I. SZ., MTI 2021.07.09 19:36 Frissítve: 2021.07.10 10:27

Eb 2020: vérlázító UEFA-döntés, három zárt kapus mérkőzés a válogatottnak

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a szurkolók diszkriminatív megnyilvánulása miatt három zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar szövetséget.

A válogatott következő két hazai, UEFA által rendezett tétmeccsén nem lehetnek nézők (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

 

 
Az UEFA-t nem zavarja a müncheni szivárványzászlós provokáció 

A szervezet honlapjának közlése szerint az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – a szurkolók diszkriminatívan viselkedtek, emiatt a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette.

A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette a magyar szövetséget, amelynek „Egyenlő Játék” feliratú molinót kell kifeszítenie ezeken az összecsapásokon.

NS-VÉLEMÉNY

Zárt kapu – az egész világ irigyelte a Puskás Aréna hangulatát, de ez sem jó, az UEFA keményen lecsapott!

Legyen rend, ez az üzenet, csak aki ott volt 2014-ben Bukarestben, átélte, milyen elképesztő gyűlölethullám fogadta a magyarokat, a bőrén érezte, amikor folyamatosan inzultálták, kővel, székkel, minden egyébbel dobálták a vendégtábort, meglepődött, hogy a keménykezű UEFA pénzbüntetéssel csapott oda a románoknak – az bizony nem érti ezt.

Lucas Digne mondta, Budapesten ő semmiféle rasszista kórust nem hallott, így vagy a francia bekk süket, vagy mégsem zengett a stadion a huhogástól.

Érdekes, hogy a müncheni német-magyar csoportmeccsen a Himnusz közben berohanó provokátor ügyében még csak vizsgálatot sem indított az európai szövetség...

Vagy említhetjük az angolok által kifütyült német himnuszt. Bezárják a Wembleyt is? Ja, azt most nem.

Meg kell tanulniuk viselkedni a szurkolóknak, ezt elfogadjuk – de az UEFA illetékeseinek is jár a kritika.

Túlzott, aránytalan, a valódi futballhangulat ellen hozott döntésük elfogadhatatlan.

SOMOGYI ZSOLT

Az UEFA június 20-án közölte: a magyar–portugál összecsapás vizsgálatát követően diszkriminatív gesztusok miatt a Magyarország–Franciaország Európa-bajnoki csoportmérkőzés kapcsán is vizsgálódik, ugyanis amikor Kylian Mbappéhoz, illetve Karim Benzemához került a labda, számos magyar szurkoló huhogással és rasszista bekiabálásokkal reagált.

Öt nappal később indult fegyelmi eljárás a Németország–Magyarország Európa-bajnoki mérkőzés kapcsán, mert – német sajtóértesülések szerint – a magyar szurkolók egy része homofób dalokat énekelt a 2–2-re végződött csoportmeccsen.

A magyarok világbajnoki selejtezőn szeptember 2-án az Eb-döntős angol, majd hat nappal később az andorrai válogatottat fogadják. Ám mivel ezek vb-selejtezők, a FIFA hatáskörébe tartoznak (még ha az UEFA segít is a lebonyolításban), azaz azokon nem lép életbe a szankció. Ezt az UEFA-ra hivatkozva megerősítette a német és a francia hírügynökség is, azaz a büntetés a Nemzetek Ligája következő kiírására vonatkozik.

Ez azt jelenti, hogy szeptemberben telt ház előtt fogadhatjuk Angliát.

Hogy valóban ne legyen félreértés, lapunk megkereste az MLSZ-t, a magyar szövetségtől azt a választ kaptuk, hogy egyelőre várják az UEFA részletes indoklását, de ha az nem érkezik meg belátható időben, akkor szombaton elmondják az általuk ismert tényeket.

A magyar válogatott az NL 2022–2023-as kiírásában a legjobb 16 együttest felvonultató A-ligában szerepel.

2022.06.30 22:31:32

Magyar válogatott PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Szoboszlai Dominik nekem kicsit olyan, mint Marco Rossi. Hiszek benne, hogy őket nem a vakszerencse és a véletlenek sorozata, hanem a kitartásuk és a következetesen elvégzett sok munka viszi előre lépésről lépésre.

2022.06.28 22:53:18

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A napokban vertük meg a vezetésével Angliát oda-vissza.

2022.06.28 09:08:48

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

Az Omonia Nicosia védőjének teljesült a vágya: ötvenedszer is magára ölthette a címeres mezt.

2022.06.21 23:56:34

Magyar válogatott CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A természeti népek többnyire emberfeletti magyarázatokat keresnek a sohasem látott, csodaszámba menő eseményekre. Én találkoztam a csoda emberi léptékű magyarázatával is. Kolbászt evett, sört ivott, és a futballról mesélt.

2022.06.21 23:51:16

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Nagy Zsolt nekem kissé olyan, mint a másik oldalon Fiola Attila.