Kapushiba lett Románia veszte, történelmi albán gól és siker

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.19. 20:50
null
Tatarusanu gyámoltalan kifutása megpecsételte a románok sorsát (Fotó: Reuters)
Armando Sadiku 43. percben szerzett góljával Albánia minimális különbséggel nyert Románia ellen a Franciaországban zajló labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában. A győztes az A-csoport harmadik helyen zárt, a vesztes az utolsó helyen végezve már biztos kieső. A csoport másik találkozóján nem esett gól a Svájc–Franciaország összecsapáson, előbbi öt, utóbbi hét ponttal végzett a csoport második, illetve első helyén, amivel egyaránt bejutott a nyolcaddöntőbe.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
ROMÁNIA–ALBÁNIA 0–1 (0–1)

Lyon, Parc Olympique Lyonnais, 49 752 néző. Vezette: Královec (cseh)
ROMÁNIA: Tatarusanu – Sapunaru, Chiriches, Grigore, Matel – Prepelita (Sanmartean, a szünetben), Hoban – Popa (Andone, 68.), Stanciu, Stancu – Alibec (Torje, 57.). Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu
ALBÁNIA: Berisha – Hysaj, Ajeti, Mavraj, Agolli – Lila, Basha (Cana, 83.), Abrashi, Memushaj, Lenjani (Roshi, 77.) – Sadiku (Balaj, 59.). Szövetségi kapitány: Gianni De Biasi
Gólszerző: Sadiku (43.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Svájc–Franciaország 0–0

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország 3 2 1 4–1 +3 7
2. Svájc 3 1 2 2–1 +1 5
3. Albánia 3 1 2 1–3 –2 3
4. Románia 3 1 2 2–4 –2 1

Albánia eddig 16 alkalommal mérkőzött meg Romániával, többször, mint bármely más nemzettel. Két győzelme mellett négyszer végzett döntetlenre, miközben tízszer szenvedett vereséget. Tétmeccset speciel egyet sem nyert meg: két döntetlen és hat vereség volt a mérlege.

A kezdés után ennek megfelelően alakult a találkozó. A román mezőnyfölényt olykor helyzetek színesítették: a 8. percben Bogdan Stancu 17 m-ről lőtt kapásból. A látványos, nagy erejű lövést Etrit Berisha csak maga elé tudta tenyerelni. Nem érett a román gól, de egyértelműen keleti szomszédunk volt a kezdeményező.

A félidő közepén azonban fordulat történt. A határozottan szerelő, a lesgyanús kontrát így megindító Ermir Lenjani maga érkezett a befejezéshez, de hat méterről üres kapus helyzetben a kapu fölé lőtte a centerezést. A kihagyott óriási helyzet nem szegte, hanem meghozta az albánok kedvét. Romániát pedig óvatosságra intette. Kiegyenlítetté vált a mérkőzés, már az albánok is eljutottak a román tizenhatosig, olykor a kapuig. Döntően azonban a mezőnyben zajlott a játék.

A szünet előtti hajrában aztán Albánia megszerezte történelmének első Eb-gólját, egyben a vezetést. A 43. percben Armando Sadiku érkezett a hosszún egy remek, jobb oldali beadásra, és az ellenfél kapujába fejelt (0–1). A román kapus, Ciprian Tatarusanu óriásit hibázott a gólnál. Kilépett ugyanis a beadásra, de nem avatkozott játékba. Ha a gólvonalon marad, simán övé a labda. Az albán gól egyértelműen az ő lelkén szárad.



Romániának hét, Albániának öt kapura lövése volt az első félidőben, mindkét fél három-három alkalommal találta el a kaput, míg egy-egy lövést sikerült blokkolni. Labdabirtoklásban jobbak voltak a románok (54 százalék náluk, 46 százalék az ellenfélnél), lényegesen többet passzoltak (290 és 193), és a hatékonyságuk is jobb volt (83 százalék és 77 százalék). Csak ugye közben az eredmény meg román szemszögből 0–1 volt...

A szünetből visszatérve Románia úgy játszott, ahogyan egy hátrányban lévő együttesnek kell: emelt a sebességen, és letámadta, beszorította riválisát. Albánia azonban fegyelmezetten védekezett, és olyan nagyon nem is szorult be. A románokból hamar elveszett a tűz, amivel az albánok segítségére voltak. Utóbbiak ki tudták hozni mezőnybe a játékot, és még akciót is vezettek. A második félidő közepén a partjelző és a játékvezető les címén tévesen akasztott meg egy több mint ígéretes román akciót, hiszen a hátrányban lévő együttes már az ellenfél védelme mögé került, bent pedig ziccerben érkezett az akciót kísérő társ. Három perccel később ugyancsak jobb oldali román tilitoli lezárásaként Florin Andone sistergős bombája a lécről pattan vissza a mezőnybe. Berisha a kezét sem tudta megemelni a lövésnél.

A románok szövetségi kapitánya, Anghel Iordanescu ezer fokon égett, hiába (Fotó: Reuters)
A románok szövetségi kapitánya, Anghel Iordanescu ezer fokon égett, hiába (Fotó: Reuters)

A hajrára elfáradtak az albánok, a románokat viszont sürgette az idő, ami nem használt a koncentrációnak és a pontosságnak. Az végére elmaradtak a nagy román attakok, Albánia ünnepelhetett. Ráadásul története első Eb-góljának és Eb-győzelmének köszönhetően még a továbbjutásról sem kell lemondania. Nem úgy Romániának, amely egy ponttal és 2–4-es gólkülönbséggel búcsúzott a tornától. A selejtezőcsoportunkban második helyen végző együttes tíz találkozón két gólt kapott az Eb-re menet – Franciaországban három meccsen ennek a dupláját.

Magyar szemszögből: az A-csoport harmadik helyén végző Albániának rosszabb a mutatója, mint a mieinknek. Bernd Storck együttesének – amelyre még a Portugália elleni csoportmeccs vár szerda 18 órától – így már csak egy csapatot kell maga mögött tudnia a mezőnyből, hogy adott esetben akár csoportharmadikként is bejusson a nyolcaddöntőbe, ahová a hat csoportból négy csoport-3. jut még be az első és a második helyezetteken kívül. Mivel hétfőn újabb csoportban, kedden pedig újabb kettőben ér véget a küzdelem, az sem elképzelhetetlen, hogy a továbbjutás szempontjából már nem is lesz tétje a mieink Portugália elleni összecsapásának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik