Izrael: az összefogás erejét hangsúlyozták a Rumbach utcai zsinagógában

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.11.16. 21:50
null
(Fotó: Smahulya Ádám)
A Sport ereje a társadalomban címmel tartottak előadást a Rumbach utcai zsinagógában, amelynek az elsődleges apropója az volt, hogy a háborús övezetté váló Izrael két hazai Eb-selejtező mérkőzésének is Felcsút ad otthont.


Megrázó volt látni a Rumbach utcai zsinagógába lépve azokat a piros kismotorokat, amelyekre egy-egy izraeli túsz fényképe volt ragasztva, köztük gyermekeké, és egy csecsemőé is.

„A sport ereje a társadalomban, az ellenálló képesség erősítése vészhelyzet idején” címmel tartottak előadást csütörtökön a Rumbach utcai zsinagógában, a Zsidó Világkongresszus és az Izraeli Labdarúgó szövetség (IFA) által szervezett rendezvényen részt vett Moshe Zuares, az IFA elnöke, és Dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, a Zsidó Világkongresszus alelnöke.

Mint ismert, a Hamász nevű terrorszervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, a háború azóta is tart, rengeteg embert túszként tartanak fogva, és sok sportoló, illetve futballista is életét vesztette a konfliktusban. A válogatott októberi Eb-selejtező-mérkőzéseit elhalasztották, majd október végén eldőlt, hogy Magyarország segítségének köszönhetően Izrael Felcsúton, a Pancho Arénában játszhatja le a hátralévő két hazai mérkőzését. A szerda esti, Svájc elleni 1–1 után a csapatnak továbbra is megvan a matematikai esélye arra, hogy egyenes ágon kijusson az Eb-re, az FTC-ben játszó Mohamed Abu Fanit is soraiban tudó együttes szombaton Romániát fogadja Felcsúton. Érdekesség, hogy aznap a csoport másik találkozóját, a Fehéroroszország–Andorra mérkőzést is Magyarországon, a Szusza Ferenc Stadionban rendezik.

A csütörtöki rendezvényen Dr. Grósz András arról beszélt, hogy felemelő volt az az összetartás, amelyet szerda este Felcsúton tapasztalt az Izrael–Svájc mérkőzésen, és kiemelte, hogy az 1–1-es végeredmény pontokban talán nem jelent sokat, de Izraelnek és a zsidó közösségnek nagyon sokat jelentett, mert a meccsen és előtte megmutatták, hogy a béke pártján állnak, és élni akarnak.

Ezt követően hangsúlyozta, hogy hite szerint a futball képes összehozni a különböző hátterű, vallású és világnézetű embereket. Hozzátette, hogy a tragikus október 7-i támadás óta az egész labdarúgó-közösség összefogott, majd kiemelte, hogy a magyar kormány, a miniszterelnök, az MLSZ és az Izrael Magyar Nagykövetségének jóindulatának és erőfeszítésének köszönhető, hogy most itt játszhatnak Magyarországon.

A beszédek után két pódiumbeszélgetés következett, az elsőn Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete, Moran Meiri, az IFA elnökhelyettese, és Bienerth Gusztáv, a Ferencváros igazgatósági tagja vett részt, a másodikon pedig Sallói István, a ZTE FC sportigazgatója, (aki korábban évekig futballozott Izraelben), Ronit Glasman, az IFA üzleti és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, valamint Elior Blux izraeli youtuber.

Yacov Hadas-Handelsman szintén kiemelte, mennyire fontos szerepe van a magyar kormánynak és Magyarországnak abban, hogy itt rendezhetik meg a mérkőzéseket, Moran Meiri pedig megemlítette, hogy Magyarország mellett Németország is felajánlotta a segítségét, ők is vendégül látták volna a válogatottat, amiért nagyon hálásak. Emellett hosszasan beszélt arról, világszerte mennyi támogatást, segítséget kapott a labdarúgóktól és a kluboktól, és hozzátette, hogy sokan félnek nyilvánosan kiállni Izrael mellett, de a háttérben sokat segítenek, és támogatásukról biztosítják a nemzetet.

Később Sallói István nemcsak azt mondta el, miért tanult meg héberül, hanem azt is megemlítette, hogy ő utána sok magyar labdarúgó játszott Izraelben, és mindenki nagyon jól érezte magát az országban, ezért a mai napig nagyon közel áll hozzájuk Izrael. Mint mondta, az október 7-i támadás óta folyamatosan követi az eseményeket, igyekszik minél többet segíteni, és azt tapasztalja, hogy a magyar emberek túlnyomó többsége Izrael mellett áll, ám sokan a félelem miatt ezt nem merik nyilvánosan vállalni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik