Férfi kézi-vb: már az is tudható, melyik csoportba kerül a magyar válogatott

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.05.24. 14:54
Magyarországon Varasdon játssza csoportmérkőzéseit a 2025-ös világbajnokságon (Fotó: Árvai Károly)
Csütörtökön a szabadkártyás svájci válogatottal és az Egyesült Államokkal lett teljes a jövő évi férfi kézilabda-világbajnokság mezőnye. A Nemzetközi Kézilabda-szövetség pedig közölte a sorsolás menetét, melyből kiderül, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott első kalaposként a varasdi D-csoportba került.

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) közölte, hogy a 2025-ös férfi világbajnokságra a két szabadkártyát az Egyesült Államok és Svájc kapta meg, így teljessé vált a 32 csapatos mezőny. A 29. vb-n 18 európai, öt afrikai, négy ázsiai ország mellett három csapat érkezik a dél- és közép-amerikai, illetve kettő az észak-amerikai és karibi szövetségből.

A 2025. január 14. és február 2. között rendezendő világbajnokság házigazdája Horvátország (Zágráb, Varasd és Porec), Dánia (Herning) és Norvégia (Oslo) lesz. Hat hónappal a torna előtt az IHF közölte a sorsolás menetét, amelyre a horvátországi Zágrábban kerül sor május 29-én, szerdán 19.30-kor. 

A 32 résztvevő csapat négy kalapból várja a sorsolást, melynek végeztével kialakul a nyolc egyenként négy csapatot magába foglaló csoport. Minden csoport első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe. A 29-i sorsolás előtt a szövetség az egyes rendező városokat csoportokhoz rendelte figyelembe véve, hogy a szurkolók számára könnyen elérhető helyen szerepeljen válogatottjuk. Ennek értelmében került az első kalapos Magyarország a D-csoportba, melynek Varasd ad otthont. Szlovénia a G-csoportban Zágrábban kapott helyett, míg az osztrákok Porecben játszanak.

A rendező országok közül Dánia a B-csoportba, Norvégia az E-be, míg Horvátország a H-csoportba került, természetesen mindegyik hazai pályán játszik. Németország a herningi A-csoportba került, mivel ez a helyszín van a legközelebb olyan nagyvárosoktól mint Kiel, Hamburg vagy Flensburg. Hasonló okból került Svédország az oslói F-csoportba.

Az Európa-bajnoki ötödik helyezett, olimpiai kvótás magyar válogatott kettős győzelemmel búcsúztatta Litvániát a selejtezőben, a sorsolást az első kalapból várja. A csapatokat nyolc darab négyes csoportba sorsolják, mindegyikből az első három helyezett jut a négy középdöntőcsoportba, azokból pedig az első kettő kerül a negyeddöntőbe.

Ez lesz a 29. férfi vb, és a 23., amelyen a magyar együttes részt vesz. Eddigi legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, legutóbb, tavaly januárban nyolcadik lett.

A magyar csapat az első kalapos ellenfelekkel nem kerülhet össze, továbba így biztossá vált, hogy a második kalapból nem a házigazda Horvátország, vagy Ausztria érkezik a mieink csoportjába.

KÉZILABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG
Kalapbeosztás
1. kalap: Dánia, Franciaország, Svédország, Németország, MAGYARORSZÁG, Szlovénia, Norvégia, Egyiptom
2. kalap: Portugália, Horvátország, Ausztria, Izland, Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Csehország
3. kalap: Lengyelország, Észak-Macedónia, Katar, Brazília, Argentína, Kuba, Japán, Algéria
4. kalap: Bahrein, Tunézia, Chile, Kuvait, Zöld-foki köztársaság, Guinea, Amerikai Egyesült Államok, Svájc

Az eddig ismert csoportbeosztás
A-csoport (Herning): Németország
B-csoport (Herning): Dánia
C-csoport (Porec): Ausztria
D-csoport (Varasd): MAGYARORSZÁG
E-csoport (Oslo): Norvégia
F-csoport (Oslo): Svédország
G-csoport (Zágráb): Szlovénia
H-csoport (Zágráb): Horvátország

A magyar válogatott mérkőzésnapjai a D-csoportban (Varasd): január 15., 17., 19.
A C-D-ág mérkőzésnapjai a II. középdöntő-csoportban (Varasd): január 21., 23., 25.
A II. középdöntő-csoport továbbjutóinak (2 csapat) negyeddöntője (Zágráb): január 28.
Elődöntők: január 30. (Zágráb), január 31. (Oslo)
Döntő, bronzmérkőzés (Oslo): február 2.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik