Férfi kézi Eb: Izland legyőzte Ausztriát, de megelőzni nem tudta

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.01.24. 17:09
A fehér mezes izlandiak sikeresen kiláboltak a második félidő eleji mély hullámvölgyből (Fotó: Getty Images)
Izland 26–24-re legyőzte Ausztriát a férfi kézilabda Európa-bajnokság szerdai játéknapján, ami azt jelentette, hogy nyitva maradt az út a mieink számára az elődöntő felé. Az esély megragadásához a magyar válogatottnak le kellett volna győznie Franciaországot a következő mérkőzésen – ez nem sikerült (32–35).

 

Az első félidőben úgy tűnt, hogy az elődöntő elérésének elméleti lehetősége inkább nyomasztotta, mintsem motiválta az osztrák csapatot: csupán egyszer, 5–4-nél vezettek szomszédjaink, akkor is elsősorban annak köszönhetően, hogy kapusuk, Constantin Möstl egy időre elkapta a fonalat, ziccert és hetest is védett.

Ezt leszámítva azt láthattuk, hogy miközben Ausztria különösebb fantázia nélkül adogat a biztos és gyors lábakon mozgó izlandi védőfal előtt, az északiaknál mindig akadt valaki, aki váratlan megoldással megtalálta a kapu felé vezető utat. Az elején Aron Pálmarsson volt tarthatatlan (három gyors gól az elején), aztán Haukur Thrastarson vette át a szerepét, és ami szintén fontos, a kapuban Viktor Hallgrímsson egymás után fogta a lövéseket.

Az első játékrész utolsó hét percére 8–8-cal fordultak a csapatok, és ami akkor következett, felért egy kisebb katasztrófával az osztrákok számára. Izland előbb a szokásos, kétgólos előnyét alakította ki (10–8), majd Lukas Herburger kétperces kiállításából, illetve az osztrákok könnyelműen erőltetett üres kapus játékából profitálva a szünetre majdhogynem eldöntötte a meccset – Sigvaldi Gudjohnsson rövid idő leforgása alatt háromszor is büntetett (14–8).

De az idei Eb-n szereplő osztrák válogatott nem az a fajta, amelyik hajlamos idő előtt feladni egy meccset… Még hatgólos hátrányban sem. Mintha felcserélődtek volna a szerepek: az izlandiaknál fogyott el az ötlet, az osztrákok összezártak, lelkierőt merítettek a hátrány fokozatos faragásából és a fantasztikus szériát produkáló Möstl védéseiből, volt némi szerencséjük is (a húsz védésével végül a meccs emberének megválasztott kapusuk egyszer úgy halászta ki a lécről levágódó labdát, hogy videózás is kellett a mozdulat sikerességének megerősítéséhez), és a 43. percben, Robert Weber hetese után már ők vezettek (15–16).

A 45. percben aztán Janus Smárason jóvoltából megszületett Izland második gólja ebben a játékrészben (16–16), felengedett az északiakat bénító görcs, és a végjátékban megint inkább ők jártak előrébb egy-két góllal. 23–22-es vezetésüknél aztán Ellidi Vidarsson agyonravaszkodott egy középkezdést – a mellette elfutó osztrák játékosra dobta a labdát –, amiből kétperces kiállítás, kizárás és gyors osztrák egyenlítés lett. Pálmarsson azonban megint megrázta magát, gólt lőtt emberhátrányból, odaát Hallgrímsson védett.

Aztán 24–23-nál Pálmarsson kapott kétperces büntetést, ám az osztrákok eladták a labdát, a gyors indításból Gudjohnsson gólt lőtt, és bár izgalmakból nem volt hiány a hátralévő két és fél percben, innen már nem tudtak fordítani az osztrákok.

Az izlandi győzelem azt jelentette, hogy ha a játéknap következő mérkőzésén a magyar válogatott legyőzi Franciaországot, még elérhette volna az elődöntőt. Ez nem sikerült, a mieink 35–32-re kikaptak, így pénteken, csoportharmadikként, az ötödik helyért játszhatnak majd Szlovéniával; ha nyernek, megjavítják eddigi Európa-bajnoki rekordjukat (az 1998-as Eb-n Magyarország hatodik lett).

Ami az izlandiakat illeti, a 3–5. helyen kialakult pontazonosságból és körbeverésből (a három meccs összesített gólkülönbsége alapján) ők jöttek ki a legrosszabbul, így győzelmük ellenére az ötödik helyen maradtak – és nem mehetnek az olimpiai selejtezőre.

FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
KÖZÉPDÖNTŐ, 4. FORDULÓ
I. CSOPORT (KÖLN)
Izland–Ausztria 26–24 (14–8)
Ld: Gudjonsson 8, Pálmarsson 7, Kristjánsson 3, Thrastarson 3, ill. Wagner 7, Weber 5, Bilyk 4, Zivkovic 3
Később
Franciaország–Magyarország 35–32 (20–18)
Németország–Horvátország 24–30 (14–13)
Ld: Golla 4, Heymann 4, Dahmke 3, Knorr 3, ill. Karacic 6, Duvnjak 4, Klarica 4

AZ I. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország

5

5

174–154

+20 

10   

2. Németország

5

2

1

2

137–137

5   

3. MAGYARORSZÁG

5

2

3

151–151

4   

4. Ausztria

5

1

2

2

132–138

–6 

4   

5. Izland

5

2

3

142–152

–10 

4   

6. Horvátország

5

1

1

3

146–150

–4 

3   

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik