Trónfosztásra készül a Győr

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGYHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.05.31. 23:35
Címkék
Címvédés vagy trónfosztás? - ez itt a kérdés. A választ a mai Győr-Dunaújváros aranyrangadón kapjuk meg. A mindent eldöntő ütközettel lezárul a 2004-2005-ös női bajnokság, amelyben már korábban kiderült, hogy a rájátszás felsőházában kettészakadó mezőny tagjai közül a bronzérmet az FTC veheti át, míg az EHF-kupa megnyerésével a nemzetközi elitbe is berobbanó Cornexi-Alcoa a negyedik helyen zár. Már az is eldőlt, hogy a BL-ben az ősztől a Dunaferr és a Győri Graboplast szerepelhet.
A pályafutását befejezô Pálffy Zsuzsa (5) és Bohus Bea ma utoljára ölt Dunaferr-mezt (Fotó: Meggyesi Bálint)
A pályafutását befejezô Pálffy Zsuzsa (5) és Bohus Bea ma utoljára ölt Dunaferr-mezt (Fotó: Meggyesi Bálint)
A pályafutását befejezô Pálffy Zsuzsa (5) és Bohus Bea ma utoljára ölt Dunaferr-mezt (Fotó: Meggyesi Bálint)
A pályafutását befejezô Pálffy Zsuzsa (5) és Bohus Bea ma utoljára ölt Dunaferr-mezt (Fotó: Meggyesi Bálint)
A pályafutását befejezô Pálffy Zsuzsa (5) és Bohus Bea ma utoljára ölt Dunaferr-mezt (Fotó: Meggyesi Bálint)
A pályafutását befejezô Pálffy Zsuzsa (5) és Bohus Bea ma utoljára ölt Dunaferr-mezt (Fotó: Meggyesi Bálint)

Az utolsó forduló nagy kérdése, hogy az első aranyukra vágyó győrieknek sikerül-e letaszítaniuk a trónról a Dunaferrt.
Sokan állítják, az alapszakasz végeredménye alapján kapott, szerénynek tűnő egy bónuszpontos előny a rájátszásban jelentősnek számít. Az elmúlt évben a Dunaferr vághatott neki így a rájátszásnak, és egy vereségével (ezt akkor éppen Győrött szenvedte el 26-22-re) végzett az élen.

Ebben az évadban változott a helyzet. A bajnokcsapat - egyik játékosának jogosulatlan szerepeltetése miatt - ponthátrányba került, így az alapszakaszt csak a második helyen, az ETO mögött zárta. A rájátszásban a Dunaferr otthonában 26-20-ra legyőzte nagy riválisát, s ma egypontos előnnyel érkezik Győrbe.

A mindent eldöntő csatára a Dunaferr készülődhetett többet, nyugodtabban. A győriek ugyanis az EHF-kupa csúfosan elvesztett döntőjében is érdekeltek voltak, így az utóbbi hetekben háromnaponként fontos tétmérkőzéseket játszottak. Ezzel szemben a címvédő egy héten át csak a mai döntőre készülhetett. Igaz, a győriek erejét sem szipolyozta ki a Cornexi elleni bajnoki találkozó. Az előző évadban a Dunaferr a bajnoki cím mellé a Magyar Kupát is megszerezte, méghozzá azzal, hogy a Győrött megrendezett döntőben 33-27-re legyőzte a házigazdát. Az idén április 3-án ismét Győrött játszották az MK döntőjét, de ezúttal 26-24-es győri siker született. A kupa mellé Görbicz, Gogirla, Mehlmann, Bradeanu, Mörtel, Djokics és a többi híres Graboplast-sztár nagyon szeretné megszerezni a bajnoki aranyat is.

"A szombati, Cornexi elleni mérkőzés után vasárnap pihentek a lányok, de hétfőtől már megkezdték felkészülésüket a bajnoki év utolsó erőpróbájára, amelyen fantasztikusan nagy a tét - kezdte Róth Kálmán, a győriek mestere. - Jelentős terhelést persze már nem kaptak a játékosok, csupán frissítő mozgásokat végeztek. Ezenkívül néhány taktikai elemet gyakoroltak. A két csapat jól ismeri egymást, így valami újat, meglepőt aligha lehet kitalálni. Véleményem szerint a pillanatnyi jobb megoldások, az ötletesebb kezdeményezések, a koncentráció foka és a jobb idegállapot lesz a döntő. Játékosaim közül Bordás Rita még érzi térdsérülését, ezért játékáról csak a mérkőzés előtt fogok dönteni. Elvem ugyanis, hogy csak teljesen egészséges, mentálisan és erőnlétileg felkészült játékosokkal lehet eredményt elérni."

A találkozó iránt óriási az érdeklődés, és a győri vezetők azt remélik, a sportág ünnepévé teszi a két együttes a világ egyik legerősebb bajnokságának zárócsatáját. Kiss Lajos szakosztályvezetőtől megtudtuk, az ülőhelyek már régen elkeltek. A Győr a vendégszektorban 138 újvárosi szurkolót tud elhelyezni. A találkozót kiemelt rendőri biztosítás mellett rendezik meg.

A dunaújvárosiak úgy vélik: az egyik ésszerűtlen és azóta már módosított versenyszabály az oka, hogy nem bajnokként várják a mai rangadót. Ezért a győri csúcsrangadón igyekeznek bebizonyítani, az egyszer már megszolgált bajnoki aranyérem ilyen előzmények után is hozzájuk kerül.

A Győr 26-20-as legyőzését követően Pálingerék idegenben felülmúlták a Cornexit és az FTC-t, azaz kellő önbizalommal, hatalmas becsvággyal várhatják az aranycsatát.

"Úgy készültünk, ahogyan egy ilyen fontos bajnoki találkozó megkívánja - mondta Kiss Szilárd, a Dunaferr edzője. - Tisztában vagyunk a feladat nagyságával, és azzal is, hogy a Magyar Kupa-döntő után a győrieknek hazai pályán nagyobb az önbizalma. Vendéglátóink szeptember óta veretlenek otthonukban, akkor éppen tőlünk kaptak ki hat góllal. A zsúfolásig menetelő aréna hangulata is nyilván a hazaiaknak kedvez. Helyzetünket tovább nehezíti a kismama Pigniczki kiválása, hiszen ő évek óta meghatározó embere védekezésünknek, s most aligha pótolható. Természetesen meg vannak azok a játékosaink, akik az ő helyén igyekeznek helytállni. Megpróbálunk mindent megtenni, hogy az alapszakaszban tőlünk elvett két bajnoki pontot visszaszerezzük, és ezzel megvédjük bajnoki címünket."

A mérkőzés körül kialakult felfokozott hangulatról Kiss Szilárd elmondta, szerinte két normálisan gondolkodó és cselekvő csapat fog egymással küzdeni.

Visszapillantó
2004-2005
Győr-Dunaferr 25-31
Dunaferr-Győr 22-22
Dunaferr-Győr 26-20
2003-2004
Dunaferr-Győr 27-28
Győr-Dunaferr 26-20
Dunaferr-Győr 24-17
Győr-Dunaferr 26-22

BAJNOKI ARANYÉRMESEK (az élcsoport)
11: Vasas
10: FTC
9: Bp. Spartacus
5: Dunaferr SE
3: Építők SC ---- Borbás Rita (Győr) hétfőn még csak könnyű futóedzést tartott. "Sajnos továbbra is érzem a térdsérülésemet, pedig nagyon szeretnék játszani a Dunaferr ellen" - mondta a válogatott beállós.

"Valamennyi játékos elszántan készülődik, de az esélyekről ezúttal nem beszélünk. Megfogadtuk, hogy most nem a szavaknak, az ígérgetéseknek, hanem a teljesítéseknek van nagyobb jelentőségük, és a pályán kívánunk elkövetni mindent célunk eléréséért" - vélekedett Ana Djokics, a győriek szerb válogatott beállósa.

"A mezőny két kiemelkedően legjobb csapatának találkozója izgalmas, hatalmas harcot ígér, amelyben várhatóan a pillanatnyi forma, a nagyobb akarat fog dönteni. A hazai pálya előnyét élvező Győrt képesnek tartom a győzelemre. Remélem, hogy a nyáron bajnokcsapat felkészülésébe kapcsolódhatok be" - mondta a válogatott Nagy Krisztina, aki hétéves dániai légióskodás után a Gudme csapatából tért haza, s egykori klubjába, a Győrbe igazolt.

A szeptemberi győri bajnokin négy, az áprilisi dunaújvárosi mérkőzésen három góllal járult hozzá a Dunaferr NK sikeréhez Kindl Gabriella, akire ezúttal is nehéz teher hárul majd. "Nagy ambícióval készültünk a mérkőzésre - fogalmazott a válogatott átlövő. - Harmadik éve szerepelek a Dunaferr színeiben, s eddig mindhárom évadban nyertem aranyat társaimmal. A lányokkal együtt azon vagyok, hogy ez a sorozat az idén se szakadjon meg. Az új bajnokságra jelentősen átalakul a csapatunk, és mivel nagyon jó közösség a miénk, szeretnénk a távozókat aranyéremmel búcsúztatni. A mérkőzés körüli feszült hangulat ránk is hatással van, és él még bennünk az elvesztett MK-döntő fájó emléke. A győri rangadón az a csapat győzhet, amely végig higgadtan, jobban összpontosítva tud játszani."

Pigniczki Krisztina (Dunaferr NK) anyai örömök előtt áll, s emiatt nem vállalhatja a mai meccset. "Sajnálom, hogy nem léphetek pályára ezen a rendkívül fontos, várhatóan nagyon nehéz, kemény mérkőzésen - mondta. - Bízom benne, hogy higgadt, nyugodt, jó játékkal kerekedünk felül. A győzelmünkhöz, illetve az ugyancsak aranyat érő döntetlenhez minden poszton maximális teljesítményt kell nyújtanunk. Szerettem volna a pályán befejezni az idényt, de edzőimmel egyetértésben túlságosan kockázatosnak ítéltük a pályára lépésemet az aranycsatában. Két hónapos terhes vagyok, jól érzem magam, s remélem, egészséges lesz a baba. Ezért bízom abban is, hogy a lányok a bajnokság végjátékában megkímélnek a nagyobb izgalmaktól."

Szavazás

Ki nyeri meg a női kézilabda-bajnokságot?

---- Az aranyrangadóra készülődve érdemes felidézni, hogy az utánpótlás-nevelésben jeleskedő győri klub milyen sok tehetséget adott az utóbbi esztendőkben a honi élcsapatoknak, köztük nagy ellenlábasának, a Dunaferrnek is. A teljesség igénye nélkül ezúttal csak azokat a kitűnőségeket említjük meg, akik ma is aktívak - szakvezetőként vagy játékosként - az NB I-es egyesületekben.

A Dunaferrben Kocsis Erzsébet (a világ legjobbja 1995-ben) a szakosztály-igazgató, Mátéfi Eszter a másodedző, s a csapatot erősítette a januárban autóbalesetben elhunyt Kulcsár. Ma nem léphet pályára a terhes Pigniczki és a sérült Lovász, ám főszereplő lehet Pálinger, Kindl és Bulath.

Az NB I-es adatbankra pillantva kiderül, Győrből került Hódmezővásárhelyre Jenőfi és Jókai; Kiskunhalasra Micskó, Ruskó és Gönczöl; Vácra Moszkovaja, Rezi és Farkas; Pécsre Miklós; a Bp. Kőbánya-Spartacusba Hoffmann; a Vasasba Ábrahám. A sort folytathatnánk a külföldre szegődöttekkel, valamint a következő évadban újvárosi mezt öltő Sirinával, Mehlmann-nal és Borbással.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik