Jégkorong: történelmi siker után jöhet az örömjáték

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2022.09.01. 10:11
null
Ekkor még „csak” a bennmaradásnak örültek Mayer Fruzsináék, a negyeddöntőbe jutásra még várni kellett (Fotó: MJSZ)
A magyar női jégkorong-válogatott történetében először negyeddöntőbe jutott A-csoportos világbajnokságon. Kellett ehhez a sikerhez a hihetetlenül izgalmas végjátékkal befejeződő német–dán meccs is, amelyen az utolsó másodpercben született döntés.

Az esélytelenek nyugalmával korcsolyázhat ki a jégre a magyar női jégkorong-válogatott csütörtök délután négykor, ugyanis ellenfele a – Kanadával holtversenyben – a világranglista élén álló Egyesült Államok lesz. A tengerentúliak hibátlanul nyerték meg csoportjukat a vb-n, így a B-csoport harmadik helyezettje, Magyarország lesz az ellenfelük a negyeddöntőben.

Már önmagában szenzációs az a tény, ami hétfőn biztossá vált, hogy benn marad a magyar együttes az elitben, de némi német segítséggel kedden tovább íródott a sportág női szakágának történelme. A kedd esti mérkőzésen az órán 59:59 állt, és Németország megszerezte azt a gólt Dánia ellen, amely neki a bennmaradást, nekünk pedig a továbbjutást jelentette. A magyar csapat természetesen a helyszínen szurkolta végig a riválisok találkozóját, és egy emberként ugrott talpra a végletekig kiélezett párharc utolsó pillanatában esett gólnál. Pat Cortina, a válogatott szövetségi kapitánya így értékelte a kedd este történteket az MTI-nek: „Igazi dráma volt a kedd este. Azon az egy másodpercen múlt, hogy pakolunk és hazamegyünk, vagy maradunk. Aki ismeri a női hokit, tudja, az Egyesült Államok és Kanada más szintet képvisel. Most világbajnoki meccsen játszhatunk az amerikaiak ellen, és ez nagy szó. Nem kell megijedni, nem kell félni, nyugodtak lehetünk, esélyünk nincs, de szeretnénk néhány kellemetlen pillanatot okozni. És ne felejtsük, utána lesz még legalább egy fellépésünk az ötödik–nyolcadik helyért.”

A kapitány tehát nem támaszt irreális elvárást együttesével szemben, így a lányok tényleg teher nélkül játszhatnak csütörtökön.

Mayer Fruzsina, a válogatott hátvédje örömittasan és magabiztosan nyilatkozott a keddi továbbjutást követően: „Úgy gondolom, az lesz a cél, hogy élvezzük az Egyesült Államok elleni mérkőzést, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem fogunk küzdeni. A svédektől is elcsentünk egy pontot, most pedig megpróbálunk újabb csodát tenni. Nagyszerű csapata van Amerikának, sokunk példaképei játszanak a válogatottjában, álomszerű ez a világbajnokság nekünk. Tisztelni fogjuk ellenfelünket, de megmutatjuk neki, milyen a magyar virtus.”

A magyar csapat eddigi mérkőzéseit tekintve nem lehet kétségünk afelől, hogy Mayerék tényleg mindent megtesznek a győzelemért. Ha érvényesül a papírforma, és az Egyesült Államok legyőzi a mieinket, akkor sem ér véget válogatottunknak a világbajnokság, szombaton mindenképpen játszik még egy meccset.

NEGYEDDÖNTŐ
Szeptember 1.
12.00:
Svájc–Japán (Herning)
16.00: Egyesült Államok–Magyarország (Herning) – élőben az NSO-n!
17.30: Kanada–Svédország (Frederikshavn)
20.00: Finnország–Csehország (Herning)
A negyeddöntők után sorsolják ki az elődöntő párosítását.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik