amennyiben sikerül a norvégok gyors ellentámadásait megfojtanunk, ha a támadásainkat és a lövéseinket erős kontroll alatt tudjuk tartani, akkor jó esélyünk van, hogy megnyerjük a meccset, hiszen védelmünk és a kapusteljesítményünk nagyon erős.”

NŐI KÉZILABDA BL, KÖZÉPDÖNTŐ
I. CSOPORT, 4. FORDULÓ

Randers (dán)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), szombat, 15.00
Győri Audi ETO KC–Larvik (norvég), szombat, 16.00 (Tv: Digi Sport1)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. GYŐRI ETO 3 3 76–53 +23 6
2. Larvik (norvég) 3 2 1 63–61 +2 4
3. Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 3 1 2 59–69 –10 2
4. Randers (dán) 3 3 59–74 –15 0

 

A VALCEÁNÁL FIZETTEK, A KRIMNÉL NEM SZÁMOLGATNAK

Nerea Pena csak kívülről figyelheti a társakat
Nerea Pena csak kívülről figyelheti a társakat

A Ferencvárossal egy BL-középdöntős csoportban szereplő Oltchim Valceánál némi levegőhöz jutottak, miután át tudták utalni a decemberi béreket. A gondok azonban nem oldódtak meg, jövő héten több játékos is szabadon igazolhatóvá válhat, ha nem tudnak velük megegyezni.

A középdöntőt két vereséggel kezdő Valceára kulcsmeccs vár szombaton a Zvezda otthonában, amelyen egy győzelemmel tudná megőrizni továbbjutási esélyeit. A hangulaton javíthat, hogy át tudták utalni a játékosoknak a decemberi béreket, és igyekeznek a jövő hétre előteremteni a januárira is a fedezetet.

„Több szponzorunk, a szövetség, valamint Valcea városának segítségével ki tudtuk fizetni a decemberi béreket. A következő napokban azon dolgozunk, hogy a januári fizetést is utalni tudjuk” – Nicolau Luca, az Oltchim alelnöke.

A román klubnál szeretnének megegyezni azon játékosokkal is, akik a tartozásokra tekintettel kérték szerződésük felbontását. Alexandrina Barbosa és Silvia Navarro esetében március 4., Ionela Stancánál március 6., míg Allison Pineau-nél március 12. a határidő, ameddig haladékot kapott a Valcea.

A Valcea már Zvenyigorodban van, további jó hír a csapatnál, hogy mindenki Jakob Vestergaard rendelkezésére áll, így a kisebb betegséggel bajlódó Paula Ungureanu, Marija Jovanovic és Iulea Curea is bevethető lesz, csakúgy mint a Brasov elleni meccset egy családtagja halála miatt kihagyó Julija Manaharova. Vestergaard amondó, az eddigi meccseiket is megnyerhették volna, és nem mondtak le az elődöntőbe jutásról.

Amennyiben az eddig százszázalékos FTC megnyeri hétvégi középdöntős mérkőzését a Ljubljana ellen, illetve a Valcea nem győz, akkor a magyar csapat a hátralévő két forduló eredményétől függetlenül csoportelsőként jut be az elődöntőjébe.

Az FTC eddig erőn felül teljesít, hiszen a csapattól már a középdöntőbe jutás is bravúr volt, ebben a szakaszban pedig úgy hibátlan, hogy Zácsik Szandra után a spanyol Nerea Pena is kidőlt a sorból. A szlovén Krim Ljubljana február 17-én Dabason 30–26-ra kapott ki, és most fűtheti a visszavágás lehetősége. A szlovénok amondóak, tanultak az előző fordulóbeli meccsből, de nem számolgatnak.

„Ha fejben arra koncentrálnánk, hogy milyen eredményt kell elérnünk, könnyen elbukhatnánk. Alaposan kielemeztük az előző meccset, messze voltunk attól a teljesítménytől, amelyre képesek vagyunk. A magyarok egy tehetséges, nagy hagyománnyal bíró csapatot alkotnak, jól mutatja az erejüket, hogy idén csak a Larviktól kaptak ki a BL-ben. A válogatott gerincét is alkotó játékosaik jól ismerik egymást és egységes csapatot alkotnak” – nyilatkozta Tone Tiselj, a Ljubljana vezetőedzője.

A szlovén lapok szerint Maja Zrnec nem lesz hadra fogható vasárnap, de kérdéses Susan Müller játéka is.

NŐI KÉZILABDA BL, KÖZÉPDÖNTŐ
II. CSOPORT, 4. FORDULÓ

Zvezda Zvenyigorod (orosz)–Oltchim Valcea (román), szombat, 14.00 (Tv: Digi Sport 1)
Krim Ljubljana (szlovén)–FTC-Rail Cargo Hungaria, vasárnap, 19.30 (Tv: Digi Sport 1)

AZ ÁLLÁS
M GY D V L–K Gk P
1. FERENCVÁROS 3 3 88–82 +6 6
2. Krim Ljubljana (szlovén) 3 2 1 83–78 +5 4
3. Oltchim Valcea (román) 3 1 2 75–76 –1 2
4. Zvezda Zvenyigorod (orosz) 3 3 83–93 –10 0

 

KILENC ÉV UTÁN ISMÉT HÁROM MAGYAR EGYÜTTES A KÉT LEGERŐSEBB EURÓPAI KUPA VÉGJÁTÉKÁBAN

Kilenc évvel ezelőtt, a 2003– 2004-es szezonban fordult elő ezt megelőzően, hogy három magyar női kézilabdacsapat is ott volt a két legrangosabb (Bajnokok Ligája és Kupagyőztesek Európa-kupája) európai sorozat negyeddöntőjében. A helyzet szinte ugyanaz: adva van a legerősebb keretű és a legnagyobb költségvetésű hazai együttes – anno a Dunaferr, most a Győr –, az évek óta a maga eszközeivel küzdő és a saját útját járó Ferencváros, és a „sztenderd” szimpatikus kiscsapat szerepét alakító (akkor is, most is) Vác.

Kétezer-négy tavaszán a Németh András által irányított FTC és a Dunaferr játszhatott negyeddöntőt a BL-ben, a Kiss Szilárd vezette Duna-partiak végül az elődöntőben estek ki, míg Vura József fiatal váci együttesének a nyolc között már túl nagy falat volt a Hypo (41–60 összesítésben) a KEKben. Németh András szerint azonban nehéz összehasonlítani a kilenc évvel ezelőtti sikeres tavaszt a mostanival, mert a Bajnokok Ligájában még más volt a lebonyolítási rendszer.

„A korábbi évek nagycsapata után a Fradi már visszaesőben volt, de így is kihoztuk a maximumot az együttesből, ott voltunk a nyolc között. A mostani helyzet azonban tényleg rendkívüli. Az elmúlt két évben nagyot léptünk előre, folyamatosan nő a nézőszám a hazai bajnokikon. A lendület sohasem tört meg, még ha a válogatott nem is mindig szerepelt jól, a klubok mindig hozták az eredményeket. A magyar női kézilabda most egyértelműen felszálló ágban van, válogatott és klubszinten egyaránt. Ezt az emberek érdeklődése is igazolja, népszerű a sportág, és ezt ki kellene használni, például előnyös televíziós szerződések megkötésével” – folytatta Németh.

Az aktuális esélyekről Németh elmondta, a Győrt nemcsak középdöntős csoportja megnyerésére tartja esélyesnek, a végső sikerre is képes lehet, mert Ambros Martín dirigálhatja a legerősebb keretet a mezőnyben.

„A szívem persze a Fradi felé húz, nagyra tartom, amit eddig elértek, főleg azt, hogy még veretlenek a középdöntőben. Nagyon remélem, hogy az elődöntőbe jutva elkerülik a Győrt, s a két magyar csapatnak nem egymás ellen kell küzdenie a döntőbe jutásért.”

 

MAGYAR CSAPATOK A NYOLC KÖZÖTT
SZEZON BL KEK EHF-KUPA
1998–1999 Dunaferr Győr
1999–2000 Dunaferr, FTC Győr
2000–2001 FTC
2001–2002 FTC Győr
2002–2003 FTC Győr Cornexi, Dunafer
2003–2004 Dunaferr, FTC Vác Győr
2004–2005 Dunaferr Cornexi, FTC, Győr
2005–2006 Dunaferr, Győr Cornexi, DVSC, FTC
2006–2007 Győr FTC Dunaferr, DVSC
2007–2008 Győr Dunaferr
2008–2009 Győr
2009–2010 Győr
2010–2011 Győr FTC Vác
2011–2012 Győr FTC
2012–2013 FTC, Győr Vác

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik