nemzetisport.hu 2016.07.03 12:43 Frissítve: 2016.07.07 14:11

Eb 2016: két ábra megmutatja, mi hiányozhatott az olaszoknak

Németország drámai tizenegyespárbajban legyőzte Olaszországot, így bejutott a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjébe. Az Eb-n az előzetes várakozásokhoz képest erőn felül teljesítő squadra azzurra így végül nem került be a legjobb négy közé – az esélye megvolt rá, de az előrejátékban lehetett volna hatékonyabb Antonio Conte csapata.

Florenzi és Hector közül utóbbi lehet elégedettebb a szombati párharcuk után (Fotó: AFP)

 

Olaszország megcselekedte azt, ami általában elég neki. Úgy tűnt, Németország hiába került előnybe, Jérome Boateng pillanatnyi meggondolatlanságán és hibáján elúszhat a meccs. Különösen így volt ez Thomas Müller és Mesut Özil kihagyott tizenegyese után, ám maradt még fordulat az „orosz rulettben” is, és végül a világbajnok ünnepelhetett.

Az utolsó német lövést az a Jonas Hector értékesítette, akinek jó teljesítménye mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Az ezúttal balszélsőként szereplő, gólpasszt jegyző 26 éves kölni védő a statisztikai elemzéssel foglalkozó whoscored.com szakportálnál a németek legjobbja lett, míg az InStat futballelemző rendszernél ő kapta a legmagasabb indexet (364) a találkozón nyújtott teljesítményére.

Ez azért is érdekes, mert a meccs előtt többször elhangzott: a sérült Antonio Candreva kiesése nagy érvágás a squadra azzurrának, mivel a Lazio örökmozgójánál senki sem oldja meg jobban a jobb oldal kérdéseit: támadásban képes pluszt hozzáadni a csapathoz, védekezésben pedig mindig lehet rá számítani. Nos, Hector legtöbbször ugye épp a Candreva helyére beszálló Alessandro Florenzivel találta magát szembe. Mindazonáltal Florenzi egyáltalán nem hibáztatható a kiesésért, egy ízben óriásit mentett Thomas Müller lövésénél, az ő beadása után volt Boateng kezezése, és összességében is teljesen kidolgozta magát.

Candreva kiesése nem is az egyéni teljesítmény, sokkal inkább a begyakorolt támadásépítési rendszer miatt érdekes szempont. Az olaszok építkezése így észlelhetően a bal oldalra tolódott. Persze az is lehet, hogy a németek engedtek kevesebbet az olaszok jobb oldalán, ám az építkező passzokból úgy tűnik, Conte abban bízott, a rutintalan Joshua Kimmich sávjában könnyebb lehet feltörni a nationalelf hátsó alakzatát. Viszont akármilyen motivációk húzódtak is meg a háttérben, Florenzi – és vele együtt Stefano Sturaro is – támadásban elszigeteltté vált az olasz jobb oldalon. Ezt jól mutatja az InStat passzábrája is.

Olasz passzok a németek elleni meccsen – a jobb oldalon játszó Florenzi és Sturaro elszigetelődött, az építkezés a bal oldalra tolódott (Forrás: InStat – A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!)

A különbség különösen akkor feltűnő, ha a labdabirtoklásban hasonló tendenciákat mutató, belgák elleni meccset vesszük: azon a találkozón Olaszország sokkal inkább bízott a jobb oldalban, és Candreva, illetve klubtársa, Marco Parolo révén gyakorlatilag oda összpontosult a szervezés. A németek ellen azonban Daniele De Rossi sem tudta vállalni a játékot, így Parolónak több mélységi feladat jutott – amit amúgy kiválóan megoldott –, ám egy nagyon értékes játékkapcsolatot elveszített a sérülések következtében a squadra azzurra.

Olasz passzok a belgák ellen az aktív Candrevával (6), a 10 feletti passzokat visszafelé mutató nyilak megtévesztők lehetnek, Candrevának Parolo felé 9, Éder és Pelle felé összesen 13 passza volt (Forrás: InStat – A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!)

Az olaszoknak persze így is megvolt az esélyük a továbbjutásra, hiszen nem játszottak alárendelt szerepet, ám a sérülések és az ágrajz fényében annyit joggal jegyezhetnek meg, hogy Fortuna nem feltétlenül fogta a kezüket ezen az Eb-n.

FONTOSABB STATISZTIKAI MUTATÓK
  Németország Olaszország
Lövések (kapura) 10 (3) 11 (3)
Passzok/pontosak (százalék) 904/790 (87) 593/487 (82)
Támadások 118 101
Labdabirtoklás (százalék) 47:29 (60) 31:54 (40)
Szögletek 7 5
Lesek 0 2
Szabálytalanságok 14 11
Megnyert párharcok 91 79

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–OLASZORSZÁG 1–1 (0–0) – tizenegyesekkel 6–5

Bordeaux, Matmut Atlantique. Vezette: Kassai Viktor (magyar)
NÉMETORSZÁG: Neuer – Höwedes, Boateng, Hummels – Kimmich, Khedira (Schweinsteiger, 16.), Kroos, Hector – Özil – Müller, Gomez (Draxler, 72.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
OLASZORSZÁG: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini (Zaza, 121.) – Florenzi (Darmian, 86.), Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio – Éder (Insigne, 108.), Pelle. Szövetségi kapitány: Antonio Conte
Sárga lap: Hummels (90.), Schweinsteiger (112.), ill. Sturaro (56.), De Sciglio (57.), Parolo (59.), Pelle (91.), Giaccherini (103.)
Gólszerző: Özil (65.), ill. Bonucci (78. – 11-esből)

Tizenegyesrúgások (vastaggal, akik berúgták): Insigne, Kroos, Zaza, Müller, Barzagli, Özil, Pelle, Draxler, Bonucci, Schweinsteiger, Giaccherini, Hummels, Parolo, Kimmich, De Sciglio, Boateng, Darmian, Hector

2016.11.09 17:01:36

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

Fizessen elő a Nemzeti Sportra negyedévre, és ajándékba megkapja az Eb-kötetet!

2016.07.15 19:46:45

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

Leesett az állunk néhányszor, miközben végigpörgettük olvasóink nyitómeccs előtti megérzéseit.

2016.07.12 18:07:47

Foci Eb 2016 Kovács Kristóf (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

A sérült sportolót kevésbé érdeklik a mindennapos dolgok, csökken az önszabályozás és az érzelmi kontroll.

2016.07.11 13:26:18

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

A portugálok legjobbja a kapus volt a fináléban • A francia csatárok kevésszer voltak megjátszhatóak.

2016.07.11 09:30:30

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

CÍMLAPOK. „Túl kegyetlen” • „Ez nem a mi napunk volt” • CR nélkül is megkapta a „glóriát” Portugália.