Szenvedtek otthon a spanyolok; simán győztek a németek Izland ellen

Vágólapra másolva!
2021.03.25. 20:40
null
Álvaro Morata a spanyolok vezető gólját lövi (Fotó: AFP)
A spanyol labdarúgó-válogatott döntetlennel kezdte a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőit: a görögök 1–1-et harcoltak ki csütörtök este Granadában. Az olasz és a német válogatott sima hazai sikerrel rajtolt, Skócia négygólos döntetlent játszott Ausztriával, míg a románok fordulatos hajrá végén gyűrték le 3–2-re Észak-Macedóniát.

B-CSOPORT

Az óriási fölényben futballozó Spanyolország az első fél órát követően megszerezte a vezetést Görögország ellen, ám a csereként beálló Inigo Martínez hibája a győzelembe került: az Athletic Bilbao védője a labda elrúgása után rácsúszott ellenfelére, a megítélt tizenegyest pedig a vendégek nem hibázták el, így egy ponttal távoztak Granadából (1–1).

A svédeknél minden Zlatan Ibrahimovic visszatéréséről szólt, a 39 esztendős klasszis legutóbb a 2016-os Európa-bajnokságon szerepelt a nemzeti csapatban, vagyis közel öt év után tért vissza – s ha már így tett, gólpasszal járult hozzá az egygólos győzelemhez Grúzia ellen, a 35. percben látványos mozdulattal tette tovább a labdát az akciót befejező Viktor Claessonnak (1–0).

C-CSOPORT

Svájc már a 13. percben háromgólos előnyben volt Bulgária ellen Szófiában – a Nati még sohasem kezdett ilyen gólerősen –, ám fokozatosan visszavett a tempóból. A bolgárok a második félidő legelején szépítettek, tisztességes folytatást produkáltak, de a meccs eleji „bealvásukat” már nem tudták korrigálni (1–3).

Nem sokáig hagyta reménykedni ellenfelét Olaszország sem: a 14. percben a jobb oldalon megugró Domenico Berardi éles szögből szép gólt lőtt az északír kapuba. Az első félidő hajrájában újabb gyors akciót váltott gólra a squadra azzurra, ezúttal Ciro Immobile volt a befejező ember – a rövid alsót választotta. A második félidő nem hozott gólt, azaz kettővel nyertek az olaszok (2–0).

F-CSOPORT

A koronavírus-átoltottság tekintetében jól álló Izrael válogatottja nézők jelenlétében fogadhatta Dániát Tel-Avivban, de nem sikerült pontot szereznie: Martin Braithwaite már az elején lőtt egy szép gólt, és hiába játszott fölényben Izrael a fordulás után, Jonas Wind jóvoltából akkor is dán találat következett – az északiak elvitték mindhárom pontot (0–2).

Glasgow-ban az osztrákok szerezték meg a vezetést – Sasa Kalajdzic egy kipattanóból talált be –, majd egy perccel később, Ryan Christie lerántásakor megúsztak egy tizenegyest. A skót egyenlítés azonban nem maradt el, Grant Hanley fejjel talált be. Kisvártatva Kalajdzic is ízelítőt adott a fejelőtudományából, de erre is volt skót válasz, méghozzá gyönyörű: John McGinn hanyatt vetődve húzta a labdát a vendégkapuba (2–2).

Chisinauban korán gól született: a moldovai válogatott dunaszerdahelyi légiósa, Ion Nicolaescu a 9. percben talált be. A hazaiak sokáig őrizték a minimális előnyt, ám aztán a hajrában beállt a feröeri Meinhard Olsen, és öt perccel a becserélése után egyenlített (1–1).

J-CSOPORT

Nyári Európa-bajnoki csoportellenfelünk, Németország keretében koronavírusos esetet jelentettek napközben, ennek ellenére megrendezték az Izland elleni mérkőzést Duisburgban. A történtek látszólag nem zavarták meg Joachim Löw együttesét, ugyanis hét perc után már két gól volt a hazaiak előnye. Előbb Leon Goretzka talált be szép összjáték után, majd Kai Havertz volt eredményes, miután Leroy Sanéval nem tudták tartani a lépést az izlandiak.

Ötvenkét éve most tett szert a leggyorsabban tétmeccsen kétgólos előnyre a német válogatott: 1969-ben Gerd Müller és Wolfgang Overath révén már öt percet követően kettővel ment vb-selejtezőn a nationalelf Ciprus ellen.

A németek irányították a mérkőzést, Joshua Kimmich mindkét gólban benne volt, de egyébként is veszélyesen játszott. A második félidőben Ilkay Gündogan is megvillant, ezzel végképp magabiztossá tette csapata vezetését.

A 78. percben Jamal Musiala 18 évesen és 27 naposan bemutatkozott a vendéglátóknál, ezzel Uwe Seeler (1954, 17 évesen és 345 naposan) óta ő lett a legfiatalabb debütáns. A német válogatott sorozatban a 17. vb-selejtezőjét nyerte meg, ami új rekord a történetében (3–0).

Nem akármilyen hajrát követően szerzett három pontot Románia: a házigazdák 2–0-val fordultak az utolsó tíz percre az északmacedón válogatott ellen, csakhogy az előnyük pillanatok alatt elolvadt (az egyenlítő gólt a korábbi újpesti Enisz Bardi készítette elő). A vendégek góljait két cserejátékos szerezte, de a fordulatos végjátékban „beérett” egy román csere is: Ianis Hagi végül csak-csak bevágta a románok győztes gólját (3–2)!

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐ
B-CSOPORT
Svédország–Grúzia 1–0 (Claesson 35.)
Spanyolország–Görögország 1–1 (Morata 33., ill. Bakaszetasz 56. – 11-esből)

C-CSOPORT
Olaszország–Észak-Írország 2–0 (Berardi 14., Immobile 39.)
Bulgária–Svájc 1–3 (Deszpodov 46., ill. Embolo 7., Seferovic 10., Zuber 13.)

F-CSOPORT
Moldova–Feröer 1–1 (Nicolaescu 9., ill. M. Olsen 83.)
Skócia–Ausztria 2–2 (Hanley 71., McGinn 85., ill. Kalajdzic 55., 80.)
Izrael–Dánia 0–2 (Braithwaite 13., Wind 67.)

I-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–Lengyelország 3–3 (Sallai 6., Szalai Á. 52., Orbán 78., ill. Piatek 60., Józwiak 61., Lewandowski 83.)
Andorra–Albánia 0–1 (Lenjani 41.)
Anglia–San Marino 5–0 (Ward-Prowse 14., Calvert-Lewin 21., 53., Sterling 31., Watkins 83.)

J-CSOPORT
Németország–Izland 3–0 (Goretzka 3., Havertz 7., Gündogan 56.)
Románia–Észak-Macedónia 3–2
(Tanase 28., Mihaila 50., Hagi 86., ill. Ademi 83., Trajkovszki 84.)
Liechtenstein–Örményország 0–1 (Frommelt 84. – öngól)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik