LIPICZKY ÁGNES
2018.09.08 09:12 Frissítve: 2018.09.08 09:53

Kerékpár: 2020-ban Budapestről rajtol a Giro d’Italia?

Bátorfi Béla, a Pannon Cycling Team tulajdonosa tervei között szerepel a 2020-as Giro d’Italia három nyitó etapja, a Big Start Budapestre hozatala, sőt Alberto Contadorral karöltve kerékpáros-akadémiát létesítenének Magyarországon.

Alberto Contador (balra) és Bátorfi Béla

 

Hogy mi a közös a Magyarországon tavaly létesült kontinentális csapatban, a Pannon Cycling Teamben, illetve a valaha élt egyik legsikeresebb kerékpáros, Alberto Contador és egy másik legendás bringás, Ivan Basso istállójában, a Polartec-Kometában?

Bátran kijelenthetjük: ma már nem csak a szponzori háttér.

Ugyan mindkét csapat támogatói között megtalálható (a spanyolnak főszponzora is) a kaposvári székhelyű, olasz tulajdonosi hátterű Kométa, a közös anyagi háttéren túlmutatva közös szakmai célok is kezdenek kibontakozni. Erről tárgyal hamarosan, a Vuelta a Espana jövő vasárnapi, madridi befutóján Bátorfi Béla, a Pannon Cycling Team tulajdonosa és a kétszeres Tour de France-, kétszeres Giro d’Italia- és háromszoros Vuelta-győztes Alberto Contador, valamint testvére, Francisco és Ivan Basso kétszeres Grand Tour-győztes kerékpáros. Contador az élsport befejezése után nevével fémjelzett alapítványt hozott létre, s tavaly útjára indított egy kontinentális csapatot is, a Polartec-Kometát, amely a Pannon Cycling Teamhez hasonlóan tehetséges fiatal kerékpárosok menedzselését tűzte zászlajára.

A PANNON CYCLING TEAM 2018-AS ÉVE SZÁMOKBAN
14 magyar versenyző
6. hely csapatban a Tour de Hongrie-n
15. hely egyéni összetettben a Tour de Hongrie-n Valter Attilának köszönhetően, aki a hegyi pontversenyben a 2. helyet szerezte meg
6 magyar bajnoki cím 2018-ban
2 top10-es eredmény az U23-as országúti Európa-bajnokságon (8. Dina Márton, 9. Valter Attila)
Több mint két tucat nemzetközi szereplés, ebből egy UCI 1.1-es és négy UCI 2.1-es verseny

A két istálló az idei augusztusi Tour de Hongrie-n össze is mérhette tudását: a legjobb magyar csapatként záró Pannon Cycling Team húsz istállóból (négy pro kontinentális gárda is rajthoz állt) az előkelő hatodik, míg Contador versenyzői a nyolcadik helyet szerezték meg a hatnapos, az idén szintet lépő, a nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában immár 2.1-es besorolással szereplő körversenyen.

Ám nem csak ez jelentett mérföldkövet a két csapat életében.

„Magyarországi látogatásuk során megbeszélésre invitáltak bennünket Contadorék, akik a jövőben szeretnének együttműködni a Pannon Cycling Teammel – mondta Bátorfi Béla.Ennek az együttműködésnek két fő pontja van, az egyik a 2020-as Giro d’Italia rajtjának Budapestre hozatala, ami hatalmas presztízst, reklámértéket és turisztikai bevételt jelenthetne az országnak, s amely versenyen már közös pro kontinentális csapatként szállhatnánk versenybe. Az idei Tour de Hongrie eredménye nekünk is jó visszaigazolás volt, bebizonyosodott, hogy lehet keresnivalónk magasabban rangsorolt csapatok között is, s az esetleges Giro-részvétel nagy reklámértéket, óriási fejlődési lehetőséget és üzleti bevételt is hozhatna a magyar kerékpársportnak. Felvettük a sportállamtitkársággal a kapcsolatot, s négy-hat héten belül kiderül, van-e létjogosultsága a témával kapcsolatban egy kormány-előterjesztésnek.”

A madridi tárgyalás másik témája egy magyarországi kerékpáros-akadémia létrehozása, amelyhez a Contador Alapítvány utánpótlásprogramja adná a szakmai alapot – Alberto Contador pedig a nevét is, s ennek az együttműködésnek köszönhetően a magyar kerékpársport elindulhatna a world tour kategória, vagyis a világelit felé vezető úton.

„Madridban megbeszéljük az akadémia létrehozásának lehetőségeit is, amely nemcsak a térségben, hanem világviszonylatban is egyedülálló lehetne, és hatalmas lökést adhatna a magyar kerékpársportnak. Ám ehhez mindenképpen a kormány támogatására lenne szükség” – tette hozzá Bátorfi Béla.

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.

2023.07.08 23:02:54

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba.

2023.06.22 17:21:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Az elektromos kerékpárok nemcsak kényelmes, praktikus és gyors megoldást jelentenek a városi közlekedésben. (x)

2023.05.09 23:28:44

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL.A Tour de Hongrie azonban elsősorban az itt élőknek kell hogy fontos esemény legyen. Nemcsak sportszakmailag, kulturálisan is, hiszen különböző földrajzi területeket kapcsol össze, ezáltal közösséget alkot, rangot és önbecsülést adó eseményként ünneppé formálja a hétköznapokat, és a televíziós közvetítések elterjedésének köszönhetően már vizuálisan is be- és megmutat, ismeretet terjeszt és dokumentál – tájakat, városokat, embereket. Bennünket.