Kajak-kenu: 89 ezredmásodperc döntött a vk-indulási jogról

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2023.05.05. 17:45
null
Opavszky Márk és társai voltak a leggyorsabbak kajak négyesben (Fotó: Magyar Kajak-kenu Szövetség)
Nem teketóriázott sokáig a Magyar Kajak-kenu Szövetség, rögtön az év első kiemelt versenynapján négy olimpiai számban rendezett döntőt a szegedi válogató- és tájékoztató versenyen.

 

Munkanapra esett, már a délelőtti órákban elrajtolt, mégis jó pár szurkoló kilátogatott Szegeden a Maty-érre szurkolni kedvenceiknek, teli torokból biztatták a vízen hajtó rokonaikat, barátaikat, s ütemesen szólt a dob, míg a szövetségi kapitány Hüttner Csaba a biciklijén követte a parton a futamokat – magyarán a téli böjtölést követően „visszaállt a sportági rend”.

A délelőtti program a női kajak egyes 500 méteres előfutamaival indult, ám túlzott izgalmat nem tartogatott egyik sem a három közül – s nem csak azért, mert a szakágban ez még csak tájékoztató verseny, május 20-án és 21-én válogatnak Szolnokon. Azért sem, mert a papírforma érvényesült mindegyikben, Csipes Tamara, Fojt Sára és Gazsó Alida Dóra is több mint egy másodperces előnnyel vette az első akadályt, de a többi döntőbe jutó versenyző (közel nemzetközi szintet képviselő) névsorán sem kapjuk fel a fejünket: Lucz Anna, Pupp Noémi, Csikós Zsóka, Hadvina-Bodonyi Dóra, Rendessy Eszter és Kiss Blanka sem ismeretlen a kajak-kenu kedvelőinek.

Alig néhány perccel később „belecsaptak a lecsóba” a magyar kajak-kenusok, hiszen egy éles váltás után a férfi C–2 és K–4 500 méteres döntője következett. Igen, a döntője. Előfutam vagy bármi egyéb nélkül. Ráadásul a kajakosoknál a Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor kvartettnek biztos a szereplése a jövő heti, szintén szegedi rendezésű világkupaversenyen, így a többi egység egyetlen kiadó helyért küzdött meg az év első éles pályáján.

A befutó végül egy szemtelenül fiatal négyes lett, amelyben Fodor Bence 21 évesen rangidős, sőt, Balogh Gergely, az (Opavszky Márkkal és Szendy Maximiliánnal teljes) alakulat tagja lapunknak adott nyilatkozatában azt is kiemelte, még csak négyszer ültek be egy hajóba…

Az ebédszünet után a hölgyek két olimpiai számban döntőztek, a női K–1 500 délutáni felvonásában Gazsó bizonyult a legjobbnak a sűrű mezőnyben, míg C–2 500-on sokáig egyben mozogtak a versenyzők, majd a hajrát az esélyes Bragato Giada és Nagy Bianka sokkal jobban bírta ellenfeleinél, s végül hajóhosszal nyert.

A szellős programú pénteket zsúfolt szombat követi, amelyen az ifjúsági és U23-as versenyzők futamdömpingje mellett két további olimpiai számban (férfi K–1 1000 m, női K–2 500 m) és a nemrég „mostohává váló” férfi K–1 200 méteren vívnak meg a versenyzőink a világkupafutam-indulási jogért.

EREDMÉNYEK

KAJAK

Férfiak
500 m. K–4
1. Opavszky Márk (MTK), Fodor Bence (Kovács Katalin Akadémia), Balogh Gergely (MVM Szegedi VSE), Szendy Maximilián (MTK) 1:22.630
2. Krikov, Keresztes, Kovács G., Kovács M. (mind Vasas SC-ARC-S Group) 1:22.719
3. Noé Zs. (Merkapt-Mekler László SE), Béke (KSI), Noé B. (Budapesti Honvéd SE), Erdőssy (Graboplast Győri VSE) 1:23.898

Nők
500 m. K–1
1. Gazsó Alida Dóra (Honvéd) 1:51.327
2. Rendessy (Újpesti TE) 1:52.145
3. Csipes T. (Honvéd) 1:52.659

KENU

Férfiak
500 m. C–2
1. Korisánszky Dávid (MTK), Fekete Ádám (Újpesti TE) 1:41.666
2. Fejes (Honvéd), Kollár K. (Atomerőmű SE) 1:44.191
3. Slihoczki (DKSE Dunaújváros), Koczkás (Merkapt-Mekler SE) 1:44.959

Nők
500 m. C–2: 1
Bragato Giada (Tiszaújvárosi KKSE), Nagy Bianka (MVM Szeged) 1:59.884
2. Balla (FTC), Takács K. (Graboplast Győr) 2:01.234
3. Gönczöl, Opavszky R. (Pacs-Pacs SE) 2:01.566

VÁLOGATÓVERSENY, SZEGED
Szombat: Előfutamok, 10. Döntők, 15. Vasárnap: Előfutamok, 10. Döntők, 10.46

VÉLEMÉNYEK
BALOGH Gergely az 1. helyezett négyes tagja, K–4 500 m: – Nagyon fiatal az egységünk, mindenki U23-as korú, de igyekszünk felzárkózni a nemzetközi felnőttmezőnyhöz. Nem éreztem nyomásnak, hogy ebben a számban csak egy kiadó hely volt a világkupa-versenyeket illetően, inkább motivált. Mivel nem tartottak előfutamot, fekete lovak megméretése volt, pontosan olyan szoros befutóvel, mint amilyenre számítottunk. Az utolsó métereken már csak az lebegett a szemem előtt, hogy érjünk már be, ilyenkor nem gondolkodik az ember, csak cselekszik, állati, ősemberi túlélő ösztönök veszik át a vezérlést. Még csak négyszer ültünk össze, és a pályánk felépítése sem volt optimális, ezért a szegedi világkupa-versenyig hátralévő egy hét nagyon fontos lesz.

GAZSÓ Alida Dóra 1. helyezett, K–1 500 m: – Igazi „első versenyes” napot tudhatok magam mögött, a délelőtti futam nagyon rosszul esett, bekötöttem, a pályám sem sikerült jól. Délután lelkileg és szellemileg is felkészültebben szálltam vízre, az már egész jó volt. Csipes Tamarával mindig jó megmérkőzni, együtt készülünk a Honvédban, és bár ő betegségből tért vissza, és nem élete versenyét zárta, megnyugtató, hogy legyőztem.

CSIPES Tamara 3. helyezett, K–1 500 m: – Hangsúlyoznám, nekünk ez még nem válogatóverseny, csak tájékoztató, de jó érzés újra rajthoz állni. A tavaszi felkészülésem remekül sikerült, olyan formába is jöttem, amire lehet alapozni, de két hete a lányom hazahozott az óvodából egy betegséget, ami ledöntött a lábamról. Alapvetően nem akartam elindulni ezen a versenyen, csak a kihagyás miatt maradtunk abban az edzőimmel, hogy lejövök Szegedre, ha más nem, edzeni. Délelőtt és délután más taktikát választottam, nem akartam két ugyanolyan pályát menni, és annak ellenére, hogy előbb az enyém volt a legjobb idő, a későbbivel pedig csak harmadik lettem, az utóbbi jobban esett. Két hét múlva már válogatónk van, addigra szeretnék ebből a harmadik helyből elsőt csinálni. A körülményeket figyelembe véve nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel.
NAGY Bianka az 1. helyezett páros tagja, C–2 500 m: – Nem ez volt életünk pályája, nem tudtuk megvalósítani, amit elterveztünk. A rajt után elvitt minket a hév, versenyhelyzetben nehéz végig egyenletes tempót tartani. Nem vagyok izgulós típus, most mégis izgultam, de nyertünk, úgyhogy nyugodt szível várhatjuk a második válogatót, mert bebizonyosodott, hogy az idei felkészülési munkánk kamatostul megtérül. Nem számítottunk rá, hogy hajóhosszal győzünk, de arra sem, hogy a többiek ilyen szorosan tapadnak ránk az elején, szívósan versenyeztek, pedig ki merem mondani, idén nagyon gyorsak vagyunk Giadával. Remélem, a jövő héten felszabadultabban szállunk vízre, és ez az időeredményünkön is meglátszik majd.

FEKETE Ádám az 1. helyezett páros tagja, C–2 500 m: – Egy másodpercig sem fordult meg a fejemben, hogy nem nyerünk, de el kell ismerni, van még min javítani. Az edzések jobban sikerültek, mint a verseny, de más műfaj a kettő – ezért kicsit sajnálom, hogy nem volt előfutamunk, akkor a döntőre pár dolgot már rendbe rakhattunk volna. Az utolsó kétszáz méterrel elégedett vagyok, az első háromszázunk lassabb volt, mint amit megszoktunk, ezt ki kell javítanunk a világkupa-versenyig, és akkor a nemzetközi mezőnyben is megálljuk a helyünket. Március végén tudtam meg, hogy Hajdu Jonatán nem versenyezhet a szezon elején, én egyből tudtam, hogy Korisánszky Dáviddal akarok összetérdelni, aki alapvetően az egyéni kétszázra készült volna – szerencsére így elég időnk maradt felkészülni. Örömmel tölt el, hogy ilyen barátság köttetett hármunk között, mind tudjuk, hogy bárhogy is alakuljon az egység összeállítása az évben, senkiben nem lesz tüske, mind tudjuk, hogy csak a kvótaszerzés számít.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik