MTI 2019.07.29 15:17 Frissítve: 2019.07.29 15:51

Tour: A kolumbiai csoda elérte a Champs-Elysées-t – lapszemle

A nemzetközi sajtó a kolumbiai Egan Bernal sporttörténelmi sikerét részletezte a vasárnap véget ért Tour de France országúti kerékpáros körverseny másnapján.

 

Kolumbia

El Universal:

„Nem mese és nem is álom. Egy szerény, 22 éves kolumbiai srác, Egan Bernal valóra váltotta azt, ami a mi országunk számára lehetetlennek tűnt: megnyerte a Tour de France-t, a világ legfontosabb országúti körversenyét, egy 106 éve tartó kihívást, amely a kerékpársport nagy versenyzőinek sajátja. Bernal sikeréért egész Kolumbia szorított, a szívünket elöntötte a hazafiasság érzése, a győzelem pillanatában pedig könnyek között örültünk a csodagyereknek tartott bringással.”

El Heraldo:

„Hatalmas. Bátor. Ragyogó. Szerény. Tehetséges. Érzékeny. Tiszta. Jó fiú. Jó testvér. Jó vőlegény. Jó unoka. Jó kolumbiai. Fegyelmezett. Álmodozó. Jó természetű. JÓ – nagybetűkkel. Mindez, és még sok más, a nagy Egan Bernal, aki mint egy titán, megdönthetetlen szellemiséggel tekert egészen addig, amíg történelmi diadallal ajándékozta meg Kolumbiát.”

El País:

„A Zipaquirából származó szerény kerékpáros nagy álma végre valóra vált. És nemcsak azért, mert megnyerte a Tour de France-t, hanem azért is, mert a neve örökre bekerül Kolumbia és a világ sportjának nagykönyvébe. Bernal nagyon magasra helyezte Kolumbiát a kerékpársportban, és az ő hőstettének köszönhetően most minden tekintet a kávé országára szegeződik.”

Nagy-Britannia

The Guardian:

„Egy évvel ezelőtt, az akkor még csak 21 éves Bernalt már a jövő Tour de France esélyesei között emlegették. Kolumbia első Tour-győztese a következő években pedig a világ legsikeresebb csapata, az Ineos vezető bringása lesz.”

Franciaország

Le Parisien:

„A kolumbiai csoda elérte a Champs-Élysées-t.”

Libération:

„Mivel a sportban mindig jelen van a hazafiasság, örülnénk, ha egy francia versenyző nyerte volna a Tour-t, de végeredményben nem ez a lényeg: a versenyzés öröme jelen volt, és az idei Tour nagyon jól sikerült. A Tour de France-t tavaly elhomályosította a francia labdarúgó-válogatott világbajnoki győzelme, idén azonban a kerékpáros versenyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.”

Olaszország

La Repubblica:

„A párizsi naplementét egy új napfelkelte követi a kerékpársportban. Kolumbia és vele Dél-Amerika odaért: ez a 14. nemzet, amelynek képviselője győzni tudott a Tour de France-on.”

Svájc

Blick:

„Nagy nap a világ legjobb kerékpárosai számára: vasárnap késő délután elérték a párizsi célt három hét küzdelem és 3480 kilométer után! És még nagyobb nap ez Kolumbia számára: Bernal első dél-amerikai bringásként nyerte meg a körversenyt, ezzel sporttörténelmet írt.”

Ausztria

Kleine Zeitung:

„Eddy Merckx izgatott, Bernard Hinault egy új korszak kezdetéről beszél: a kerékpársport nagyjai számára már világos, hogy a kis hegymászó Egan Bernal a legnagyobbak közé emelkedik, és akár az ő sikereiket is túlszárnyalhatja.”

TOUR DE FRANCE
21. (utolsó) szakasz, Rambouillet–Párizs, Champs-Élysées, 128 km
1. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto-Soudal) 3:04:07 óra
2. Dylan Groenewegen (holland, Team Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Niccola Bonifazio (olasz, Total Direct Energie) a. i.

AZ ÖSSZETETT VÉGEREDMÉNYE
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos) 82:57:00 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos) 1:11 perc hátrány
3. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) 1:31 p h.
4. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) 1:56 p h.
5. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck–Quick-Step) 4:05 p h.

2020.10.25 20:40:53

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Visszahelyezve Magyarországot a kerékpársport világtérképére.

2020.10.21 13:58:43

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2020.10.03 00:44:35

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A sporttörténelem második magyarjaként lesz ott az egyik nagy háromhetes körverseny rajtjánál.

2020.09.30 14:24:39

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2020.09.21 14:20:27

Kerékpár KOHÁN GERGELY

„Ez minden idők egyik legnagyszerűbb teljesítménye volt, amit a kerékpársportban valaha is láttunk.”