Jóval több, mint félsiker

KIRÁLY FERENC, THÉKES ISTVÁNKIRÁLY FERENC, THÉKES ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2003.12.15. 21:41
Címkék
Egy győzelem, egy vereség a férfi Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében érdekelt két magyar csapat mérlege, ám tulajdonképpen a Fotex KC-Veszprém és a Pick-Szeged eredménye egyaránt sikerként értékelhető. A veszprémiek szombaton a világklasszisokkal teletűzdelt Barcelona félelmetes otthonában szenvedtek négygólos vereséget, amely biztató a visszavágó előtt, míg a Tisza-parti gárda vasárnap kisebbfajta csodát vitt véghez, hiszen hét góllal verte a BL-címvédő francia Montpellier együttesét.
Kovács Péter szerint klasszis teljesítményt nyújtott a fiatal székelyudvarhelyi játékos, Ilyés Ferenc (labdával) a BL-gyôztes ellen
Kovács Péter szerint klasszis teljesítményt nyújtott a fiatal székelyudvarhelyi játékos, Ilyés Ferenc (labdával) a BL-gyôztes ellen
Kovács Péter szerint klasszis teljesítményt nyújtott a fiatal székelyudvarhelyi játékos, Ilyés Ferenc (labdával) a BL-gyôztes ellen
Kovács Péter szerint klasszis teljesítményt nyújtott a fiatal székelyudvarhelyi játékos, Ilyés Ferenc (labdával) a BL-gyôztes ellen
Kovács Péter szerint klasszis teljesítményt nyújtott a fiatal székelyudvarhelyi játékos, Ilyés Ferenc (labdával) a BL-gyôztes ellen
Kovács Péter szerint klasszis teljesítményt nyújtott a fiatal székelyudvarhelyi játékos, Ilyés Ferenc (labdával) a BL-gyôztes ellen
A Fotex KCV 33–29-re kapott ki Barcelonában. Ez a veszprémi vezetők, játékosok és a csapatot mindig fantasztikusan biztató szurkolók szerint lehet sok, és lehet kevés is. A királynék városában most mindenki kézilabdalázban ég, hiszen a kint összeszedett hátrány fegyelmezett, összehangolt és precíz játékkal ledolgozható.
"A katalán fővárosban egy gyengébb mérkőzést játszottunk, de mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy ellenfelünk nem a Pécs vagy a Csömör volt – mondta Zdravko Zovko, a Fotex KCV horvát szakvezetője. – Egyes periódusokban gyengébben védekeztünk, problémáink adódtak akkor is, mikor a spanyolok öt plusz egyes védekezéssel próbálták meg kivonni a játékból a sérülése után első mérkőzésén játszó Pérez Carlost, ezt a periódust a spanyolok négy nullára hozták. Sajnos a végén a hatos falunk sem működött precízen, a norvég Hagen például nagyon jó labdákkal hozta helyzetbe a szerb Skrbicset. Mikor emberelőnyben támadtunk, akkor sem voltunk mindig olyan jók, mint azt elvárnám. Tőlünk függ, hogy a visszavágón mire megyünk, ha ezen hibáinkat sikerül kijavítani, akkor továbbjuthatunk, de minden játékosomnak több mint száz százalékot kell nyújtania a pályán, nem elég ötven percig jól játszani.”
"Nem voltunk elég magabiztosak, az indításaink és a lerohanásaink sem sikerültek mindig úgy, ahogy szerettük volna – kezdte értékelését Pásztor István. – Ha a védekezésünket hatékonyabbá tudjuk tenni, a védőspecialistáink és a kapusaink között még jobb lesz az összhang, akkor véleményem szerint mi juthatunk a nyolc közé.”
"Mivel rendkívül alaposan felkészültünk a katalánok játékából, a spanyol sztárcsapat túlzottan nem tudott bennünket meglepni, azt adták, amit vártunk tőlük – fogalmazott Csoknyai István, aki a veszprémi színekben eddig a legtöbb nemzetközi kupamérkőzést játszotta. – Voltak periódusok, mikor jól játszottunk, ám amikor egyenlíthettünk volna, kicsúszott a lábunk alól a talaj, és az ellenállhatatlan spanyolok hat góllal elhúztak tőlünk. Akkor megijedtem egy kicsit, de a hajrára sikerült rendezni a sorokat, így négygólos hátránnyal várhatjuk a visszavágót. Ha kijavítjuk a védekezési hibáinkat, a helyzeteinket kíméletlenebbül használjuk ki, és ahogy az edzőnk mondta, mindenki többet ad a kint mutatott formájánál, akkor kiverhetjük a Barcelonát a kupából.”
Minden képzeletet felülmúlt a Pick-Szeged teljesítménye. Kovács Péter edző tanítványai forró hangulatú mérkőzésen valósággal leiskolázták a BL-címvédő Montpellier együttesét. Érthető, ha manapság mindenki szuperlatívuszokban beszél Mezey Richárdék produkciójáról. Méghozzá nem csak Szegeden.
Lele Ambrus sportigazgató sem fukarkodott a dicsérő szavakkal. "Varázslatos játékkal rukkoltak ki a mieink, s ami külön öröm, hogy ezúttal hatvan percen át tündököltek Laluskáék – áradozott a sportvezető. – Puljezsevics egyebek mellett négy hétméterest is hárított, a védekezésünk végig összehangolt és fegyelmezett volt. Azonkívül Maticsék huszonkilencszer vették be a gallok kapuját. A hét gól tekintélyes előny, ám meggyőződésem, hogy a neheze csak ezután következik.”
Laluska Balázs eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta Pick-mezben: hat akciógólja önmagáért beszél: "Azt terveztük, hogy négy-öt gólos előnyt szerzünk a visszavágóra – mondta a válogatott átlövő. – Hét lett belőle, aminek természetesen nagyon örülünk. Úgy éreztem, hogy a határozott kezdésünk kissé megzavarta ellenfelünket. Ráadásul Perger, majd Puljezsevics bravúrjai is elbizonytalanították Stefanovicsékat, akik azért tudnak ennél jobban is kézilabdázni. Éppen ezért nagyon résen kell lennünk a visszavágón.”
Kovács Péter, a szegediek mestere szerint azért sikerült két vállra fektetni a címvédőt, mert többen is csúcsformában játszottak. "A két kapus, Perger és Puljezsevics megint remekelt – kezdte egyéni értékelését a mester. – Laluska, Mezei, Ilyés, Matics és Eklemovics hozzájuk hasonlóan klasszis teljesítményt nyújtott. Sorsdöntőnek bizonyult, hogy Józsa Máté és Vadkerti személyében két fiatalunk is főszerepet vállalt a győzelemből. Amikor pályán voltak, mindig előrelendítették a csapat szekerét. A fölényes győzelmünk ellenére senki se gondolja, hogy biztos esélyesként utazunk a vasárnapi visszavágóra. Higgadtan értékeltük a történteket, aztán hétfőtől már egyetlen cél lebeg előttünk: Montpellier-ben szeretnénk megismételni szegedi teljesítményünket. Az első felvonás után némileg nőttek továbbjutási esélyeink, ám mindannyian tudjuk, pokoli visszavágó elé nézünk.”

Férfi európai kupák, nyolcaddöntő, első mérkőzések
Bajnokok Ligája:
Ciudad Real (spanyol)–Chambery (francia) 36–28 (19–12), Skjern (dán)–Magdeburg (német) 30–25 (13–12), León (spanyol)–Celje (szlovén) 38–25 (17–11), Flensburg (német)–Kolding (dán) 34–29 (16–13), Pick-Szeged–Montpellier (francia) 29–22 (16–9), Wintethur (svájci)–RK Zagreb (horvát) 32–29 (19–15), Prule Ljubljana (szlovén)–Lemgo (német) 28–28 (16–13), Barcelona (spanyol)–Fotex KC Veszprém 33–29 (18–15)
KEK: Sporting Lisboa (portugál)–Redbergslids (svéd) 29–19 (17–11), CBM Vallodolid (spanyol)–Medvegyi Moszkva (orosz) 39–32 (23–16), Halmstad (svéd)–Banik Karvina (cseh) 26–21 (10–14), US Creteil (francia)–Hafnarfjördur (izlandi) 30–28 (13–12), Partizan Beograd (szerb-montenegrói)–Portland SA (spanyol) 24–26 (13–14), Cankaya Ankara (török)–Sandefjord (norvég) 26–30 (12–12), Kielce (lengyel)–Gorenje Velenje (szlovén) 25–25 (12–13), TuSem Essen (német)–ZTR Zaporizzsja (ukrán) 24–19 (9–6)
EHF-kupa: Slovenj Gradec (szlovén)–BM Altea (spanyol) 28–23 (15–11), THW Kiel (német)–Paris Handball (francia) 34–27 (19–12), HC Meskovo (fehérorosz)–Aalborg (dán) 30–30 (12–17), Lukoil Asztrahany (orosz)–Aarhus (dán) 31–30 (13–15) és 39–25 (19–13). Továbjutott: Asztrahany (70–55), BK Karis (finn)–Dinamo Bucuresti (román) 28–35 (14–17), Jugopetrol Nis (szerb-montenegrói)–Nordhorn (német)27–32 (14–14)
(A visszavágókat és a Canbria Santander (spanyol)–KS Warszawianka (lengyel), illetve a Dunaferr–CB Valencia (spanyol) párharcok mindkét mérkőzését a jövő hét végén játsszák az elöl álló csapatok otthonában.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik