Kerékpár: Szentgotthárdon rajtol az idei Tour de Hongrie

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.03.01. 07:24
null
Esienkrammer Károly főszervező (balra) az útvonal bemutatásán (Fotó: Dömötör Csaba)
Habár ezúttal a Kékestető nem kapott helyet az útvonalon, két kemény hegyi befutó így is vár a mezőnyre május 12-én és 13-án.

Ahogyan lányát az ölében tartva a kétszeres magyar bajnok Kusztor Péter mutogatta a Tour de Hongrie győztesének járó trófeát a Budapest Music Centerben, hasonló odaadással, értő figyelemmel fejleszti, népszerűsíti, helyezi egyre magasabb polcra a nemzetközi kerékpárversenyek között Eisenkrammer Károly főszervező a magyar körversenyt az utóbbi években. Olyannyira, hogy a hivatalos útvonalbemutató előtt már köztudott volt, hogy a World Tour-csapatok közül az UAE Emirates és a Soudal Quick-Step is rajthoz áll majd a május 10-én induló, Pro Series besorolású viadalon, és habár a kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar továbbá a tavalyi világbajnok és a Vuelta a Espana összetettjét megnyerő Remco Evenepoel sem versenyez Magyarországon, a rajtlista így is veretes lesz.

Ezúttal az ország legnyugatibb városából indulva, a Balatont is érintve egy budapesti etappal zárul az ötszakaszos verseny. A 44. Tour de Hongrie Nagy rajtjának Szentgotthárd ad otthont: a mezőny délkelet felé veszi az irányt az Őrség szívébe, majd Zalalövőnél északra fordul, hogy aztán Körmend megkerülésével visszatérjen Szentgotthárdra, s ezt a kört másodszor is teljesíti az összesen 168 kilométeres etapon. A második nap ismét a sprintereké lesz, a Zalaegerszegről rajtoló szakasz a Balaton északi partján keresztül, 175 kilométeres úton jut el Keszthelyig.

A harmadik versenynap viszont az össz­etett szempontjából lesz nagyon fontos, a Kaposvár és Pécs közötti 180 kilométeres szakaszon 2511 méter a szint­emelkedés, és a két hegyi befutó egyike is ezen a napon vár a versenyzőkre. A másik pedig az utolsó előtti, vagyis a negyedik szakaszon, külön érdekesség, hogy annak kijelölésében a Jumbo-Vismát erősítő Valter Attila volt az egyik legfőbb segítsége Eisenkrammeréknek. A leghosszabb etap Martonvásárról indul észak felé, a gyilkos hajrá pedig Dobogókőn dönti el az összetett rangsort. Jubileumi év lévén a fővárosban zárul a magyar körverseny – Budapest 150 éves fennállása előtt tisztelegve tíz kör alatt éppen ennyi kilométert tesz meg a mezőny a város szívében, többek között a Margit hídon és a Lánchídon is áthaladva.

„Valójában nem az útvonal, sokkal inkább a versenyzők teszik érdekessé, izgalmassá a versenyeket. Persze minden évben jó, ha van változatosság, és lehet módosítani a lapos és meredek kilométerek arányát, de Magyarország lapos domborzatú, így idén is főleg a sprintereké lesz a főszerep” – mondta Stephen Roche, a 2023-as Tour de Hongrie nagykövete. Az ír kerékpáros nevéhez fűződik minden idők egyik legjobb teljesítménye egy éven belül, hiszen 1987-ben megnyerte a Tour de France-ot, diadalmaskodott a Giro d’Italián, és világbajnok is lett.

„Nagy köszönettel tartozunk a fővárosnak, hogy engedi ezt az útvonalat, hiszen ha belegondolunk, két hidat is le kell zárni erre az időszakra, és nagyon fontos városrészeket kapunk meg erre a néhány órára. Nehézség volt, hogy a körpályán nem tudtuk kialakítani a célterületet, ezért lett egy kis »nyele« ennek a tepsinek, és lesz a rajt, illetve a befutó a Műegyetem rakparton” – fogalmazott a főszervező, Eisenkrammer Károly a budapesti záró szakasszal kapcsolatban.

A TdH2023 útvonala
A TdH2023 útvonala

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik