Jégkorong: győzelemmel nyitotta az évet a férfiválogatott Dél-Korea ellen

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2023.02.09. 15:39
null
Sofron (balra) góllal járult hozzá a sikerhez (Fotó: Dömötör Csaba)
Győzelemmel kezdte a 2023-as évet a magyar férfi jégkorong-válogatott az olaszországi Bolzanóban zajló Négy Nemzet Tornáján, miután 4–1-re legyőzte Dél-Koreát.

A védekezést kevésbé, a támadást annál inkább gyakorolhatta a Kevin Constantine vezette magyar válogatott Dél-Korea ellen a Michele Bolognini Négy nemzet tornájának nyitó mérkőzésén, ennek megfelelően biztosan nyert 4–1-re.

Közismert, hogy az ázsiaiak termetükből adódóan nem a kemény, fizikai hokiban jeleskednek, sokkal inkább a gyors, technikás, fáradhatatlan korcsolyázásban, de ezt csütörtökön egy-két kontrát leszámítva nem tudták megmutatni, sokkal inkább reflektorfénybe került a magyarok fizikai fölénye. Nagy Gergőt például egy teljesen átlagos ütközést követően küldték a büntetőpadra, akkorát röpült ellenfele, de amikor Erdély Csanádot próbálták eltakarítani Li Jon Szung kapuja elől, akkor is a védő látta kárát, pedig az európai mezőnyben átlagos méretű Erdély csak egy helyben állt.

Az első játékrészben játékban is a koreai fölé nőtt a nemzeti együttesünk, előbb Mihály Ákos emberelőnyös góljával megszerezte, majd Sofron István találatával növelte az előnyt – bár megjegyeznénk, hogy a visszajátszások alapján úgy tűnt, Sofron szándékos mozdulattal rúgta a ketrecbe a pakkot, a bírók érvényben hagyták.

A második harmadban életjeleket mutatott a koreai válogatott, kiegyenlítettebb játék zajlott a jégen, így nem volt meglepő, hogy szépített. Az már inkább, hogy Li Jun Szuk háttal a kapunak vette át a korongot, váratlanul egyből megfordult és tüzelt, de a gólhoz az is kellett, hogy a magyaroknál első felnőttválogatott-meccsét játszó Hadobás Zétény reflexből kézzel belepiszkáljon a korongba (ami egyébként a kapu mellé zúgott volna). Így azonban Bálizs Bence értetlenkedve, fejét csóválva vette tudomásul, hogy oda a shutout.

Az utolsó húsz percre aztán visszatért az elsőben látott magyar csapat, és Bartalis István révén második emberelőnyét is gólra váltotta. Ezt Erdély Csanád belepiszkálós gólja követte – róla egyébként is kellemetlen emlékei lehetnek a koreaiaknak, hiszen a tavalyi, magyar feljutást eredményező Divízió 1/A világbajnokság nyitó találkozóján mesterhármast szerzett ellenük.

A kialakult különbség olyannyira elvette az ázsiaiak kedvét, hogy már tessék-lássék támadásokat sem vezettek, jól mutatja ezt, hogy a második emberelőnyük alatt a kapuralövések száma 1–0 volt a mieink javára, de a harmad egészére sem lesznek büszkék, abban 26–6-ra maradtak alul, így Magyarország a végére unalomba fulladó meccset nyert meg 4–1-re.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS, FÉRFIAK
MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 4–1
(2–0, 0–1, 2–0)
Bolzano, 50 néző. V: Benvegnú, Moschen, Bedana, Pardatscher.
MAGYARORSZÁG: BÁLIZS B. – STIPSICZ (1), Hadobás / Szabó B., Pozsgai / Szirányi B., FEJES (1) / Kiss R., Garát – Erdély Cs. 1, HÁRI J. (1), Galló / Schlekmann (1), Bartalis I. 1, Sofron 1 / Kulmala, Nagy G. (1), Terbócs / Ambrus G. (1), Németh K., Mihály Ákos 1. Szövetségi kapitány: Kevin Constantine
DÉL-KOREA: Li Jon Szung – Nam Hi Do, Szong Hjong Csol / Oh In Gjo, Li Szung Dzse / Dzsung Ho Hjun, Ju Te Vung / Dzsi Hjo Szok, Kim Min Szung – Hong Dzsung Vuk, Dzson Dzsung Vu, Li Csong Min / Kang Min Van (1), Kim Szong Dzse, Li Jun Szuk 1 / Li Dzsu Hjung, Dzsong Hjun Dzsin, Li Dzsong Min / Hvang Du Hjun, Sin Szang Jun, Mun Dzsin Hjuk. Szövetségi kapitány: Kim Vu Dzse
Kapura lövések: 53–26. Gól – emberelőnyből: 2/2, ill. 3/0

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI PROGRAMJA
Péntek: Magyarország–Olaszország, 17.30. Szombat: Magyarország–Szlovénia, 13
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik