A Dunaferr másodszor is nyert

SZIRMAI GYÖRGYSZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.03.08. 21:59
Címkék
A sérülésektől és eltiltásoktól (Katzirz Dávid doppingügyében várhatóan március 22-én születik döntés) megrövidített Dunaferr a Svájcban szerzett háromgólos előnye tudatában akár nyugodtan is kezdhette volna a mérkőzést.
Az újvárosiak válogatott beállósa, Rosta Miklós (pirosban) a visszavágó kulcsfigurája volt
Az újvárosiak válogatott beállósa, Rosta Miklós (pirosban) a visszavágó kulcsfigurája volt
Az újvárosiak válogatott beállósa, Rosta Miklós (pirosban) a visszavágó kulcsfigurája volt
Az újvárosiak válogatott beállósa, Rosta Miklós (pirosban) a visszavágó kulcsfigurája volt
Az újvárosiak válogatott beállósa, Rosta Miklós (pirosban) a visszavágó kulcsfigurája volt
Az újvárosiak válogatott beállósa, Rosta Miklós (pirosban) a visszavágó kulcsfigurája volt
Ráadásul két gyors góllal az elején tovább növelte a különbséget Buday Ferenc együttese. Goran Perkovac, a svájciak horvát edzője, Atlanta olimpiai bajnoka széles mozdulatokkal és óriási hangerővel próbálta észhez téríteni tanítványait. A villámgyors szélső, Manuel Liniger "éledt” fel a leghamarabb, az ő vezérletével negyedóra múltán egyenlített a Pfadi (6–6).
A Dunaferr játékosai hatalmas energiákat mozgósítottak védekezésben, többnyire jól álltak ellen a svájci támadásoknak. A hazaiak támadásai ezzel szemben érthetetlenül kapkodónak bizonyultak, előkészítetlenül és pontatlanul lőttek a dunaújvárosiak. A kinti mérkőzésen 12 gólt szerző Pak csak a 20. percben lőtte második gólját – a dunaújvárosiak remekül semlegesítették az ördöngös dél-koreait. Buday Ferenc 7–7-es állásnál időt kért, megpróbálta megnyugtatni tanítványait. "Támadásban próbáljátok türelmesebben járatni a labdát” – kérte tanítványaitól.
A sportszerű csatában a 21. percben kellett először kétperces büntetést ítélniük a bíróknak – ezt a svájci gárda bánta. A dunaújvárosiak helyzete ettől semmit sem javult, s már két góllal vezetett a Winterthur (7–9), amikor a dunaújvárosiak mestere irányítót cserélt. Az időnként öncélúan játszó Kuzmicsov Szergej helyére az ifjú tehetséget, Császár Gábort küldte harcba. Milorad Krivokapics percei következtek, kétszer hétméteresből, egyszer
pedig akcióból is a hálóba talált, s egyenlített a Dunaferr (10–10). A dunaújvárosiak rengeteg technikai hibát követtek el támadásban, az eladott labdákból a svájciak gyors indításokkal operáltak, különösen Raphael Liniger és a másik szélső, Samuel Lieberherr volt elemében. Kiemelkedőn játszott a harmincadik születésnapját ünneplő Vass Gábor, a válogatott egykori csillaga is. Az első félidőt egy góllal elveszítette a Dunaferr, és ekkor többen elkezdték számolgatni, vajon elég lesz-e az idegenbeli bravúros játékkal szerzett háromgólos előny.
A szünet után katasztrofálisan folytatta a játékot a hazai együttes. Kapufa, aztán Krivokapics és Kertész Balázs kihagyott büntetője, Bene Tamás elpuskázott ziccere borzolta a hazai nézők idegeit. És ez a temérdek hiba alig két perc alatt történt. A Winterthur csapatát elkísérő rendkívül lelkes szurkolótábor már-már a továbbjutásról kezdett ábrándozni, hiszen tartotta előnyét a svájci gárda.
Hatalmas energiákat mozgósított a hazai közönség szimpátiáját élvező Dunaferr, és a 39. percben a félig egészségesen játszó csapatkapitány, Kertész egyenlített. Utána újabb egyénieskedések, hibák nehezítették a Dunaferr sorsát, ráadásul Rosta Moklóst támadásban könyöklés miatt két percre kiküldték. Ekkor már a szerencse is elhagyta az acélvárosiakat: Kuzmicsov csodálatos lövése mindkét kapufát érintette, majd kifelé pattant, az ellentámadásból Lieberherr szerzett gólt. Egyenlítés helyett ismét a vendégek vezettek (17–19).
"Türelem, türelem” – üvöltötte Buday edző, ám mire ezt elmondta, Marcinkevicius már bele is lőtte a kapusba a labdát. A mérkőzés hajrájában a védőfalban magányosan küzdő Rosta végre kapott néhány labdát, és ezt gólokkal hálálta meg. Az ötvenedik percben az ő találatával ismét átvette a vezetést a Dunaferr (21–20).
Ismét Krivokapics percei következtek, és a honosítását már nagyon-nagyon váró vajdasági játékos minden helyzetből tüzelt és többnyire talált. A rossz felfogásban játszó, fegyelmezetlen Pakot beszéd miatt már másodszor küldték le a pályáról a játékvezetők. Négy perccel a vége előtt utolsó elkeseredett rohamra indultak a vendégek (24–25), ám a zárás a dunaújvárosiaknak sikerült jobban.
Kuzmicsov állította be a végeredményt, de a találkozóról meg kell jegyeznünk, hogy a Dunaferr fejetlen játékával önmagának tette nagyon nehézzé az egyébként megérdemelt továbbjutást.

Mestermérleg
Buday Ferenc:
– A vártnál nehezebb mérkőzést vívtunk. Védekezésünk, kapusaink teljesítménye és a lerohanásaink megfelelőek voltak, azonban rengeteg ziccert hibáztunk, és támadásainkba sok technikai hiba csúszott. A második félidőt kicsit nyugodtabban játszottuk végig, és így nagyon örülhetünk a továbbjutásnak.
Goran Perkovac: – Mindkét mérkőzésen győznünk kellett volna. Nem a jobb csapat jutott az elődöntőbe.
Szóról szóra

Milorad Krivokapics: – A mögöttünk álló két „húzós” hónap következménye az a játék, amit ezen a mérkôzésen láttak a nézôk. Rövid a kispadunk, nagyon elfáradtunk, de a lényeg, hogy bejutottunk a négy közé.
Rosta Miklós: – Én is ideges voltam a mérkôzés alatt, mint a többiek, mert nem jöttek be az elképzeléseink, pedig mindannyian meg akartuk nyerni a mérkôzést. A betegségek, sérülések, hiányzások ellenére kettôs gyôzelemmel jutottunk tovább. Úgy érzem, ez szép teljesítmény.
Vass Gábor: – A hazai pályán elvesztett mérkôzés után tudtuk, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz Dunaújvárosban. Otthon buktuk el a továbbjutást.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik