I. SZ., MTI 2021.07.09 19:36 Frissítve: 2021.07.10 10:27

Eb 2020: vérlázító UEFA-döntés, három zárt kapus mérkőzés a válogatottnak

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a szurkolók diszkriminatív megnyilvánulása miatt három zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar szövetséget.

A válogatott következő két hazai, UEFA által rendezett tétmeccsén nem lehetnek nézők (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

 

 
Az UEFA-t nem zavarja a müncheni szivárványzászlós provokáció 

A szervezet honlapjának közlése szerint az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – a szurkolók diszkriminatívan viselkedtek, emiatt a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette.

A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette a magyar szövetséget, amelynek „Egyenlő Játék” feliratú molinót kell kifeszítenie ezeken az összecsapásokon.

NS-VÉLEMÉNY

Zárt kapu – az egész világ irigyelte a Puskás Aréna hangulatát, de ez sem jó, az UEFA keményen lecsapott!

Legyen rend, ez az üzenet, csak aki ott volt 2014-ben Bukarestben, átélte, milyen elképesztő gyűlölethullám fogadta a magyarokat, a bőrén érezte, amikor folyamatosan inzultálták, kővel, székkel, minden egyébbel dobálták a vendégtábort, meglepődött, hogy a keménykezű UEFA pénzbüntetéssel csapott oda a románoknak – az bizony nem érti ezt.

Lucas Digne mondta, Budapesten ő semmiféle rasszista kórust nem hallott, így vagy a francia bekk süket, vagy mégsem zengett a stadion a huhogástól.

Érdekes, hogy a müncheni német-magyar csoportmeccsen a Himnusz közben berohanó provokátor ügyében még csak vizsgálatot sem indított az európai szövetség...

Vagy említhetjük az angolok által kifütyült német himnuszt. Bezárják a Wembleyt is? Ja, azt most nem.

Meg kell tanulniuk viselkedni a szurkolóknak, ezt elfogadjuk – de az UEFA illetékeseinek is jár a kritika.

Túlzott, aránytalan, a valódi futballhangulat ellen hozott döntésük elfogadhatatlan.

SOMOGYI ZSOLT

Az UEFA június 20-án közölte: a magyar–portugál összecsapás vizsgálatát követően diszkriminatív gesztusok miatt a Magyarország–Franciaország Európa-bajnoki csoportmérkőzés kapcsán is vizsgálódik, ugyanis amikor Kylian Mbappéhoz, illetve Karim Benzemához került a labda, számos magyar szurkoló huhogással és rasszista bekiabálásokkal reagált.

Öt nappal később indult fegyelmi eljárás a Németország–Magyarország Európa-bajnoki mérkőzés kapcsán, mert – német sajtóértesülések szerint – a magyar szurkolók egy része homofób dalokat énekelt a 2–2-re végződött csoportmeccsen.

A magyarok világbajnoki selejtezőn szeptember 2-án az Eb-döntős angol, majd hat nappal később az andorrai válogatottat fogadják. Ám mivel ezek vb-selejtezők, a FIFA hatáskörébe tartoznak (még ha az UEFA segít is a lebonyolításban), azaz azokon nem lép életbe a szankció. Ezt az UEFA-ra hivatkozva megerősítette a német és a francia hírügynökség is, azaz a büntetés a Nemzetek Ligája következő kiírására vonatkozik.

Ez azt jelenti, hogy szeptemberben telt ház előtt fogadhatjuk Angliát.

Hogy valóban ne legyen félreértés, lapunk megkereste az MLSZ-t, a magyar szövetségtől azt a választ kaptuk, hogy egyelőre várják az UEFA részletes indoklását, de ha az nem érkezik meg belátható időben, akkor szombaton elmondják az általuk ismert tényeket.

A magyar válogatott az NL 2022–2023-as kiírásában a legjobb 16 együttest felvonultató A-ligában szerepel.

2021.09.22 23:05:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Már a látszatra sem ügyelnek, vérlázító cinizmussal sújtanak bennünket.

2021.09.22 23:09:45

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Leginkább szurkolók ők, kellő fanatizmussal, óriási lelkesedéssel, némileg azért fejleszthető énektudással, és kifejezetten előnyös lesz mindenkinek, amikor azt a néhány tucatnyi problémásabb egyént végre kihajítják maguk közül. Ötven ember miatt kitiltani ötvenezret, legalábbis szemétség.

2021.09.21 22:11:41

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az október 9-i, Albánia elleni találkozón nem lehetnek nézők.

2021.09.13 19:04:52

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az egyetlen magyar aranylabdás futballistára néhány góljának felidézésével emlékezünk.

2021.09.14 21:26:46

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Volt idő, amikor szinte naponta együtt utaztunk a metrón a ma nyolcvan esztendeje született Albert Flóriánnal. Ő a Fradi-pályára ment, én a szerkesztőségbe. Beszélgettünk sok mindenről, de hiába éreztem, hogy elfogad, éppen olyan elfogódottság volt bennem, mint amikor egy kisgyerek találkozik az ideáljával.