Férfi kézilabda-vb: Landin a fiatalokat dicsérte, Mikkel Hansen büszke

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2021.02.01. 11:28
null
Niklas Landin szerint igazi csapatmunka volt a dánok sikere (Fotó: AFP)
Mint beszámoltunk róla, Dánia nagy csatában 26–24-re legyőzte Svédországot az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság döntőjében, így megvédte a címét. A mérkőzés után a főszereplők értékelték a történteket.

A dánok érthetően rendkívül boldogan értékeltek a 26–24-re megnyert döntő után. A címvédésben kulcsszerepet játszó Niklas Landin szerint ez igazi csapatmunka volt.

A VB ALL-STAR CSAPATA
Kapus:Andreas Palicka (Svédország)
Balszélső:Hampus Wanne (Svédország)
Balátlövő:Mikkel Hansen (Dánia)
Irányító:Jim Gottfridsson (Svédország)
Jobbátlövő:Mathias Gidsel (Dánia)
Jobbszélső:Ferran Sole Sala (Spanyolország)
Beálló:Ludovic Fabregas (Franciaország)

MVP: Mikkel Hansen (Dánia)

„Hihetetlen dolog ez. Olyan erőforrásokat is találtunk a csapatunkban, amikről eddig szinte nem is tudunk. Elég mozgalmas napjaink voltak, de a döntőben nagyon fegyelmezetten teljesítettünk” – mondta a dán Tv2-nek a finálét 41 százalékos védési hatékonysággal záró 32 éves kapus. A THW Kiel és a dán válogatott kézilabdázója ezután külön kiemelte a vasárnap négy gólt szerző Jacob Holmot, továbbá a „fantasztikus csapatmunkát”.

„Úgy szeretnék emlékezni erre a világbajnokságra, mint a fiatalok tornájára. A fiatalok jöttek, láttak és győztek. Nagyon figyelemre méltó volt látni, hogy a debütálóink rendkívül magas szinten tudtak teljesíteni” – fogalmazott Landin.

Niklas Landin a magasba emeli a vb-trófeát

„Mindig büszkeséggel tölt el, amikor fontos szerepet töltök be a nemzeti csapat sikerében. Amikor a hazádat képviselheted ilyen időszakban, amikor sokan munkába sem mehetnek… Így még többet jelent itt lenni, és ilyen sikert elérni” – mondta a döntő utáni online sajtótájékoztatón a torna legértékesebb játékosának megválasztott Mikkel Hansen, aki megerősítette, hogy a koronavírus-járvány – és azon terv, miszerint nézők is lehetnek a mérkőzéseken – miatt sokáig kétségek között volt, hogy csatlakozzon-e egyáltalán a válogatotthoz.

A PSG dán balátlövője a több játékosra is „lecsapó” gyomorrontásról is szót ejtett.

„Talán öt kilóval kevesebb lehetek most, mint két héttel ezelőtt, pedig ezt egyáltalán nem terveztem. Még mindig nincs túl nagy étvágyam…”

Ünneplés a dánok öltözőjében


A gyomorrontás a dán válogatott szövetségi kapitányát, Nikolaj Jacobsent sem kímélte.

„A gyomrom még mindig nem az igazi. Az utóbbi négy napban hasmenés elleni gyógyszereken és zéró kólán éltem, úgyhogy eléggé ki vagyok merülve. Borzasztóan fájt a gyomrom, és még mindig érzem. A mérkőzés alatt viszont nem foglalkoztam vele, a saját kis buborékomban voltam, és próbáltam megoldást találni a különböző helyzetekre”mondta a 49 éves dán szakember.

A döntő után a dánoknak a királyi palotából is érkezett gratuláció, emellett a Svédországot és Dániát összekötő Öresund híd kivilágítása is piros-fehérre változott.


Andreas Palicka, a svéd válogatott csapatkapitánya és első számú kapusa elismerte, még a franciák elleni elődöntőben megsérült, ennek ellenére pályára lépett a fináléban.

„Egy kicsit éreztem, de így is megérte. Igazából nem szeretnék róla beszélni. Megsérültem, így egy ideig biztosan nem leszek bevethető. Jól ismerem a testemet, ezért tudom, hogy kihagyásra lesz szükségem” – mondta az Aftonbladetnek a svéd válogatott és a Rhein-Neckar Löwen kapusa, akire további vizsgálatok várnak Németországban.

Palicka azt is elmondta, a döntőt semmi pénzért nem hagyta volna ki.

„A saját testemről én döntök, és a világbajnoki döntőt semmilyen okból nem akartam kihagyni, különösen nem egy sz.r sérülés miatt. Ha tudom, hogy ez lesz a karrierem utolsó meccse, akkor is pályára léptem volna. Ez van, ilyen az élet” – fogalmazott a 34 éves kapus, aki azt is elmondta, a sérülés egyáltalán nem zavarta a játékban, az első félidőben jól védett, de a másodikban már nem nagyon találkozott a labdával, így Mikael Aggefors megérdemelte a játéklehetőséget.

Palicka még a franciák elleni elődöntőben sérült meg (Fotó: AFP)
Palicka még a franciák elleni elődöntőben sérült meg (Fotó: AFP)

A svédeknek egyébként sok idejük nem volt pihenni, az Aftonbladet szerint az éremátadás után rögtön a szállodába mentek, majd még hajnalban Frankfurtba repültek, Németországból pedig mindenki a saját klubcsapatához mehetett.

A Palickához hasonlóan az álomcsapatba bekerülő Jim Gottfridsson és Hampus Wanne Flensburg felé vette az irányt, ráadásul csütörtökön már Bajnokok Ligája-mérkőzésen kell pályára lépniük a fehérorosz Meskov Breszt ellen. Wanne és Palicka is elmondta, borzasztó, hogy egy hónapig együtt küzdöttek (18 nap alatt 9 meccset játszottak) a világbajnokságon, majd egy szabad estéjük sem volt, ahol közös vacsora mellett átbeszélhették volna a történteket.

„Ez borzasztó. A történtek után járna egy kis szabadság. Ez az egész rendkívül megterhelő fizikailag és mentálisan is. Ez nem egészséges és nem is vicces, de igazából semmit sem tehetünk ellene” – mondta Hampus Wanne, akinek a véleményét Palicka azzal egészítette ki, hogy a klubok „eszközökként” tekintenek a játékosokra…

A döntő összefoglalója

FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
DÖNTŐ
DÁNIA–SVÉDORSZÁG 26–24(13–13)
Kairó, zárt kapuk mögött. Vezette:
Raluy, Sabroso (spanyolok)
DÁNIA:N. LANDIN – Svan, L. Andersson1,Saugstrup3, Möllgaard2,M. HANSEN7 (1),M. Landin2. Csere:K. Möller (kapus), Gidsel1,ToftOlsen, ÖRIS5,Hald, Mensah1,Zachariassen, HOLM4. Szövetségi kapitány:Nikolaj Jacobsen
SVÉDORSZÁG:Palicka – D. Pettersson2,Sandell2,Darj1,Gottfridsson2,Carlsbogard1,WANNE5 (1). Csere:AGGEFORS (kapus), A. LAGERGREN4,Claar2,Pellas2 (2),F. Pettersson2,Chrintz1. Szövetségi kapitány:Glenn Solberg
Az eredmény alakulása. 5. perc:3–3.10. p.:5–5.17. p.:8–6.19. p.:8–8.25. p.:10–12.27. p.:11–13.35. p.:15–14.39. p.:17–17.49. p.:23–20.53. p.:25–22.55. p.:25–23
Kiállítások:8, ill. 6 perc
Hétméteresek:2/1, 4/3

BRONZMÉRKŐZÉS
Spanyolország–Franciaország 35–29
(16–13)
Ld.:A. Dujshebaev 8, ill. Descat 7

A VB VÉGEREDMÉNYE
1. Dánia
2. Svédország
3. Spanyolország
4. Franciaország
5. MAGYARORSZÁG
6. Norvégia
7. Egyiptom
8. Katar
9. Szlovénia
10. Portugália
11. Argentína
12. Németország
13. Lengyelország
14. Orosz csapat
15. Horvátország
16. Svájc
17. Fehéroroszország
18. Brazília
19. Japán
20. Izland
21. Bahrein
22. Algéria
23. Észak-Macedónia
24. Uruguay
25. Tunézia
26. Ausztria
27. Chile
28. Kongói DK
29. Marokkó
30. Angola
31. Dél-Korea
A Zöld-foki-szigetek visszalépett

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik