Párizs 2024: nem vette biztosra indulását Pétervári-Molnár Bendegúz

K. Z.K. Z.
Vágólapra másolva!
2024.06.11. 13:54
Pétervári-Molnár Bendegúz (Fotó: Árvai Károly/archív)
Már egy hete, hogy a Magyar Evezősszövetség egyhangúlag elfogadta a szövetségi kapitány beterjesztését, amelynek értelmében Pétervári-Molnár Bendegúz indulhat majd a sportágban a párizsi olimpián, a magyar színeket képviselve. A döntésre azóta már minden érintett aludhatott néhányat.

A döntés kedvezményezettje Pétervári-Molnár Bendegúz, aki így már harmadik olimpiájára készülhet.

Én egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy végül engem választanak, úgyhogy eléggé stresszes volt ez az időszak a számomra. Egy kicsit előbb is eldőlhetett volna a dolog, de a lényeg, hogy most már tényleg csak az olimpiára kell koncentrálnom.”

A 31 éves evezős edző édesapja irányításával készül a következő hét hétben, mégpedig erőltetett menetben.

Elkezdtünk egy pótalapozást és már az is biztos, hogy szlovéniai edzőtáborba utazunk a következő hetekben. Az olimpia előtt egy héttel még az országos bajnokságon is indulok, s az azt megelőző napokat biztosan Szegeden töltöm majd, az ob helyszínén. Utána utazom Franciaországban és az utolsó héten már ott készülök.”

Azt azért leszögezhetjük, hogy az idei év eddig elsősorban nem Pétervári-Molnár eredményeitől volt hangos, s ezt az is bizonyítja, hogy nem alanyi jogon szerzett kvótát, hanem az úgynevezett „host country”, azaz a rendező ország számára fenntartott kvóták újra elosztásának köszönhetően vehet majd részt, a Párizstól nagyjából 30 kilométerre fekvő Vaires-sur-Marne-ban, az evezősversenyeken.

Sok nehézségem volt az idei év során, s ezek miatt eddig kissé görcsösen versenyeztem. Abban bízom, hogy ez a görcsösség most átcsap egy pozitív bizonyítási vágyba és az olimpián felszabadultan tudok majd evezni. A cél, hogy tudjak javítani az eddigi legjobb ötkarikás szereplésemen, a tokiói tizedik helyezésen.”

Gadányi Zoltána már Los Angelesre készül

A Magyar Evezősszövetség döntésének „szenvedő” alanya, Gadányi Zoltána volt, aki így lemarad élete első olimpiájáról. A 27 éves versenyző érthetően nem volt túl boldog a döntést követően.

Azt sejtettem, hogy nem engem fognak majd támogatni a döntéshozók, de egy dolog valamit sejteni, egy másik pedig biztosan tudni. Természetesen nagyon elszomorodtam, amikor kiderült, hogy nem indulhatok a párizsi olimpián.”

Szerencsére azonban ez nem vette el kedvét a további versenyzéstől.

Sőt, ez most kifejezetten arra sarkall, hogy tovább csináljam. Én egyszer már anyagi okok miatt visszavonultam a versenyzéstől, aztán elkezdtem edzősködni és a szakosztályvezetőm meggyőzött, hogy versenyzőként is térjek vissza a vízre. A kihagyás miatt viszont most messze voltam életem csúcsformájától, de a szegedi és a luzerni kvalifikációs versenyek között is nagyot tudtam fejlődni. Most még keményebben fogok majd dolgozni, hogy négy év múlva, a Los Angelesi olimpián ott lehessek…”

Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy egypárevezősben próbálja meg majd kiharcolni a kvalifikációt.

Edzőként most látok olyan fiatal tehetségeket, akikkel néhány éven belül esetleg csapathajóban sikeresek lehetünk. Az lenne az igazi csattanó, ha így sikerülne kiharcolni az olimpiai részvételt…”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik