„Te jóságos Isten, ők valódi emberek és ellenük játszunk!” – a briteknek óriási élmény a debreceni szereplés

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.04.13. 11:09
Katherine Kesselring és csapattársai minden apróságnak igyekeznek örülni Debrecenben (Fotó: Imago Images)
Nagy-Britannia női kézilabda-válogatottja két meccs után két vereséggel és 27–92-es gólkülönbséggel áll a debreceni olimpiai selejtezőcsoport utolsó helyén. A britek mégsem bánkódnak az eredmények miatt: a Nemzeti Sportnak elmesélték, hogyan ugrottak be az utolsó pillanatban Kamerun helyére és milyen élményeket szereztek eddig a tornán.

Mark Hawkins szövetségi kapitány tavaly nyár óta irányítja a brit női válogatottat.

„Ősszel Észak-Macedóniában, múlt héten pedig Portugáliában töltöttünk egy-egy hetet a csapattal. Mindössze ennyi időm jutott eddig ezzel a kerettel a közös munkára. Ezen kívül akadnak néhányan, akikkel már dolgoztam együtt egy koszovói és egy üzbegisztáni utánpótlástornán” – meséli a 38 éves edző, aki 2012-ben az olimpián szereplő férfiválogatott tagja volt.

„Nagyon fiatal csapat a mienk, a lányok átlagéletkora mindössze huszonegy év. Sokan még tanulnak és közben kézilabdáznak. Szeretnének profi játékosokká válni, többen Dániában és Portugáliában játszanak” – meséli a testnevelőtanárként is dolgozó Hawkins, aki elmesélte, mi történt, amikor megtudta, csapatával az olimpiai selejtezőre utazhat.

Mark Hawkins Whatsappon írt a csapattagjainak, hogy tudnak-e jönni (Fotó: Kovács Péter)

„Szerencsére ugye pont múlt héten jártunk Portugáliában. Néhány napja értünk haza, amikor kedden délután négy óra körül kaptam egy hívást, hogy jött ez a lehetőség, össze tudnánk-e szedni a keretet. Írtam a játékosaimnak Whatsappon, akikkel a portugáloknál jártunk, hogy Kamerun nem jön, meghívtak minket, el tudna-e mindenki utazni holnap Magyarországra? Nagy dicséret jár nekik, hogy mindent félre tudtak dobni és mindannyian eljöttek. Eltelt nagyjából egy nap és már meg is érkeztünk Debrecenbe.”

Felvetődik a kérdés, milyen utasításokat tud adni egy edző ennyire egyoldalú mérkőzések során.

„Az a célunk, hogy minden nap jobbak legyünk a tornán. Az időkéréseknél visszajelzek nekik apróságok kapcsán, amikben fejlődhetnek. Minden jó pillanatot igyekszünk megünnepelni és vidám lelkületettel próbálunk szerepelni.”

A brit kapitány igyekszik reálisan tekinteni csapata esélyeire és nem foglalkozik a kritikákkal.

„Mi itt tartunk. Persze, hogy szorosabb eredményt szeretnénk, kevesebb gólt kapva és többet lőve. Fiatalok még a játékosaim, de mindent igyekeznek megtenni.”

A BRIT IRÁNYÍTÓ: ÉPP TANULNOM KELLETT VOLNA, AMIKOR JÖTT AZ ÜZENET, HOGY INDULHATUNK

A mieink kevésszer hagyták szóhoz jutni Kesselringéket (Fotó: Kovács Péter)

A britek 19 esztendős irányítója, Katherine Kesselring a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola egészségtudomány és technológia szakos hallgatója, szabadidejében az LK Zug másodosztályú csapatában kézilabdázik.

„Elképesztő itt lenni, egyikünk sem élt meg korábban ilyet. Hálás vagyok az itteni élményekért és igyekszem a csapattal együtt mindent beleadni” – lelkendezett a mieink kapuját egyszer, Japánét pedig négyszer bevevő játékos.

„Épp tanulnom kellett volna, amikor jött az üzenet, hogy indulhatunk a tornán. Onnantól semmire sem tudtam figyelni, nagyon izgatott lettem, gyorsan felhívtam a szüleimet, hogy megyünk az olimpiai selejtezőre!” – mesélte a 13 éves kora óta kézilabdázó Kesselring.

„Debrecenről még nem is hallottam korábban, Budapestre viszont egyszer mindenképp el szeretnék menni, mondták már nekem, milyen szuper hely!” – osztotta meg terveit az irányító, aki úgy érzi, csapatával olyanok együtt mint egy nagy család, nagyon élvezik az itt töltött időt.

„Ugyanabban a szállodában vagyunk Svédországgal és Japánnal, olyan játékosokkal, akiket eddig csak a tévében láttam. Most meg azt látom például, hogy ott esznek előttünk” – mondta nevetve a Zug második csapatának játékosa, akiknek nagy élmény volt a mieink elleni meccs is.

„Nagyon szuper volt az egész! Olyan játékosok ellen játszottunk, mint mondjuk Győri-Lukács Viktória! Az járt a fejemben: te jóságos Isten, ők valódi emberek és mi most ellenük lépünk pályára. Természetesen sokkal jobban jobbak nálunk, de igyekeztünk a legjobbunkat nyújtani” – számolt be Kesselring, aki arra is kitért, igyekeznek minden apróságnak örülni a tornán.

„Ha nincs sok minden, aminek örülni lehet, muszáj mindent megünnepelni!” – jelentette ki.

JANURIK KINGA: „ÖRÖM VOLT SZÁMOMRA” A BRITEK ELLENI MECCS

„Múlt héten még a laptopomon néztük őket, ezen a héten a való életben ellenük játszunk” – tette közzé az Instagramon a brit beálló, Heidi Warren néhány kép kíséretében. A bejegyzést több magyar játékos kedvelte, sőt, válogatottunk kapusa, Janurik Kinga kommentelt is: „öröm volt számomra” – írta a bejegyzés alá.

A brit kézilabda-válogatott vasárnap 16.45-től, Svédország ellen fejezi be szereplését a selejtezőtornán, amelyről már biztosan nem juthat ki Párizsba.

1. MAGYARORSZÁG2277–364
2. Svédország21160–562
3. Japán21171–512
4. Nagy-Britannia2227–920
az állás

A 3. (UTOLSÓ) FORDULÓ PROGRAMJA
Április 14., vasárnap
16.45: Nagy-Britannia–Svédország  (Tv: M4 Sport)
19.15: MAGYARORSZÁG–Japán  (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik