Eb 2024: a magyar válogatott a hetedik a goal.com erősorrendjében

Vágólapra másolva!
2023.11.28. 19:00
null
Előkelő helyen az előzetes esélylatolgatásokban a magyar csapat (Fotó: Mravik Gusztáva)
A hetedik helyre tette a magyar labdarúgó-válogatottat a jövő évi Európa-bajnokságra készített erősorrendjében a goal.com szakírója, Mark Doyle.

 

A havonta frissülő rangsor legújabb kiadásában az Eb-trófea megnyerésére továbbra is a katari vb-n ezüstérmet nyerő franciákat látja a szaklap: Doyle meglátása szerint Didier Deschamps szövetségi kapitány rendkívül bőséges merítési lehetőséggel rendelkezik, olyannyira, hogy például az Arsenalban alapember William Saliba nem fér be a kétszeres világbajnok együttes kezdőjébe. A francia keret erősségét mutatja, hogy Olivier Giroud, Antoine Griezmann, Mike Maignan vagy Kylian Mbappé mellett megjelent a középpályán a szakértők által generációs tehetségnek tartott Warren Zaïre-Emery is. Noha a görögök elrontották a Hollandiát oda-vissza megverő Deschamps-csapat tökéletes selejtezős mérlegét, Franciaország így is a 2024-es Eb első számú esélyeseként várhatja a németországi tornát.

A rangsor második helyére a selejtezőcsoportját hibátlan teljesítménnyel – 36 rúgott és mindössze két kapott góllal – megnyerő Portugália került. A negyeddöntős kudarccal végződő vb után Fernando Santos helyét Roberto Martínez vette át a portugál kispadon, s irányításával az ibériaiak imponáló támadójátékkal masíroztak ki az Eb-re (a 36 gólból tizenhatot a Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes kettős szerzett). Portugália azért nem került a lista első helyére, mert kifejezetten könnyű csoportból (Szlovákia, Luxemburg, Izland, Bosznia-Hercegovina, Liechtenstein) kellett továbblépnie – másfelől intő jel Roberto Martínezzel kapcsolatban, hogy irányításával egyetlen nagy nemzetközi tornát sem tudott megnyerni a belga labdarúgás„aranygenerációja”.

A dobogó legalsó fokán azt a spanyol válogatottat találjuk, amely a Luis Enriquét váltó Luis de la Fuentével a kispadon előbb megnyerte a Nemzetek Ligáját, majd az őszi szezonban hatmeccses győzelmi szériával csoportelsőként jutott ki a németországi viadalra. Noha az elülső keresztszalag-szakadást szenvedő Gavi kiesése érzékeny veszteség, Spanyolország így is olyan tehetségekkel vághat neki az Eb-nek, mint Pedri, Ansu Fati, Alejando Balde vagy Lamine Yamal. Luis de la Fuente szövetségi kapitány az új generáció lelkesedését olyan rutinos játékosok tudásával egészítette ki, mint Rodri vagy Álvaro Morata, így mindenképpen érdemes lesz odafigyelni a Furia Roja produkciójára.

A lista hetedik helyén – kisebb meglepetésre – a magyar válogatottat találjuk, mellyel kapcsolatban Szerbia kétszeri legyőzését, valamint Szoboszlai Dominik klasszisát emeli ki a szerző. Mark Doyle meglátása szerint ugyan papíron nem Magyarországé a legerősebb keret az Eb mezőnyében, de válogatottunk Marco Rossi vezetésével rengeteget fejlődött az elbukott vb-selejtezők után, ezért nemes egyszerűséggel nem becsülhetik le majdani ellenfelei.

A GOAL.COM EB-ERŐSORRENDJE (A 24 csapatból három a pótselejtezőből jut ki)
1. Franciaország
2. Portugália
3. Spanyolország
4. Anglia
5. Belgium
6. Ausztria
7. MAGYARORSZÁG
8.Törökország
9. Albánia
10. Hollandia
11. Olaszország
12. Horvátország
13. Románia
14. Skócia
15. Németország
16. Dánia
17. Szlovákia
18. Szlovénia
19. Svájc
20. Szerbia
21. Csehország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik